De 15 vanligaste misstagen i ett CV och hur man undviker dem

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
De 15 vanligaste misstagen i ett CV och hur man undviker dem

Ditt CV (curriculum vitae) är ofta din första chans att göra ett bra intryck på en rekryterare eller potentiell arbetsgivare. Därför är det viktigt att ditt CV är professionellt framställt. Tyvärr görs alltför ofta stora misstag när man skapar ett CV, vilket kan minska chansen att få ett jobb avsevärt. I denna blogg tar vi upp de vanligaste misstagen i ett CV och hur du kan undvika dem. Genom att undvika dessa misstag ser du till att ditt CV sticker ut för arbetsgivare och du är ett steg närmare ditt drömjobb.

Här är de 15 vanligaste misstagen i ett CV

1. Inkludera irrelevant information i ditt CV

Ditt CV är ett kraftfullt marknadsföringsverktyg som du bör använda klokt. Du utformar det speciellt för att få en fot in hos potentiella arbetsgivare. Du säljer din kunskap och erfarenhet (ditt värde) till arbetsgivare. Det innebär att du bara bör inkludera de viktigaste och mest relevanta sakerna i ditt CV som bäst representerar din kunskap och erfarenhet. Resten bör du lämna bort. Ge därför en översikt över de mest relevanta sakerna på en till två sidor, som dina uppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter.

2. En standardiserad eller icke-unik personlig profil

Din profil finns längst upp i ditt CV. Du kan räkna med att den blir läst först. Om din personliga profil inte gör intryck, tror du då att en rekryterare kommer att läsa resten av ditt CV noggrant?

Din personliga profil måste därför vara originell, övertygande och stark. Det hjälper mycket att skriva det först efter att du har fyllt i resten av sektionerna. Du har då en tydlig bild av dig själv som anställd. Detta kan hjälpa dig att kommunicera det du tycker är viktigt.

3. Inkludera inte prestationer eller resultat i ditt CV

Ett av de vanligaste misstagen i CV:n är att arbetssökande ger en tråkig uppräkning av en rad uppgifter och ansvarsområden. Det är naturligtvis viktigt att en framtida arbetsgivare ser vad du har gjort, men det är mycket viktigare att de ser vad du har uppnått och åstadkommit. Därför bör ditt curriculum vitae även innehålla prestationer och resultat. Här är några exempel:

  • Ökat försäljningen med 20% genom att implementera en ny försäljningsstrategi.
  • Förbättrat effektiviteten i Orderhanteringssystemet genom ytterligare optimering av automatiseringssystemet. Har lett till ungefär 5 000 kr i kostnadsbesparingar per vecka.
  • Förbättrad responstid i kundtjänsten, vilket ledde till att kundnöjdheten ökade med 15%.
Arbetslivserfarenhet i ditt CV
Stick ut med din erfarenhet med våra praktiska tips.
Läs artikel

4. En oattraktiv CV-design eller för visuellt stökigt

Att ägna tid åt design och layout av ditt CV är kanske lika viktigt som innehållet i ditt CV. En slarvig layout kan definitivt ge intryck av att du är inte noggrann eller saknar ögat för detaljer. Använd därför alltid en stilfull CV-mall.

5. Ange din arbetslivserfarenhet i fel ordning

Ur en potentiell arbetsgivares perspektiv är det viktigt att matcha en arbetssökandes erfarenhet med den position arbetsgivaren söker. Där kommer de senaste erfarenheterna vara mest betydande. Använd omvänd kronologisk ordning, där du börjar högst upp med din senaste arbetslivserfarenhet och arbetar dig bakåt i tiden.

6. Inkonsistent formatering och struktur

Det är fortfarande alltför vanligt att arbetssökande använder olika typsnitt och inkonsekvent textformatering, vilket resulterar i ett oöverskådligt CV. Undvik detta misstag i ditt CV genom att använda en bra mall.

