CV-exempel student: komplett skrivguide och tips

Din karriär börjar med ett perfekt student-CV. Ditt CV är din chans att visa att du är lämplig för det jobb du söker. Men att skapa ett student-CV är inte lätt. För många jobb har dina konkurrenter mer arbetslivserfarenhet. Så hur kan du ändå bli anställd? I den här artikeln tittar vi på ett exempel på ett framgångsrikt student-CV som kan hjälpa dig med just det. Vi visar hur du skapar ett övertygande CV och ger tips och råd för varje sektion.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Student

Hur skriver man ett CV som student?

Som student har man ofta inte så mycket arbetslivserfarenhet ännu. Du befinner dig i början av din karriär. Ändå finns det många ämnen som du kan nämna som student som kan övertyga potentiella arbetsgivare om dina kvalifikationer. Nedan följer de punkter som bör finnas med i ditt student-CV:

Personuppgifter

Högst upp i ditt CV ska du ange dina personuppgifter. Det är viktigt att arbetsgivaren kan kontakta dig snabbt och enkelt. Följandeär de uppgifter du bör ange i ditt CV:

 • Ett professionellt foto
 • Förnamn och efternamn
 • Födelsedatum
 • Adress
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • Din LinkedIn-profil
 • Webbplats/portfölj (om du har en)

Namn: Miriam Lindroth

Funktion: Student

Adress: Björkvägen 71, 310 41

Telefon: +46 035 620 57

E-post: [email protected]

Född: 14-09-2002

LinkedIn: /in/miriamlindroth

CV-profil: exempel student

Profilen är en av de viktigaste delarna i ditt CV som student. Det beror på att du i den kan berätta lite mer om dig själv, din personlighet och ditt mervärde. CV-profilen är kort, koncis och består av högst 6 rader.

En rekryterare eller HR-chef får ofta dussintals ansökningar per ledig tjänst. Så du vill inte skriva en generisk text eller bara lista några karaktärsdrag. Det är absolut nödvändigt att din profil utmärker sig och sticker ut.

Skriv kortfattat vem du är och vad du gör. Försök också hitta en länk till platsannonsen eller kärnvärdena för det företag du söker till. Var inte heller rädd för att visa lite av din personlighet. Om du anser dig vara kreativ, skriv inte "Jag är kreativ...", utan berätta varför du är kreativ, vad det visar och hur det uttrycker sig i ditt dagliga liv och arbete. Berätta vad du med glädje går upp ur sängen för varje morgon. Se till att du sticker ut och att de helt enkelt inte kan ignorera dig.

Profil
Jag är en entusiastisk marknadsföringsstudent med passion för digitala trender, strategier för sociala medier och SEO. Under mina studier fick jag praktisk erfarenhet av SEO och innehållsskrivning/optimering. Detta resulterade i en 30 % ökning av webbplatstrafiken för ett universitetsprojekt. Mitt mål är att bidra till ett dynamiskt onlinemarknadsföringsteam och komma med nya idéer som stärker ett varumärkes digitala närvaro.

Ett annat exempel på en CV-profil för en student:

Profil
Jag är en entusiastisk och driven företagsekonomistudent med ett starkt intresse för finansmarknaden och hållbar utveckling. Under mina studier deltog jag i flera universitetsprojekt där jag fick värdefull erfarenhet av att analysera ekonomiska data och presentera forskningsresultat. Jag är proaktiv, ivrig att lära mig och letar alltid efter möjligheter att utveckla mina färdigheter både akademiskt och personligt. Mitt mål är att tillämpa mina teoretiska kunskaper i praktiken och få värdefull erfarenhet.

Exempel på student-CV: utbildningar

Vi har sagt det förut: som student har du ofta begränsat med relevant arbetslivserfarenhet. Det är inte alls en dålig sak. Rekryterare förväntar sig inte heller att se ett tjockt CV. De letar efter bevis på att du är lämplig för jobbet. Hur du nämner din utbildning i ditt CV spelar en viktig roll för detta. Ett viktigt tips: tvärt emot de traditionella reglerna bör du ange din utbildning ovanför din arbetslivserfarenhet (direkt under din profil).

Som student är det dessutom viktigt att du berättar mer om din utbildning. Ge en fullständig bild av ditt program och vad du gör. Förutom ditt programs namn och din skola ska du nämna ditt studieområde, år, specialiseringar, extra ämnen, initiativ och projekt. Berätta om prestationer som du är stolt över. Lyft fram viktiga prestationer som är relevanta för jobbet.

Tycker du att det är svårt att beskriva ditt program på ett kompakt och konkret sätt? Ta en titt på studiehandledningen eller kursplanen för ditt program.
Utbildning

Entreprenörskap och Affärsledning, Handelshögskolan i Stockholm
september 2023 - Nuvarande

 • Specialisering inom digital marknadsföring, med tonvikt på SEO, innehållsmarknadsföring och dataanalys.
 • Valda ämnen: Konsumentbeteende online, marknadsföring via sociala medier och e-handel.
 • Genomförde flera SEO-optimeringar under ett projekt, vilket resulterade i att produktsidorna klättrade i genomsnitt 4 placeringar i Googles sökresultat.
 • Examensämne: Forskning om konverteringsoptimering med hjälp av Sales Funnels.

Exempel på student-CV: Arbetslivserfarenhet

Som student har du ännu inte så mycket arbetslivserfarenhet. Och det är verkligen ingen dålig sak. Det är fullständigt rimligt. Du är fortfarande ung och i början av din karriär. I det här avsnittet ska du ge en tydlig översikt över det betalda arbete du har haft hittills. Börja högst upp med din senaste arbetslivserfarenhet.

