Lista körkort i ditt CV? [Exempel och tips]

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Lista körkort i ditt CV? [Exempel och tips]

Letar du efter ett (nytt) jobb och har hittat en bra ledig tjänst? Du ska precis börja skriva ditt CV, men så undrar du: "Ska jag tilläga ett erhållet körkort i mitt CV eller inte?". Ett körkort kan öka dina chanser att få ett jobb. Särskilt om jobbet kräver att du reser mycket. Men ibland kan det också vara till din nackdel. I den här bloggen tittar vi på när du bör inkludera ett körkort i ditt CV och hur du gör det på bästa sätt.

Viktiga lärdomar:

 1. I de allra flesta fall behöver du inte inkludera ett körkort i ditt CV.
 2. Ta bara med körkortet om det är relevant för jobbet (chaufför, bud, leveransförare osv.).
 3. Ange rätt kategorier för ditt körkort (B, C, D osv.).
 4. Skriv in körkortet tillsammans med dina personuppgifter på ditt CV.

Är det obligatoriskt att ange körkort i sitt CV?

Det är inte obligatoriskt att ange innehav av körkort i ditt CV. Du brukar bara lägga till ett körkort i ditt CV om det är relevant för det jobb du söker. Det kan t.ex. gälla (taxi-)förare, bud eller motorcykelpolis.

När gäller det att lägga till körkortet i ditt CV?

Visst finns det många situationer när det kan vara relevant att lägga till ditt körkort på ditt CV. Detta är situationer när du lägger till ett körkort på ditt CV:

 • Om du söker ett jobb där det är obligatoriskt att ha ett visst körkort. I så fall ger det ett mervärde till ditt CV.
 • För tjänster inom transport, t.ex. chaufför, taxi-, buss- eller lastbilschaufför, kurir, leveransförare, flyttfirma osv. Se i så fall till att ange lämpligt körkort.
 • När du måste resa mycket i jobbet. Tänk på jobb som representant, journalist, kundansvarig eller fotograf
 • Om det i arbetsbeskrivningen står att körkort är ett plus (eller ett krav). Om företaget du söker till anser att körkortet är så viktigt att det bör nämnas i den lediga tjänsten är det klokt av dig att nämna det.
 • Om företaget är svårt att nå med allmänna kommunikationer, ich ligger avlägset till kan det vara klokt att nömna att du har körkort, samt möjligen tillgång till egen bil.
 • Om du är student eller sökande med liten arbetslivserfarenhet. I så fall kan det vara till din fördel att du har körkort, eftersom kanske inte alla av dina kamrater har det än.
Förutom de vanliga kategorierna som B, C och D kan du också överväga att lägga till specifik utbildning eller certifikat som rör körkunskaper, t.ex. avancerad körutbildning för defensiv körning.

När gäller det att inte lägga till körkort i sitt CV?

Här är några exempel på när du inte ska ange körkort i ditt CV:

 • När du ännu inte har något körkort. Det låter självklart, men du ska definitivt inte nämna att du inte har något körkort än.
 • Om du har körkort men föredrar att inte köra bil. Skriv bara körkort i ditt CV om du faktiskt är villig att köra. Det hjälper dig också att undvika obekväma frågor under en anställningsintervju. "Varför har du körkort men vill inte köra?". Kanske kommer företaget att erbjuda dig en leasingbil som du sedan inte alls vill ha.
 • Om ditt körkort för närvarande är återkallat. Om du har förlorat ditt körkort på grund av en trafikförseelse eller något liknande, är det klokt att inte nämna det i ditt CV förän du har det tillbaka i din ägo. På så sätt drar du åtminstone inte uppmärksamhet till det.
 • När körkortet inte är viktigt för jobbet. Om ditt körkort inte är relevant för jobbet ska du inte skriva in det i ditt CV. På så sätt undviker du att distrahera en potentiell arbetsgivare med oviktiga detaljer.

Var skriver man in körkortet i sitt CV?

Det bästa stället att lägga till ditt körkort på ditt CV är i dina personliga uppgifter. Det är där du anger ditt namn, telefonnummer, e-postadress, adress, födelsedatum och slutligen ditt körkort. Du vill ha ditt körkort längst ner, eftersom resten av uppgifterna är viktigare.

Även om du har mer än ett körkort kan du i princip bara lista det tillsammans med dina personuppgifter. Om du behöver ett visst körkort för att kunna utföra ditt jobb kan du också välja att göra ett särskilt avsnitt i ditt CV. Här kan du också ange under vilka år du tog körkorten.

Hur lägger man till ett körkort i sitt CV?

Om du har bestämt dig för att ha med ett eller flera körkort i ditt CV ska du alltid ange vilken kategori körkortet tillhör. Att bara ange att du har ett körkort säger inte så mycket eftersom det finns många olika typer. Skriv därför alltid ner bokstaven/bokstäverna för kategorierna. Detta gäller naturligtvis särskilt om du till exempel är lastbilschaufför. I så fall kan du ha flera olika typer av körkort i kategori C. Ange dem alla i ditt CV genom att separera dem från varandra med ett kommatecken.

Vanligtvis rekommenderar vi alltid att du lägger till en extra rubrik till dina personuppgifter med titeln "Körkort" eller "Körkort". Bakom eller under den anger du vilken typ av körkort det gäller genom att namnge bokstaven i kategorin. I praktiken kan det se ut på följande sätt:

Körkort: B, C, C-

Detta är de populäraste körkortskategorierna att inkludera i ditt CV:

 • Körkort A: motorcykel
 • Körkort B: personbil
 • Körkort C: lastbil eller tyngre bussar
 • Körkort C- och CE: för släpvagnar och påhängsvagnar
 • Körkort D: för bussar
 • Körkort D1: körkort för buss med upp till 16 passagerare och en maximal längd på 8 meter.

Bör du nämna bilägande i ditt CV?

I dessa situationer är det klokt att nämna bilägande i ditt CV:

 • Om det i arbetsbeskrivningen står att du måste ha egen bil.
 • Om arbetsgivaren är svår att nå med kollektivtrafik.
 • När du själv bor ganska avlägset.
 • När du söker ett jobb där kollektivtrafik inte är ett alternativ. Tänk på jobb på ett sjukhus där du måste arbeta oregelbundna skift.

I sådana situationer kan det vara bra att ange att du har egen bil. Så här anger du i ditt CV att du har körkort och egen bil:

Körkort: B (innehav av bil)

Slutsats

Som HR-expert med mer än 10 års erfarenhet har jag ofta sett hur det kan vara värdefullt att nämna ett körkort för kandidater som söker tjänster som lastbils- eller bussförare. För resten av de sökande är det dock överflödig information som du vanligtvis inte behöver ta med i ditt CV. Tänk noga igenom om det tillför något till ditt CV i din specifika situation.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.