Hur förklarar du en lucka i ditt CV?

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Hur förklarar du en lucka i ditt CV?

En lucka i ditt CV är en period då du inte arbetet, som varat längre än tre månader. Det kan finnas många anledningar till detta. En föränderlig arbetsmarknad, ett sabbatsår eller en situation i ditt privatliv. Se till att det finns en förklaring till hur varför du har varit utan jobb. Om du förklarar det väl kommer de flesta rekryterare eller arbetsgivare inte att anse att luckan i ditt CV är ett oöverstigligt problem. Hindra dem från att hitta på egna skäl som förmodligen inte är sanna. Ärlighet varar längst!

När ska du förklara en lucka i ditt CV?

Om det rör sig om en kort period på några månader behöver du inte förklara det i ditt CV. Om det är ett glapp på 3 månader eller längre kommer det att väcka frågetecken hos en potentiell arbetsgivare och då behöver det en ordentlig förklaring. Det kan till exempel handla om att du har blivit uppsagd eller att du har tagit hand om din sjuka mamma.

Hur förklarar du en lucka i ditt CV?

Om du har varit arbetslös under en längre tid kan det naturligtvis väcka frågor från potentiella arbetsgivare. Det är dessa luckor du måste förklara på ett sådant sätt att de inte framstår som negativa. Här är ett exempel på hur du kan förklara luckor i ditt CV:

 1. Förklara varför du har en lucka i ditt CV.
 2. Försäkra rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren om att det inte kommer att hända igen.
 3. Dela med dig av de erfarenheter du har fått och lärt dig under tiden.
 4. Håll ditt uttalande kort och koncist.

Nedan beskriver vi några situationer med möjliga förklaringar:

1. Arbetslös

Du kan ha blivit arbetslös av flera olika skäl. Tänk på uppsägning, omorganisation eller att du själv har sagt upp dig. Oavsett anledningen bör du hellre beskriva arbetslöshet som att du "söker arbete". Det låter redan mycket mer positivt.

Betona att du är positiv och ambitiös och att du letar efter ett nytt jobb som du kan vidareutveckla. Kanske har du också arbetat som volontär under den här perioden. Var noga med att nämna detta och visa att du tycker om att hålla dig sysselsatt och dedikera dig till arbete.

På grund av en omorganisation kunde jag inte stanna kvar hos min tidigare arbetsgivare. En besvikelse. Men jag såg denna period i mitt liv som en möjlighet. Att tanka i nytt driv, gå en kurs och återigen få klart för mig vad som verkligen gör mig lycklig i mitt jobb.

2. Sabbatsår

Under ditt sabbatsår kanske du gjorde en vacker resa som gav dig många nya insikter. Kanske det stärkte ditt självförtroende och förbättrade dina språkkunskaper. Kanske gjorde sabbatsåret till och med dig bättre på att hantera oväntade situationer.

Jorden runt på ett år. Under den här tiden lärde jag mig väldigt mycket om mig själv. Mina styrkor, men också mina svagheter. Jag tog mig tid att arbeta med dessa i stor utsträckning. Jag fick också mycket kunskap om olika språk och ökade mitt självförtroende betydligt.

3. Informell omsorg

Du tog till exempel hand om din sjuka far under en tid. Hur bra är det inte att du gjorde det? Det visar din arbetsgivare att du är omtänksam, inte flyr från ditt ansvar och att du verkligen arbetar hårt.

Jag fick äran att ta hand om min far ända till slutet. Jag utvecklade min flexibla attityd, ansvarskänsla och tålamod under den här perioden. Jag visade att jag är en hårt arbetande person genom att vara redo 24/7. Inget var för mycket för mig. Slutligen gav omvårdnaden av min far mig en mjukare och mer positiv syn på världen.

4. Hemma med barnen

Som om det inte vore ett heltidsjobb! Beskriv din tid hemma med dina barn. Arbetsgivarna kommer då omedelbart att se att du har utvecklat färdigheter som tålamod, kreativitet och tidshantering till fullo under denna period.

Jag uppfostrade och tog hand om mina barn på heltid. Jag såg till att de kom i tid till skolan, idrotten och festerna. Lunchbrickorna såg jag till att var fyllda varje dag och så höll jag reda på hela familjens schema. Jag ansvarade för hela hushållet och var också aktiv som volontär i olika idrottsorganisationer och var ordförande i föräldrarådet på mina barns skola.

