Hur man skriver ett cv utan erfarenhet [+gratis exempel]

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Hur man skriver ett cv utan erfarenhet [+gratis exempel]

Frågan om hur man skapar ett CV utan arbetslivserfarenhet är en fråga som nästan alla arbetssökande ställer sig i början av sin karriär. Även människor som vill göra en karriärväxling funderar också över denna fråga. Lyckligtvis finns det mer än tillräckligt med möjligheter att visa vad du kan göra. Ofta har du mer arbetslivserfarenhet än vad du tror. I det här inlägget visar vi dig hur du skapar ett starkt och övertygande CV trots din mängd arbetslivserfarenhet.

Hur illa är det att du inte har någon arbetslivserfarenhet?

Många sökande kämpar med att ha lite arbetslivserfarenhet. Men i de flesta fall är det inte så illa som det verkar. Särskilt om du är i början av din karriär förväntar sig rekryterare eller HR-chefer verkligen inte ett CV som är helt fyllt med relevant arbetslivserfarenhet. Det viktiga är att du genom de erfarenheter du har försöker övertyga rekryteraren om att du har de färdigheter och den kompetens som krävs för att lyckats excellera på jobbet.

Använda ett kompetens-CV

Innan vi tittar på exakt hur man förbereder ett CV utan arbetslivserfarenhet är det viktigt att kortfattat överväga kompetens-CV. Namnet säger allt, med ett kompetens-CV fokuserar du på dina färdigheter och kompetenser snarare än dina arbetslivserfarenheter. Det låter nästan helt perfekt, men för unga människor och nybörjare är det bättre att skapa ett kronologiskt CV. Ingen rekryterare eller arbetsgivare förväntar sig att bemöta ett kompetens-CV ifrån en jobbsökande. De är lämpliga för sökande som vill byta karriär eller har en (stor) lucka i sitt CV.

Hur gör man ett CV utan arbetslivserfarenhet?

Eftersom detta troligen är ditt första CV förklarar vi exakt från början till slut hur du skapar ett övertygande CV utan arbetslivserfarenhet.

Så här skapar du ett starkt CV utan arbetslivserfarenhet på 10 steg:

Steg 1. Välj rätt struktur och layout

Naturligtvis är innehållet i ditt CV viktigt, men nuförtiden är det lika viktigt att det också är visuellt tilltalande. En CV-mall kan spara dig mycket tid när det gäller detta. Försök att hålla dig till följande riktlinjer:

 • Gör inte ditt CV längre än 2 sidor.
 • Använd omvänd kronologisk ordning. Det innebär att du placerar dina senaste arbetslivserfarenheter överst i ditt CV och arbetar dig sedan bakåt i tiden.
 • Använd ett lättläst typsnitt (Arial, Calibri eller Verdana).
 • Välj högst 2 färger på ditt CV.
 • Lämna tillräckligt med utrymme mellan rubrikerna. Gör avsnittsrubrikerna större och fetare.

Steg 2. Sätt fokus på dina kurser

Detta steg är särskilt relevant för sökande som har avklarat någon form av utbildning. I annat fall kan du gå vidare till steg 3.

Det finns en viktig "CV-regel" som du bör vara mycket uppmärksam på. Det är följande:

Sätt dina viktigaste och största prestationer överst i ditt CV

För många nybörjare innebär det att din utbildning är viktigare än din arbetslivserfarenhet. Av den anledningen rekommenderar vi att du placerar din utbildning före din arbetslivserfarenhet.

Detta är rätt ordning på ditt CV för en sökande utan arbetslivserfarenhet:

 1. Personliga uppgifter
 2. Personlig profil
 3. Utbildning
 4. Arbetslivserfarenhet
 5. Färdigheter
 6. Annat (se steg 10)

Förutom att placera din utbildning framför din erfarenhet är det också viktigt att lyfta fram den på ett bra sätt. Förutom grundläggande information kan du inkludera ditt studieområde, specialiseringar, din läroplan, intressanta projekt och ytterligare information kan vara relevant för jobbet.

Lyft fram de färdigheter du har fått. Förklara allt du har lärt dig och hur du kan använda det i det jobb du söker. Tog du examen med högsta betyg? Säg det! Här är ett exempel:

Arbetslivserfarenhet

Masterexamen i maskinteknik, Luleå universitet
september 2020 - juni 2022

 • Specialisering: Förnybar energi och innovativa material
 • Examensarbete: "Utveckling av effektiva solfångarsystem".
 • Relevanta ämnen: Termodynamik, strömningsmekanik, AI
 • Aktiviteter utanför skolan: Medlem i Luleå Universitets Solbåt laget. Bidrog i detta till utformningen och byggandet av en solbåt för internationella tävlingar.

