CV exempel student: Experttips och Gratis Guide

Ett perfekt student-CV är där allt börjar. Drömpraktikplatsen, det perfekta extrajobbet - ditt CV är din chans att visa att du är den de letar efter. I grund och botten skiljer sig en students CV inte mycket från en erfaren anställds. Men hur skapar man ett CV som student när man förmodligen inte har den rätta arbetslivserfarenheten ännu? Hur ser du till att du sticker ut bland kandidater som har den erfarenheten? Svaret är enkelt: genom att skapa ett CV som imponerar och sticker ut. I den här bloggen ger vi dig några användbara tips och tricks.

Skapa ditt CV
CV-exempel Student

Hur skriver man ett CV som student?

Som student har du ofta inte så mycket arbetslivserfarenhet ännu. Du befinner dig i början av din karriär. Ändå finns det många ämnen som du kan nämna som student som kan övertyga potentiella arbetsgivare om dina kvalifikationer. Nedan följer de punkter som bör finnas med i ditt student-CV:

Kontaktuppgifter

Längst upp i ditt CV ska du ange dina personuppgifter. Det är viktigt att de kan kontakta dig snabbt och enkelt. Det här är de uppgifter du bör ha med i ditt CV:

 • Ett professionellt fotografi
 • För- och efternamn
 • Födelsedatum
 • adress
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • Din LinkedIn-profil
 • Webbplats/portfölj (om du har en)
Kontaktuppgifter
Namn: Miriam Lindroth
Funktion: Junior Online Marknadsförare
Adress: Björkvägen 71, 310 41
Telefon: +46 035 6205 772
E-post: miriam.lindroth@gmail.com
Född: 14-09-2002
LinkedIn: /in/miriamlindroth

Profil student

Den personliga profilen är en av de viktigaste delarna i ditt CV som student. Det beror på att du i den kan berätta lite mer om dig själv, din personlighet och ditt mervärde. Den profil är kort, koncis och består av högst 6 rader.

En rekryterare eller framtida arbetsgivare kommer sannolikt att läsa många av dessa personliga profiler. Se till att du sticker ut. Skriv kort och kärnfullt vem du är och vad du gör. Försök att hitta en länk till det jobb du söker. Skriv från dig själv (jag-form) för att göra det personligt. Var inte rädd för att visa lite mer av din personlighet. Berätta vad som visar att du har vissa egenskaper i stället för att nämna dem urskillningslöst och utan sammanhang. Berätta om tidigare framgångar. Vad du gladeligen går upp för varje dag. Se till att du sticker ut och att de helt enkelt inte kan ignorera dig.

Profil
Jag är en entusiastisk marknadsföringsstudent med passion för digitala trender, strategier för sociala medier och SEO. Under mina studier fick jag praktisk erfarenhet av SEO och innehållsskrivning/optimering. Detta resulterade i en 30% ökning av webbplatstrafiken för ett universitetsprojekt. Mitt mål är att bidra till ett dynamiskt onlinemarknadsföringsteam och komma med nya idéer som stärker ett varumärkes digitala närvaro.

Utbildning

Vi nämnde det tidigare; som student har du ännu inte massor av arbetslivserfarenhet. Därför kan det vara svårt att skapa ett student-CV. Men oroa dig inte. Du befinner dig trots allt fortfarande i början av din lovande karriär. Gör därför din utbildning till stjärnan i showen och, i strid med de officiella reglerna, placera den högst upp i ditt CV (under din profil).

Ge din framtida arbetsgivare en fullständig bild av din nuvarande utbildning. Nämn kursnamnet, men också var du studerar denna kurs. Nämn ditt studieområde, våningar, specialiseringar och till och med din läroplan. Berätta också om projekt, resultat och allt annat som du är stolt över. Framför allt, glöm inte att lyfta fram de delar av dina studier som passar sömlöst med det jobb du söker!

Tycker du att det är svårt att beskriva dina studier på ett kompakt och konkret sätt? Ta en titt på studiehandledningen för ditt program.
Utbildning

Entreprenörskap och detaljhandel, Skövde Högskola
september 2022 - Nuvarande

 • Specialisering inom digital marknadsföring, med tonvikt på SEO, innehållsmarknadsföring och dataanalys.
 • Valda ämnen: Konsumentbeteende online, marknadsföring på sociala medier och e-handel.
 • Genomförde flera SEO-optimeringar under ett projekt, vilket ökade produktsidorna med i genomsnitt 4 platser i Googles sökresultat.
 • Examensämne: Forskning om konverteringsoptimering med hjälp av Sales Funnel.

Arbetslivserfarenhet

Du har ännu inte så mycket relevant arbetslivserfarenhet. Och det är verkligen inget problem. I själva verket är det vettigt. Ge din framtida arbetsgivare en tydlig översikt över det betalda arbete du har utfört hittills. Sätt din senaste arbetslivserfarenhet överst. Tro inte att arbetslivserfarenheten är irrelevant, utan lita istället på dina egna styrkor. Gör det tydligt att du, trots att du saknar direkt erfarenhet för den här tjänsten, är övertygad om att du kan fylla rollen framgångsrikt.

