15+ oumbärliga personliga egenskaper för ditt CV

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
15+ oumbärliga personliga egenskaper för ditt CV

Personliga egenskaper i ditt CV säger lite mer om din personlighet. När du söker ett jobb vill potentiella arbetsgivare naturligtvis veta mer om dina yrkesmässiga kvaliteter, men de vill också veta om du passar in i företaget och dess kultur. Dessutom blir konkurrensen på arbetsmarknaden allt hårdare. Du måste sticka ut hos arbetsgivarna för att lyckas få en anställningsintervju. I den här artikeln visar vi dig vilka personliga egenskaper som är bra i ett CV och hur du bäst nämner dem.

Vad är personliga egenskaper?

Personliga egenskaper är kvaliteter, svagheter och styrkor som du besitter som person. Dessa egenskaper är unika och personliga. De gör dig till "du". Det är egenskaper som finns i dina gener eller som formats av din uppväxt och den miljö du lever i. Karaktärsdrag är också klassade som personliga egenskaper.

Du hör ofta föräldrar nämna personliga egenskaper hos sina barn. De kanske säger:

"Den äldsta är så omtänksam och tystlåten, men den yngsta... Han är verkligen äventyrlig. Han är inte rädd för djävulen".

Skillnaden mellan kompetens, färdigheter och personliga egenskaper

Innan vi börjar prata om vikten av karaktärsdrag i ett curriculum vitae är det viktigt att förstå skillnaden mellan egenskaper, kompetenser och färdigheter.

Alla tre termer säger något om dina förmågor eller egenskaper som sökande. Nedan beskriver vi kortfattat dessa tre termer.

  • Färdigheter → Färdigheter kan också ses som "förmågor". Du är "skicklig på något". Detta är ofta inlärda färdigheter. Vissa personer är t.ex. bra på att presentera medan andra är bra på att förhandla.
  • Personliga egenskaper → Personliga egenskaper är kännetecken/egenskaper hos din personlighet. De är inte jobbspecifika. Exempel är ambitiös, kritisk, relativiserande och social.
  • Kompetenser → En kompetens är en kombination av kunskap, erfarenhet, färdigheter och talang. Ett exempel kan vara "anpassningsförmåga". Du har då förmågan att utföra uppgifter och ansvar effektivt även under förändrade (arbets)omständigheter.

Kort sagt är skillnaden mellan dessa tre termer att kompetens är det mest "breda" begreppet. Du är kvalificerad att utföra en viss uppgift eftersom du är kundorienterad, till exempel. Färdigheter är ofta mer specifika för en viss handling eller aktivitet. Slutligen säger personliga attribut något om en persons personlighet eller beteende.

Vad som är viktigt att veta är att dessa termer ofta förekommer tillsammans och kompletterar varandra. En person som är bra på att programmera (färdighet) har t.ex. kunskaper om ett visst programmeringsspråk och personliga egenskaper som analytisk och metodisk. Dessutom kommer de också att ha kompetenser som stöder detta (t.ex. "inlärningsförmåga").

Nämn dina personliga egenskaper i ditt CV

När du söker ett bra jobb är du uppenbarligen inte den enda. Det finns fler kandidater som vill ha samma jobb som du. I mitt arbete som rekryterare har jag till exempel väldigt ofta lagt märke till att det finns flera sökande med liknande kvalifikationer. Hur kommer det sig då att du väljer att anställa den ena och inte den andra? Svaret ligger i kandidatens personliga egenskaper. När jag hade flera kandidater med ungefär samma erfarenhet och kvalifikationer var den avgörande faktorn ofta vem som (förmodligen) skulle passa bättre in i teamet och företagskulturen.

Se därför till att dina personliga egenskaper passar bra ihop med det företag du söker till. Vissa företag är mer "blyga" och till exempel använder sig av mjuka färger på sin webbplats, medan andra företag kan använda mer djärva och starka färger. Försök att göra en bra bedömning av detta så att du kan matcha ditt CV med företagets kärnvärden.

Hur vet du vilka egenskaper som passar dig?

Ofta vet du genom erfarenhet vid något tillfälle lite om vilka personliga egenskaper du har. När du blir äldre lär du dig mer och mer om dig själv. Du väljer vissa kurser i skolan, du väljer en viss utbildning och så småningom ett visst yrke. Personliga egenskaper är oftast relaterade till det jobb du har eller kommer söker till.

Är du till exempel grafisk formgivare? Då har du förmodligen personliga egenskaper som: kreativ, konstnärlig och nyfiken.

En projektledare är mer benägen att ha karaktärsdrag som: organiserad, noggrann, beslutsam, lösningsorienterad och teamorienterad.

Du kan också göra ett karaktärsdragstest online för att ta reda på mer om dina personliga egenskaper. Det ger ofta en ganska bra indikation.

Hur anger man personliga egenskaper i sitt CV?

Du kan nämna dina personliga egenskaper på flera ställen i ditt CV, t.ex:

  1. I din personliga profil
  2. Under rubriken "Färdigheter
  3. Under din arbetslivserfarenhet och utbildning

Nedan förklarar vi det bästa sättet att göra detta för alla tre ställen.