Kandidatexamen i maskinteknik, Luleå universitet
september 2015 - juni 2018

 • Projekt: Konstruktion av en robotarm för lätta industriella tillämpningar.
 • Färdigheter: CAD-ritning (SolidWorks, AutoCAD), Programmering (Python, MATLAB), Projektledning

Steg 3. Tänk noga igenom alla typer av arbetslivserfarenhet

Vissa sökande tror att man bara får arbetslivserfarenhet när man arbetar för en chef. Det är naturligtvis inte alls sant. Om du har haft ett eget litet företag eller gjort volontärarbete, kommer du naturligtvis också att få erfarenhet och färdigheter som kan vara gynsamma för det jobb du söker.

Särskilt om du skriver ett CV utan arbetslivserfarenhet, är det viktigt att nämna allt som kan övertyga en rekryterare om dina kvaliteter. Det är okej att vara kreativ och tänka "utanför boxen" i detta sammanhang.

Har du gjort några betalda aktiviteter? Eller så kanske du en gång byggde en webbplats åt en vän/familjemedlem. Det kan också vara värt att nämna.

Här är några exempel på anmärkningsvärda erfarenheter som du kanske har förbisett:

 • Student- och feriejobb
 • Grannskapshjälp (t.ex. barnpassning)
 • Aktiviteter utanför skolan (idrottsföreningar)
 • Eget företag
 • Egen webbplats, Instagram- eller Tiktok-konto
 • Volontärarbete
 • Projekt under dina studier
 • Organisera evenemang

Försök att se bortom "officiella" arbetslivserfarenheter. Det krävs inte mycket för att bygga upp ett värdefullt CV.

Du behöver inte heller nödvändigtvis ange sådana erfarenheter under avsnittet om arbetslivserfarenhet. Det kan också vara i ett separat avsnitt. Så länge allt hänger ihop på ett logiskt sätt.

Kom ihåg att du också får erfarenhet och färdigheter genom aktiviteter som du inte nödvändigtvis utför under en chef. Du kan också lära dig massor genom att utöva en hobby eller sport som kan vara relevant för ditt CV.
Effektivt lyfta arbetslivserfarenhet i CV
Upptäck hur du effektivt kan inkludera arbetslivserfarenhet i ditt CV för att göra intryck på arbetsgivare.
Läs artikel

Steg 4. Stå ut med ett unikt mål eller en unik titel i ditt CV

OK, så långt är allt inte så illa, eller hur? Nästa steg är att komma på en bra CV-titel och inkludera den högst upp i ditt CV. Varför det? Enkelt; få arbetssökande gör det. Så ifall du gör det kommer ditt CV att sticka ut från resten av sökanden. Det ökar dina chanser för att bli kallad till en anställningsintervju.

En målsättning i ett CV är en kort slogan på cirka 10 ord som på en gång klargör varför du är lämplig för positionen och vad ditt mervärde är. När du väljer en bok eller film tittar du också alltid på titeln först, eller hur? Underskatta därför inte dess effekt.

Det här är några bra exempel på slogans för dig som har lite arbetslivserfarenhet:

 • Examen i företagsekonomi som söker ett jobb på finansavdelningen på företagX.
 • Cum Laude-examen som gjorde praktik på Sveriges största bank (SEB).
 • Onlinemarknadsförare med certifieringar i Google Search, Google Ads och YouTube Ads.
Titel på ditt CV
En bra CV-titel kan vara oerhört viktig för dina chanser att få ett nytt jobb. Hur skriver man en fängslande titel som imponerar?
Läs artikel

Steg 5. Skriv en stark personlig profil

Den personliga profilen är extremt viktig i ett CV utan arbetslivserfarenhet av två skäl:

 1. Den står överst i ditt CV och läses därför först.
 2. Det ger dig en chans att berätta mer om dig själv och dina styrkor.

Den personliga profilen är ett kort inledande stycke som visas överst i ditt CV. I den berättar du mer om dig själv, vad du kan, varför de ska välja dig och vad ditt mervärde är.

Så presentera dig själv, lyft fram dina färdigheter och yrkesmål som du vill uppnå under din karriär. Din profil bör beskriva hur dina karriärmål passar ihop med det aktuella jobbet.

Exempel:

Jag är en nyutexaminerad marknadsförare med en stark passion för digital marknadsföring och varumärkesstrategier. Under mina studier fick jag praktisk erfarenhet på bland annat en start-up, där jag framgångsrikt utvecklade och genomförde en social media-kampanj som ledde till en 15% ökning av antalet följare. Mina styrkor ligger i kreativt tänkande, dataanalys och att kommunicera varumärkesberättelser effektivt. Jag är självständig, ivrig att lära mig och strävar alltid efter att hålla mig uppdaterad om de senaste marknadsföringstrenderna och utvecklingen.

