Exempel på personliga brev

Våra kostnadsfria exempel på personliga brev, tillsammans med våra skrivguider, är fulla av användbara tips och råd som hjälper dig att bli anställd snabbare. Låt dig inspireras av våra exempel på personliga brev, som ger dig en direkt inblick i hur andra yrkesverksamma presenterar sina prestationer och färdigheter för att göra ett bestående intryck på rekryterare.

Skapa personligt brev

Bra exempel på personligt brev

Oavsett om du söker ditt första jobb, en praktikplats eller är en mycket erfaren kandidat hjälper våra professionella exempel på personliga brev dig att skriva ett övertygande brev. Vi guidar dig genom skrivprocessen med vårt verktyg för personliga brev, som gör att du enkelt kan lägga till, ta bort och redigera avsnitt för att få dina unika erfarenheter och färdigheter på papper.

Våra exempel guidar dig genom alla aspekter av hur du skapar ett bra personligt brev. Ett välformulerat personligt brev kan vara skillnaden mellan att bli inbjuden till en anställningsintervju och att bli avvisad. Med våra exempel på personliga brev hjälper vi dig med allt från att välja rätt mall till att slutföra den sista meningen. Precis som våra CV-exempel, är de en guldgruva av inspiration som du kan använda för att skriva ditt eget personliga brev. Använd riktlinjerna, tipsen och skrivguiderna för att skapa effektiva personliga brev som gör att du blir anställd snabbare.

Kolla in de bästa exemplen på personliga brev för att få insikter om hur du på ett kraftfullt sätt kan presentera dina egna styrkor för potentiella arbetsgivare. Baserat på CVskapares exempel kan du sedan skräddarsy ditt eget personliga brev efter dina behov, locka till dig rekryterarnas uppmärksamhet och öka dina chanser att få ditt drömjobb.

Läs våra praktiska och omfattande skrivguider som är särskilt anpassade till ditt jobb för en professionell presentation. Ett bra exempel på ett personligt brev kan ge dig en inblick i vilka regler och riktlinjer som gäller inom ditt område.

Den perfekta strukturen för ditt personliga brev

Ditt personliga brev bör ha en tydlig och organiserad struktur så att du presenterar dig själv som en lämplig kandidat. Här är vad du bör inkludera för att imponera på arbetsgivaren:

 • Rubrik: Rubriken i ditt personliga brev innehåller formella uppgifter som dina egna kontaktuppgifter och mottagarens uppgifter.
 • Hälsning: Hälsa den som läser ditt brev. Försök att adressera ditt personliga brev direkt till den relevanta kontaktpersonen på företaget du söker jobb hos. Om möjligt, använd namnet på HR-chefen.
 • Inledning: Inledningen bör bestå av en imponerande öppningsmening och 2-3 rader som förklarar varför du är lämplig för jobbet. Syftet är att väcka läsarens intresse och få dem att vilja läsa vidare.
 • Huvudtext: I huvudtexten, som bör bestå av 2-3 stycken, beskriver du tydligt dina kvalifikationer, erfarenheter och färdigheter. Förklara varför dessa gör dig till en idealisk kandidat för jobbet. Lyft fram dina prestationer och visa hur de gör dig lämpad för rollen.
 • Avslutning: Avsluta med en "uppmaning till handling". Uttryck din entusiasm för jobbet och uppmuntra rekryteraren att boka in en intervju.

Kännetecken för ett bra personligt brev

Oavsett var du befinner dig i karriären eller vilket jobb du söker kan ditt personliga brev göra skillnaden mellan att bli anställd eller inte. Att skriva ett personligt brev är lättare sagt än gjort. Det finns vissa faktorer och aspekter som många bra exempel på personliga brev har gemensamt och som du bör tänka på när du skriver ditt eget brev.

