Prestationer i ditt CV: så imponerar du på arbetsgivarna

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Prestationer i ditt CV: så imponerar du på arbetsgivarna

Det bästa sättet att imponera på rekryterare och potentiella arbetsgivare är att lista prestationer i ditt CV. Tänk på den procentuella ökningen av försäljning, kunder eller besökare på webbplatsen. Eller tvärtom, din medhjälpan i att minska upphandlingskostnaderna eller förbättra effektiviteten i produktionsprocesserna. Allt detta är prestationer som visar vilken effekt ditt arbete har haft. I det här inlägget tittar vi på hur du lägger till dem i ditt CV och ger några exempel för att du ska komma igång.

Vad är prestationer?

Prestationer är konkreta exempel på resultat som du har uppnått genom ditt arbete. De visar hur bra du var på ditt jobb, medan uppgifter mer beskriver vad du gjorde och vad du var ansvarig för. Några exempel är:

  1. Ökade omsättningen: Som försäljningschef ledde jag ett team som ökade den årliga omsättningen med 20%.
  2. Minskade kundtjänstens svarstid: Som kundtjänstkoordinator halverade jag den genomsnittliga svarstiden, vilket ledde till högre kundnöjdhet.
  3. Kostnadsbesparingar: Som projektledare genomförde jag ett Lean Six Sigma-projekt som ledde till 100 000 euro i årliga kostnadsbesparingar.

Prestationen visar vad du har uppnått

Prestationer visar mycket tydligt vad du har uppnått som anställd. Det ger arbetsgivarna en bättre överblick på hur du kan vara till nytta för dem. Det gör ditt mervärde synligt och konkret.

Många sökande tenderar att beskriva sina arbetsuppgifter och ansvarsområden i CV:t. Detta ger en potentiell anställd en uppfattning om vad du har gjort, men inte vad du har uppnått med ditt arbete. Att nämna resultat och prestationer i ditt CV visar att du är resultat- och handlingsorienterad.

Titta på de 2 exemplen nedan, vilket gör bäst intryck?

Rätt
Utvecklade och implementerade en ny försäljningsstrategi och ökade försäljningen med 10% på ett år.
Fel
Ansvarig för försäljningen.

Det felaktiga exemplet säger ingenting alls om hur bra du var på ditt jobb. Om du söker ett säljjobb kommer rekryteraren också att förstå att du jobbade med försäljning. Men hur bra var du? Det första exemplet besvarar direkt den frågan.

Exempel på prestationer som du kan inkludera i ditt CV

Försäljning: Uppfylla eller överträffa försäljningsmål, öka omsättning eller ordervärde eller introducerandet av nya produkter.

  • Uppnådde 15% årlig försäljningstillväxt genom strategisk försäljningsplanering och genom att attrahera nya kunder.
  • Överskred försäljningsmålen med 25% under första kvartalet genom att introducera kompletterande produkter.

Ledarskap: Leda ett team med X antal personer, coacha eller introducera medarbetare.

  • Ledde och coachade ett team med 12 säljare, vilket resulterade i en 30-procentig förbättring av teamets produktivitet.
  • Coachade och utbildade ny personal, vilket gjorde dem fullt produktiva inom 2 månader.

Kundfokus: Förbättrade kundnöjdheten, löste klagomål, hanterade X antal kunder och gav råd.

  • Förbättrade kundnöjdheten med 20% genom att aktivt hantera klagomål och proaktivt svara på kundernas feedback.
  • Gav råd till i genomsnitt 25 kunder per dag, vilket resulterade i en 15-procentig ökning av det genomsnittliga ordervärdet.

Hantering: Slutförde projekt, höll deadlines, gjorde korrekta budgetberäkningar.

  1. Ledde ett projektteam för en produktlansering, arbetade med hårda deadlines och en stram budget.
  2. Upprättade en ny försäljningsavdelning och anställde totalt 10 nya personer. Avdelningen har under de senaste 3 åren uppnått en merförsäljning på 1,5 miljoner euro.

Effektivitet: Effektiviserade processer, minskade kostnader och förbättrad kvalitet.

  • Effektivisering av produktionsprocessen, minskning av ledtiden med 20 % och kostnadsbesparingar på 50 000 euro per år.
  • Förbättrad produktionskvalitet genom att minska antalet defekter med 15 % efter översyn av processerna.

