Professionella cv-exempel och skrivguider

Upptäck kraften i ett professionellt CV med vår omfattande samling med över 50 exempel på professionella CV:n. Oavsett om du letar efter inspiration eller vill uppdatera ditt CV hittar du de perfekta exemplen för alla branscher och jobb. Använd våra praktiska CV-exempel tillsammans med vår användarvänliga CV-skapare för att skapa ett perfekt CV på bara några minuter. Förutom en mängd exempel har vi också en omfattande samling av CV-mallar.

Skapa ditt CV
CV mallar

Använda bra CV-exempel

Ditt CV kan anses som ditt visitkort. Det ska ge en grundlig sammanfattning av din karriär. Med hjälp av din arbetslivserfarenhet, utbildning och kompetens måste du övertyga rekryteraren om att du är den perfekta kandidaten. Användningen av ett bra CV-exempel hjälper dig med detta, eftersom det kan ge dig ett grepp om hur du ska strukturera ditt eget CV.

Att fylla i ditt CV är dessutom ett avgörande steg i sökandet efter ditt drömjobb. Ditt CV är första gången du kommer ett företag kommer att få en bild av dig. Av den anledningen är det viktigt att du ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt både innehållet och utformningen av ditt CV. Ett bra CV med en visuellt tilltalande design kommer att hjälpa dig att ta dig igenom urvalsprocessen. Låt dig inspireras av de ovanstående CV-exemplena som vi erbjuder.

När du skriver ett CV är det viktigt att du verkligen förstår kraven för det jobb du söker. Du måste veta vilka färdigheter och kvalifikationer som de begär, så att du kan anpassa ditt CV efter det. Våra CV-exempel kan hjälpa dig att göra just det. Vi ger dig viktiga tips och exempel för det specifika jobbet du söker och för olika branscher.

Hur använder man ett exempel på CV?

Sök efter din specifika tjänst högst upp på denna sida. Om vi inte har något CV-exempel för din specifika tjänst väljer du ett som liknar ditt jobb mest. Då kommer du till en sida med en komplett guide till hur du skriver ditt CV för det sökta jobbet. Här finns tips och tricks som vi har plockat ut specifikt för det aktuella jobbet. Genom att använda dem i ditt CV ökar du chanserna att bli kallad till en anställningsintervju.

Dessutom kan du använda en av våra CV-mallar direkt på den aktuella sidan. Dessa är utvecklade av experter och följer därmed alla oskrivna regler.

3 bra CV-exempel lyfts fram

#1 Exempel på CV för administrativ assistent

Administrativ assistent

Detta görs bra i exemplet på CV för administrativ assistent :

 • I profilen listas både egenskaper och erfarenheter som övertygar rekryteraren om den sökandes kvalifikationer.
 • Arbetslivserfarenheten är relevant för den sökta tjänsten. Den passar väl in i arbetsgivarens krav.
 • Av CV:t framgår det att den sökande även har goda IT-kunskaper, vilket är viktigt för den sökta tjänsten.

#2 Exempel på student-CV

CV exempel student

Detta görs bra i exemplet på ett  student-CV:

 • Om du är student och inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet är det ofta bättre att placera din utbildning före din arbetslivserfarenhet. Det är ju trots allt din (för tillfället) största och viktigaste merit.
 • Utbildningsavsnittet är välgjort, där viktiga projekt nämns och deras prestationer lyfts fram. Om du har mycket arbetslivserfarenhet räcker det med att nämna kursens namn, utbildningsinstitutionen och datumen.
 • Trots lite relevant arbetslivserfarenhet är detta avsnitt ändå utvecklat och visar att den sökande har viktiga färdigheter och erfarenheter som är relevanta för den sökta tjänsten.

#3 Lärare CV exempel

[foto]

Detta görs bra i exemplet på ett lärar-CV:

 • Arbetslivserfarenheten visar inte bara viktiga uppgifter, utan också resultat och prestationer (uttryckta i siffror/procent). Detta gör den sökandes handlingar mätbara och konkreta. Detta imponerar på arbetsgivarna eftersom det visar hur bra den sökande var på sitt jobb snarare än att beskriva de ansvarsområden han hade.
 • Därutöver tilläggs ett antal uppgifter som också kan vara relevanta för den sökta tjänsten (kurser & språk). På så sätt tecknas en fullständig bild av den sökandes egenskaper.

Skapa ett CV med hjälp av ett exempel

Ditt CV måste alltid innehålla vissa komponenter för att följa de oskrivna reglerna. Ett bra CV med rätt komponenter hjälper dig att presentera dig själv som en seriös och komplett kandidat av hög kvalitet.

