Konsekvenserna av att Ljuga på ditt CV - Vad du behöver veta

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Konsekvenserna av att Ljuga på ditt CV - Vad du behöver veta

Att ljuga i ditt cv är så frestande. Att överdriva din arbetslivserfarenhet, lägga till en specifik inriktning i din utbildning, fylla ut ett gap i ditt cv med ett extra års arbetslivserfarenhet eller göra dina ansvarsområden lite större än de var. Det är taktiker som används av många jobbsökande för att få sitt cv att bättre matcha den tjänst de ansöker om. Hur frestande det än är att ljuga; gör det INTE. En sådan liten lögn kommer i de flesta fall att upptäckas, och då har du problem. Skada på ditt rykte, ansiktet, och i värsta fall kan du bli avskedad på fläcken.

Är det brottsligt att ljuga i ditt cv?

Ja, att begå cv-fusk är brottsligt enligt BrB 9 kap. 1 §. För att bli dömd för detta måste du ha avsiktligt vilselett arbetsgivaren och det måste finnas en ekonomisk förlust för arbetsgivaren. Att ljuga i ditt cv kan leda till att du blir omedelbart avskedad. Den som döms för bedrägeri kan få upp till två års fängelse. Andra straff som samhällstjänst kan också övervägas istället för fängelsestraff.

Om du ljuger i ditt cv om t.ex. att ha erhållit vissa certifikat kan du bli skyldig till förfalskning av dokument (14 kap. 1 § och 10 § Brottsbalken). Förfalskning av dokument kan ge upp till två års fängelse.

Vad ljuger de mest om i cv:n?

Enligt en studie från Harvard Business Review ljuger mer än 50% av alla människor på sitt cv. Det här är de områden där det oftast ljuger:

 1. Utbildning: Det ljuger om utbildningsnivå och examen.
 2. Arbetslivserfarenhet: Människor överdriver sin arbetslivserfarenhet för att imponera på arbetsgivare.
 3. Färdigheter: Ibland nämns vissa färdigheter som de egentligen inte har.
 4. Prestationer: Vissa sökande listar ansvarsområden och prestationer som är kraftigt överdrivna eller helt enkelt inte är sanna.
 5. Anställningstid: Det förekommer ibland fusk med datum för olika jobb för att undvika luckor i cv:t.
 6. Referenser: Att uppge falska referenser förekommer också med viss regelbundenhet.
 7. Lön: Att uppge en för hög lön för att förhandla om en bättre position.

De kommer att upptäcka dig ändå

Många jobbsökande tror att de kan komma undan med en liten lögn. Du kanske tror att de inte kommer att kontrollera ditt cv noggrant. Om du söker jobb på ett företag som utför kontroller kan din lögn leda till att du förlorar drömjobbet (eller så kan de dra tillbaka din ansökan).

Ändå bör du egentligen inte vilja börja i en position som du fått genom lögn. En god relation mellan arbetstagare och arbetsgivare bygger på förtroende. Någon har säkert någon gång spridit lögner om dig. Jag är säker på att du inte tyckte att det var en trevlig upplevelse. Relationen skadas, och en sådan person vill du egentligen inte träffa igen.

Dessutom har rekryterare och arbetsgivare idag många resurser för att kontrollera och verifiera ditt cv och dina kvalifikationer:

 • Det kan hända att du måste skriva under ett intyg där det står att den information du har lämnat under ansökan är korrekt och sanningsenlig.
 • De kan utföra en bakgrundskontroll eller kontakta dina referenser.
 • De ser om din motivationsbrev inte överensstämmer med ditt cv.
 • De testar de färdigheter som du har listat på ditt cv genom utvärderingar.
 • De begär ditt examensbevis.
 • De söker på internet efter information om dig.
 • Eller så kanske du råkar avslöja dig själv medan du arbetar.

Konsekvenserna av att ljuga i ditt cv

Förutom att du kan bli avskedad omedelbart kan att ljuga i ditt cv ha ännu större konsekvenser. Det kan leda till att ditt rykte skadas. Det kan hända att du inte kan få ett jobb längre, eftersom det är känt att du en gång har ljugit. Om en potentiell arbetsgivare vet att du en gång har ljugit i ditt cv kommer han säkerligen att välja en annan kandidat istället.

Vad kan du göra om du har ljugit?

Du har redan börjat på ditt nya jobb, men du känner dig obekväm eftersom du har ljugit i ditt cv. Du är kanske rädd att de ska upptäcka det eller så är du inte bekant med de arbetsuppgifter du måste utföra. Eller så är du fortfarande mitt i rekryteringsprocessen. Det finns 2 saker du kan göra:

 1. Du har redan börjat arbeta: Om du redan har anställts med ett cv som innehåller lögner har du bara ett alternativ: berätta sanningen. Din ärlighet kan leda till att du förlorar jobbet, men kanske kan du också ha en diskussion och förklara varför du har ljugit. Naturligtvis kan du också säga upp dig själv och söka ett nytt jobb med ett cv utan lögner.
 2. Under rekryteringsprocessen: Om du fortfarande är mitt i urvalsprocessen kan det vara bättre att dra tillbaka din ansökan och försöka igen på en annan arbetsplats. Du tackar arbetsgivaren för inbjudan, men säger att du för närvarande är mer intresserad av en annan tjänst.

Slutsats

Oavsett om du skapar ditt cv på Cvskapare eller någon annanstans, se till att all information som du inkluderar är faktiskt korrekt och att du inte ljuger. Det är bättre att inkludera ett mål i ditt cv, som "Jag strävar efter att uppnå XYZ för att främja min personliga utveckling", istället för att ljuga och påstå att du redan har uppnått det. På så sätt visar du att du är lärande och vill utvecklas.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.