Europass CV: vad är det och hur gör man ett?
Du kan skapa ett Europass-CV ifall du söker jobb i Europa. Europass CV-format godkänns av arbetsgivare i hela Europa. Det gör det otroligt enkelt att söka jobb inom EU:s gränser. Arbetsgivarna kan utifrån ditt CV bedöma om du har rätt erfarenhet och kompetens för det jobb du söker. Men - hur bra är CV-formatet jämfört med de vanligare moderna CV:n som används idag?
I den här artikeln delar vi med oss:
- För- och nackdelar med Europass-CV.
- Vi visar hur man gör ett utkast.
- Och slutligen ger vi ett exempel på ett ifyllt CV.
Vad är ett Europass-CV?
Ett Europass-CV är en europeisk standard som infördes 2004 för hur ett CV ska utformas. Den är avsedd att göra det lättare att söka jobb i andra europeiska länder. Det är fullkomligt frivilligt att använda ett Europass-CV. Du kan också välja att skapa ditt eget (unika) CV.
Ladda ner Europass-mallen
Vill du börja skapa ditt eget Europass-CV direkt? Ladda då ner din egen Europass CV-mall här. Det är ett Word-dokument, det är bara att du fyller i de olika fälten och avsnitten.
Exempel på ifyllt Europass-CV
Nedan kan du se hur ett ifyllt Europass-CV ser ut. Som du redan kan se är ett Europass-CV:t inte särskilt modernt. Detta väcker frågor om dess effektivitet på dagens arbetsmarknad. Designen verkar gammalmodig och föråldrad, vilket inte passar med dagens sätt att söka jobb och skapa CV.
På vilket språk ska du skriva ditt CV?
När du söker jobb på ett företag utomlands är det viktigt att anpassa språket i ditt CV till arbetsgivarens situation och preferenser. Konkret innebär detta följande:
- Engelska som gemensamt språk: Om du söker en internationell tjänst eller på ett företag där du vet att engelska är arbetsspråket, kan det vara lämpligt att skriva ditt CV på engelska.
- Lokalt språk för lokala företag: Om du söker till (t.ex.) ett franskt företag där du vet eller förväntar dig att franska är kommunikationsspråket, rekommenderas det att skriva ditt CV på franska. Det visar att du är beredd att anpassa dig till den lokala kulturen och dina franska spåkkunskaper.
Så gör du ett övertygande Europass-CV
En bra CV-struktur ser ut på följande sätt:
- Dina kontaktuppgifter
- Tjänsten du söker till
- Arbetslivserfarenhet
- Utbildning
- Färdigheter
- Annan information (publikationer, referenser etc.)
Bara för att rutorna redan är givna betyder det inte att du ska betrakta det som ett enkelt "fyll-i-ämnena"-jobb. Du måste fortfarande ägna tid och uppmärksamhet åt att fylla i de olika avsnitten så bra som möjligt för att imponera med ditt CV. Nedan ger vi några tips för varje del så att du kan komma igång:
1. Fyll i dina kontaktuppgifter
Lyckligtvis är de flesta av de personuppgifter som förväntas av dig redan listade. Vänligen notera följande:
- Kom ihåg att ange rätt landskod (+46) för ditt telefonnummer.
- Ta bort information som du inte vill ha med eller som är olämplig i det land du söker till. Det är till exempel inte nödvändigt att ange kön i ditt CV.
2. Jobb du söker
Fyll i den tjänst du söker. Se till att du använder rätt översättning av jobbtiteln. Slå upp den om det behövs.
3. Beskriv din arbetslivserfarenhet
Din arbetslivserfarenhet är central för din meritförteckning. Tänk på följande:
- Presentera dina erfarenheter i ditt europeiska CV i omvänd kronologisk ordning. Det vill säga: den senaste arbetslivserfarenheten överst och bakåt till dina tidigare jobb.
- Lyft bara fram relevanta arbetslivserfarenheter.
- Förstärk din arbetslivserfarenhet genom att nämna prestationer eller uppnådda resultat.
4. Namnge din/dina utbildning(ar)
- Precis som med din arbetslivserfarenhet ska du lista dina utbildningar i ditt CV i omvänd kronologisk ordning.
- Försök att vara så specifik som möjligt när det gäller din examen. Försök att hitta en bra översättning av din utbildning som de förstår. Nämn också vilka/vilket universitet och vilken period du studerade.
