Bild på ditt CV; viktiga riktlinjer för din bild

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Bild på ditt CV; viktiga riktlinjer för din bild

Många sökande undrar om de ska lägga till ett foto på CV. Tyvärr är denna fråga inte så lätt att besvara. I Sverige idag är det ganska vanligt att ha med ett foto i sitt CV. Vissa sökande är (med rätta) motvilliga och oroar sig för att bli diskriminerade på grund av sitt utseende. I den här bloggen kommer vi att titta på för- och nackdelar, ge dig tips för ett bra foto och se hur det bidrar till ditt CV.

Är det obligatorisk att infoga en bild på ditt CV?

Precis som det inte är obligatoriskt att ange sin ålder eller sitt civilstånd är det inte heller obligatoriskt att ha med ett foto i sitt CV. Detta får du själv bestämma som sökande. I Sverige är det dock vanligt, och rekryterare förväntar sig faktiskt att se ett foto i CV:t.

Oro för att bli diskriminerad på grund av ditt foto

Du kan ha flera skäl till att inte inkludera ett foto i ditt CV. Ett av dem är utan tvekan risken att bli diskriminerad på grund av ditt utseende.

Vi var nyfikna på att veta om detta också har bevisats vetenskapligt. Profilbilder är en källa till diskriminering (källa). Så trots att det är olagligt i Sverige att diskriminera på grund av bland annat utseende, så förekommer det tyvärr fortfarande.

När bör du lägga till en bild i ditt CV?

 • Företaget (eller jobbet) kräver ett foto. Vissa jobb (t.ex. modelljobb) kräver nästan att du har med en bild i ditt CV. Det beror på att det är en del av urvalet av kandidater.
 • Du har inget att dölja. Om du har ett CV utan foto kan arbetsgivaren tro att du har något att dölja (piercingar, tatueringar osv.).
 • Det gör ditt CV mer visuellt. Ett foto gör CV:t lite mer attraktivt. Det beror på att det är ett dokument på 1 eller 2 sidor med nästan bara text. Ett foto bryter upp det lite och gör det mer visuellt.
 • Du söker ett jobb där ett professionellt utseende är viktigt. I yrken som advokat eller säljare är kontakten med kunderna viktig. Ett bra och snyggt foto på ditt CV hjälper dig att framstå som presentabel.
 • Ditt CV kommer att bli bättre ihågkommet. Inte alla arbetssökande kommer att lägga till ett foto. Därför är det ett sätt att sticka ut från andra kandidater. Dessutom kommer rekryterare och potentiella arbetsgivare att minnas ett CV med foto bättre (källa).
 • Det gör ditt CV mer personligt. En bra CV-bild ger ofta ett vänligt intryck på rekryterare och potentiella arbetsgivare.

När är det bättre att inte lägga till ett bild?

 • Om du inte har ett professionellt foto.
 • Om du tror att du kan bli diskriminerad på grund av ditt utseende.
 • Bilden kan distrahera från innehållet.
 • Om du ska ansöka till ett internationellt företag. I ett engelskt CV är ett foto ovanligt (och ibland till och med förbjudet).
Från min erfarenhet som HR-proffs vet jag att ett foto ökar dina chanser att få ett jobb. Så om du inte har ett professionellt foto rekommenderar vi att du tar ett. Med dagens smartphones kan du ta bra foton av hög kvalitet. Klä dig proffesionellt, hitta en bra plats och be en vän att ta ett snyggt foto av dig.

10 tips för det perfekta CV-fotot

Fotot på ditt CV ska naturligtvis se professionellt ut. Därför väljer man ofta ett slags "passfoto". Du behöver inte nödvändigtvis använda samma foto som det på ditt körkort eller passfoto, eftersom dessa ofta kräver ett stramt neutralt ansiktsuttryck. Naturligtvis är ett foto som tagits av en fotograf bäst. Det är dock inte alla som har tillgång till det. Som tur kan du idag komma långt med din smartphone.

Här är 10 tips för det perfekta fotot till ditt CV:

 1. Välj en lugn bakgrund. En neutral bakgrund sätter fokus på personen. Undvik överanvända bakgrunder som distraherar eller försämrar fotots kvalitet.
 2. Använd professionella kläder. Välj ut klädesplagg som du också skulle bära på kontoret (t.ex. en polotröja eller blus).
 3. Visa ditt leende. Bara för att det ska vara ett professionellt foto betyder det inte att du måste ha ett stelt ansiktsuttryck. Det är okej att le.
 4. Titta rakt in i kameran. Det är det som gör ditt foto (och därmed ditt CV) mer personligt.
 5. Använd ett aktuellt foto. Särskilt om du är lite yngre kan det hända en hel del på 1-2 år. Använd därför ett foto som tagits nyligen.
 6. Använd ett foto i åtminstone axelhöjd. Fotot på ditt CV är bara av liten storlek. Naturligtvis bör fokuset ligga på ditt ansikte. Så skär fotot från axelhöjd.
 7. Använd inte en selfie. Det är verkligen mycket bättre att be en vän eller familjemedlem att ta en bild av dig. Om det behövs kan du använda timerfunktionen på din telefon.
 8. Var professionell. Så inget semesterfoto, foton med solglasögon eller ett foto som inkluderar din katt.
 9. Se till att ha bra belysning. Se till att det finns en (naturlig) ljuskälla på ditt ansikte. 10.Be en vän om hjälp. Tycker du att det är svårt att ta eller välja ett professionellt foto själv? Be då dina vänner eller din familj om hjälp.
Använd också fotot du tog på din LinkedIn-profil.

Vilka bilder ska du undvika?

För många är det självklart vilken typ av foto man kan ha på sitt CV. Men under min karriär inom rekrytering och urval har jag sett det mesta när det gäller "galna" foton. Hur korkat det än låter har alla dessa CV:n gått rakt i papperskorgen. Det här är foton som du bör undvika:

 • Använd inte (strand)bilder i baddräkt, badbyxor, bar överkropp eller andra semesterbilder.
 • Inga foton där du festar.
 • Använd inte ett foto där du måste klippa ut personer. Det ser väldigt konstigt ut om det plötsligt finns en arm till höger i bilden.
 • Använd inte solglasögon, hatt eller keps.
 • Se till att du inte har röda ögon.
 • Använd inte ett svartvitt foto. Ta alltid ett färgfoto.
 • Använd inte ett sittande foto. Stå rakt upp med bröstet utåt och axlarna bakåt. Detta får dig att se självsäker ut.

CV bild exempel

Var placerar du ett foto i ditt CV?

Placera fotot så långt upp i CV:t som möjligt, så att rekryterarens öga omedelbart lägger märke till det. Om du har ett CV med sidokolumn ska du placera fotot i sidokolumnen. Du kan också lägga ett foto bredvid ditt namn. Oavsett vilket ska du se till att din profilbild visas någonstans högt upp i ditt CV.

Om du är osäker kan du använda en CV-mall.

Slutsats

Från min erfarenhet kan jag säga att du gör det klokt i att lägga till en bra bild i ditt CV om du vill maximera dina chanser att få ett jobb. Det viktigaste ordet i föregående mening är "bra foto". Det beror på att ett dåligt foto kan leda till att ditt CV hamnar direkt i papperskorgen. Så ta dig tid att se till att du framstår som professionell och presentabel.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.