Personlig profil på ditt cv: Skriv en stark Sammanfattning

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Personlig profil på ditt cv: Skriv en stark Sammanfattning

Föreställ dig: ditt CV ligger på en hög med tiotals andra. Hur ser du till att just ditt CV fångar uppmärksamheten och stannar kvar i rekryterarens minne? Svaret kan ligga i kraften hos en särskiljande personlig profil. I den här bloggen avslöjar vi hemligheten bakom en profil som inte bara låter din personlighet lysa igenom, utan också framhäver dina unika färdigheter och ambitioner. Är du redo att upptäcka hur du skapar en personlig profil som gör att du sticker ut hos arbetsgivare? Läs vidare och gör ditt CV till ett oförglömligt första intryck!

Vad är en personlig profil?

En personlig profil eller profilsammanfattning är en kort text i ditt CV. Här beskriver du din personliga sida. Vad är dina styrkor? Vad intresserar dig? Och varför är du den perfekta kandidaten för det här jobbet? Det är de frågor som rekryterare är nyfikna på.

Arbetsgivare vill gärna se din personlighet reflekterad i ditt CV. Det är precis vad din profilsammanfattning handlar om. Det är din chans att ge ditt CV en 'personlig touch'. Tänk efter: ditt CV är egentligen bara en uppräkning av din arbetslivserfarenhet och utbildningar. Ganska tråkigt. Genom att visa lite av dig själv kan du fånga uppmärksamheten. Det gör läsaren nyfiken på resten av ditt CV. En bra start alltså!

Hur skriver du en bra personlig profil?

En bra profil på ditt CV måste fånga rekryterarens uppmärksamhet och direkt visa vem du är och vad du kan. Så här skriver du en bra profil:

 1. Placera din personliga profil högst upp på ditt CV (under dina personuppgifter).
 2. Kort beskrivning om dig själv och dina starka egenskaper.
 3. Gör det relevant för den sökta tjänsten. Nämn viktiga prestationer och färdigheter.
 4. Skriv i första person (jag-form). Detta gör din profil mer personlig.
 5. Använd handlingsverb för att beskriva dina framgångar.
 6. Skriv en unik profil. Undvik långa texter och standardfraser.
Hur skriver du en personlig profil

Var originell och unik

Namnet säger allt: din personliga profil handlar om dig! Visa på maximalt 5 rader vem du är och vad som skiljer dig från resten. Ingen tid för allmänna meningar som 'Jag är motiverad att börja arbeta' eller 'Jag är en entusiastisk kille som ...'. Detta gäller ju för varje sökande.

Nämn aspekter som verkligen är specifika för dig. Visa vad du brinner för, eller vilken relevant arbetslivserfarenhet du har. Blir du entusiastisk av att brainstorma med kollegor? Eller ligger din styrka i att kommunicera med kunder? Skriv ner det! Det ger rekryteraren en unik inblick i ditt arbetssätt.

Exempel på en unik sammanfattning:

Passionerad event manager med kärlek för att skapa oförglömliga ögonblick. Under de senaste 8 åren har jag framgångsrikt organiserat över 150 evenemang, från intima affärsmöten till storskaliga festivaler. Min hemlighet? En outtröttlig energi för detaljplanering och en naturlig förmåga för krishantering, vilket gör att jag håller huvudet kallt även i de mest hektiska situationerna. Det som verkligen driver mig är leendet på deltagarnas ansikten när allt faller på plats. Min expertis ligger i att sammanföra människor och skapa upplevelser som stannar kvar länge i minnet. Oavsett om det gäller att noggrant samordna catering eller regissera en överraskningsakt, jag är där för varje detalj.

Se till att din profil matchar din funktion och jobbannonsen

Söker du en ledande position? Visa då att du är ansvarstagande, företagsam och kommunikativt skicklig. Eller vill du jobba som revisor? Nämn då snarare färdigheter som visar att du arbetar självständigt och noggrant. Du får poäng om ditt CV passar perfekt på jobbannonsen. Tänk på att rekryteraren försöker ta reda på om du passar för jobbet. De letar efter rätt uppsättning färdigheter. Spela på det! Ta fram jobbannonsen. Där står ofta de nödvändiga färdigheterna explicit. Integrera dessa krav i din personliga profil. På så sätt visar du att du är den perfekta kandidaten för jobbet.

Du kan förstärka dina färdigheter genom att koppla dem till ditt tidigare arbete. Vilka uppgifter hade du? Vilka projekt har du framgångsrikt slutfört? Vad har du lärt dig? Och hur kan du använda dessa kvaliteter i din nya funktion? På så sätt visar du att du redan har erfarenhet inom detta arbetsområde. Det ger extra poäng!

Stärk ditt CV genom att uttrycka dina prestationer i siffror

Utöver att nämna dina kvaliteter är det viktigt att göra dem specifika. Arbetar du nu inom försäljning, och är din styrka att övertyga människor? Visa det då! Beskriv vad du har presterat inom försäljningsavdelningen och nämn din arbetsgivare vid namn. Ge din färdighet extra slagkraft genom att använda exempel och uttrycka dina prestationer i siffror:

Det visar ditt mervärde. Det ger arbetsgivaren en bra uppfattning om hur bra du var på ditt jobb. Det kommer du inte att lyckas med genom att enkelt beskriva uppgifter eller räkna upp dem.

