Färger på ditt CV: Vilka fungerar bäst?

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Färger på ditt CV: Vilka fungerar bäst?

Förr i tiden var det nästan otänkbart med färg på ditt CV. Numera kan du lyckligtvis vara lite mer kreativ. Men vilka färger och färgkombinationer är lämpliga för ett CV? För att svara på den frågan kommer vi att utgå ifrån färgpsykologi och hur man därmed kan bestämma vilka färger som är mest lämpliga att använda på ditt CV.

Varför lägga till färg i ditt CV?

Arbetsgivare och rekryterare får ibland hundratals ansökningar från kandidater som alla vill ha chansen att få den lediga tjänsten. För att sticka ut måste ditt CV ha ett bra innehåll men också ha en attraktiv layout. Du vill trots allt göra ett positivt första intryck, och här kan färger på ditt CV verkligen hjälpa till.

Vilken effekt har färger på oss?

Flera studier visar att olika färger kan ha en stor inverkan på vårt undermedvetande. Det spelar ingen roll om det handlar om CV-färger, hårfärger eller något annat: färger kan påverka din uppfattning om olika saker avsevärt.

Därför är det viktigt att tänka noga på vilka färger du vill använda i ditt CV och vilken potentiell effekt det kan ha på en potentiell arbetsgivare. Om du använder dem korrekt kan det ge dig en fördel gentemot andra kandidater. Om du använder dig av "fel" färger kan det dock fungera till din nackdel.

Vad är en bra färg för ditt CV?

Det finns naturligtvis inte bara en färg som är bra för alla CV:n. Det beror på branschen och den position du ansöker till. Generellt sett är dock blått och neutrala färger som svart och vitt de säkraste alternativen att använda på ditt CV. Dessa fungerar bra inom alla sektorer och för alla jobb.

Baserad färg baserat på branschen och din position

Valet av en bra CV-färg beror starkt på din personlighet, branschen och den position du ansöker om. Här är några exempel:

 1. Som skatteåterbetalningsrådgivare behöver du inte vara särskilt kreativ, men du bör vara pålitlig och professionell. Färgen blå är då perfekt för detta ändamål.
 2. Om du ansöker till en start-up måste du ofta visa mycket initiativ och självständighet. Du kan gärna välja rött eller orange, som är mer iögonfallande färger.
 3. Om du ansöker om en kreativ position kan du överväga att använda uppseendeväckande färger som grönt eller gult.

Exempel på en chefs CV

En chef måste vara pålitlig, därför används blått här.

CV exempel Chef

Exempel på marknadsförings-CV

Inom marknadsföring måste du ofta vara kreativ. Därför kan du använda starkare färger som orange, grön eller gul.

Exempel på marknadsförings-CV

Vad olika färger utstrålar

Innan du väljer en viss färg måste du tänka noggrant om den passar företaget och positionen du ansöker om. Lyckligtvis har det gjorts mycket forskning inom färgpsykologi om olika färger och de egenskaper som dessa färger har och visar. Nedan kommer vi att beskriva olika färger och dess utstrålning.

 • Röd

Med rött visar du självförtroende. Det är färgen som sticker ut. Det är en stark och energisk färg som signalerar passion, mod och styrka.

Det fungerar bra för personer inom försäljning, marknadsföring, sportvärlden och inom militären.

 • Blå

Blå symboliserar professionalism, förtroende, stabilitet och logiskt tänkande. Blå används mycket i många CV-mallar.

Färgen blå passar bra på CV:n för finansiella rådgivare, advokater, revisorer och projektledare.

 • Gul

Gul är färgen för kreativitet, tillväxt, lycka, värme och att tänka utanför boxen. Den strålar optimism, vitalitet, lycka, öppenhet och vänlighet.

Gult fungerar bra för konstnärer, författare, webbdesigners och konstnärer.

 • Orange

Denna färg symboliserar lekfullhet, glädje, energi och spänning.

Den är perfekt att använda för människor som arbetar inom socialt arbete, kundtjänst och evenemangsplanering.

 • Grön

Grön symboliserar utveckling, natur och harmoni.

Grön kan vara lämplig för personer inom ideella organisationer, jordbrukssektorn och turism.

 • Rosa

Denna färg symboliserar omsorg, medkänsla och mjukhet.

Den är en bra färg för personer som arbetar som makeup-artister, skönhetsbehandlingar, frisörer, florister och barnmorskor.

 • Lila

Lila står för lyx, andlighet, stil och ledarskap. Färgen används ofta av läkare, terapeuter, apotekare, yogainstruktörer, etc.

Ovanstående beskrivningar kan hjälpa dig att välja en färg som bäst passar den position du ansöker om.

Vi rekommenderar att du undviker mycket ljusa och fluorescerande färger. Ljusa färger kan visserligen vara iögonfallande, men de är ofta svårlästa och kan uppfattas som oprofessionella.

5 viktiga tips för färger på ditt CV

Håll följande tips i åtanke när du väljer färger för ditt CV:

 1. Välj färger som passar din bransch och position.
 2. Se till att det finns tillräckligt med översikt och lugn i ditt CV. Det är oftast tillräckligt med en lugn färg med möjligen en accentfärg.
 3. Se till att läsbarheten är en prioritet. Mörk text på mörk bakgrund är mycket svårt att tyda.
 4. Använd färger konsekvent i hela ditt CV.
 5. Använd färg för att framhäva viktig information i ditt CV, t.ex. i rubriker eller titlar.

Slutsats

Det finns en hel värld bakom färgpsykologi, vilket är mycket intressant att läsa om. Genom att använda färger på ditt CV kan du göra det mer attraktivt och lämna ett bra första intryck. Se till att du väljer färger som passar den position du ansöker till. Lycka till med att integrera färg på ditt CV!

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.