Professionella cv-exempel och skrivguider

Upptäck vår omfattande samling av CV-exempel. De passar för olika branscher och jobb. Klicka dig vidare till ett av de många CV-exemplen för att hitta en komplett guide för det specifika jobbet. Gör ett gott intryck och öka dina chanser att få drömjobbet!

Skapa ditt CV
CV mallar

Använda bra exempel på CV

Du bör betrakta din meritförteckning som ditt visitkort. Den ska ge en grundlig sammanfattning av din karriär. Med din arbetslivserfarenhet, utbildning och kompetens måste du övertyga rekryteraren om att du är den perfekta kandidaten. Att använda ett bra CV-exempel kan hjälpa dig att göra detta, eftersom det kan ge dig en fingervisning om hur du ska utforma ditt eget CV.

Att fylla i ditt CV är dessutom ett avgörande steg i jakten på ditt drömjobb. När allt kommer omkring är CV:t den första gången du kommer i kontakt med ett visst företag. Av den anledningen är det viktigt att du ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt både innehållet och utformningen av ditt CV. Ett bra CV med en visuellt tilltalande design hjälper dig att ta dig igenom urvalsprocessen. Låt dig inspireras av något av ovanstående CV-exempel.

När du skriver ett CV är det viktigt att du verkligen förstår det jobb du söker. Du måste veta vilka färdigheter och kvalifikationer som krävs för det jobb du söker, så att du kan skräddarsy ditt CV därefter. Våra CV-exempel kan hjälpa dig att göra just det. Vi ger dig viktiga tips och exempel för det specifika jobbet och branschen.

Hur använder man ett exempel på CV?

Sök efter din specifika tjänst högst upp på denna sida. Om vi inte har något exempel på ett CV för detta, välj ett som mest liknar ditt jobb. Då kommer du till en sida med en komplett guide till hur du skriver ett CV för det specifika jobbet. Den innehåller tips och tricks som vi har valt ut specifikt för jobbet i fråga. Genom att införliva dessa i ditt eget CV ökar du dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju.

Dessutom kan du använda en av våra CV-mallar direkt på den aktuella sidan. Dessa är utformade av experter och uppfyller därmed alla oskrivna regler.

3 bra exempel på CV som lyfts fram

#1 Exempel på CV för administrativ assistent

Administrativ assistent

Det är detta som detta exempel på CV för administrativ assistent gör bra:

 • Den personliga profilen innehåller både egenskaper och erfarenheter som övertygar rekryteraren om den sökandes kvalifikationer.
 • Arbetslivserfarenheten är relevant för den sökta tjänsten. Som sådan passar den väl in på arbetsgivarens krav.
 • CV:t visar att den sökande även har goda datakunskaper, vilket är viktigt i den sökta tjänsten.

#2 Exempel på CV för studenter

CV exempel student

Detta är vad detta exempel på student-CV gör bra:

 • Om du är student och inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet är det ofta bättre att sätta din utbildning framför din arbetslivserfarenhet. Det är trots allt den sökandes största och viktigaste prestation vid den aktuella tidpunkten.
 • Utbildningsavsnittet är välgjort och nämner viktiga projekt och lyfter fram deras prestationer. Om du har mycket arbetslivserfarenhet räcker det att bara nämna namnet på kursen, utbildningsinstitutionen och datumen.
 • Trots liten relevant arbetslivserfarenhet beaktas detta ändå och visar att den sökande har viktiga färdigheter och erfarenheter som är relevanta för den tjänst som söks.

Exempel på CV för lärare #3

[foto]

Detta är vad detta exempel på lärar-CV gör bra:

 • Arbetslivserfarenheten visar inte bara viktiga uppgifter, utan också resultat och prestationer (uttryckt i siffror/procent). Detta gör dina insatser mätbara och konkreta. Detta imponerar på arbetsgivarna eftersom det visar hur bra den sökande var på sitt jobb snarare än att beskriva alla ansvarsområden han eller hon hade.
 • Flera punkter läggs till som också kan vara relevanta för den sökta tjänsten (kurser och språk). På så sätt får man en fullständig bild av den sökandes egenskaper.

Skapa ett CV med hjälp av ett exempel

Ditt CV måste alltid innehålla vissa delar för att följa de oskrivna reglerna. Ett bra CV med rätt komponenter hjälper dig att presentera dig som en högkvalitativ, seriös och komplett kandidat.