5. Studier

Kanske använde du den tid du inte arbetade till att omskola dig eller bredda dina kunskaper inom ditt eget område. Hur som helst är det alltid bra att studera! Beskriv vad du a gjorde och lärde dig.

6. Sjukdom

Du är inte juridiskt skyldig att säga något om detta under en ansökningsprocess. Att ljuga är dock ingen bra idé. Om du inte vill nämna det svart på vitt i ditt CV, se till att du kan ge en förklaring vid en eventuell anställningsintervju. Vill du inte gå in på detaljer om din sjukdom? Säg då kortfattat att personliga skäl hindrade dig från att arbeta. Betona gärna att det inte längre är aktuellt. Du är inte heller skyldig att gå in på sakfrågor.

Det spelar egentligen ingen roll vad orsaken till luckan i ditt CV var. Så länge du visar att du, trots att du har varit borta ett tag, är redo för arbete. Det är vad en arbetsgivare vill se.

7. Utbrändhet

En tuff period under vilken du lärde dig mycket om dig själv. Tänk på att göra prioriteringar och sätta gränser. Det kan till och med ha lett till en positiv personlig utveckling som bara gjort dig starkare.

Var beredd på att en lucka i ditt CV kan väcka vissa frågor. Dessa frågor måste besvaras under en anställningsintervju (oavsett hur bra du förklarar det i ditt CV). Se till att du funderar på vilken typ av frågor du kan förvänta dig i förväg och på vilket sätt du vill besvara dem för att få en positiv bild av det hela.

Ett funktionellt CV som en lösning på luckan i ditt CV

Ett "normalt" CV är strukturerat kronologiskt. Det innebär att den senaste arbetslivserfarenheten står överst. Om du inte vill ha det så på grund av luckan i ditt CV kan du välja ett kompetens-CV. I det beskriver du inte din arbetslivserfarenhet efter tidsperiod, utan betonar dina kvaliteter, färdigheter och uppnådda framgångar. Denna typ av CV är också lämplig om du är ny på arbetsmarknaden.

Bra skäl för en lucka i ditt CV

Många sökande tror att ett hål i deras CV är mycket värre än vad det faktiskt är. Här är några "bra" anledningar till hål i ditt CV:

 • Spenderat tid för att leta efter ett nytt jobb.
 • Startat eget företag.
 • Avskedad på grund av organisationsförändringar.
 • Du tar ledigt som förälder eller vårdare.
 • Sjukskrivning.
 • Byte av karriär.
 • Vidareutvecklat dig själv genom att gå en ny kurs.
 • Avklarat diverse kurser samt beviljats intyg
 • Flyttat hemifrån.
 • Mellanår för personlig utveckling.

Du ser alltså att det kan finnas olika anledningar till att vara utan (avlönat) arbete under en tid. Gör klart att en sådan period inte behöver ha en negativ inverkan på din förmåga och lämplighet för ett nytt jobb.

Att ljuga är aldrig en bra idé

Varför du inte har arbetat på ett tag kan ha många anledningar. Du var arbetslös, sjuk, tog hand om en sjuk familjemedlem, var hemma med barnen eller reste runt i världen. Var ärlig och transparent om vad som orsakade luckan i ditt CV. Försök åtminstone inte dölja det, exempelvis genom att hitta på jobb eller sätta slutdatumet för ditt senaste jobb lite längre fram i tiden.

Att ljuga i sitt CV är aldrig en bra idé. Det är till och med straffbart. Om arbetsgivaren upptäcker att du ljuger när du för länge sedan har börjat på ditt nya jobb kan det till och med vara grund för uppsägning. En lögn i ditt CV, oavsett hur liten den är, kan orsaka många problem och skada din image. Det senare gör det också svårare att hitta jobb i framtiden.

Ju ärligare du är, desto starkare kommer du att framstå. När allt kommer omkring säger din ärlighet om perioden då du inte har arbetat mycket om hur du ser på dig själv. En tid utan arbete är ofta en period som har format dig som person och under vilken du tar stora kliv i din personliga utveckling.

Vissa sökande tror att de är smarta när de inte anger start- och slutdatum. Det blir ofta fel och väcker i själva verket de allra värsta frågorna. Ange därför alltid datum för arbetsperiorden med månad och år.

Slutsats

Ett glapp i ditt CV behöver inte alls vara något dåligt. I vissa fall kan det till och med vara positivt eftersom det gör dig unik. Kom ihåg att det absolut viktigaste är att ge en förklaring till luckan. Det gäller att undvika förvirrade rekryterare, och det enda sättet att göra det är att ge en bra anledning.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.