Hur inkluderar man personuppgifter i sitt CV?

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Hur inkluderar man personuppgifter i sitt CV?

När du söker jobb är det viktigt att du presenterar dig för rekryterarna på bästa möjliga sätt. Men vad ska du egentligen ha med när det gäller personliga uppgifter i ditt CV? Vilken information är relevant och vad bör du utelämna? Vi ger dig tips på hur du inkluderar dina personliga uppgifter på ett professionellt sätt.

Personliga uppgifter som ska ingå i ditt CV

Detta är de personliga uppgifter som alltid bör finnas med i ditt CV:

1. För- och efternamn

Börja med ditt fullständiga namn längst upp i ditt CV. Använd inte förkortningar eller initialer. Om du har ett ovanligt namn (eller ett utländskt namn) kan du överväga att sätta "(M)" eller "(K)" efter ditt namn. Detta är särskilt lämpligt om du väljer att inte ta med ett foto i ditt CV. På så sätt får rekryterarna ändå veta vilket kön du har, så att de kan använda rätt tilltalsform i den fortsatta korrespondensen.

2. Adress

Även om det kan kännas lite gammalmodigt att ange sin fullständiga adress i sitt CV, är det ändå tillrådligt att göra det. Förr i tiden användes din adress för att skicka post, medan all kommunikation numera sker via e-post. Potentiella arbetsgivare kan också använda din adress för att beräkna eventuella resekostnader.

Om du inte vill ange hela din adress inklusive postnummer ska du åtminstone ange din bostadsort i ditt CV.

3. Telefonnummer

Se till att dina kontaktuppgifter är korrekta. Ett felaktigt mobilnummer eller e-postadress - eller med ett stavfel - är livsfarligt. Det är inte bara slarvigt, det kan också hindra en rekryterare från att komma i kontakt med dig.

Dessutom har cirka 15% av befolkningen dyslexi. Så om det finns en sträng med 10 siffror i rad, lider i genomsnitt 15% av rekryterarna av detta. Därför rekommenderar vi alltid ett mellanslag för var 2:a eller var 4:e siffra. Det gör det bara lite lättare att läsa.

Rätt
+46 793 72 78 025
Fel
+467937278025

4. E-postadress

Använd alltid en professionell e-postadress i ditt CV. En professionell e-postadress är till exempel baserad på ditt förnamn och efternamn. Använd inte förkortningar eller namn som inte ger ett seriöst intryck.

Många unga använder ett alias på internet. "Pratkungen" kan vara kul om du ger din åsikt på YouTube, men [email protected] på ditt CV höjer ögonbrynen hos alla rekryterare. Var professionell och affärsmässig i alla lägen.

5. Födelsedatum

Rekryterare kanske inte väljer efter ålder, men de gör det. Om inte annat för att säkerställa "balans i teamet". Det är därför vi alltid rekommenderar att du anger ditt födelsedatum. Dessutom tycker rekryteringscheferna inte att det är konstigt om du har lite erfarenhet i ditt CV när du bara är 20 år.

Exempel på personuppgifter i ditt CV

Se till att du anger dina personuppgifter i CV:t i följande ordning:

 1. Fullständigt namn
 2. Adress (inklusive postnummer)
 3. Telefonnummer
 4. E-postadress
 5. Födelsedatum

Detta kan se ut på följande sätt i ditt CV:

Namn: Freya Laxman

Adress: Västra Långgatan 76, 840 50

Telefon: +46 693 72 78 025

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 16-08-1992

Ytterligare personuppgifter som du ibland kan inkludera

Det finns också detaljer som är relevanta att nämna i vissa fall. Detta beror främst på det aktuella jobbet och din egen situation. Läs nedan för att se vad vi rekommenderar:

1. Födelseort

I allmänhet nämner du aldrig din födelseort om det inte kan vara till din fördel. Det kan t.ex. vara fallet om det jobb du söker kräver specifika kunskaper om ett visst område. Tänk på ett jobb som reseledare, men också om du till exempel vill arbeta som import- och exportchef och är född i Kina men bor i Sverige.