Exempel på CV:

 1. Kontaktuppgifter: Här anger du viktiga uppgifter som namn, telefonnummer, e-postadress och adress. En LinkedIn-profil och ett foto är också alltid att rekommendera. Lyft även fram annan relevant information, t.ex. portfolio eller körkort.
 2. Personlig profil: Överst i CV:t skriver du en profil på upp till 5 rader. I den ger du en kort beskrivning av dig själv, dina styrkor och ditt mervärde. Tänk på att också nämna några goda personliga egenskaper och färdigheter som är viktiga i den tjänst du söker.
 3. Arbetslivserfarenhet: Den viktigaste delen av ditt CV. Fokusera helt på relevanta erfarenheter för det aktuella jobbet. Skriv om dina framgångar i dina tidigare befattningar. I beskrivningen ska du inkludera 3 till 6 punkter som belyser viktiga uppgifter och prestationer. Se till att din arbetslivserfarenhet stämmer väl överens med den specifika lediga tjänsten.
 4. Utbildningar: För de flesta sökande räcker det med att ange namnet på utbildningen och ett start- och slutdatum. Men om du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet bör du utveckla det här avsnittet lite mer. Nämn t.ex. vilka kurser du har gått, viktiga projekt och eventuellt dina prestationer.
 5. Färdigheter: Baserat på dina färdigheter kan en rekryterare snabbt se om du har rätt egenskaper för jobbet i fråga. Nämn därför bara färdigheter som är viktiga för det jobb du söker. Det kan vara bra att ta med både personliga färdigheter (attribut) och tekniska färdigheter.
 6. Ytterligare komponenter: Lägg till ytterligare komponenter som är relevanta för jobbet. Tänk på: språk, praktikplatser, kurser, sidoaktiviteter, volontärarbete samt hobbies och intressen. Med dessa punkter kan du göra ditt CV lite mer personligt. Referenser bör inte läggas till i ditt CV under den första ansökan.
Bra struktur på CV

Exempel på CV-layouter

När du söker jobb kan du välja mellan 3 olika CV-layouter. Nedan förklarar vi vilken typ av CV som är bäst för dig att välja.

Kronologisk CV

[foto]

Används överlägset mest. I detta fall arbetar du i tidsordning. Du börjar från den senaste varje gång och arbetar dig tillbaka till dina tidigare positioner (dvs. i omvänd kronologisk ordning).

Funktionellt CV

[foto]

Detta är det bästa formatet för sökande utan arbetslivserfarenhet eller som är på väg att byta karriär. Kompetens-CV:t fokuserar på viktiga färdigheter och kompetenser snarare än på erfarenheter.

Kombinerat CV

[foto]

Ett kombinerat CV är en blandning av ett kronologiskt och ett funktionellt CV. Du nämner relevanta erfarenheter, men lyfter också fram specifika färdigheter som är relevanta för jobbet.

Tips för att förbättra ditt CV

 1. Att skapa ett CV är svårt. Våra exempel på CV:n kan ge dig vägledning och inspiration när du ska skriva ditt eget CV. I varje exempel listar vi viktiga egenskaper för det specifika jobb som du behöver återspegla i ditt CV.
 2. Om du skapar ett CV utan arbetslivserfarenhet ska du ha bra koll på din utbildning. Fokusera på färdigheter som är viktiga för det jobb du söker. Du kan också nämna andra former av erfarenhet, t.ex. sidoaktiviteter eller volontärarbete.
 3. För nästan alla sökande är en sida perfekt, två sidor är bra och tre sidor är för långt (om du inte har 15 års arbetslivserfarenhet eller mer).
 4. Ett snyggt CV med en bra och tydlig layout är viktigt. Detta säkerställer att ditt CV är lätt att läsa och att viktig information kan hittas snabbt. Se därför till att ditt CV är lättläst genom att lägga till en blankrad mellan varje avsnitt och använda ett lättläst typsnitt.
 5. Läs igenom ditt CV flera gånger för att se till att det inte finns några fler stavfel. Låt det sedan ligga en dag och läs igenom det igen nästa dag. Det är bra att skriva ut ditt CV en gång och läsa igenom det "fysiskt".
 6. Skicka alltid ditt CV som en pdf-fil. På så sätt undviker du att layouten på ditt CV hoppar.

Vanliga frågor om exempel på CV

Vad är ett CV-prov?

Ett CV-prov är ett fullständigt ifyllt CV för en specifik tjänst av en tidigare arbetssökande eller karriärrådgivare. Syftet med ett CV-exempel är att ge dig en allmän uppfattning om hur ett bra CV ska se ut för det specifika jobbet. Det visar vilken information du bör inkludera och hur CV:t bör se ut.

Varför ska du använda ett CV-exempel?

Du bör använda ett CV-exempel om du har svårt att få ner ord på papper, om du sällan har behövt skapa ett CV eller om du helt enkelt vill ha ett bra exempel för det specifika jobb du söker. Det visar vilken information som bör finnas med i ditt CV för en viss tjänst.

Hur ska en meritförteckning se ut?

Ett CV ska se bra och överskådligt ut, med många tomma rader, breda marginaler och ett lättläst typsnitt. Begränsa dig till två sidor och se till att all information är relevant och aktuell. Viktiga avsnitt som arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter ska vara tydligt och logiskt ordnade. Kom ihåg att ange dina kontaktuppgifter tydligt och se till att ditt CV är fritt från stavfel och grammatiska fel.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.