Framgångsrika Kreativa CV-mallar

Upptäck våra kreativa CV-mallar och stick ut för rekryteringschefer. Ladda ner (gratis) och bli anställd snabbare. Ge din ansökan en skjuts med våra mallar.

Vad är ett kreativt CV?

Ett kreativt CV är ett fräscht, innovativt och unikt utformat CV som hjälper dig att sticka ut för potentiella arbetsgivare. En originell design gör att du sticker ut från andra kandidater. Du kan skapa ett kreativt CV på olika sätt. Du kan t.ex. skriva en yrkesprofil, välja en modern eller färgstark design eller utforma ditt eget kreativa CV. Vissa sökande skapar en komplett "CV-webbplats" med all relevant information, erfarenheter och färdigheter.

Vad kännetecknar ett kreativt CV?

Med en kreativ CV-mall kan du presentera dig för arbetsgivare på ett visuellt och kreativt sätt. Du har full frihet att använda viss grafik och layout. Du kan till och med avvika från A4-formatet och presentera ditt CV som en infografik eller i ett annat format. Ett kreativt CV kännetecknas bland annat av

 • Mer uttalade färger
 • Fräsch och innovativ
 • Det finns plats för ett foto
 • Stor vikt vid rubriker
 • Färdigheter presenteras på ett kreativt sätt
 • Unika teckensnitt
 • Ikoner/piktogram/diagram
 • Unik layout

Fördelar med ett kreativt CV

Att skapa ett kreativt CV har flera fördelar, bland annat

 • Stor särskiljningsförmåga: Ett kreativt CV hjälper dig att sticka ut i mängden av kandidater.
 • Personen bakom CV:t kommer i förgrunden: Med ett kreativt CV visar du mer av din personlighet. Det är något som är lite svårare med ett standard-CV.
 • Lyft fram dina kreativa färdigheter: Särskilt för ett kreativt jobb är detta ett bra sätt att visa rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren att du har ett kreativt sinne.
 • Du kommer att bli bättre ihågkommen: Bland många (standardiserade) CV:n är det mer sannolikt att rekryterarna kommer ihåg dig. Ett bra och kreativt utformat CV blir bättre läst eftersom det gör rekryteraren nyfiken.

Nackdelar med ett kreativt CV

Att skapa ett kreativt CV har också vissa nackdelar, t.ex:

 • Inte för traditionella arbetsgivare: Ett kreativt CV kommer ofta bäst till sin rätt i kreativa branscher, t.ex. grafisk design, reklam, konst, mode och design. I traditionella branscher, som finans eller juridik, förväntar sig arbetsgivarna sannolikt ett mer klassiskt eller professionellt CV.
 • Sämre läsbarhet: Ibland ser vi exempel på kreativa CV:n som har gått lite till överdrift. CV:t är rörigt och dåligt strukturerat (trots att det ser bra ut). Resultatet är att CV:t knappt är läsbart och att det är svårt att hitta viktig information. Detta kan faktiskt lämna ett negativt intryck.
 • Tidskrävande: Det tar naturligtvis längre tid att skapa ett kreativt CV. Ett bra alternativ kan vara att använda en kreativ CV-mall. Kreativa CV-mallar är redan utformade från början, så du behöver bara fylla i detaljerna.

När använder du en kreativ CV-mall?

Du använder en kreativ CV-mall när du söker jobb på hippa, unga företag, i kreativa branscher eller om du förväntar dig att många kandidater ska söka samma tjänst. Om du är en kreativ person kan du redan genom att utforma ett kreativt CV visa lite mer av dig själv och din potential.

Som tidigare nämnts måste CV:t matcha det företag eller den bransch du söker till. Om du söker jobb som revisor eller jurist kommer arbetsgivaren förmodligen att förvänta sig ett helt annat CV.

Tips för att skriva ett kreativt CV

Utformning

Med ett kreativt CV kan du ta ut svängarna. Du kan till exempel använda ikoner och piktogram, inkludera grafik eller till exempel inkludera en QR-kod i ditt CV. Att ta fram ett infografiskt CV blir också alltmer populärt. Du kan utforma dina färdigheter på ett kreativt sätt (t.ex. med staplar eller punktlistor). Möjligheterna är oändliga. Du kan utforma ditt CV precis som du vill ha det.

