Referenser på ditt CV: ska du inkludera dem eller inte?

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Referenser på ditt CV: ska du inkludera dem eller inte?

Att inkludera referenser på ditt CV kan stärka dina färdigheter och erfarenheter. Rekryterare kan kontakta dina referenser – till exempel din chef eller lärare – för att få mer information om hur du har presterat tidigare och hur du har utvecklats i tidigare roller. Detta kan hjälpa rekryteraren att underlätta beslutet om du är lämplig för tjänsten eller inte. Dock är det oftast inte vanligt att inkludera en referenslista i ditt CV redan vid den första ansökan. Men det finns undantag. I den här artikeln kan du läsa mer om detta.

Ska du lägga till referenser i ditt CV?

Det är inte vanligt att lägga till referenser i ditt CV vid den första ansökan, såvida det inte uttryckligen efterfrågas i jobbannonsen. Även "Referenser tillgängliga på begäran" bör vanligtvis inte inkluderas i ditt första CV. Potentiella arbetsgivare kommer sannolikt att be om referenser senare i rekryteringsprocessen.

Det är helt normalt att skicka ett CV utan referenser. En framtida arbetsgivare förstår också att de kan be om referenser om de anser att det är nödvändigt.

Rätt
  • Om det specifikt efterfrågas.
  • Om du har mycket starka referenser.
Fel
  • Om det inte efterfrågas.
  • Om du inte har starka referenser.
  • Om du inte har informerat dina referenser.

Vad är referenser på ditt CV?

En referens på ditt CV är någon som kan ge information om ditt arbete, din karaktär och dina färdigheter. En potentiell arbetsgivare kan fråga efter detta för att få en bättre bild av hur du arbetar och vilken typ av person du är. Det är alltså någon som kan ge dig ett "gott ord".

Personen som ger referensen kallas också "referensgivare".

Att anställa personal känns alltid som ett slags "hopp i det okända" för arbetsgivare.

Därför uppskattar arbetsgivare ibland att kunna fråga efter referenser. Detta ger dem möjlighet att lära sig mer om dig innan ett eventuellt anställningsförhållande börjar.

Välj som referens någon som är kvalificerad att ge ett professionellt omdöme om dina professionella färdigheter och attityd, såsom:

  • Tidigare arbetsgivare
  • Direktör eller chef
  • Kollega som du har arbetat nära
  • Lärare eller akademisk handledare
  • Professionell mentor eller coach
  • Klient eller affärsrelation (vid frilansarbete eller entreprenörskap)
Be alltid om tillstånd från dina referenser innan du inkluderar deras kontaktinformation på ditt CV.

Ska du skriva "Referenser tillgängliga på begäran" på ditt CV?

I princip förstår potentiella arbetsgivare att du har referenser tillgängliga. Så du behöver inte nödvändigtvis lägga till det på ditt CV. Känn dig inte tvungen. Så även frasen "Referenser tillgängliga på begäran" är i princip inte nödvändig att nämna i ditt CV.

Hur nämner du referenser på ditt CV?

Om jobbannonsen ber om referenser, kan du inte undvika att inkludera dem. Så här lägger du till referenser i ditt CV:

  1. Skapa en separat rubrik i ditt CV med "Referenser".
  2. Ange för- och efternamn på din referens.
  3. Nämn referensens befattning (valfritt).
  4. Ange företaget där din referens är anställd.
  5. Ange referensens e-postadress och telefonnummer.

Exempel på referenser på ditt CV:

I praktiken kan det se ut så här:

Jens Hansen, Projektledare, Emixxion
[email protected] – 0571-7278290

Använd LinkedIn för att hitta den officiella jobbtiteln för din referens.

Hur många referenser kan du ange i ditt CV?

Generellt sett är det vanligt att inkludera två till fem referenser i ditt CV. Efter några intervjuer vet en potentiell arbetsgivare mer än tillräckligt om dig. Mer än fem är därför inte nödvändigt.

Om du bara inkluderar en referens i ditt CV, kan det se ut som om du inte kunnat hitta någon som kan stå för dig.

Hur viktiga är referenser i mitt CV?

Om referenser efterfrågas, kom ihåg att referenser spelar en viktig roll i urvalsprocessen. Rekryterare kan kontakta referenser för att lära sig mer om din arbetsstil, färdigheter, kompetenser och erfarenheter. Därför är det viktigt att du väljer bra referenser som har en positiv bild av dig och som är lättillgängliga.

Rätt
Se till att dina referenser kan ge en positiv och ärlig bild av dig.
Fel
Vänner eller familjemedlemmar är vanligtvis inte lämpliga referenser för professionella ändamål.

Hur väljer du referenser för ditt CV?

Du bör vara mycket selektiv när du väljer referenser att lägga till i ditt CV. Referenternas åsikter kan vara avgörande i urvalsprocessen för att bli antagen eller avvisad.

