Gratis checklista för ditt CV - kontrollera ditt CV

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Gratis checklista för ditt CV - kontrollera ditt CV

Du håller på att ansöka om ett jobb, men är inte helt säker på om du har uppfyllt alla viktiga krav. Oroa dig inte, i den här artikeln erbjuder vi den mest kompletta och bästa CV-kontrolllistan som uppdateras årligen. För varje del av ditt CV beskrivs vad du bör vara uppmärksam på och uppfylla. Längst ner i artikeln kan du ladda ner en fullständig version av kontrolllistan så att du kan kryssa av vad du redan har kontrollerat.

CV-kontrolllista: se till att ditt CV uppfyller dessa punkter

Checklista för CV

1. Inkludera alla obligatoriska delar

Ditt CV bör minst innehålla följande delar:

 1. Personuppgifter (inklusive professionellt foto)
 2. Personlig profil
 3. Arbetslivserfarenhet
 4. Utbildningar
 5. Färdigheter

2. Lägg till extra delar som är relevanta för tjänsten

Om du vill skilja dig från andra kandidater bör du ofta ta det där lilla extra steget. Lägg till (om relevant) någon av följande delar:

 • Praktik
 • Språkkunskaper
 • Kurser
 • Certifikat
 • Hobbyer och intressen
 • Sidoaktiviteter
 • Frivilligarbete

3. Anpassa ditt CV till den specifika tjänsten

Att skräddarsy ditt CV för varje specifik tjänst är avgörande. Ett generiskt CV kan verka opersonligt och visar inte din verkliga potential för den specifika tjänsten. Genom att anpassa ditt CV till tjänsten visar du att du har lagt ned tid och ansträngning för att presentera dig själv som den ideala kandidaten. Detta innebär att betona relevanta erfarenheter, färdigheter och prestationer som direkt motsvarar arbetsgivarens behov. På så sätt ökar du dina chanser att bli märkt och få en inbjudan till en intervju.

4. Använd rätt ordning

När du utformar ditt CV är det avgörande att ordna din arbetslivserfarenhet från den senaste till den äldsta. Rekryterare och HR-chefer är särskilt intresserade av dina senaste erfarenheter eftersom de är mest relevanta för den position du söker. Genom att presentera dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning ger du läsaren omedelbart en tydlig bild av dina nuvarande färdigheter och kompetenser. Detta hjälper till att snabbt belysa din professionella utveckling och aktuella expertis, vilket gör ditt CV mer effektivt och attraktivt för potentiella arbetsgivare.

Effektiv Kronologiskt CV
Lär dig hur du effektivt strukturerar och lyfter fram din erfarenhet med ett kronologiskt CV som imponerar.
Läs artikel

5. Använd högst två A4-sidor

Längden på ditt CV bör egentligen inte överstiga 2 sidor. Det är verkligen det maximala antalet för de flesta sökande. Om ditt CV är längre än 2 sidor har du troligen svårt att skilja huvudsaker från bisaker. Du vill definitivt inte att ditt CV ska vara fullt av irrelevant information och onödiga detaljer.

Det är väsentligt i ditt CV att du skriver kortfattat, koncist och övertygande. Håll dig nära kärnan. Identifiera vilka färdigheter som är viktigast för den sökta tjänsten och skriv mot det målet.

Ett undantag kan vara ett akademiskt CV eller ett Europass-CV. Men de är för specifika ändamål.

6. Fokusera på resultat och prestationer

Många sökande skriver ofta bara en lista över uppgifter och ansvarsområden i sitt CV och tycker att det räcker. Problemet är att rekryterare och HR-chefer inte nödvändigtvis vill veta vad du har gjort, utan hur bra du var på ditt jobb. Och det kan du inte uttrycka genom att skriva "Ansvarig för hela innehållsstrategin".

Nämna därför alltid viktiga prestationer och uppnådda resultat. Om vi tar det ovanstående exemplet, skulle du kanske kunna nämna vilken inverkan implementeringen av en (ny) innehållsstrategi hade? Vilka resultat uppnådde du med den? Det här är de typer av meningar vi letar efter:

 • Försäljningssiffror ökade med 20% genom att implementera en ny försäljningsstrategi.
 • Ny innehållsstrategi implementerad som ökade den genomsnittliga positionen i Google med 4 platser.
 • Förbättrad responstid i kundtjänsten, vilket ledde till att kundnöjdheten ökade med 15%.