Färg

Att använda lämpliga färger är otroligt viktigt i många kreativa yrken. Särskilt inom yrken som grafisk design. Men att lägga till färger i ditt CV kan snabbt gå fel. Mycket ljusa, fluorescerande färger är ofta svåra att läsa. Så var sparsam med det. Men du kan också få ditt CV att sticka ut med lite färg. Många CV-mallar använder standardfärger som grönt eller blått. Du kan sticka ut genom att använda t.ex. orange eller lila.

Font

Nästan alla CV:n använder ett standardtypsnitt som Arial eller Calibri. Det är naturligtvis inget fel med det, men du kanske vill göra saker annorlunda. Det viktigaste är att det typsnitt du väljer är läsbart (så inga utsmyckade eller handskrivna typsnitt). Detta kommer att distrahera från innehållet. Exempel är Lato, Raleway eller Merriweather.

Layout

Forskning visar att kreativa CV:n ger fler jobbmöjligheter. Layout är ett avsnitt där du kan vara riktigt kreativ. De allra flesta CV:n du hittar på nätet består av en eller två kolumner med all relevant information uppdelad i olika avsnitt. Ett kreativt CV kan också bestå av en eller två kolumner, men det behöver inte göra det. Hur du arrangerar CV:t och utformar avsnitten är helt upp till dig. Tricket är att bara avvika något från standarden. Den layout du utformar ska fortfarande vara tydlig, välstrukturerad och lätt att förstå.

Det spelar roll att den viktigaste informationen står överst i CV:t. I genomsnitt tar det rekryterare 10-20 sekunder att gå igenom ett CV. Du har alltså inte mycket tid på dig att göra ett intryck. Därför är din personliga profil och arbetslivserfarenhet de absolut viktigaste delarna.

Fallgropen med många kreativa CV:n

Ett kreativt CV kan ge dig en fördel jämfört med andra kandidater. Men det som många sökande gör fel är att det blir en rörig röra av färger, element och information, vilket gör att kärnan i CV:t går förlorad.

Du måste hitta en balans mellan kreativitet och tydlighet. Ett väl utformat kreativt CV ska inte bara vara visuellt tilltalande utan också presentera relevant information på ett strukturerat och lättförståeligt sätt. Viktiga avsnitt som din profil, arbetslivserfarenhet och kompetens ska vara lätta att identifiera och förstå.

Överdriven användning av grafik eller alltför komplex design kan distrahera från innehållet och göra det svårt för arbetsgivare att snabbt hitta viktig information. Överst i formuläret

Tänk inte för mycket

För i slutändan handlar ett kreativt CV fortfarande om din utbildning och arbetslivserfarenhet. Vad du har gjort, vad du är bra på och vad du har uppnått hittills i din karriär. Tänk på ett kreativt CV som ett stöd för det innehåll du har att erbjuda. Något som får dig att sticka ut i den ibland gigantiska högen av sökande, varken mer eller mindre. Se alltid till att de egenskaper eller styrkor du visar med ditt kreativa CV matchar det jobb du söker.

Vanliga frågor om kreativa CV-mallar

Hur gör man ett kreativt CV?

Du skapar ett kreativt CV genom att använda färger, grafik, diagram, bakgrunder och ikoner på ett smart sätt. Sedan måste du presentera det på ett sådant sätt att det är visuellt tilltalande men också lätt att läsa och förstå.

Kan du skapa ett kreativt CV med hjälp av Microsoft Word?

Microsoft Word har många begränsningar när det gäller att utforma och skapa kreativa CV:n. Det finns en anledning till att det är en "ordbehandlare" och inte ett designverktyg. Särskilt när det gäller formatering kan du ibland spendera timmar på att försöka visa information på ett visst sätt. Därför rekommenderar vi att du använder en CV-skapare eller andra designverktyg som Adobe Photoshop/Illustrator.

Ska du lägga till ett foto i ditt CV eller inte?

I kreativa CV har det blivit standard att lägga till ett foto i ditt CV, förutsatt att du söker inom Europa. Det är inte obligatoriskt att bifoga ett foto, men det kan vara till din fördel.

Vilka är de bästa färgerna för ditt CV?

De bästa färgerna är standardfärgerna, t.ex. svart text på vit bakgrund kombinerat med en tredje färg, t.ex. grön, blå, orange, lila eller röd. Du kan sedan använda denna färg för avsnittsrubriker, ikoner, "rubriken" eller sidokolumnen. Se till att texten alltid är lätt att läsa.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.