Praktik i ditt CV: när och hur ska du nämna det?

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Praktik i ditt CV: när och hur ska du nämna det?

Särskilt för nybörjare och akademiker kan praktik på ditt CV vara ovärderligt. Det är också logiskt, för ju mindre arbetslivserfarenhet de sökande har, desto viktigare är praktisk erfarenhet. Men hur kan du visa att du har gjort mer än att brygga kaffe? I den här bloggen berättar vi exakt var det är bäst att nämna en praktikplats i ditt CV, hur du gör det praktiskt och delar med oss av 5 tips för att bli extra uppmärksammad av arbetsgivare.

När ska du ange praktik i ditt CV?

 • Om du är nyutexaminerad eller nyanställd. I den situationen har du ofta liten relevant arbetslivserfarenhet. Praktikerfarenhet kan visa att du har de färdigheter som behövs för det jobb du söker.
 • Om praktikplatsen är relevant för jobbet. Det är ingen större idé att nämna en teknisk praktikplats i ditt CV om du söker en lärartjänst. Nämn därför bara relevanta praktikplatser.
 • Om du ska göra ett karriärbyte. När människor byter karriär bör de ta varje tillfälle i akt att visa upp arbetslivserfarenhet. I det här fallet kan till och med en praktikplats för flera år sedan bli relevant igen.
Hur man skriver ett cv utan erfarenhet
Ta reda på hur du skapar ett perfekt CV utan erfarenhet. Se användbara exempel och tips.
Läs artikel

När ska man inte nämna praktikplatser?

 • Om du har mer än 5 års arbetslivserfarenhet. Praktikens betydelse för ditt CV minskar i takt med att du får mer arbetslivserfarenhet. Så om du redan har några års arbetslivserfarenhet ska du fokusera på det i stället för praktik.
 • Om praktiken inte är relevant för jobbet. Om praktiken och dess arbetsuppgifter och ansvarsområden är helt irrelevanta för det aktuella jobbet är det bättre att utelämna dem.

Hur anger du praktikplatser i ditt CV?

Praktikplatser kan listas under en separat rubrik "Praktikplatser" eller tillsammans med dina kurser. Välj en separat rubrik om du vill lyfta fram praktiken och dra mer uppmärksamhet till den. Nämn din praktikplats under dina program när du redan har fått lite arbetslivserfarenhet, men din praktikplats är fortfarande relevant. Du kommer då att lägga mindre vikt vid den. I så fall ska du ange att det är en praktikplats genom att sätta den inom parentes.

Om du tar med en praktikplats i ditt CV ska du ange följande information:

 • Din yrkestitel under praktikperioden.
 • Namnet på praktikföretaget.
 • Ett start- och slutdatum.
 • En grundlig beskrivning av uppgifter, ansvar och uppnådda resultat.
Praktik

Marknadsförare på nätet, CDON
september 2020 - september 2019

 • Genomförde flera SEO-optimeringar för produktsidorna och förbättrade dem med i genomsnitt 1,8 placeringar i sökresultaten.
 • Hjälpte till att skapa visuella element för nytt innehåll.
 • System för uppföljning av engagemang och tillväxt i sociala mediekanaler.
Ibland tenderar sökande att lista praktikplatser tillsammans med arbetslivserfarenhet. Det är bättre att inte göra det. Även om en praktikplats ger dig viktig arbetslivserfarenhet är det bättre att utveckla och lyfta fram den i en separat rubrik.

5 tips för att sticka ut med din praktikplats

 1. Använd starka ord.
  Använd ett aktivt verb när du beskriver din praktikplats. Så här gör du inte: "Ansvarig för att generera försäljning". Så här gör du: "Utvecklade ett nytt säljmanus som genererade i genomsnitt 20% merförsäljning". Det senare exemplet är mycket mer kraftfullt.
 2. Anpassa din praktikplats efter den lediga tjänsten.
  Försök särskilt att lyfta fram de uppgifter och prestationer som är mest relevanta för den sökta tjänsten. Detta kan innebära att du måste justera ditt CV lite för varje ansökan.
 3. Namnge resultat och prestationer uttryckta i siffror.
  Visa vad du har uppnått med ditt arbete. Uttryck detta i siffror, antal och procentsatser. Det är bättre att säga: "Innehållsstrategi för sociala medier, utvecklad och implementerad som ledde till 23 % fler följare.", än att säga: "Jag kom på en ny plan för sociala medier".
 4. Be din praktikhandledare om råd.
  Din praktikhandledare kan hjälpa dig att identifiera vilka de viktigaste färdigheterna och erfarenheterna var. Du kan sedan nämna dessa i ditt CV.
 5. Lista viktiga färdigheter.
  Tänk noga igenom vilka färdigheter du har skaffat dig som kan vara användbara i ditt nya jobb. Beskriv sedan dessa färdigheter i ditt CV.

Hur du får viktiga färdigheter från din praktik

Trots att du ibland inte får något gigantiskt ansvar under din praktik lär du dig ofta mer än du tror. Vi ger några exempel:

 • Arbetat med en kundbas? Tillhörande färdigheter: Datahantering, hantering av kunddata.
 • Flyers och affischer skapade? Tillhörande färdigheter: Koncept, design och förverkligande av reklammaterial.

Försök att vara lite kreativ och tänk noga igenom vad du gjorde under din praktik. Fundera på hur du kan inkludera denna praktiska erfarenhet i ditt CV på ett roligt sätt.

Bonustips: be ditt praktikföretag om en LinkedIn-rekommendation

Visste du att 67 % av rekryterarna säger att de alltid kollar upp LinkedIn-profilen för vissa kandidater? Av den anledningen är det lämpligt att be om en rekommendation eller referens från din praktikhandledare om du har avslutat praktiken med ett bra betyg. En bra rekommendation kan ge din karriär en rejäl skjuts framåt.

LinkedIn på ditt CV
LinkedIn i ditt CV kan vara till din fördel. Ta reda på hur du listar profiler på rätt sätt.
Läs artikel

Att nämna erhållet betyg för praktik eller inte?

För att göra en lång historia kort: nej. Det finns ingen anledning att nämna betyget du fick på din praktikplats i ditt CV. Det är mycket bättre att du lägger din energi på att skapa ett övertygande CV som imponerar på potentiella arbetsgivare. Detsamma gäller för övrigt slutbetyg från din utbildning (såvida du inte tog Cum Laude-examen).

Hur är det med sociala praktikplatser?

En social praktik är ofta en mycket kort, obetald praktik som elever gör under gymnasietiden. När du skapar ett elev-CV kan denna praktik vara relevant. Det beror på att du som elev naturligtvis har praktiskt taget ingen arbetslivserfarenhet. Med en social praktik kan du ändå visa att du har viss erfarenhet. Du kan också fylla på CV:t lite med den.

Slutsats och råd

 • Praktik i ditt CV är särskilt relevant för studenter, nystartade företag och nyutexaminerade.
 • I många fall kan praktik ses som relevant arbetslivserfarenhet.
 • Ange praktik i en separat rubrik eller under dina kurser.
 • Praktikplatser kan ge dig viktiga färdigheter.
 • Nämn inte praktikplatser om du redan har 2-5 års arbetslivserfarenhet.
 • Se till att den praktikplats du tar är relevant för det jobb du söker.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.