Exempel på personligt brev snickare

När du ska söka jobb som snickare kommer du inte undan att skriva ett bra personligt brev. För många kan detta vara en utmanande uppgift, särskilt om du inte är van vid att skriva personliga brev. I den här artikeln visar vi dig hur du skriver ett bra brev, vilka delar det ska bestå av och vad du behöver tänka på om du vill göra ett starkt första intryck.

Skapa ditt personliga brev nu
CV-exempel Snickare

Personligt brev för en tjänst som snickare

Ditt personliga brev spelar en viktig roll som den första presentationen av dig själv till det företag du vill söka jobb hos. Förutom att framhäva dina erfarenheter och färdigheter är det också viktigt att lyfta fram din motivation att arbeta på det specifika företaget i ditt personliga brev. Målet är att du med hjälp av ditt CV och ditt personliga brev ska övertyga läsaren om att du är en lämplig kandidat för tjänsten.

Personligt brev exempel för snickare

Som snickare har du många möjligheter att hitta spännande jobbmöjligheter, men konkurrensen är ofta hård. För att sticka ut behöver ditt personliga brev uppfylla följande krav:

 • Gör det relevant: Börja med en stark inledning som direkt direkt visar vad du kan göra och varför du är lämplig för jobbet. Den som läser de första meningarna i ditt personliga brev ska omedelbart förstå att du är en intressant kandidat.
 • Skriv om din motivation: Förklara tydligt varför du söker just den här tjänsten och varför du är intresserad av att arbeta på det aktuella företaget. Detta visar att du har gjort din research och är seriös i ditt intresse.
 • Tala om dina mål: Ditt personliga brev ska visa var du befinner dig i din karriär. Men det är också viktigt att skriva något om vad du vill bidra med. Vilka är dina mål och ambitioner? Se också till att dessa är i linje med företaget. Ett exempel kan vara att du vill engagera dig i att använda mer hållbara byggmaterial.
 • Nämn specifika kompetenser: I ditt CV har du förmodligen redan nämnt några viktiga färdigheter och kompetenser. I ditt personliga brev kan du utveckla dessa lite mer. Visa hur du har använt dessa för att bidra till viktiga projekt. Detta kan utmärka dig från andra snickare.

Nedan ser du ett bra personligt brev för en snickare. Använd det som inspiration när du ska skriva ditt eget personliga brev.

Erik Svensson
Kyrkogatan 101
430 96, Karlsborgsverken
070 - 123 45 67
[email protected]

Johan Andersson
Covab AB
Myntgatan 199
950 53, Göteborg

Kära Johan Andersson,

Det var med stor entusiasm  jag upptäckte den lediga tjänsten som snickare på er webbplats. Med mina fem års erfarenhet som snickare på ADS group och min passion för hantverk är jag övertygad om att jag skulle vara ett värdefullt tillskott till ert team på Coveba.

Under min tid på ADS har jag fått stor erfarenhet av både nybyggnads- och renoveringsprojekt. Min expertis ligger främst i att noggrant utföra snickeriarbete enligt tekniska ritningar, anpassa strukturer på plats och färdigställa detaljer. Min tidigare chef berömde regelbundet min förmåga att arbeta effektivt under tidspress och mitt bidrag till teamet för att slutföra projekt i tid och inom budget.

Det som särskilt lockar mig till Coveba är ert fokus på hållbart byggande. På ADS fick jag erfarenhet av hållbara byggmaterial och tekniker, och jag är mycket motiverad att vidareutveckla denna kunskap och tillämpa den på era innovativa projekt.

Jag ser fram emot att kunna vidareutveckla mina färdigheter och samtidigt vara en stabil och pålitlig kraft i ert team. Jag är övertygad om att min bakgrund och mina färdigheter passar väl in på kraven för den här tjänsten.

Jag skulle gärna förklara min motivation och erfarenhet ytterligare i en personlig intervju. Tack så mycket för ert övervägande.

Med vänlig hälsning,

Erik Svensson

Behöver du mer hjälp med din ansökan? Ta en titt på våra CV-mallar och CV-exempel. Letar du efter ett personligt brev för ett annat jobb? Ta då en titt på vår översiktssida med exempel på personliga brev.

Struktur för ett bra personligt brev för en tjänst som snickare

 • Rubrik
 • Hälsning
 • Introduktion
 • Huvudtext
 • Avslutning

Rubrik

Faktum är att du alltid börjar ett personligt brev med att nämna dina egna kontaktuppgifter. Ange därför namn, adress, telefonnummer och e-postadress. På så sätt kan rekryteraren enkelt kontakta dig.