Välj alltid professionella referenser. Detta kan vara en chef, manager eller till och med direktör från en av dina tidigare positioner. Om du har lite arbetslivserfarenhet kan du också inkludera en tidigare lärare, professor eller uppsatsledare. Kom ihåg att de måste kunna ge positiv feedback om dig.

Om du har fler referenser än vad du inkluderar i ditt CV, är det viktigt att göra ett urval. Tänk på följande när du väljer referenser:

  • Relevans: Välj referenser som är relevanta för den tjänst du söker och som har specifika färdigheter eller erfarenheter som är tillämpliga i rollen.
  • Auktoritet: Välj referenser som har auktoritet inom branschen eller inom organisationen, såsom chefer, professorer eller experter inom ett specifikt område.
  • Mångfald: Försök att välja referenser från olika typer av relationer, som en chef, en kollega och en professionell mentor.
  • Tillgänglighet: Välj referenser som är lättillgängliga och som är villiga att snabbt svara på informationsförfrågningar.
  • Aktualitet: Nämn bara nyligen erhållna referenser, från de senaste åren, för att ge en så aktuell bild som möjligt av dina färdigheter och prestationer.

Vad händer om jag inte kan lämna referenser?

Om du är student och aldrig har arbetat tidigare, kan du inkludera referenser från personer som känner till dina akademiska eller professionella färdigheter. Tänk på professorer, lärare, mentorer, uppsatshandledare eller tränare.

Du kan också inkludera referenser från personer du har arbetat professionellt med, som praktikhandledare, projektledare eller kunder. Om du har gjort volontärarbete kan du inkludera referenser från chefer i dessa organisationer.

För övrigt förväntar sig de flesta rekryterare inte att studenter eller nyutexaminerade har referenser. Om du inte kan lämna referenser är det inte hela världen. Du missar dock chansen att låta någon annan säga något positivt om dig.

Ska jag be en referens om tillstånd först?

Ja, det är alltid en bra idé att be om tillstånd från någon innan du inkluderar deras kontaktuppgifter på ditt CV som en referens. Detta förhindrar naturligtvis att referensen blir 'överraskad' av en rekryterare och drar sig ur. Att be om tillstånd i förväg ger referensen möjlighet att bestämma om de är villiga att fungera som referens.

Det är också en bra idé att informera referensen om den tjänst du ansöker till och be dem betona specifika färdigheter eller erfarenheter som är relevanta för denna roll. Men var försiktig med detta. Informationen som referensen kommer att ge bör inte vara 'förberedd' av dig. Ge referensen utrymme att ärligt och öppet berätta sin historia.

Bonus: skaffa LinkedIn-rekommendationer

Referenser kan vara otroligt kraftfulla och arbeta till din fördel. Därför är det synd att de inte finns i ditt CV. Vad du kan göra är att be din tidigare arbetsgivare, chef eller lärare att skriva en rekommendation åt dig på LinkedIn. 84% av rekryterare anger att de tittar på kandidatens LinkedIn-profil. Utnyttja detta genom att ha ett antal referenser på LinkedIn.

Skicka följande meddelande via LinkedIn till den personen du vill ha en rekommendation från:

Hej [Namn],

Jag hoppas att allt är bra med dig och att du fortfarande trivs på [företag X].

Jag undrar om du kanske skulle kunna skriva en rekommendation för mig på LinkedIn om den tid vi arbetade tillsammans?

Jag skulle verkligen uppskatta det.

Om du har några frågor, hör av dig.

Med vänliga hälsningar,

[Ditt namn]

Slutsats

I de flesta fall bör du inte inkludera referenser i ditt CV, såvida det inte uttryckligen efterfrågas i jobbannonsen. När du kommer längre i rekryteringsprocessen kan det hända att du inte kan undvika det.

När du bestämmer dig för att nämna referenser, kom ihåg följande tre riktlinjer:

  1. Gör ett urval: Välj de referenser som är mest relevanta för den tjänst du söker. Försök att välja referenser med specifika färdigheter eller erfarenheter som är tillämpliga för rollen.
  2. Ange tillräckligt med kontaktuppgifter: Se till att du anger alla relevanta kontaktuppgifter för varje referens: namn, befattning, organisation, telefonnummer, e-postadress.
  3. Be om tillstånd: Be alltid om tillstånd från en referens innan du inkluderar deras kontaktuppgifter i ditt CV. Informera dem om varför du behöver deras uppgifter och hur ofta du förväntar dig att arbetsgivare kommer att kontakta dem.
  4. Ange aktuella referenser: Försök att välja referenser som är aktuella, till exempel från de senaste åren, för att ge en så aktuell bild som möjligt av dina färdigheter och prestationer.
  5. Placera referenser på rätt plats: Placera dem i en separat sektion 'Referenser' (du kan också kalla det 'Rekommendationer') som avslutning på ditt CV (alltså längst ner).
  6. Inga negativa referenser: Om du vet att en referens kommer inte att vara positiv om dig, inkludera inte den. Det kan faktiskt få negativa konsekvenser i urvalsprocessen.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.