Exempel på CV:

 1. Kontaktuppgifter: Här ska du ange viktiga uppgifter, som namn, telefonnummer, e-postadress och adress. En länk till din LinkedIn-profil och ett foto är också alltid rekommenderat. Lyft även fram annan relevant information, t.ex. en portfolio eller ett körkort ifall relevant för positionen.
 2. Profil: Längst upp i CV:t skriver du en profil på upp till 5 rader. I den ger du en kort beskrivning av dig själv, dina styrkor och ditt mervärde. Var också noga med att nämna några goda personliga egenskaper och färdigheter som är viktiga för den tjänst du söker.
 3. Arbetslivserfarenhet: Den viktigaste delen av ditt CV. Fokusera enkom på erfarenheter som är relevanta för det aktuella jobbet. Skriv om dina framgångar i dina tidigare tjänster. I beskrivningen ska du inkludera 3-6 punkter där du lyfter fram viktiga uppgifter och prestationer. Se till att din arbetslivserfarenhet passar väl in på den sökta lediga tjänsten.
 4. Utbildningar och kurser: För de flesta sökande räcker det med att ange namnet på utbildningen och ett start- och slutdatum. Men om du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet bör du utveckla detta avsnitt lite mer. Nämn till exempel kurser du har gått, viktiga projekt du deltagit i och eventuellt dina prestationer.
 5. Färdigheter: Baserat på dina färdigheter kan en rekryterare snabbt se om du har rätt egenskaper för den aktuella tjänsten. Nämn därför bara färdigheter som är relevanta för det jobb du söker. Det kan vara bra att ta med både personliga färdigheter (attribut) och tekniska färdigheter.
 6. Ytterligare komponenter: Lägg till ytterligare delar som är relevanta för jobbet. Tänk på: språk, praktikplatser, kurser, volontärarbete och hobbies och intressen. Med hjälp av dessa uppgifter kan du göra ditt CV lite mer personligt. Referenser ska inte läggas till i ditt CV under den första ansökan.
Bra struktur på CV

Exempel på layouter för CV

När du söker jobb kan du välja mellan 3 olika layouter för ditt CV. Nedan förklarar vi vilken typ av CV-layout som är bäst för dig att välja.

Kronologiskt CV

Används överlägset mest. Här arbetar du i tidsordning. Du börjar på ditt senaste jobb varje gång och arbetar dig tillbaka till dina tidigare jobb (dvs. i omvänd kronologisk ordning).

Funktionellt CV

Detta är det bästa formatet för sökande utan arbetslivserfarenhet eller som valt att byta karriär. Kompetens-CV:t fokuserar på viktiga färdigheter och kompetenser snarare än på tidigare erfarenheter.

Kombinerat-CV

Ett kombinerat-CV är en blandning av det kronologiska och det funktionella CV:t. Du listar relevanta erfarenheter, men lyfter också fram specifika färdigheter som är relevanta för jobbet.

Tips för att förbättra ditt CV

 1. Att skapa ett CV är svårt. Våra exempel på CV:n kan ge dig struktur och inspiration när du ska skriva ditt eget CV. I varje fall listar vi viktiga egenskaper för det specifika jobbet som bör reflekteras i ditt CV.
 2. Om du skapar ett CV utan arbetslivserfarenhet ska du ta fram din utbildning på ett bra sätt. Fokusera på färdigheter som är viktiga för det jobb du söker. Du kan också nämna andra former av erfarenhet som till exempel volontärarbete.
 3. För nästan alla sökande är ett CV på en sida perfekt, två sidor är bra och tre sidor är för långt (om du inte har 15 års arbetslivserfarenhet eller mer).
 4. Det är viktigt med ett snyggt CV med en bra och tydlig layout. Det gör att ditt CV blir lättläst och att viktig information snabbt kan hittas. Genom att använda en klassisk font och att lägga till en tom rad mellan varje avsnitt gör ditt CV mycket lättläst.
 5. Läs igenom ditt CV flera gånger för att se till att det inte finns några fler stavfel. Låt det sedan ligga en dag och läs det igen nästa dag. Det kan vara bra att skriva ut ditt CV en gång och läsa igenom det "fysiskt".
 6. Skicka alltid ditt CV som en pdf-fil. På så sätt undviker du att layouten på ditt CV ändras.

Vanliga frågor om CV-exempel

Vad är ett CV-exempel?

Ett CV-exempel är ett fullständigt ifyllt CV för en specifik tjänst av en tidigare arbetssökande eller karriärrådgivare. Syftet med ett CV-exempel är att ge dig en allmän uppfattning om hur ett bra CV ska se ut för det specifika jobbet. Det visar vilken information du bör inkludera och hur CV:t bör se ut.

Varför ska du använda ett exempel-CV?

Om du har svårt att sätta ord på papper, sällan behövt skapa ett CV eller helt enkelt vill ha ett bra exempel för det specifika jobbet du söker, bör du använda ett CV-exempel. Det visar vilken information som bör finnas med i ditt CV för en viss tjänst.

Hur ska ett CV se ut?

Ett CV ska se snyggt och prydligt ut, med många tomma rader, breda marginaler och en lättläst font. Begränsa dig till två sidor och se till att all information är relevant och uppdaterad. Viktiga avsnitt som arbetslivserfarenhet, utbildning och kompetens ska vara i en tydlig och logisk ordning. Kom ihåg att ange dina kontaktuppgifter tydligt och se till att ditt CV är fritt från stavfel och grammatiska fel.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.