Dessutom bör du också inkludera mottagarens uppgifter i ditt brev. Du ska alltså ange namnet på mottagaren och organisationen. Dessa uppgifter hittar du ofta i platsannonsen.

Hälsning

Hälsningsfrasen i ditt brev är mycket viktig. Du bör ha mottagarens namn med i hälsningen. Om du inte känner till namnet kan du ringa företaget för att ta reda på vem du ska adressera brevet till. För säkerhets skull kan du även fråga om rätt stavning av namnet.

Välj en hälsningsfras som passar jobbet. Om du redan har en kontakt och känner till namnet kan du till exempel börja med "Bästa + name". Du kan också välja "Hej + namn". Detta är betydligt mer informellt men används fortfarande ofta i formella brev i Sverige, inklusive personliga brev).

Inledning

Introduktionen till ditt brev är en av de viktigaste delarna. Efter att ha läst de första två eller tre meningarna har läsaren förmodligen redan bestämt sig för om det är värt att läsa resten av ditt personliga brev. Därför bör inledningen av ditt brev vara originellt och unikt.

Syftet med inledningen är att fånga läsarens uppmärksamhet och samtidigt visa att du är en lämplig kandidat för snickarjobbet med rätt egenskaper.

Huvudtext

Använd de mellersta två till tre styckena för att göra det tydligt varför just du är rätt för jobbet. Beskriv dina tidigare erfarenheter med hjälp av relevanta projekt som du har arbetat med. Använd den lediga tjänsten som utgångspunkt. Försök att identifiera vad du som kandidat behöver uppfylla och försök sedan att svara upp mot detta så bra som möjligt.

Berätta också varför du söker dig till just det här företaget. Varför är det här en attraktiv arbetsgivare för dig? Berätta vad du kan bidra med till teamet i form av kunskaper och färdigheter.

Avslutning

Avsluta ditt personliga brev med ett avslutande stycke och en uppmaning till handling. Skriv exempelvis att du ser fram emot ett svar eller att du vill förklara din motivation i en personlig intervju.

Du avslutar brevet med "Bästa hälsningar" följt av ditt för- och efternamn på raden under. Eventuellt kan du lägga till en underskrift, men det är inte nödvändigt om det inte efterfrågas i platsannonsen.

Jobbansökningsbrev snickare utan arbetslivserfarenhet

Det är vanligt att söka sitt första jobb som snickare utan mycket relevant arbetslivserfarenhet. I sådana fall är det lämpligt att lyfta fram de färdigheter och kunskaper du förvärvade under din utbildning samt beskriva praktikplatser du har genomfört och vad du lärde dig där. Dessutom kan även erfarenheter från småjobb på fritiden, som att hjälpa vänner och familj, ses som relevant arbetslivserfarenhet.

Som nybörjare bör du också visa att du är ivrig att lära dig. Berätta hur du har hanterat problem och kommit fram till lämpliga lösningar, samt hur du tar emot och använder kritik konstruktivt för att förbättra dina resultat. Dessa egenskaper är betydelsefulla för en ung snickare och kan göra ett positivt intryck på potentiella arbetsgivare.

Tips för ett bra personligt brev

Som snickare kan det vara svårt att sälja in sig själv och sina kunskaper. För att göra ett bra första intryck är det viktigt att följa de "oskrivna reglerna" för att maximera dina chanser att få ditt drömjobb. Här är några tips som du kan följa:

 • Betona även goda egenskaper. För arbetsgivarna är det inte bara viktigt att du har rätt tekniska färdigheter, utan du bör också vara en trevlig person att arbeta med. Så lyft också fram dina goda egenskaper som gör dig till en bra kollega.
 • Skräddarsy ditt personliga brev. Skräddarsy alltid ditt personliga brev för det specifika jobb du söker. Två jobberbjudanden är aldrig exakt likadana.
 • Ge konkreta exempel. Arbetsgivaren vill veta vad ditt mervärde är. Berätta om dina prestationer och resultat. Detta visar vad du har åstadkommit hittills.

Slutsats

Att skriva ett personligt brev är en viktig del av steget mot ett snickarjobb. Genom att anpassa ditt brev till den lediga tjänsten och de tillhörande arbetsuppgifterna ökar du dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju.

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.