7. Använd aktiva verb

Om du har svårt att presentera resultat eller prestationer på ett bra sätt kan det hjälpa att använda aktiva verb. Genom att använda aktiva verb i ditt CV kan du presentera dina erfarenheter på ett kraftfullt sätt. Det visar vad du har åstadkommit, istället för att bara beskriva var du har arbetat och vilka dina uppgifter var.

Istället för att börja varje mening med "Ansvarig för...", är det bättre att börja dina meningar med följande verb:

 • Genomförde
 • Utvecklade
 • Förbättrade
 • Utförde
 • Hanterade
 • Ledde
 • Ökade
 • Implementerade
 • Guidade

Detta kommer att göra ditt CV mer spännande och lättläst, vilket i sin tur kommer att fånga en rekryterares uppmärksamhet.

8. Se till att ditt CV inte innehåller stav- eller grammatikfel

Du måste vara noggrann, exakt och ha ögat för detaljer för att skapa ett felfritt CV. Det är redan några bra egenskaper som du kan ta med dig om du skickar in ett felfritt CV.

För att förhindra att du omedelbart avvisas innan en rekryterare ens har läst din personliga profil och arbetslivserfarenheter, rekommenderar vi att du läser igenom ditt CV en gång till.

Skriv ut ditt CV. Det är ändå lite lättare att läsa än från en datorskärm. Be dessutom en vän eller familjemedlem att också granska ditt CV. På så sätt kan du vara säker på att du inte missar något.

9. Använd en modern mall

Att välja en väldesignad och stilfull CV-mall är mycket viktigt. Ett överskådligt och professionellt utseende CV hjälper till att snabbt kommunicera viktig information. Detta är viktigt eftersom rekryterare ofta har ont om tid och snabbt vill få en uppfattning om dina färdigheter och erfarenheter. En klar, logisk struktur och en attraktiv layout gör att ditt CV sticker ut och är lätt att läsa. Detta visar att du har lagt ned tid på detaljer och är noggrann i din presentation, vilket endast gagnar dig som kandidat.

10. Spara ditt CV som en PDF-fil

Slutligen kanske du undrar om du bör skicka ditt CV som en PDF- eller DOC-fil. Det bästa formatet för att skicka ditt CV är alltid en PDF-fil, såvida det inte specifikt anges i jobbannonsen att du ska skicka ditt CV som en DOC-fil. En stor fördel med ett CV i PDF-format är att layouten inte förändras vid skickandet. Dessutom kan en PDF-fil öppnas på alla enheter och webbläsare.

Pdf eller Doc
Ska du skicka ditt CV som en pdf- eller en doc-fil? Se vilket som är bäst för din ansökan.
Läs artikel

Allmänna saker du behöver ha i ordning

 • Anpassa ditt språkbruk: Använd professionellt och klart språk. Undvik jargong om det inte är relevant för den tjänst du söker.
 • Var konsekvent i formateringen: Se till att typsnitt, teckenstorlekar och formateringsstilar är konsekventa genom hela ditt CV.
 • Använd nyckelord från jobbannonsen: Infoga relevanta nyckelord från jobbannonsen i ditt CV för att visa att ditt CV överensstämmer med vad arbetsgivaren söker.
 • Gör det personligt: Lägg till en personlig touch i ditt CV, till exempel genom en kort beskrivning av dina professionella intressen eller karriärmål.
 • Kontrollera kontaktinformationen: Se till att dina kontaktuppgifter är aktuella och korrekta.
 • Använd en professionell e-postadress: Helst en e-postadress som innehåller ditt för- och efternamn.
 • Lägg till en länk till din LinkedIn-profil: Se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad och inkludera länken i ditt CV.
 • Undvik personlig information: Som civilstånd eller nationalitet, om det inte är relevant för jobbet.
 • Låt någon annan granska ditt CV: Ibland kan ett andra par ögon hitta fel eller förbättringar som du själv har missat.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda, med sin erfarenhet som HR-rådgivare, använder nu sina kunskaper för att skriva utmärkta bloggar och texter för vår plattform. Hennes förmåga att analysera komplexa frågor, kombinerat med integritet och empati, gör hennes artiklar både informativa och engagerande. Hennes övergripande perspektiv och kontinuerliga strävan efter kunskap lyfter kvaliteten i hennes bidrag, vilket inspirerar och vägleder professionella på olika nivåer inom organisationer. Miranda förenar samarbete med självständighet, vilket återspeglas i hennes sammanhängande och innovativa skrivstil.