 • Välj rätt mall: Ett visuellt tilltalande personligt brev har större chans att uppmärksammas av arbetsgivaren. Den bästa mallen för ett personligt brev återspeglar din yrkespersonlighet och säkerställer en tydlig och organiserad presentation av dina kvalifikationer.
 • Gör research om företaget du söker till: Innan du börjar skriva är det alltid klokt att göra lite research om företaget och dess profiler på sociala medier. Vad arbetar företaget med för närvarande? Vilka projekt är på gång? Försök att skriva om dessa i ditt personliga brev. Till exempel: "Ert fokus på hållbarhet tilltalar mig verkligen eftersom...". Det visar att du har läst på och är en seriös kandidat. Det gör ditt brev unikt och personligt.
 • Anpassa ditt personliga brev för varje tjänst: Det kan vara frestande att använda samma personliga brev för varje tjänst du söker, men HR-chefer känner igen ett generiskt personligt brev direkt. Gör ordentlig research om tjänsten och se till att ditt personliga brev matchar jobbkraven perfekt. Lyft fram viktiga erfarenheter och färdigheter som är relevanta för tjänsten.
 • Nämn viktiga prestationer: Ditt personliga brev ska vara så relevant som möjligt för det jobb du söker. Lyft fram erfarenheter, färdigheter eller projekt som är mest relevanta för det specifika jobbet. Ge konkreta exempel på vad du har arbetat med och visa vad du har uppnått genom ditt arbete. På så sätt blir det påtagligt vad ditt mervärde är. Till exempel: "Genom att införa Lean-principer förbättrade jag den operativa effektiviteten med 15 % på 12 månader".
 • Gör ditt personliga brev personligt: Ett bra personligt brev handlar inte bara om dina yrkesmässiga egenskaper. Visa även lite av dig själv. Ta gärna med en personlig berättelse eller anekdot, till exempel "Min karriär började blygsamt som köksbiträde, varefter jag snart tog på mig rollen som servitris och så småningom avancerade till restaurangchef".
 • Lyft fram dina goda egenskaper: Något som många arbetssökande förbiser är att arbetsgivare försöker bedöma utifrån ditt CV och ditt personliga brev hur väl du kan utföra ett visst jobb och om du kommer att passa bra in i teamet. Visa att du passar bra in i företagskulturen. Tala också om din förmåga att arbeta effektivt med kollegor. Förutom att du är lämplig för jobbet bör du framför allt vara en trevlig kollega att arbeta med.
 • Skriv kort och koncist: Varje mening du skriver ska vara relevant och tillföra något till ditt personliga brev. Skriv korta meningar som är lätta att läsa. Begränsa dig till en sida och cirka 300 till 400
Innan du skickar iväg ditt personliga brev, testa hur ditt mail och bilaga ser ut genom att maila det till dig själv först. På så sätt kan du vara säker på att allt är korrekt formaterat och lättläst för mottagaren.

Undvik dessa exempel på misstag i ett personligt brev

Många arbetssökande gör samma vanliga misstag i sina personliga brev, vilket ofta påverkar deras chanser att komma till en anställningsintervju negativt. För att hjälpa dig undvika dessa misstag har vi sammanställt en lista med vanliga fallgropar nedan. Genom att undvika dessa kan du göra ett bra första intryck.

 • Ostrukturerat: Ditt personliga brev bör ha en tydlig inledning, kärna och avslutning. Det ska vara en sammanhängande berättelse med en tydlig röd tråd. En rörig struktur kan minska förtroendet för dina färdigheter.
 • Överdriv inte: Det är okej att sälja in sig själv lite, men var alltid ärlig och realistisk i dina ansökningshandlingar.
 • För långrandigt: Rekryterare läser fort igenom ditt brev. Du måste mycket snabbt förmedla varför du är en lämplig kandidat både vad gäller personlighet och kompetens. Ett för långt brev med irrelevant information riskerar att tappa läsarens intresse.
 • Ingen matchande design: Se till att designen på ditt CV och ditt personliga brev matchar varandra. Två olika designer kan se förvirrande och oprofessionellt ut.
 • Ett alltför allmänt personligt brev: Ett generiskt personligt brev som du använder i varje ansökan kan ge intryck av att du är ointresserad och inte har satt dig in i jobbet och företaget. Anpassa istället ditt brev så att det visar hur din kompetens matchar företagets behov. Visa vilka resultat du har uppnått med ditt arbete på tidigare arbetsplatser.
 • Stavfel: När du arbetar som sjuksköterska måste du kunna kommunicera på ett effektivt sätt. Ditt personliga brev bör naturligtvis också uppfylla detta krav. Dåligt språk med stavfel kan få dig att framstå som slarvig och inkompetent.
 • Användning av standardfraser och standardtexter: Försök att vara originell och unik. Ibland söker du jobb där du möter stor konkurrens. Inled därför inte ditt brev med "Jag hittade er lediga tjänst på ...", utan hitta på en kraftfull öppningsmening som omedelbart fångar läsarens uppmärksamhet.
 • Genomgång av ditt CV: Ditt brev ska komplettera ditt CV. Använd ditt brev för att berätta din unika historia. Ditt CV är en faktasammanfattning av ditt arbete, medan ditt personliga brev är en möjlighet att lyfta fram din motivation, personlighet och ditt mervärde.
Kom också ihåg att ditt personliga brev inte bara handlar om dig. Fokusera på varför du är rätt för jobbet och hur du passar in i företaget. Tänk på vad rekryteraren vill veta, snarare än att bara lista dina egna meriter utan att visa hur de är värdefulla för arbetsgivaren.

Mallar för bra personliga brev

Upptäck de bästa (gratis) mallarna för personliga brev som hjälper dig att göra ett bra första intryck. Använd vår mall för personligt brev för att snabbt och enkelt skriva ditt brev och öka dina chanser att få ditt drömjobb.

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

Exempel på personliga brev - Vanliga frågor