Här är ett bra profil exempel som nämner prestationer och framgångar med siffror:

Strategisk marknadsföringschef med ett bevisat track record för att öka varumärkesmedvetenhet och generera leads i konkurrensutsatta marknader. I min senaste roll på [ABC företag] uppnådde jag en omsättningstillväxt på 30% genom att utveckla och implementera integrerade marknadsföringskampanjer. Mina styrkor ligger inom digital marknadsföring och data-drivna strategier, där jag använder SEO, content marketing och sociala medier för att uppnå mätbara resultat. Jag har också erfarenhet av att leda tvärvetenskapliga team och koordinera tvärfunktionella projekt, vilket resulterade i framgångsrik lansering av två nya produktlinjer. Min metod kombinerar kreativ varumärkesbyggande med analytisk insikt, vilket möjliggör effektiva svar på marknadstrender och konsumentbeteende. Som marknadsföringschef strävar jag efter att skapa varumärkeshistorier som resonerar med målgruppen och överträffar företagsmålen.
Rätt
Fokusera på specifika resultat som den uppnådda omsättningstillväxten och den framgångsrika lanseringen av produktlinjer. Var tydlig om ditt bidrag till dessa framgångar.
Fel
Undvik allmänna eller vaga termer. Konkretisera dina färdigheter och prestationer istället för att bara nämna att du har erfarenhet.

Skriv din profiltext sist

Din sammanfattning kommer överst på ditt CV. Det är alltså stor chans att en rekryterare läser denna text först. Extra anledning att ta god tid på dig. Men observera! Att din personliga profil är det första som kommer upp betyder inte att du ska skriva ditt CV i den ordningen. Börja istället sist med att skriva din personliga profil. Lägg först ner dina utbildningar och arbetslivserfarenheter på papper. Först när du har skapat struktur i detta är det dags för din personliga profil. På så sätt kan du exakt rikta in dig på den erfarenhet du har skaffat dig under en tidigare anställning eller studie.

Exempel på profil med förklaring

Saknar du inspiration för att skriva din personliga profil? Här nedan listar vi två exempel. Vi förklarar också vad som gör dessa sammanfattningar bra. Men observera! Kopiera inte dessa profilsammanfattningar ordagrant, utan anpassa dem istället till dina egna kvaliteter. På så sätt får du ett övertygande CV där din personlighet framträder starkt.

Personlig profil student

Företagsam, självständig och kommunikativt skicklig. Så skulle jag beskriva mig själv med tre ord. På grund av mitt intresse för människans hjärna i kombination med datorer började jag studera Artificiell Intelligens. En perfekt match för mig! Under mina studier har jag specialiserat mig på användningen av AI inom hälsovårdsteknik. Med den kunskap jag har förvärvat om klinisk teknik vill jag bidra till bättre och billigare hälsovård.
 • "Företagsam, självständig och kommunikativt skicklig"

En stark öppning är avgörande. Var inte rädd för att vara lekfull och kreativ här. Genom att starta med dina tre viktigaste egenskaper vet läsaren direkt vad de kan förvänta sig.

 • "En perfekt match för mig!"

Rädd för att din text blir en monoton uppräkning? Använd ett uttalande emellanåt! En kort och kraftfull mening gör texten luftig och ger din sammanfattning en entusiastisk och positiv vändning.

 • "Med den kunskap jag har förvärvat vill jag bidra till bättre och billigare hälsovård."

Arbetslivserfarenhet visar vilken kunskap du har förvärvat. Men vilka mål har du för framtiden? Det vill du belysa i din personliga profil. Helst i den sista meningen, så avslutar du din profil starkt.

Personlig profil maskiningenjör

Redan från barnsben har jag varit fascinerad av flygplan, något som jag har fått mycket erfarenhet av under mina studier i maskinteknik. Denna kunskap har jag tillämpat de senaste fem åren som teknisk designer på "företagsnamn", ett litet start-up i centrala Amsterdam. Två år och många projekt senare har vi vuxit till att bli den tredje största aktören på denna marknad. Nu är jag redo att följa min dröm: att arbeta som flygtekniker.
 • "Redan från barnsben har jag varit fascinerad av flygplan"

Även här gäller det att börja med en stark öppning. Genom att hänvisa till ditt förflutna visar du var din passion ligger. Det gör din text extra personlig!

 • "Två år och många projekt senare har vi vuxit till att bli den tredje största aktören på denna marknad."

Våga visa vad du har presterat. Uppnådda framgångar ger en stark inblick i dina kvaliteter. Var så konkret som möjligt genom att uttrycka dina framgångar i siffror.

 • "Nu är jag redo att följa min dröm: att arbeta som flygtekniker."

