Ditt telefonnummer får inte saknas i ditt CV

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Ronald Sterk
Redigerad av: Ronald Sterk
Ditt telefonnummer får inte saknas i ditt CV

Ditt telefonnummer är en av de viktigaste uppgifterna som bör finnas med i ditt CV. Du bör ha det längst upp i ditt CV tillsammans med andra personuppgifter, t.ex. namn, adress, e-postadress och bostadsort. Nästan alla arbetssökande kallas till en anställningsintervju via telefon. Var därför extra försiktig med stavfel. Om du vill bli kallad till en intervju ska du dubbelkolla att ditt telefonnummer är korrekt.

Varför ett telefonnummer inte får saknas i ditt CV

Att söka ett jobb utan att ange ett telefonnummer i ditt CV skulle vara ett otroligt stort misstag. Telefonnumret är i stort sett den enda obligatoriska uppgiften som till varje pris bör finnas med i ditt CV.

Jag arbetade som rekryterare i 10 år. Under den tiden genomförde jag otaliga telefonintervjuer. Jag ringde också alltid upp den sökande för en mycket kort introduktion och bjöd sedan in honom/henne till en anställningsintervju. Några gånger upplevde jag att telefonnumret som angavs i CV:t inte fungerade. I sig är det inte hela världen, men det är verkligen irriterande. Jag tycker också att det är otroligt slarvigt och felaktigt att röra till något så "enkelt" som att sätta ditt telefonnummer på ditt CV.

En telefonintervju är det första tillfället som den potentiella arbetsgivaren får höra din röst. De vill ofta få en känsla för vilken typ av person de har att göra med. Även om ett litet telefonsamtal på några minuter kan verka obetydligt, kan det hjälpa en rekryterare eller arbetsgivare att göra ett val.

Ett nummer i ditt CV är tillräckligt

Ett professionellt CV innehåller alltid bara ett nummer. Så även om du har flera nummer (t.ex. ett mobilnummer och ett fast nummer), välj det nummer som du bäst kan nås på. Du vill inte att en rekryterare ska behöva gå igenom en hel samtalslista för att till slut få tag på dig. Gör det så enkelt som möjligt för dem genom att bara ange ett telefonnummer i ditt CV.

Hur anger man ett telefonnummer i sitt CV?

Du skriver ditt telefonnummer i ditt CV på följande sätt: 075-469 60 41. Ett telefonnummer i Sverige kan bestå av vilken kombination som helst av mellan 8 och 10 siffror. Ungefär 10 % av befolkningen är dyslektiker. Så de kommer verkligen att kämpa för att läsa en hel rad siffror korrekt. Även jag kämpar ibland med att läsa ett telefonnummer korrekt på en gång. För att förbättra läsbarheten rekommenderar jag alltid ett mellanslag efter var 2-3:e siffra. På så sätt gör du livet mycket enklare för den person som behöver kontakta dig.

Om du ska ansöka utomlands behöver du också ange landskoden tillsammans med telefonnumret. Att använda parenteser runt riktnumret är det vanligaste sättet att ange ditt telefonnummer i ditt CV.

Telefonnummer: (+46) 7 54 69 60 41

Du kan också skriva ditt nummer på något av följande sätt:

  • 031-915 66 45
  • (+46) 319 15 66 45
  • 0582 - 69 05 05
  • 08 - 420 685 54

Viktigast av allt är att numret är lätt att läsa. Du vill inte att en rekryterare ska behöva sitta med ögonen fastklistrade på skärmen för att tyda vad ditt nummer är.

Använd ditt eget personliga (mobila) nummer. Använd absolut inte numret till din nuvarande arbetstelefon. Du vill naturligtvis inte att någon av misstag ska se att du blir uppringd av en rekryterare eller att en kollega ska svara i telefonen åt dig. Det är inte heller klokt att ringa samtal om annat arbete där kollegor också kan höra samtalet.

Tänk på att du kan bli uppringd

Det kanske låter självklart, men så fort du skickar iväg din ansökan ska du tänka på att du kan bli uppringd. Så om du får ett samtal från ett okänt nummer och det verkligen inte är en bra tidpunkt eftersom du till exempel är mitt i en butik, svara inte. Skicka ett textmeddelande direkt och säg att du ringer tillbaka om 15 minuter. Om du svarar "av misstag", förklara situationen så snabbt som möjligt och fråga om du kan ringa tillbaka om några minuter.

Om du har möjlighet att lyfta luren, se till att du åtminstone har övat lite i förväg på hur du vill hälsa på personen i fråga. Försök att föreställa dig hur samtalet ungefär kommer att gå, så att du har de rätta svaren redo och inte snubblar över dina ord.

Lämna ett professionellt röstmeddelande

Om du skickar ut flera ansökningar kan det hända att du får ett samtal vid en tidpunkt som inte riktigt passar. Om du då har ett röstmeddelande från tidigare framstår det naturligtvis inte som särskilt professionellt. Se därför till att du spelar in ett bra, affärsmässigt röstmeddelande i förväg.

Ett exempel:

Detta är röstmeddelandet från [ditt namn]. Jag kan inte svara i telefon just nu. Om du lämnar ditt namn och telefonnummer, ringer jag upp dig så snart som möjligt.

Eller något mer informellt (men också bra):

Hej, du lyssnar på röstbrevlådan från [ditt namn]. Jag kan inte nås just nu, men du kan naturligtvis alltid lämna ett meddelande efter pipet så ringer jag upp dig så snart som möjligt. Tack i förhand!

Se till att du ringer tillbaka så snart som möjligt. Ta reda på vilket företag det gäller och vilken information som behövs.

Slutsats

Ett telefonnummer är alltså en viktig del av din personliga information som inte bör saknas i ditt CV. Sätt ditt nummer högst upp i ditt CV tillsammans med resten av din personliga information. Glöm inte att dela upp numret lite med mellanslag och att inkludera en professionell röstbrevlåda.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.