Övriga meriter i CV: Så sticker du ut för arbetsgivarna

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Övriga meriter i CV: Så sticker du ut för arbetsgivarna

När du skapar ett imponerande CV är det viktigt att inte bara fokusera på din arbetslivserfarenhet och utbildning. Att lägga till övriga meriter eller extrakvalifikationer kan göra ditt CV mer mångsidigt och kan öka dina chanser att sticka ut för arbetsgivare. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan använda övriga meriter på ditt CV för att skilja dig från mängden. Vi ger också några praktiska exempel.

Vad är övriga meriter?

Övriga meriter, även kända som extrameriter eller tilläggsmeriter, är de kvalifikationer och prestationer du har uppnått utanför din vanliga arbetslivserfarenhet och utbildning. Dessa kan variera från certifikat, kurser och träningar till volontärarbete, hobbyer och personliga projekt.

Varför är övriga meriter viktiga?

Övriga meriter lägger till djup och mångfald i ditt CV. De visar att du har mer att erbjuda än bara din formella utbildning och betalda arbete. Här är några skäl till varför övriga meriter är viktiga:

 1. Sticker ut bland andra kandidater: De hjälper dig att skilja dig från andra kandidater med liknande arbetslivserfarenhet och utbildning.
 2. Relevans: Övriga meriter kan betona specifika färdigheter eller expertis som är relevanta för den position du ansöker till.
 3. Passion och engagemang: De visar ditt engagemang för personlig tillväxt och utveckling, något arbetsgivare ofta uppskattar.
 4. Bevis på färdigheter: De fungerar som bevis på dina färdigheter och prestationer utanför arbetsmiljön.

Nu när vi förstår varför övriga meriter är viktiga, låt oss titta på hur du effektivt kan presentera dem på ditt CV.

Tips för att inkludera övriga meriter på ditt CV

Här är några tips för att effektivt inkludera övriga meriter på ditt CV:

1. Välj relevanta val

Välj de övriga meriter som är mest relevanta för den position du ansöker om. Om du till exempel ansöker om en tjänst som grafisk formgivare är certifikat i grafisk design eller illustration mer relevanta än andra färdigheter.

2. Placera dem i en separat sektion

Skapa en separat sektion på ditt CV för övriga meriter. Detta ser till att de sticker ut och inte går förlorade bland din arbetslivserfarenhet och utbildning.

3. Ge kontext

Ge något sammanhang för varje övrig merit. Förklara kortfattat vad meriten innebär och hur den är relevant för positionen.

4. Var specifik

Var specifik om avklarade certifikat, genomförda kurser eller specifika prestationer. Ange årtal och organisationer där du har erhållit dessa meriter.

5. Håll dig uppdaterad

Uppdatera ditt CV regelbundet och lägg till nya övriga meriter när du uppnår dem. Det visar att du fortsätter investera i din utveckling.

Exempel på övriga meriter

Låt oss nu titta på några exempel på olika typer av övriga meriter som du kan inkludera i ditt CV:

1. Certifikat:

 • Certifikat i projektledning från [Namn på institutet].
 • Adobe Photoshop-certifiering.
 • TESOL-certifikat för undervisning av engelska som främmande språk.

2. Kurser:

 • Slutförde onlinekursen "Digitala marknadsföringsstrategier" på Coursera.
 • Gick en utbildning i konflikthantering och förhandlingsfärdigheter.

3. Volontärarbete:

 • Volontärarbete som mentor på [Namn på organisationen].
 • Koordinator för lokala välgörenhetsevenemang.

4. Språk:

 • Flytande i engelska, spanska och franska.
 • Erhöll certifikat på nivå B2 i tyska.

5. Priser och utmärkelser:

 • Mottog utmärkelsen "Kvartalets medarbetare" på [Företagsnamn].
 • Vinnare av priset "Bästa innovation" på [Tävlingsnamn].

6. Hobbyer:

 • Medlem i en lokal teatergrupp där jag har utvecklat min skådespelar- och kommunikationsförmåga.
 • Aktiv medlem i ett professionellt nätverk för fotografi.

Se till att dina övriga meriter är relevanta för positionen

När du lägger till övriga meriter på ditt CV är det viktigt att de är relevanta för den position du ansöker om. Läs och analysera jobbannonsen noggrant och identifiera de specifika färdigheter, egenskaper och krav som arbetsgivaren letar efter. Välj sedan övriga meriter som speglar dessa behov.

Här är några exempel:

Kurser och certifikat

Låt oss säga att du ansöker om en tjänst inom IT-sektorn där erfarenhet av dataskydd är avgörande. I detta fall kan inkludering av certifikat som "Certified Information Systems Security Professional (CISSP)" från (ISC)² förbättra ditt CV. Detta certifikat visar att du har den nödvändiga kunskapen och expertisen för att hantera organisationens säkerhetsutmaningar.

Volontärarbete

Om du ansöker om en vårdrelaterad tjänst, som sjuksköterska eller hemvård, kan det vara relevant att nämna volontärarbete på ett lokalt hospicecentrum. Det visar ditt engagemang för vårdsektorn och din förmåga att hantera känsliga människor.

Hobbyer

Om du ansöker om en fysiskt krävande tjänst, till exempel arbete inom byggsektorn eller som brandman, kan det vara relevant att nämna en hobby som maratonlöpare. Därmed indikerar du att du har den nödvändiga fysiska konditionen och uthålligheten för tjänsten.

Utmärkelser

Vid ansökan om en ledande roll kan det vara till din fördel att inkludera priset "Bästa innovation" som du tidigare vunnit. Detta indikerar din förmåga att levererakreativa och innovativa lösningar.

Att anpassa dina övriga meriter till tjänsten visar att du har de specifika egenskaper som arbetsgivaren letar efter och därmed ökar dina chanser att bli utvald för en intervju.

Slutsats

Att lägga till övriga meriter på ditt CV är ett effektivt sätt att sticka ut för arbetsgivare och öka dina chanser att få den önskade tjänsten. Övriga meriter, som certifikat, kurser, volontärarbete, språkkunskaper, utmärkelser och hobbyer, lägger till djup och mångfald i ditt CV. De visar att du har mer att erbjuda än bara din formella utbildning och arbetslivserfarenhet.

Se till att välja dem noggrant och anpassa dem till de specifika krav som krävs för tjänsten du ansöker om. Att använda en CV-mall kan vara ett bekvämt alternativ för att professionellt strukturera ditt CV och öka dina chanser till framgång.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.