Korrekturläsning av CV: 10 steg för ett perfekt CV

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Korrekturläsning av CV: 10 steg för ett perfekt CV

Att korrekturläsa ditt CV är ett effektivt sätt att sätta de sista finjusteringarna. Ett enda stavfel kan (teoretiskt sett) sätta käppar i hjulet. Det är därför avgörande att skicka in ett helt felfritt CV till potentiella arbetsgivare. Men vad ska du kontrollera innan du skickar det? I den här guiden hittar du en praktisk steg-för-steg-guide med saker du kan kontrollera.

Vad är korrekturläsning?

Har du skapat ett nytt CV eller uppdaterat ditt befintliga? Då är det dags att korrekturläsa ditt CV en sista gång. Korrekturläsning innebär noggrann granskning av ett dokument, inklusive stavning, interpunktion, konsistens och läsbarhet, bland annat. Syftet är att upptäcka och korrigera eventuella fel. Självklart vill du skicka ett professionellt dokument till din potentiella arbetsgivare. Fel (i vilken form som helst) hör inte hemma här.

10 kontroller för ett perfekt CV

Här är 10 kontroller du kan genomföra för att säkerställa att ditt CV är helt i ordning. När du har gått igenom dessa steg kan du börja skicka in din ansökan.

1. Stavning och grammatik

Ett CV fullt av stavfel och grammatiska fel kan minska dina chanser att få jobbet. Här är några tips för att förbättra dina språkkunskaper:

 1. Använd stavningskontroll i programvara. Det kan göras enkelt i Microsoft Word, men prova också att ladda upp ditt CV i ChatGPT och fråga om det finns några stavfel. Du kan också be om förslag på bättre formuleringar eller om något inte låter bra.
 2. Läs ditt CV högt för dig själv. Du kommer säkert att upptäcka något fel. Till exempel, två "och" efter varandra.
 3. Be någon som är skicklig på svenska att noggrant granska ditt CV.
 4. Läs ditt CV från slutet till början. Det kan låta konstigt, men om du gör samma sak om och om igen kommer du att hoppa över fel. Det är precis vad du vill undvika.
Om du precis har skrivit ditt CV, låt det ligga i några timmar eller till och med en dag. Läs det igen med friska ögon nästa dag. Chansen är stor att du plötsligt ser massor av fel som du tidigare har missat.

2. Konsistent formatering

Se till att din formatering och stil är konsekvent i hela ditt CV. Här är några kontroller du kan göra:

 1. Se till att texten är korrekt justerad och att radavståndet är jämnt fördelat överallt.
 2. Använd samma typsnitt genom hela dokumentet.
 3. Använd samma teckenstorlek i hela ditt CV. Gör rubrikerna lite större än brödtexten.
 4. Ange generösa marginaler och se till att de är lika på alla sidor.
 5. Använd gott om blankrader, särskilt mellan olika avsnitt.

För att vara säker på att du använder en konsekvent formatering i hela ditt CV är det klokt att använda en mall. Då är du säker på en enhetlig layout och stil. Du behöver bara fokusera på innehållet.

3. Skriv ut ditt CV och läs det fysiskt

Genom att läsa ditt CV på det gamla sättet aktiverar du ditt sinne på ett annat sätt. Dessutom kan det vara hjälpsamt att följa orden med en penna medan du läser, så att du fokuserar extra på de ord du läser. Det gör att du snabbare upptäcker fel.

4. Anpassa relevant information

Anpassa ditt CV till den specifika tjänsten du söker. Om du läser igenom ditt CV kritiskt och sedan granskar tjänstens krav noggrant, matchar ditt CV då perfekt?

Lägg tonvikten på relevant erfarenhet, färdigheter och prestationer som bäst motsvarar kraven för den aktuella tjänsten.

5. Använd punktlistor

Du kan öka läsbarheten i ditt CV avsevärt genom att använda punktlistor i dina arbetsbeskrivningar. Skriv 3 - 6 punkter per erfarenhet med 1 eller 2 kraftfulla meningar som belyser relevanta erfarenheter eller prestationer.

Välj också ett typsnitt som är läsbart för alla, som Calibri eller Arial. Begränsa ditt CV till högst två sidor.

Gratis checklista för ditt CV
Lär dig hur du bygger upp ditt CV på rätt sätt med vår omfattande CV-checklista full av användbara tips och tricks.
Läs artikel

6. Var fullständig

När du korrekturläser ditt CV, kontrollera att alla viktiga delar är noggrant utförda. Dessa kan inkludera:

 1. Kontaktuppgifter (inklusive foto och LinkedIn-profil)
 2. En kort självpresentation
 3. Arbetslivserfarenhet (inklusive start- och slutdatum och beskrivning)
 4. Utbildning med årtal och plats
 5. Färdigheter
 6. Relevanta certifikat.

Kontrollera också att ditt telefonnummer är korrekt angivet. Det vore synd om en potentiell arbetsgivare försöker ringa dig, men ditt telefonnummer har ändrats nyligen.

7. Håll tidformerna konsekventa

Försök att använda samma tidformer konsekvent i ditt CV. Om du börjar varje mening i din arbetslivsbeskrivning med fraser som "Genomförande av", "Utveckling av" och "Koordinering av", kan det verka konstigt om du plötsligt ändrar tidform.

8. Be om feedback från familj och vänner

Många jobbsökande tycker det är svårt att dela sitt CV med familj eller vänner, men vi lovar att det bara kan bli bättre. Särskilt om du delar ditt CV med någon som har erfarenhet kan de ge riktade råd för att förbättra ditt CV. De kan också kontrollera stavfel eller dåligt formulerade meningar.

9. Kontrollera ordningen

För tydlighetens skull, den mest vanliga metoden är att lista CV-delen i kronologisk ordning. Det innebär att du (till exempel när det gäller arbetslivserfarenhet) börjar med din senaste arbetslivserfarenhet. Därefter går du tillbaka till tidigare jobb och roller.

Om du nyligen har examen, kan det hjälpa att placera utbildning före arbetslivserfarenhet. Detta beror på att du förmodligen inte har relevant arbetslivserfarenhet på den tiden i din karriär. Då är din utbildning viktigare än dina erfarenheter.

Ordningen blir då:

 1. Personuppgifter
 2. Profil
 3. Arbetslivserfarenhet
 4. Utbildning
 5. Färdigheter
 6. Ytterligare delar (som certifikat, hobbies och språk)

10. Gör den sista kontrollen

Har du inkluderat alla förbättringar efter att ha korrekturläst ditt CV? Då är det dags att läsa igenom ditt CV ännu en gång noggrant. Kontrollera även om eventuella länkar du har lagt till i ditt CV fungerar korrekt.

Spara ditt CV som en PDF, skriv en bra ansökningsmejl och förhoppningsvis kommer du snart att vara på en jobbintervju.

Slutsats

Ett felfritt CV är viktigt för att ge dig bästa möjliga chans att få en jobbintervju. Efter att du har skapat en första version av ditt CV är det ofta klokt att låta det vila en dag och sova på saken. Sedan kan du nästa dag titta på ditt CV med nya ögon.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.