Denna mening innehåller tre starka egenskaper. För det första nämner du din passion. För det andra framkommer dina personliga mål. Du visar att du har en vision för din karriär och att du gör allt för att följa dina drömmar. Slutligen passar denna text perfekt till jobbannonsen. Hela din personliga profil är inriktad på detta jobb, och med en sådan avslutning visar du tydligt att detta jobb är skräddarsytt för dig.

Exempel på bra personliga profiler

Exempel på personlig profil - Online Marknadsförare

Som erfaren online marknadsförare har jag omfattande kunskap och erfarenhet i att sätta upp, genomföra och analysera online marknadsföringskampanjer. Tack vare mitt stora intresse för den digitala marknadsföringsvärlden, håller jag mig ständigt uppdaterad om de senaste trenderna och utvecklingarna. Jag vet hur jag ska ställa upp mätbara KPI:er för online kampanjer och hur jag övervakar dessa för att förbättra prestandan. Jag är specialiserad på Google Ads, där jag har hanterat budgetar för kunder på över €500.000 euro.

Exempel på sammanfattning – Chaufför

Mitt namn är Wouter. En erfaren, lojal och pålitlig chaufför. Under alla mina år på vägen har jag aldrig orsakat några problem. Säkerhet är något jag prioriterar högt. Jag gör allt för att transportera mina passagerare (vare sig det är människor, djur eller varor) säkert från punkt A till B. Jag älskar att snabbt och effektivt lösa problem som jag stöter på längs vägen. Det ger mig ny energi. Jag har erfarenhet av att utföra reparationer på fordonen jag kör. Mitt arbete är min passion. En dag inte på vägen är en dag inte levd är mitt motto.

Exempel på personlig profil – Dataanalytiker

Innovativ Dataanalytiker med en passion för att översätta komplexa dataset till insiktsfulla berättelser. Under mina fem år på [företag x] har jag spelat en nyckelroll i att omvandla rådata till strategiska beslutsstöd, vilket resulterade i en effektivitetsökning på 25%. Min expertis inkluderar avancerad kunskap i Python och SQL, samt en speciell förmåga att visualisera data med verktyg som Tableau och Power BI. Min passion ligger i att avkoda mönster och trender som andra förbiser, för att erbjuda data-drivna lösningar för komplexa affärsutmaningar. Jag strävar efter att göra en varaktig inverkan på varje organisation med min analytiska skicklighet och kreativa tankesätt.

Exempel på profil för student

Ambitiös student inom miljöteknik med fokus på hållbar utveckling och förnybar energi. Mina projekt har inkluderat avancerad forskning inom vattenrening och avfallshantering, där innovation har stått i centrum. Som volontär inom lokala miljöprojekt har jag bidragit till medvetenhet och utbildning inom hållbarhet. Jag besitter starka analytiska färdigheter och en praktisk problemlösande inställning. Passionerad om att tillämpa ekologiska ingenjörsprinciper i verkliga scenarier. Jag är redo att använda min kunskap och entusiasm i en dynamisk roll inom miljöteknik.

Checklista för en utmärkt personlig profil

När du har skrivit en första personlig profil, är det viktigt att fortsätta bearbeta den tills du har en väl flytande och trevlig text. Kontrollera följande punkter:

 • Har du en kraftfull öppningsfras? Det är mycket troligt att den första meningen i din sammanfattning är det allra första som läses i hela ditt CV. Den måste alltså vara perfekt och göra intryck.
 • Har du skrivit i jag-form? Det är viktigt att du inte blandar ihop tider och former i din profilsammanfattning på ditt CV. Oavsett vilken form du väljer, var konsekvent.
 • Flyter texten bra? Läs texten högt. Flyter den bra? Finns det några konstiga eller krångliga meningar? Se också till att meningarna lätt flyter in i varandra.
 • Nämner du inte onödig information? Håll det kortfattat, 4-6 meningar är ofta tillräckligt.

Gör en sista kontroll

Du har sammanfattat dina kvaliteter och personlighet i en kort och träffande text. Meningarna flyter smidigt in i varandra, innehåller nyckelord och ansluter bra till den tjänst du söker. Mycket bra! Din personliga profil är nästan klar. Läs igenom din profil från början till slut. Se upp för stavfel och onödiga ord. Detta gör din personliga profil kompakt och stram.

Var inte rädd för att låta andra läsa din text. De kan rätta till eventuella stavfel, fylla i dina "blinda fläckar", kanske föreslå en annan färdighet eller stryka irrelevant arbetslivserfarenhet. Använd deras tips för att sätta pricken över i:et. Då är ditt CV redo att skickas.

Rätt
 • Nämna specifika framgångar.
 • Visa upp din karaktär och passion.
 • Framhäva färdigheter relevanta för tjänsten.
Fel
 • Använda klichéer och allmänheter.
 • Vara för långtråkig.
 • Ge vaga beskrivningar.

Sätt igång med att skapa ditt eget CV. Välj bland våra professionella mallar. Använd gärna också vår databas med 50+ exempel-CV för olika typer av tjänster. I varje exempel finns en unik personlig profil som du kan använda som en vägledning.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.