7 steg för att uppdatera ditt CV: Råd och exempel

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Ronald Sterk
Redigerad av: Ronald Sterk
7 steg för att uppdatera ditt CV: Råd och exempel

Mycket kan förändras på kort tid i ditt liv. Det kan hända att du är redo för förändring och vill byta jobb. Att uppdatera ditt CV är avgörande när du letar efter nya utmaningar. Det är viktigt att du uppdaterar ditt CV helt och hållet och ser till att du inte missar några viktiga detaljer i förändringarna. I det här inlägget kommer vi att titta på hur du effektivt kan uppdatera ditt CV så att du lämnar ett fräscht och gott intryck hos potentiella arbetsgivare.

Varför du regelbundet bör uppdatera ditt CV

Att regelbundet uppdatera ditt CV kan spara dig mycket huvudvärk när det sker en förändring i din karriär. Om ditt drömjobb plötsligt dyker upp, behöver du inte stressa för att snabbt uppdatera hela ditt CV. Du minskar också risken för att glömma något viktigt eller göra fel.

Dessutom kan det hända att du snabbt glömmer bort uppnådda framgångar. Ett visst certifikat, ett speciellt projekt eller en vunnen upphandling... Det vore synd om dessa inte inkluderades i ditt CV.

7 steg för att uppdatera och förbättra ditt CV

Att uppdatera ditt CV behöver inte ta timmar. Du kan till exempel välja en fast tidpunkt varje år för att se över ditt CV. Tänk på tiden i december runt jul. Då har du ofta lite mer extra fritid.

1. Kontrollera om dina kontaktuppgifter fortfarande är korrekta

När du ska uppdatera ditt CV rekommenderar vi alltid att du först kontrollerar dina kontaktuppgifter. Det kan vara så att du har flyttat, fått ett nytt telefonnummer eller skapat en ny e-postadress sedan din senaste jobbansökan. Detta är naturligtvis grundläggande information som bör vara korrekt men lätt glöms bort att uppdatera.

Se till att dina kontaktuppgifter är aktuella så att rekryterare kan nå dig för att bjuda in dig till en jobbintervju. Kontrollera också länkarna till din LinkedIn-profil och andra eventuella sociala medier.

2. Uppdatera din jobbtitel

Det är vanligt att du nämner din jobbtitel i ditt CV. Det kan vara så att du har fått en intern befordran och nu är "Marknadsföringschef" istället för "Marknadsföringsmedarbetare". Se till att detta är uppdaterat.

3. Granska din personliga profil kritiskt

Din personliga profil är det lilla introduktionsstycket högst upp på ditt CV. Här kan du visa mer av din personlighet. Dessutom kan du anpassa den perfekt för en specifik tjänst. Kanske har du uppnått ett viktigt resultat under det gångna året som du vill lyfta fram.

Personlig profil på ditt cv
Upptäck hur du effektivt kan skriva en kraftfull personlig profil för ditt CV.
Läs artikel

4. Uppdatera din arbetslivserfarenhet och utbildning

Att uppdatera ditt CV är ett utmärkt sätt att visa din senaste arbetslivserfarenhet för rekryterare och potentiella arbetsgivare. Tänk på vad du har uppnått och åstadkommit under det senaste året. Tänk till exempel på:

 • En intern utbildning som du har slutfört.
 • Ett nytt certifikat eller diplom som du har tagit.
 • Ett viktigt projekt som du har slutfört framgångsrikt.
 • Erkännande eller ett pris som du har fått för ditt arbete.
 • En ny färdighet som du har utvecklat, till exempel ett programmeringsspråk eller ett mjukvaruverktyg.

Sammanfattningsvis; se kritiskt över dina erfarenheter och eventuella utbildningar som du kan komplettera där det behövs.

Du kan eventuellt också ta bort irrelevant information och erfarenhet. Tänk på att du endast uppdaterar ditt CV och inte söker en specifik tjänst. Därför kan det vara svårt att bedöma vilken information som verkligen har blivit 'irrelevant'. Ändå kan du sammanfatta viss information för att spara utrymme eller för att undvika luckor i ditt CV.