Försök att hitta en koppling mellan din arbetslivserfarenhet och den tjänst du söker. Har du till exempel suttit barnvakt åt grannbarnen? Nämn i så fall ditt engagemang, din självständighet och din ansvarskänsla. Har du arbetat inom hotell- och restaurangbranschen? Nämn din gästfrihet, förmåga att alltid vara glad och flexibel och det faktum att du är van vid hårt arbete. Berätta om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden och visa vad du har lärt dig där.

Arbetslivserfarenhet

Serveringspersonal, La Cubanita
februari 2023 - Nuvarande

 • Ansvarig för att servera kunder, ta emot beställningar och ge utmärkt kundservice. Detta utvecklade min förmåga att kommunicera effektivt och tillgodose kundernas behov under press.
 • Bidrog aktivt till att skapa marknadsföringskampanjer för specialevenemang.
 • Utvecklade starka teamworkfärdigheter och flexibilitet genom att arbeta i en dynamisk, snabb miljö.

Praktikplatser

De flesta studenter har förmodligen gjort praktik någon gång. De är oerhört viktiga i ditt CV eftersom de i princip bara är relevant arbetslivserfarenhet. Lyft därför fram dina praktikplatser extra mycket i ditt CV! Skapa ett separat avsnitt i ditt CV där du tar upp dina praktikperioder. Förklara tydligt vad du gjorde, vad du lärde dig och vad du uppnådde under praktikperioden.

Praktik

Praktikant inom marknadsföring - Brandovate februari 2022 - juli 2023

 • Hjälpte marknadsföringsteamet att utveckla och genomföra kampanjer på sociala medier, vilket resulterade i en 20% ökning av antalet följare på våra viktigaste plattformar.
 • Ledde ett marknadsundersökningsprojekt för att analysera kundnöjdhet och varumärkesuppfattning med hjälp av enkäter och fokusgrupper. Detta gav värdefulla insikter som användes för att optimera marknadsföringsstrategin.
 • Hjälpte till att organisera flera evenemang och webbseminarier.

Övriga meriter

Utövar du någon annan verksamhet (betald eller obetald) vid sidan av ditt jobb eller dina studier? Lista då dessa sidoverksamheter i ditt CV! Men gör det bara om de är relevanta för det jobb du söker.

Det kan till exempel vara volontärarbete, arbete i en studentkår, styrelse, idrottsklubb eller politiskt parti. Var inte för blygsam. Extracurricular aktiviteter skiljer dig från konkurrenterna eftersom det säger något om dig som person. Fundera på vad som motiverar dig och vad du engagerar dig i (även oavlönat).

Övriga meriter i CV
Upptäck hur du på ett effektivt sätt listar övriga meriter i ditt CV och ökar dina jobbchanser.
Läs artikel

Färdigheter

För dig som student är det viktigt att beskriva olika färdigheter. Lyft fram de viktigaste kompetenserna du har som matchar lediga jobb. I resten av ditt CV ska du konkret visa att du har dessa färdigheter.

Språk

Att tala främmande språk kan också vara värdefullt för arbetsgivaren. Det gör ditt CV ännu mer komplett. Nämn alla språk som du kan föra en vardaglig konversation på. Ange också hur väl du behärskar språket. Det kan du till exempel göra med CEFR.

Intressen och hobbyer

Gör ditt CV personligt. Det gör du redan genom att berätta om dig själv från I-formuläret och genom att lägga till ett foto. Ett annat alternativ är att lägga till hobbies och intressen i ditt CV. Om du vill nämna hobbyer, se vilka hobbyer som stöder de efterfrågade egenskaperna. Detta kommer att skapa intresse och ge dig en fördel jämfört med resten.

Matcha ditt CV med den lediga tjänsten

Vi har redan nämnt det några gånger, men använd jobbannonsen som utgångspunkt när du skapar ditt student-CV. Arbetsgivarens önskemål och behov är svart på vitt. Du kan sedan svara perfekt på detta.

Vem är du på nätet?

Granska dina sociala medier. Vad utstrålar du till en framtida arbetsgivare? För du kan vara säker på att de kommer att googla dig. En pålitlig medarbetare som är seriös? Eller en festprisse som föredrar att inte ta livet på särskilt stort allvar?

Se till att du skyddar de saker som du föredrar att hålla privata. Skapa dessutom en LinkedIn-profil. Om framtida medarbetare googlar dig och hittar dig här får du en bättre bild av ditt yrkesliv (och dina framtida mål).

Slutsats

Är du bra på design? Skapa då din egen design som passar den bransch du söker till. Är du inte född med dessa praktiska designkunskaper? Använd då de gratis CV-mallar som finns på Internet.

Ett CV har för länge sedan slutat att vara ett tråkigt och officiellt dokument. Idag är det ett dokument som låter dig visa, på ett grafiskt attraktivt sätt, vad du har att erbjuda. Det får dig att sticka ut från mängden. Det visar att du är seriös, har ett öga för detaljer och ett professionellt förhållningssätt.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.