Skrivande av funktionellt CV: en steg-för-steg guide

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Skrivande av funktionellt CV: en steg-för-steg guide

Ett traditionellt CV visar kandidatens karriär i omvänd kronologisk ordning. I ett funktionellt CV läggs mer vikt vid de nödvändiga färdigheterna, kompetenserna och egenskaperna för en specifik position snarare än yrkeserfarenheten. Detta typ av CV kan vara användbart i flera situationer. I den här artikeln förklarar vi hur du skapar ett funktionellt CV och vad du kan dra för nytta av det.

Vad är ett funktionellt CV?

Ett funktionellt CV är ett CV-format som fokuserar på att betona prestationer, färdigheter och kompetenser istället för en arbetssökandes yrkeserfarenhet. Du listar alltså inte dina tidigare erfarenheter, utan istället de färdigheter som krävs för den sökta positionen.

När ska du använda ett funktionellt CV?

Det finns olika situationer där det kan vara fördelaktigt att skapa ett funktionellt CV istället för ett traditionellt CV. Dessa inkluderar:

  • Karriärbyte: Om du vill börja arbeta i en ny position och sektor och saknar relevant arbetslivserfarenhet. Det är dock troligt att du har många överförbara färdigheter som kan vara relevanta. I så fall kan du skapa ett funktionellt CV för att visa de nödvändiga färdigheterna för den specifika positionen.
  • Lucka i ditt CV: I ett kronologiskt CV börjar du högst upp med att ange din senaste arbetslivserfarenhet. Du anger också start- och slutdatum för varje position. I ett funktionellt CV nämner du inte datum, eftersom fokus ligger på prestationer och kompetenser. När du har förvärvat eller lärt dig dessa är mindre viktigt.
  • Om du byter jobb ofta: En jobbhoppare är någon som byter jobb regelbundet och arbetar oftast bara 1-2 år på varje arbetsplats. Du får mycket relevant arbetslivserfarenhet och färdigheter, men det kan se lite märkligt ut på ditt CV om du har bytt jobb 5 gånger de senaste 5 åren.
  • Frilansare: Om du som frilansare har haft många olika uppdragsgivare kan du inte inkludera alla dessa i ditt CV. Du kan välja att sammanfatta alla uppdrag i ett kompetens-CV.

Vad är nackdelarna med ett funktionellt CV?

Innan vi tittar på hur du skapar ett funktionellt CV är det viktigt att du är medveten om nackdelarna:

  • Arbetsgivare är vana vid ett kronologiskt CV där de får en tydlig översikt över någons karriär. I ett funktionellt CV är det svårare att se och förstå någons karriärutveckling.
  • Det kan väcka fördomar eftersom arbetsgivare eller rekryterare kan anta att du försöker dölja något. Det används av en anledning av personer med en lucka i CV:et.
  • CV:t är mindre effektivt när specifik arbetslivserfarenhet krävs för den sökta positionen.

Hur skapar du ett funktionellt CV?

Här är de 7 stegen för att skapa ett funktionellt CV:

1. Ange dina personuppgifter

Varje CV börjar alltid högst upp med dina personliga uppgifter, oavsett om det är ett kronologiskt, omvänd-kronologiskt eller funktionellt CV. Lägg till följande uppgifter:

  • För- och efternamn
  • Telefonnummer
  • E-postadress
  • Adressuppgifter

Om du har mer relevanta uppgifter, lägg till dem också. Tänk på en LinkedIn-profil eller en personlig webbplats. Lägg även till den exakta tjänstetiteln från den annons du söker i ditt CV.

2. Skriv en personlig profil

Det här är också en del som finns på varje CV, även på ett funktionellt CV. På ett traditionellt CV kan du komma undan med att hoppa över den här delen, men för den här typen av CV är din personliga profil avgörande.

I den här delen ger du en kort sammanfattning av vem du är, vilka dina viktigaste färdigheter är och vad du har att erbjuda. Det ger arbetsgivaren en uppfattning om vem du är, vilka kvalifikationer du har och vad du vill uppnå.

Profil på ditt cv
Upptäck hur du effektivt kan skriva en kraftfull personlig profil för ditt CV.
Läs artikel

3. Identifiera vilka färdigheter som krävs för den sökta tjänsten

Innan du kan skapa ett funktionellt CV måste du veta vilka färdigheter som är mest kritiska för den sökta tjänsten. Du kommer att kunna hämta mest information från tjänstebeskrivningen i annonsen. Om du till exempel alltid har arbetat inom kundtjänst och nu vill bli försäljningsmedarbetare, kommer du förmodligen vilja framhäva din serviceinriktade inställning. Det kommer dock att variera vilka färdigheter du bör fokusera på för varje specifik position. Sök framför allt efter hårda färdigheter, det vill säga färdigheter som verkligen krävs för att utföra din funktion.

Utför även ytterligare forskning om ditt yrkesområde på internet. Sök efter exempel-CV för din specifika position för att se vad andra kandidater lägger vikt vid.

4. Skriv ner vilka av dessa färdigheter och kompetenser du har

När du har identifierat alla färdigheter och kompetenser som krävs för den sökta tjänsten är det dags att jämföra dem med dina egna färdigheter. Vilka färdigheter har du som du faktiskt kan bevisa?

I ett färdighetsbaserat CV handlar allt om att kunna bevisa de nödvändiga färdigheterna. Så du måste kunna ge konkreta exempel som visar att du besitter de kompetenser som du inkluderar i ditt CV.

5. Lägg till färdigheterna i ditt CV och förse dem med prestationer och erfarenheter

I detta steg kommer du faktiskt att integrera färdigheterna i ditt CV. Du kan skapa en separat sektion för varje färdighet eller välja att inkludera alla viktiga färdigheter i en enda sektion.

Sedan gör du en uppräkning där du nämner den relevanta färdigheten. Eventuellt ger du även ett konkret exempel.

6. Lägg till dina utbildningar och kurser

Efter att du har inkluderat färdigheterna, lägger du till dina utbildningar. En arbetsgivare vill gärna veta vilken utbildningsnivå du har. Lägg till din högsta avslutade utbildning i ditt CV. Om du på din utbildning också har lärt dig relevanta färdigheter (eller genomfört projekt), kan du självklart också notera dessa.

Dessutom kan du skaffa dig en fördel gentemot konkurrenterna genom att redan nu följa relevanta kurser inom det område där du söker arbete. På så sätt visar du att du är lärovillig och att du gärna utvecklar dig själv inom ditt (nya) område eller sektor.

7. Gör ditt CV komplett med ytterligare sektioner

Slutligen kan du göra ditt CV komplett med ytterligare avsnitt. Särskilt för arbetssökande med en lucka i CV:et eller arbetssökande som saknar tillräcklig arbetslivserfarenhet bör de ta varje tillfälle i akt att övertyga rekryteraren. Lägg därför till praktikplatser, kurser, språkkunskaper, hobbies, volontärarbete och extracurriculära aktiviteter (om de är relevanta för jobbet).

Kom igång med ditt eget funktionella CV

Att skapa ett bra CV är redan en stor uppgift. Om du också måste tänka på en bra design och layout kan modet kanske sjunka fullständigt. Lyckligtvis kan vi hjälpa dig med det. Gör ett gott första intryck med en CV-mall. De är utformade av professionella och uppfyller alla formateringsregler. På så sätt vet du att åtminstone designen är korrekt. Titta också gärna i vår databas med CV-exempel. Det kan redan finnas något som passar för din nya tjänst.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.