7. Inte anpassat ditt CV till en specifik tjänst

Ett stort CV-misstag som görs alltför ofta är att arbetssökande skapar ett CV och använder det för varje jobbansökan. Du ökar betydligt dina chanser att få jobb genom att anpassa ditt CV för varje tjänst du söker. Detta gör att ditt CV passar perfekt till den aktuella tjänsten.

Anta att du söker jobb som grafisk designer på två olika företag. Företag A betonar digitala designfärdigheter, medan Företag B värderar högre tryckmedia och förpackningsdesign. I ditt CV för Företag A framhäver du din erfarenhet med webbdesign och digitala verktyg. För Företag B anpassar du ditt CV för att lyfta fram ditt arbete med tryckmedia och förpackningsdesign, vilket visar att du uppfyller deras specifika behov.

8. Inkluderar inte ytterligare avsnitt som är relevanta

Varje CV innehåller standardavsnitt: personliga uppgifter, en bit om dig själv, arbetslivserfarenhet och utbildning. Det är just med extra (valfria) avsnitt där du kan göra intryck. Därför rekommenderar vi alltid att lägga till extra avsnitt i ditt CV om de är relevanta för tjänsten. Tänk till exempel på en relevant praktikplats som du har genomfört. Eller kanske en relevant kurs eller certifikat som du har erhållit.

9. Stavnings- och grammatikfel i ditt CV

Grammatik- och stavningsfel uppfattas negativt av 80% av rekryterarna. Det ser mycket slarvigt ut och du presenterar dig själv som en kandidat som inte har sina saker i ordning. Läs därför alltid igenom ditt CV en extra gång. När du är helt säker på att det är tiptop, låt någon annan läsa det igen. Ofta har du stirrat dig blind på ditt CV och ser inte de små felen så lätt. Ett nytt perspektiv kan inte skada vid det tillfället.

Skriv ut ditt CV och läs igenom det igen i lugn och ro. När du skriver ut det kan du upptäcka fel mycket snabbare och lättare.

10. Att ljuga eller överdriva

Det är viktigt att vara självsäker och veta vad du har att erbjuda, men ljug inte eller överdriv inte.

11. Använda standardfraser som alla har i sitt CV

Undvik att använda typiska uttryck och CV-klichéer, såsom:

  • "Jag är en hårt arbetande person"
  • "En riktig mångsysslare"
  • "Människor-människa"
  • "Ingen 9-till-5 mentalitet" Det kanske inte förvånar dig att många rekryterare är helt trötta på dessa ord och fraser. Det kanske ser trevligt ut för dig, men när du läser det 10 gånger om dagen blir du naturligtvis trött på det.

12. Att inte skicka ditt CV som en PDF-fil

När du skickar ditt CV som ett Word-dokument finns det en risk att hela layouten förändras. Det är synd om du har jobbat så hårt för att göra ditt CV överskådligt med en bra layout och struktur. Skicka därför alltid ditt CV som en PDF-fil. Det ser likadant ut på alla enheter.

13. Lägga till referenser vid din första jobbansökan

Du behöver aldrig ange professionella referenser vid en första jobbansökan, om det inte uttryckligen efterfrågas i jobbannonsen. Du behöver inte heller nämna frasen "Referenser tillhandahålls på begäran". Rekryterare vet att de kan begära referenser om det är nödvändigt.

14. Anger fel kontaktuppgifter

Fokusera inte bara på huvudinnehållet, utan också på detaljerna. Om du av misstag skriver fel telefonnummer eller e-postadress kommer en rekryterare eller arbetsgivare aldrig att kunna nå dig för att bjuda in dig till en anställningsintervju.

15. Använder en olämplig e-postadress

Slutligen kan en olämplig e-postadress verka extremt oprofessionell. Se till att din e-postadress alltid är baserad på ditt för- och efternamn. Om du har en gammal e-postadress är detta det perfekta tillfället att skapa en ny.

Slutsats

Om du vill ha störst chans att bli inbjuden till en anställningsintervju, är det klokt att noggrant fylla i och utforma ditt CV. Undvik ovanstående misstag för att kunna söka jobb med självförtroende.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.