Steg 6. Betona dina praktikplatser

Även om du kanske inte har någon arbetslivserfarenhet har de flesta någon gång gjort en praktik. Det råkar vara så att en eller flera praktikplatser faktiskt är relevant arbetslivserfarenhet. Även om en praktikplats inte är exakt samma sak som ett betalt jobb, är det ändå värdefull praktisk erfarenhet som definitivt är värd att nämna.

Lista praktikplatser som är relevanta för jobbet. Eftersom du skapar ett CV med lite arbetslivserfarenhet rekommenderar vi att du nämner praktiken i en separat rubrik. Alternativet är att nämna den under din utbildning.

Ge också en grundlig beskrivning av exakt vad du gjorde och lärde dig under din praktik (precis som under din utbildning). Detta kommer att visa att du är en lämplig kandidat.

Detsamma gäller naturligtvis för volontärarbete eller till exempel fritidsaktiviteter.

Steg 7. Gå igenom den lediga tjänsten mycket noggrant

Det här är kanske det viktigaste tipset av alla. Och ändå är det (nästan) ingen som gör det. De flesta sökande skapar ett CV som de använder för varje jobbansökan. Det är verkligen en missad möjlighet... I jobbannonsen står det ju exakt vad den potentiella arbetsgivaren letar efter.

Synd att inte dra nytta av det, eller hur?

Ta därför en noggrann titt på exakt vad företaget letar efter:

 • Vilka färdigheter bör du ha?
 • Vilken typ av personlighet ska du besitta?
 • Vad måste du uppfylla?
 • Vilka är arbetskraven?

Sedan måste du fundera på hur du kan svara på det med dina erfarenheter och färdigheter.

Det är bättre att söka 5 gånger med ett CV som är anpassat till den lediga tjänsten än att söka 50 gånger med samma CV varje gång. Du kommer att upptäcka att du oftare blir kallad till intervju om du anpassar ditt CV till den lediga tjänsten.

Anpassa ditt CV för en jobbansökan
Hur anpassar du ditt CV för varje jobbansökan? Kolla in våra tips och exempel.
Läs artikel

Steg 8. Ange (om möjligt) prestationer uttryckta i siffror

Alltför många sökande utan arbetslivserfarenhet nämner bara sina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Och även om det i princip inte är fel, så kan det bli mycket bättre.

Prestationer gör det mycket tydligt vilken effekt dina utförda uppgifter och ansvarsområden har haft. Med andra ord, vad har du uppnått? Vi har redan kort berört detta i steg 5, där vi talade om den personliga profilen.

Rätt
tvecklade och genomförde en kampanj på sociala medier som ledde till en ökning av antalet följare med 15%.
Fel
Kampanjer i sociala medier har utvecklats i syfte att få fler följare.

Ser du skillnaden? Genom att uttrycka dina resultat i siffror (10% ökning av antalet följare) gör du det mycket mer konkret och specifikt vad exakt du gjorde och vad det ledde till.

Om du har riktigt bra prestationer kan du till och med lyfta fram dem i ett separat avsnitt.

Steg 9. Kompensera för din brist på erfarenhet med extra delar

Med ett CV utan arbetslivserfarenhet bör du försöka göra allt du kan för att sticka ut för potentiella arbetsgivare. Ett sätt att göra det är att lägga till extra avsnitt. Detta kommer att skilja dig från andra sökande, eftersom inte alla kommer att ha utvecklat dessa avsnitt i sitt CV.

Detta är ytterligare komponenter som du kan lägga till:

Kom ihåg att allt du skriver i ditt CV ska vara relevant för det jobb du söker.

Steg 10. Få ordning på din LinkedIn-profil

LinkedIn har stort inflytande vid rekrytering och urval, enligt forskning. Se därför till att din LinkedIn-profil är helt klar. Lägg till ett professionellt foto där också. Skriv en bra sammanfattning även på LinkedIn och komplettera din profil med de förslag som ges. Detta kommer att bidra till din professionella framtoning som sökande.

Se till att du inte har konstiga bilder på dina andra profiler på sociala medier, för tro mig, rekryterare kommer alltid att gå in och titta på dina onlineprofiler.

Exempel på CV utan arbetslivserfarenhet

Nedan har vi inkluderat ett exempel på CV utan arbetslivserfarenhet som du kan använda som inspiration:

Exempel på CV utan arbetslivserfarenhet

Slutsats - CV utan arbetslivserfarenhet

Att skapa ett CV utan arbetslivserfarenhet kan verka som en omöjlig uppgift. Förhoppningsvis har ovanstående effektiva tips hjälpt dig att komma igång. Kom ihåg följande när du skapar ditt eget CV:

 • Se till att innehållet i ditt CV är relevant för jobbet.
 • Använd en professionell mall.
 • Redigera dina sociala medie profiler och lägg till en LinkedIn länk.
 • Lägg till alla typer av arbetslivserfarenheter. Var kreativ med det.
 • Var inte rädd för att sälja in dig själv lite.

Lycka till med ansökan!

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.