5. Nämn viktiga färdigheter
I ett Europass-CV bör du lista olika typer av färdigheter, nämligen
- Kommunikationsförmåga
- organisatoriska färdigheter
- Jobbspecifika färdigheter
- Datorkunskaper
- Andra färdigheter
Från varje typ ska du lägga till några nyckelkompetenser i ditt CV som är relevanta för den sökta tjänsten. Detta gör det möjligt för arbetsgivaren att snabbt bedöma din lämplighet för positionen.
6. Lägg till ytterligare information som är relevant för jobbet
Det här är "huvudinnehållet" i ditt Europass-CV. Men du kan gå ännu längre för att övertyga arbetsgivare från olika länder. Du kan välja att inkludera följande delar:
- Publikationer
- Presentationer
- Projekt
- Konferenser
- Seminarier
- Utmärkelser
- Referenser
Det skadar aldrig att lägga till ytterligare saker som är relevanta för ditt jobb. Om du inte vill lägga till dessa uppgifter kan du välja att inte inkludera dem i ditt CV.
Är ett Europass-CV obligatoriskt för utländska sökande?
Det är absolut inte obligatoriskt att använda ett Europass-CV om du vill söka ett jobb inom Europa. I de flesta fall avråder vi till och med från det. Du får också självklart självständigt utarbeta och utforma ett snyggt CV eller att använda en CV-mall (premium). På så sätt har du störst chans att bli kallad till en anställningsintervju. Men vill du söka till en av Europeiska unionens institutioner? Då är det obligatoriskt att ansöka med ett Europass-CV. Detta anges ofta i den lediga tjänsten.
Fördelarna med ett Europass-CV
- Ditt Europass-CV har en utformning och struktur som känns igen i hela Europa. Du behöver inte ta reda på vilka särskilda riktlinjer eller "CV-regler" som gäller i det land där du söker jobb.
- Det är gratis att skapa ett Europass-CV. Du måste skapa ett konto och kan börja direkt i CV-redigeraren.
- I din Europass-profil kan du också skapa andra dokument som är användbara för din ansökan. Det kan till exempel vara tillägg till examensbevis, tillägg till utbildningsbevis och språkpass.
Nackdelarna med ett Europass-CV
- Europass CV-mall hanterar tyvärr inte det tillgängliga utrymmet på ett bra sätt. Därför kan ditt CV bli ganska långt. I nästan hela Europa är det optimalt att ett CV inte är längre än 2 sidor.
- Ingen personlig profil används.
- Det finns begränsade designalternativ. Du får en design som du inte kan ändra på så mycket själv. Detta leder till att du inte kan differentiera dig med layouten.
- Designen är enkel och något daterad. Europass CV introducerades första gången 2004. Sedan dess ser det ut som om inte mycket har förändrats. Designen ser lite töntig ut.
- Europass-CV är inte populärt. Trots att det erkänns i alla EU-länder är det många företag som inte känner till konceptet.
- Europass-CV:t är inte flexibelt. Det kan därför vara svårt att anpassa CV:t till specifika krav från företag eller befattningar.
Ärlig recension: Användarovänligt och föråldrat
Även om initiativet med Europass-CV är väl genomtänkt, finns det brister på många områden som gör att det inte alltid är klokt att välja det här formatet. Naturligtvis försökte vi själva skapa och fylla i ett Europass-CV.
Hela webbplatsen fungerar på ett mycket okonventionellt sätt. Programmet innehåller också en del små barnsliga misstag. Till exempel fyllde vi i ett visst datum vid arbetslivserfarenhet, som programmet sedan ändrade till något helt annat.
Slutsats och vårt råd
Europass-CV:t ger ett erkänt och enhetligt format för jobbansökningar inom Europa. Detta kan vara användbart för dem som söker arbete i olika europeiska länder, eftersom det eliminerar behovet av att undersöka och anpassa olika CV-format för olika länder.
Standardisering har dock ett pris. Designalternativen är begränsade och formatet kan uppfattas som föråldrat och oattraktivt, särskilt jämfört med mer moderna och visuellt orienterade CV:n.
Vårt råd är därför tvåfaldigt: Överväg Europass-CV:t i organisationer där standardisering och enhetlighet värderas högt, t.ex. Europeiska unionen eller regeringen. Men om du söker jobb inom ett område som värdesätter kreativitet, innovation och professionalism, eller om du vill sticka ut med ett unikt CV, bör du överväga att använda en mer modern och personlig mall.
Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.