5. Uppdatera dina färdigheter

Förutom din arbetslivserfarenhet och utbildning är det troligt att du också har skaffat eller vidareutvecklat vissa (nya) färdigheter. Detta kan vara tekniska färdigheter, som ett nytt programmeringsspråk eller att du arbetat med ett nytt CMS-system, men det kan också vara mjuka färdigheter. Om du till exempel har tagit en ledande roll under det gångna året, sammansatt eller lett ett framgångsrikt team, eller tillämpat en effektiv konfliktlösning, är detta viktiga färdigheter att lyfta fram.

10 oumbärliga färdigheter för ditt CV
Optimera ditt CV med kraftfulla färdigheter. Upptäck hur du sticker ut.
Läs artikel

6. Ge nytt liv åt de extra avsnitten av ditt CV

Vissa sökande ägnar inte så mycket uppmärksamhet åt de extra avsnitten av ett CV, eftersom de tror att endast deras arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter spelar roll. Men det finns definitivt vissa sektioner du kan lägga till som kan ge dig stora poäng vid en ansökan.

Lägg till följande sektioner för att sticka ut ytterligare bland arbetsgivare:

 • Språkkunskaper: Kanske har du lärt dig ett nytt språk med Duolingo (eller en annan lärplattform). Om du redan kan klara dig ganska bra på detta främmande språk, förtjänar det en plats på ditt CV.
 • Hobbyer och intressen: Om du har en ny hobby som kanske till och med kan vara relevant, bör du definitivt nämna den på ditt CV.
 • Kurser och certifikat: Om du har tagit relevanta certifikat, bör du definitivt inkludera dem. Att uppdatera ditt CV med certifikat visar ny (eller fördjupad) expertis inom ett område. Det visar också engagemang för självständigt lärande.
 • Volontärarbete: Volontärarbete visar ditt samhällsengagemang. Definitivt ett tillägg för ditt CV.

7. Uppdatera layouten och formateringen av ditt CV

Slutligen är inte bara innehållet det enda som du behöver uppdatera. Om ditt CV har samlat damm i arkivet, kanske det är dags för en ny och modern CV-mall.

Formgivning och layout är idag ungefär lika viktigt. Uppdatera utformningen av ditt CV med följande tips:

 • Använd en professionell mall.
 • Välj ett lättläst typsnitt (som Arial, Verdana eller Calibri).
 • Ställ in en marginal på cirka 2,5 centimeter.
 • Använd en teckenstorlek på cirka 10-12 pt för vanlig text och 14 - 16 pt för rubriker.
 • Ställ in ett radavstånd på minst 1.15 för god läsbarhet.
 • Använd 3 till 5 punkter per arbetslivserfarenhet.
 • Se till att ditt CV inte är längre än 2 sidor.
 • Använd tomma rader mellan de olika sektionerna i ditt CV.
 • Spara ditt CV som pdf, om inte annat anges i jobbannonsen.
 • Ge ditt CV ett lättigenkännligt filnamn, som ditt fullständiga namn, din position följt av "- CV".

Anpassa ditt CV för en specifik tjänst

Det är en god vana att uppdatera ditt CV en till två gånger per år. Men du kan inte undvika att helt och hållet uppdatera ditt CV när du faktiskt ska ansöka om ett jobb. En vanlig fråga vi får är:

 • Ska jag anpassa mitt CV för varje jobbannons?

Svaret är ganska enkelt, nämligen:

Ja, om du vill ha störst chans att få ett jobb/anställningsintervju.

Varje tjänst är olika. Även två tjänster med exakt samma jobbtitel kan se helt olika ut i praktiken. Därför behöver du ett skräddarsytt CV för varje ansökning. Så; se till att uppdatera ditt CV ordentligt och anpassa det för den specifika tjänsten (om du ska ansöka om ett jobb). Betona viktiga arbetsuppgifter och färdigheter som det aktuella företaget värderar högt.

Slutsats

Att uppdatera ditt CV är ett viktigt steg i förberedelserna för nya karriärmöjligheter. Denna process behöver inte vara tidskrävande om du gör det regelbundet. Låt dig inspireras med hjälp av våra många CV-exempel eller ta en titt på vår blogg för specifik information om tips och råd inom alla områden av jobbansökan.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.