Kostnadsbesparingar: Minskade upphandlingskostnader, förbättrad lönsamhet.

  • Minskade upphandlingskostnaderna med 10% genom att effektivt förhandla med leverantörer och identifiera kostnadseffektiva alternativ.
  • Förbättrade vinstmarginaler med 5% genom kostnadsbesparande initiativ och effektiv lagerhantering.

Marknadsföring: Ökat antal besökare, gilla-markeringar eller följare på webbplatsen. Utforma och genomföra marknadsföringskampanjer. Ökad varumärkeskännedom och genererade leads och prospekts.

  • Ökade antalet besökare på webbplatsen med 40% genom sökmotoroptimering (SEO) och riktad annonsering på nätet.
  • Ledde en framgångsrik marknadsföringskampanj som resulterade i en 25-procentig ökning av antalet gilla-markeringar och följare på diverse sociala medier.

Forskning: Forskning om önskemål och behov, nya produkter eller nya marknader. Förbättra befintliga produkter eller tjänster. Öka användbarheten.

  • Genomförde marknadsundersökningar för att bättre förstå kundernas behov och lanserade sedan en produktlinje som matchade deras behov.
  • Förbättrade webbplatsens användbarhet med 20% efter grundlig användarundersökning och implementering av ändringar i användargränssnittet.

Säkerhet: Förbättrad säkerhet på arbetsplatsen, färre arbetsplatsolyckor eller frånvaron.

  • Minskade antalet arbetsplatsolyckor med 30% genom att införa striktare säkerhetsåtgärder och tillhandahålla säkerhetsutbildning.
  • Lanserade ett program för hälsomedvetenhet som resulterade i 25% lägre frånvaro bland de anställda.

Hållbarhet: Infört miljövänliga alternativ, minskat avfall och spill.

  • Införde miljövänliga förpackningsmaterial, vilket resulterade i en 50% minskning av avfallsproduktionen.
  • Ledde ett initiativ för att förbättra energieffektiviteten och minskade energiförbrukningen med 15%.

IT: Infört bättre, nya system, löst IT-problem och gjort applikationer mer effektiva.

  • Implementerade ny CRM-programvara som avsevärt förbättrade kundhanteringen och ökade försäljningen med 10%.

Var listar du dina prestationer i ditt CV?

Det finns 4 ställen där du kan ange prestationer i ditt CV:

  • Personlig profil: Din profil är ett kort inledande stycke högst upp i ditt CV där du berättar om dina styrkor, ambitioner och drivkrafter. Det är aldrig fel att också kortfattat ange dina prestationer här.
  • Arbetslivserfarenhet: I din arbetslivserfarenhet kan du förmodligen nämna de flesta av dina prestationer. Detta beror på att de flesta av dem har uppnåtts under ditt arbete. Visa att du är en ambitiös och resultatinriktad kandidat genom att ange prestationer specifikt för varje jobb.
  • En separat rubrik "Prestationer": Om du har riktigt anmärkningsvärda prestationer kan du välja att lyfta fram dem under en separat rubrik. Se dock till att ditt CV inte blir för långt (högst 2 sidor).
  • Övriga avsnitt: Se till att du nämner dina prestationer under relevant avsnitt i ditt CV. Om du t.ex. har uppnått betydande framgångar genom volontärarbete ska du förklara dem under rubriken "Volontärarbete".

Tips för att formulera övertygande prestationer

Att formulera prestationer kan vara knepigt. Här är några tips:

  1. Berätta inom vilken tidsram du uppnådde den specifika prestationen.
  2. Säg något om omfattning eller storlek. Berätta t.ex. hur många personer du arbetade med eller hur stor budgeten var.
  3. Ange i vilket sammanhang du uppnådde prestationen. Vilken situation befann du dig i?
  4. Ange prestationen i siffror eller procent. Vilken inverkan hade dina handlingar?
  5. Var så specifik som möjligt.

Slutsats

Resultat och prestationer kan vara ett utmärkt sätt att visa vilken effekt ditt arbete har haft. Det är inte många arbetssökande som använder sig av prestationer, vilket gör det lätt för dig att sticka ut från mängden. Prestationer kan nämnas i hela ditt CV, men de används oftast i samband med den personliga profilen eller arbetslivserfarenheten.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.