Titel på ditt CV: förklaring och 25+ bra exempel

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Titel på ditt CV: förklaring och 25+ bra exempel

En bra rubrik på ditt CV kan vara ett litet knep för att få ditt CV att sticka ut. Eftersom rubriken är högst upp i ditt CV (och därför läses först) är det också ett sätt att göra ett bra första intryck. I rubriken visar du t.ex. dina styrkor och hur du kan tillföra mervärde till det företag du söker jobb hos. I det här inlägget kommer vi att visa dig hur du skapar en effektiv CV-titel och så kommer vi att dela med oss av några bra exempel.

Vad är en CV-titel?

En CV-titel är en slogan på cirka 10 ord som omedelbart gör det klart varför du är den perfekta kandidaten för den aktuella positionen. Denna rubrik finns längst upp i ditt CV. I rubriken lyfter du fram dina styrkor, ditt mervärde och hur du är unik som kandidat.

En CV-titel kallas också för en CV-rubrik. Termerna är utbytbara. Ett exempel på en titel skulle kunna vara:

"Säljare som lyckades öka försäljningen med 42%".

Detta är ett exempel på en iögonfallande rubrik. Den visar omedelbart kandidatens mervärde (i och med försäljningsökningen). Med den väcker du rekryterarens intresse, vilket gör det mer troligt att de kommer att läsa igenom resten av ditt CV också.

Varför du bör tänka på en bra CV-titel

Det är absolut inte obligatoriskt att inkludera en titel i ditt CV, men vi rekommenderar det. När du väljer en bok eller film att läsa eller titta på, vad tittar du på först? Ja, Du läser titeln först. Om titeln har fångat din uppmärksamhet kanske du tittar på undertiteln och sammanfattningen och först därefter tittar du vidare.

En titel fungerar på samma sätt. Den hjälper till att skapa intresse hos läsaren. Den ger en tydlig uppfattning om vad rekryteraren kan förvänta sig att läsa i resten av CV:t. För en ledig tjänst kan det ibland komma in hundratals ansökningar. Med en titel kan du därför sticka ut bland denna enorma mängd.

Var placerar du en titel på ditt CV?

Precis som när du läser en tidningsartikel står titeln högst upp i ditt CV på en framträdande plats. I många exempel på CV online står jobbtiteln under ditt namn. Istället för din yrkestitel kan du välja att hitta på en övertygande rubrik.

Alternativt kan du också namnge CV-titeln som den första meningen i din personliga profil. Hur som helst, se till att du placerar titeln högst upp i din curriculum vitae.

Hur skriver man en stark CV-titel?

Bra CV-titlar bör uppfylla vissa grundläggande egenskaper. Så här skriver du en övertygande och fängslande titel:

 1. Kort och kraftfullt. Du vill att din titel ska bli ihågkommen och sticka ut. Använd därför en mening med cirka 10 ord.
 2. Så specifikt som möjligt. Nämn siffror, antal och procentenheter. Detta för att göra det så specifikt som möjligt.
 3. Använd en vanlig yrkestitel. Om du är "programmerare" men det står "utvecklare" i jobbannonsen, använd då "utvecklare" i din titel.
 4. Nämn dina styrkor. Visa vilka dina unika egenskaper och färdigheter är.
 5. Se till att det finns en koppling till den lediga tjänsten. Din titel bör vara relevant. Försök att knyta an till den specifika lediga tjänst du söker. Inkludera nyckelord från den lediga tjänsten.
 6. Nämn resultat. Det är mer kraftfullt att nämna dina resultat eller prestationer. Exempelvis; "50 000 euro i omsättning över målet uppnått".
 7. Ange antal år av erfarenhet. Skriv "försäljningsrepresentant med 5+ års erfarenhet" istället för bara "försäljningsrepresentant".
 8. Undvik klichéer. Var originell med titeln på ditt CV. Ord som "hårt arbetande" och "god kommunikationsförmåga" säger inte mycket, och gör dig inte speciell.
Ta god tid på dig och tänk noga igenom vad du vill säga i din titel. Det är nästan omöjligt att skriva en CV-titel som uppfyller alla ovanstående punkter. Försök att kombinera några av dem för att få fram en stark rubrik.

20+ exempel på fängslande CV-titlar

För att hjälpa dig på traven har vi tagit med några exempel på CV-titlar nedan. Använd dessa för inspiration för att komma på din egen CV-rubrik.

 1. Projektledare som aldrig har missat en deadline.
 2. Business Analyst med 5+ års erfarenhet av SQL och Python.
 3. Flerspråkig sjuksköterska med 7+ års erfarenhet.
 4. Kvalificerad medicinsk assistent med en stark bakgrund inom akutvård.
 5. Senior revisor med 7+ års erfarenhet från ett Big4-företag.
 6. Marknadsföringsspecialist som hanterat Google Ads-konton på över 1 miljon euro.
 7. Grafisk designer med mer än 5 års erfarenhet av animering (Adobe AE).
 8. Erfaren finansiell rådgivare som sparat över 2 miljoner euro åt sina kunder.
 9. Masterstudent i företagsekonomi som söker jobb på finansavdelningen på företagX.
 10. Butikschef med 10+ års erfarenhet, specialiserad på skadeförebyggande åtgärder.
 11. Kock med internationell erfarenhet från restauranger med (tre till fem) stjärnor.
 12. Prisbelönt fotograf.
 13. Prisbelönt marknadsförare med många framgångsrika reklamkampanjer.
 14. Säljare som ökat sin försäljning med 42% på 3 år.
 15. Senior Executive med internationell konsulterfarenhet.
 16. Framgångsrik event manager med över 100 planerade event.
 17. Grafisk designer med specialisering på 3D-animering.
 18. Kommersiell direktör - trespråkig: holländska, engelska och polska.
 19. Effektiv chef som överträffar deadlines och budgetar med i genomsnitt 10%.
 20. Kompetent lärare som är specialiserad på att utveckla lektionsplaner.
Skriv först 5 till 10 titlar för dig själv. Välj ut de 3 bästa av dessa och läs igenom dem igen mycket kritiskt. Vilken är starkast och passar bäst in på det jobb du söker? Om det behövs kan du fråga dina vänner/familj vilken CV-titel de tycker är bäst.

Att komma på en bra titel utan arbetslivserfarenhet

Naturligtvis är det mycket lättare att komma på en stark titel om du har arbetat med din karriär i några år och har uppnått bra resultat. Men hur gör du om du ännu inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet? Till exempel som nybörjare eller student?

Tricket är att förmedla dina bästa egenskaper, mervärde eller prestationer som du har uppnått hittills. Tänk på din utbildning, praktikerfarenhet, erhållna certifikat eller prestationer. Här har du några exempel:

 1. Kandidatexamen med en praktikperiod på Sveriges största bank (SEB).
 2. Onlinemarknadsförare med certifikat i Google Sök, Google Ads och YouTube Ads.
 3. Ansvarsfull och engagerad säljare som är bekant med merförsäljningstekniker.
 4. En kreativ och designorienterad varumärkesfrämjare.
 5. Junior Account Manager som gjorde 25+ säljsamtal under sin praktikperiod på companyX, varav 5 blev kunder.

Slutsats

En titel kan vara ett unikt sätt att särskilja dig från andra sökande. Det hjälper dig att lämna ett gott första intryck och bli bättre ihågkommen av rekryterare. På så sätt kan du öka dina chanser att få en jobbintervju.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.