2. Civilstånd

Precis som ditt födelsedatum nämner du faktiskt ditt civilstånd mycket sällan. I många fall kan det bara leda till fördomar och därför är det bättre att inte ta med denna information i ditt CV. Men om du söker jobb inom barnomsorg och själv är gift och har barn kan det faktiskt vara relevant att ange civilstånd i din meritförteckning.

3. Nationalitet

Precis som med civilstånd kan det vara fördomsfullt att uppge sin nationalitet. Det finns dock vissa situationer där det är bra att ange det i ditt CV. Till exempel om du har ett utländskt klingande namn men är född i Sverige. Eller om du faktiskt söker jobb utomlands, på ett internationellt företag eller om du tror att du kommer att behöva språket från ditt hemland i ditt nya jobb.

4. Körkort

I vissa fall är det relevant att bifoga ett körkort i ditt CV. Tänk på följande situationer:

 1. Om du måste resa mycket i jobbet.
 2. Du har en befattning som (lastbils)förare.
 3. Det företag där du arbetar är svårt att nå med allmänna kommunikationer.

I resten av fallen ger det ofta inget mervärde att lägga till körkortet.

5. Yrkestitel

Vi rekommenderar alltid att du anger den avsedda jobbtiteln i ditt CV. Ta jobbtiteln från jobbannonsen. Många företag använder olika namn på sina jobb, till exempel "programmerare", "mjukvaruutvecklare" och "utvecklare". Genom att ta den exakta jobbtiteln visar du att du förstår företagets jargong.

6. Foto

Dina personuppgifter ger rekryteraren en inblick i vem du är. Detta bör inkludera ett bra foto. Välj ett foto som får dig att se professionell ut. Det betyder inte en semesterbild i shorts och solglasögon. Se till att fotot är skarpt och uppdaterat.

Bild på ditt CV
Ta reda på vilken typ av foto du ska lägga till i ditt CV och vad det ska uppfylla för att imponera.
Läs artikel

Personliga detaljer som gör att du sticker ut för arbetsgivare

Vill du sticka ut lite extra och ha större chans att få ett jobb? Se då till att du inkluderar några extra personliga detaljer som ger dig ett försprång gentemot konkurrenterna. Det här är våra rekommendationer:

 1. Din egen webbplats: Har du en egen webbplats eller portfölj? Nämn det definitivt! Detta är särskilt relevant för IKT-jobb eller kreativa jobb.
 2. LinkedIn: Alla sökande gör klokt i att lägga till en uppdaterad och professionell LinkedIn-profil i sin meritförteckning.
 3. Andra sociala medier: Och då menar vi inte Facebook och Instagram, utan t.ex. ditt Dribbble-konto för grafiska formgivare eller din Github- och Stackoverflow-sida för programmerare.

Ange inte dessa personliga uppgifter

Naturligtvis finns det också vissa detaljer som är bättre att utelämna från ditt CV. Det handlar främst om detaljer som inte säger något om dina kvalifikationer och därför inte tillför något mervärde till ditt CV.

 1. Personnummer
 2. Kön
 3. Kristna namn
 4. Övertygelse eller religion
 5. Politisk tillhörighet
 6. Ras eller etnisk tillhörighet
 7. Sexuell läggning
 8. Löneinformation

Hur lägger du till personliga uppgifter i ditt CV?

När du är klar över vilka uppgifter du vill ha med i ditt CV bör du lägga till dem på en framträdande plats i ditt CV. Det bästa är att placera dem överst i ditt CV. Var kortfattad, koncis, professionell och specifik.

Organisera dina personuppgifter genom att skapa rubriker eller lägga till ikoner. På så sätt undviker du att det blir en enda röra av uppgifter som är svåra att tolka.

Slutsats

I ditt CV är det viktigt att inkludera relevant personlig information, såsom ditt fullständiga namn, adress, telefonnummer, e-postadress och födelsedatum. Överväg att använda en CV-mall med ett strukturerat format för att se till att du inte hoppar över viktig information.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.