Dessutom kanske du har mer erfarenhet än du tror. Tänk också på t.ex. volontärarbete, bisysslor eller andra aktiviteter på fritiden som kan vara relevanta för jobbet du vill söka. Du kan med fördel även lägga till denna typ av erfarenheter.

Viktigast av allt är att försöka knyta an till det jobb du söker. Har du jobbat med kundservice och söker nu ett jobb där kundfokus är viktigt? Lyft då fram din förmåga att ge kunderna en oförglömlig upplevelse. Har du haft ett extrajobb som barnvakt? Lyft fram ditt engagemang, din självständighet och din ansvarskänsla. Det visar att du har de rätta egenskaperna.

Arbetslivserfarenhet

Servitris, La Cubanita
februari 2022 - Nuvarande

 • Ansvarig för att betjäna kunder, ta emot beställningar och ge utmärkt kundservice. Detta utvecklade min förmåga att kommunicera effektivt och tillgodose kundernas behov under press.
 • Bidrog aktivt till att utforma och skapa marknadsföringskampanjer för särskilda evenemang.
 • Utvecklade stark samarbetsförmåga och flexibilitet genom att arbeta i en dynamisk, snabbt föränderlig miljö.

Exempel på CV för studenter: Praktikplatser

I vårt exempel på student-CV har vi kanske inte tagit med så mycket arbetslivserfarenhet, men du kan ofta lägga till fler avsnitt som gör att du ändå kan visa praktisk erfarenhet som är relevant för det jobb du vill söka. Praktik är ett utmärkt exempel på detta. Under en praktikperiod får du specifik erfarenhet inom ditt område, arbetar med projekt som är kopplade till dina studier och lär dig färdigheter som du kan använda senare i din karriär. Så glöm inte att beskriva dessa värdefulla erfarenheter, i detalj, i ditt CV. Lyft då fram det ansvar du hade, de bidrag du gjorde och de prestationer och resultat du uppnådde.

Praktik

Marknadsföringsmedarbetare, Brandovate
februari 2022 - juli 2023

 • Marknadsföringsteamet hjälpte till att utveckla och genomföra kampanjer på sociala medier, vilket resulterade i en ökning av antalet följare med 20 % på våra viktigaste plattformar.
 • Ledde ett marknadsundersökningsprojekt för att analysera kundnöjdhet och varumärkesuppfattning med hjälp av enkäter och fokusgrupper. Detta gav värdefulla insikter som användes för att optimera marknadsföringsstrategin.
 • Hjälpte till att organisera flera evenemang och webbseminarier.

Exempel på student-CV: Övriga meriter

Sidoverksamhet är betald eller obetald verksamhet som du ägnar dig åt vid sidan av ditt jobb eller dina studier. Ett exempel kan vara om du är medlem i en studentkår där du spelar en aktiv roll, deltar i idrottslag eller bidrar till evenemang eller skoltidningar/bloggar.

På ett student-CV kan sidoaktiviteter vara ett bra komplement för att särskilja dig från andra kandidater. Så se till att nämna dessa. Fritidsaktiviteter skiljer ut dig från konkurrenterna eftersom de säger något om dig som person. Fundera på vad som motiverar dig och vad du är engagerad i (även obetalt).

Övriga meriter i CV
Upptäck hur du på ett effektivt sätt listar övriga meriter i ditt CV och ökar dina jobbchanser.
Läs artikel

Färdigheter

För dig som student är det viktigt att beskriva olika färdigheter. Nämn de viktigaste kompetenserna du besitter som matchar den lediga tjänsten. Den lediga tjänsten anger ofta mycket specifikt vad en arbetsgivare letar efter och vilka färdigheter som är viktiga för detta. Så använd denna information på ett smart sätt.

Språk

Att tala främmande språk kan också vara värdefullt för arbetsgivare. Det gör ditt CV ännu mer komplett. Nämn alla språk som du kan föra en vardaglig konversation på. Ange också hur väl du behärskar språket. Det kan du till exempel göra med CEFR.

Intressen och hobbyer

Gör ditt CV mer personligt genom att lägga till dina hobbies och intressen. Det gör du redan genom att berätta om dig själv i din profil och lägga till ett foto. Det ger en mer komplett bild av både dina yrkesmässiga kvaliteter och vem du är som person. På så sätt kan en potentiell arbetsgivare också göra en korrekt bedömning av om du passar in i teamet och företaget.

Matcha ditt CV med den lediga tjänsten

Vi har redan nämnt det några gånger, men använd jobbannonsen som utgångspunkt när du skapar ditt student-CV. Arbetsgivarens önskemål och behov kommer att finnas där, svart på vitt. Du kan sedan svara på detta perfekt.

Vem är du på nätet?

Se till att du tar en kritisk titt på dina profiler på sociala medier innan du skickar in din ansökan. Vad utstrålar du till en framtida arbetsgivare? De kommer trots allt att googla ditt namn och titta på dina onlineprofiler. Framstår du som en pålitlig medarbetare som är seriös? Eller en festprisse som föredrar att inte ta livet på allvar?

Se till att du skyddar det som du föredrar att hålla privat. Skapa även en LinkedIn-profil. Om framtida arbetsgivare googlar dig och hittar dig här får de en bättre, mer yrkesmässig bild av dig (och dina framtida mål).

Slutsats

Är du bra på design? Skapa då din egen CV-design som passar den bransch du söker till. Är du inte född med dessa praktiska designkunskaper? Använd då de gratis CV-mallar som finns på Internet.

Ett CV har för länge sedan slutat att vara ett tråkigt och officiellt dokument. Idag är det ett dokument som låter dig visa, på ett grafiskt attraktivt sätt, vad du har att erbjuda. Det är ett dokument som ska få dig att sticka ut från mängden. Det ska visa att du är seriös, har ett öga för detaljer och ett professionellt förhållningssätt.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.