1. På din personliga profil

Eftersom den personliga profilen ofta är det första rekryterare läser är det här det mest uppenbara stället att nämna ett par av dina egenskaper. Du kan till exempel lista några styrkor direkt i den första meningen. Det kan till exempel se ut så här:

Jag är en driven, uppgiftsorienterad och motiverad (nyutexaminerad) person som är angelägen om att omsätta sina kunskaper om onlinemarknadsföring i praktiken. Under min praktik har jag till exempel redan fått kunskap och erfarenhet av att göra webbplatser sökbara i Google. Jag använde sedan dessa kunskaper för att skapa en affiliate-webbplats i dammsugarnischen som nu lockar mer än 20 000 besökare per månad. Jag vet också hur man sätter upp, hanterar och justerar framgångsrika Google Ads-kampanjer för att generera mer försäljning för kunder. Jag är fascinerad av onlinemarknadsföring och ivrig att lära mig och utveckla mig själv inom alla områden.

Som en före detta rekryterare har jag naturligtvis sett tusentals CV:n passera. En sak som alltid störde mig var när sökande nämnde några personliga egenskaper i CV:t, men sedan inte gav några bevis eller förklaringar för detta. Du kan säga att du är "kreativ", men om detta inte går att bevisa genom praktiska exempel, är det inte till någon nytta för mig som rekryterare. Jag kan ju inte "mäta" det.

I den personliga profilen ovan framgår det mycket tydligt att den sökande faktiskt är driven, uppgiftsorienterad och motiverad. Varför skulle han annars skapa en webbplats på sin fritid och fördjupa sig mer i onlinemarknadsföring?

Se till att de personliga egenskaper du nämner matchar det jobb och det företag du söker till. En programmerare har helt andra egenskaper än en tandläkarassistent.

2. Karaktärsdrag under rubriken Färdigheter

Färdigheter delas ofta in i hårda och mjuka färdigheter. Hårda färdigheter är praktiska färdigheter, som att kunna ett visst programmeringsspråk, köra gaffeltruck eller redigera videor.

Mjuka färdigheter, å andra sidan, liknar personliga attribut. De är mindre konkreta och handlar mer om dig som person och din personlighet. Exempel kan vara flexibilitet, strategiskt tänkande, analytisk förmåga och målinriktning.

Det är mycket vanligt att nämna vissa hårda och vissa mjuka färdigheter under rubriken "Färdigheter" i ditt CV. Färdigheter för en grundskollärare kan till exempel se ut på följande sätt:

  • Förbereda lektioner (hård färdighet)
  • Att hantera människor (mjuk färdighet)
  • Utveckla lektionsplaner (hård färdighet)
  • Pedagogiskt stark (mjuk färdighet)
  • Stresstålig (mjuk färdighet)
  • Coacha elever (hård färdighet)
  • Instruera barn (hård färdighet)
Det är viktigt att inte "överdriva" med en hel lista över alla dina bästa färdigheter. Försök att hålla det lite blygsamt och begränsa dig till att nämna en hälsosam blandning av egenskaper, färdigheter och kompetenser.

3. Identifiera personliga egenskaper i din arbetslivserfarenhet och utbildning

Du kan också namnge personliga egenskaper med hjälp av din arbetslivserfarenhet eller utbildning. Här är ett exempel på hur du kan göra det:

Utbildning

Grundskollärare, Spelvagnen, Stockholm
januari 2015 - mars 2017

På grund av en kollegas plötsliga frånvaro fattade jag beslutet (egenskap: avgörande) att hoppa in på grundskolan Spelvagnen. Jag lyckades systematiskt (egenskap: systematisk) återuppta lektionerna så bra och lämpligt som möjligt, så att nästan inga avhopp hade skett.

100 exempel på goda personliga egenskaper

Affärsmässig
Allvarlig
Ambitiös
Anmärkningsvärd
Anpassningsförmåga
Ansvarsfull
Ärlig
Äventyrlig
Beslutsam
Direkt
Disciplinerad
Diskret
Djupsinnig
Driven
Empatisk
Energisk
Engagerad
Entusiastisk
Exakt
Flexibel
Generös
Görare
Hjälpsam
Humoristisk
Idealistisk
Impulsiv
Innovativ
Inspirerande
Intellektuell
Intresserad
Jordnära
Känslig
Klok
Kollegial
Kommunikativ
Kontrollerad
Kreativ
Laglydig
Lagspelare
Lojal
Lösningsorienterad
Lugn
Lydig
Lyssnande
Målinriktad
Mångsidig
Modest
Modig
Motiverad
Närvarande
Noggrann
Nyanserad
Nyfiken
Oberoende
Öga för detaljer
Omsorgsfull
Omtänksam
Öppet sinne
Organiserad
Övertygande
Pålitlig
Positiv
Pragmatisk
Praktisk
Prestationsinriktad
Principfast
Proaktiv
Professionell
Punktlig
Rationell
Rättfram
Rättvis
Realistisk
Respektfull
Resursstark
Samarbetsvillig
Självkontroll
Självsäker
Självständig
Skarpsinnig
Spontan
Stresstålig
Tålmodig
Tänkande
Tävlingsinriktad
Tillgänglig
Tydlig
Tystlåten
Uppgiftsorienterad
Uppriktig
Uthållig
Vaken
Vaksam
Vältalig
Vänlig

Slutsats - fällan med dina personliga egenskaper

Slutligen är det viktigt att veta att en viss egenskap alltid har en annan sida av myntet. Ha detta i åtanke när du listar en egenskap i ditt CV. Detta är något som vi rekryterare och HR-chefer också alltid håller ett öga på.

Om du till exempel är ambitiös kan jag tolka det som att du "vill för mycket".

Är du väldigt hjälpsam? Då kanske du inte är tillräckligt självsäker.

Om du är direkt kan andra uppfatta dig som oempatisk.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.