Effektivt lyfta arbetslivserfarenhet i CV: Boosta karriären

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Effektivt lyfta arbetslivserfarenhet i CV: Boosta karriären

Arbetslivserfarenhet på ditt CV är utan tvekan den viktigaste delen. Ett CV utan arbetslivserfarenhet är inte ett curriculum vitae, ingen 'livsbeskrivning'. Förutom personuppgifter, utbildning och personlig profil, visar du också vilka jobb du har haft. Men vad ska du inkludera? Och vad inte? Hur presenterar du din arbetslivserfarenhet effektivt och övertygande? Vi visar dig allt i den här artikeln.

Arbetslivserfarenhet är den allra viktigaste delen av ditt CV

Först och främst: du känner säkert till begreppet assessment. Det är ett test – ibland en hel dag långt, på ett specialiserat företag, inklusive samtal med en psykolog – där det bedöms hur du fungerar i praktiken. Hur hanterar du tidspress, ofullständig information, motsatta intressen, kunder som ställer orimliga krav – den sortens saker.

En assessment (som du förväntas genomgå först när du tillhör de sista två eller tre kandidaterna som väljs ut) är det mest tillförlitliga instrumentet för att avgöra om du är lämplig för en specifik tjänst. Och nu kommer poängen: arbetslivserfarenhet ligger direkt där bakom, på plats 2. Arbetslivserfarenhet är därför det första som rekryteraren eller en potentiell arbetsgivare tittar på. Arbetslivserfarenheten på ditt CV måste vara perfekt för att göra intryck på rekryterare och arbetsgivare. Tillbringa därför mest tid på detta.

Vad menas med relevant arbetslivserfarenhet?

Relevans är nyckelordet. Visa att din erfarenhet är 'the perfect match' för denna tjänst. Håll dig till arbetslivserfarenhet som är högst 15 år gammal, äldre erfarenheter är egentligen inte relevanta längre. Var alltså inte bara relevant, utan också aktuell.

Relevans betyder också att du ständigt anpassar ditt CV till varje enskild annons. Så om du tror att du klarar dig med ett CV som du skickar till vilken rekryterare som helst, då missar du poängen. 'One size fits none'.

Slutligen, se till att din arbetslivserfarenhet överensstämmer med målen och visionen för företaget du söker till.

Arbetslivserfarenhet som du får som volontär kan också ses som relevant av arbetsgivare. Dessutom kan det vara till din fördel att visa att du engagerar dig socialt.

Vad skriver du i beskrivningen av din arbetslivserfarenhet?

Naturligtvis listar du dina relevanta jobb under din arbetslivserfarenhet. Men vad skriver du i beskrivningen? Att enbart beskriva ditt arbetspaket gör knappast intryck. Se till att din arbetslivserfarenhetsdel uppfyller följande kriterier:

  • Nämn resultat: Dina uppgifter är viktiga, men en rekryterare är mycket mer intresserad av hur bra du var på att utföra dessa uppgifter. Vad är dina resultat? Vad har du uppnått?
  • Försök koppla siffror och procent till dina resultat: När du väl har klart för dig vad du har uppnått, är det extra kraftfullt att koppla siffror eller procenttal till detta. Har du sparat kostnader, ökat omsättningen eller kundnöjdheten eller uppnått något annat resultat? Konkreta resultat som "Utvecklade och implementerade ny försäljningsstrategi, vilket resulterade i en 10% ökning av omsättningen på 6 månader" är tydliga bevis på att du är en lämplig kandidat. Senare i denna artikel kommer vi att ge fler exempel på arbetslivserfarenhet på CV.
  • Aktiva verb: Använd aktiva verb för att formulera kraftfulla meningar.
  • Visa färdigheter: Betona de färdigheter, kunskaper och kvaliteter som krävs för den tjänst du söker. Så: visa i ditt CV vad du kan och hur dina kompetenser matchar de efterfrågade färdigheterna.
Rätt
  • Nämn resultat: "10% ökning av omsättningen på 6 månader."
  • Använd siffror: "Kostnadsbesparing på 5000 euro."
  • Aktiva verb: "Utvecklade, implementerade, förbättrade."
Fel
  • Vaga beskrivningar: "Utförde olika uppgifter."
  • Bara räkna upp uppgifter: "Svarade på e-post, skrev rapporter."
  • Passivt språkbruk: "Ansvarig för..."

Vad gör du om du varit 'jobhopper'?

Om du har haft många olika jobb på kort tid, även känt som 'jobhopping', kanske du undrar om det är klokt att inkludera dessa på ditt CV. Svaret är ja, så länge erfarenheterna är relevanta för den tjänst du söker. Jobhopping är allt vanligare bland unga. Det visar att du har skaffat dig en bred erfarenhet och är flexibel i ditt arbete.

När du listar dessa jobb på ditt CV, se till att du framhäver hur varje erfarenhet bidrar till dina färdigheter och kvalifikationer för den avsedda tjänsten. Genom att göra detta effektivt kan även en kort anställning framstå som värdefull för potentiella arbetsgivare.

Arbetslivserfarenhetsexempel från riktiga CV:n

Inte säker på hur du ska nämna arbetslivserfarenhet på ditt CV för din specifika tjänst? Ta en titt på våra CV-exempel. Från följande exempel kan du förhoppningsvis hämta lite inspiration:

Exempel på arbetslivserfarenhet för säljare

Försäljningschef, CapitalShield
juni 2018 – Nuvarande

  • Ledde ett team av 15 säljare för att uppnå uppsatta försäljningsmål.
  • Utvecklade och implementerade nya försäljningsstrategier, vilket resulterade i en ökning av omsättningen med 15%.
  • Presenterade försäljnings-, omsättnings- och kostnadsrapporter till lednings- och styrelseteam.
  • Ställde upp ambitiösa men uppnåbara försäljningsmål i samråd med ledningen och styrelsen.

Exempel på arbetslivserfarenhet för grundskollärare

Grundskollärare (årskurs 5), Basisschool De Regenboog
november 2018 - Nuvarande

  • Undervisade en klass med i genomsnitt 25 elever.
  • Analyserade lärsårigheter hos elever och utvecklade individuella inlärningsplaner för att ge varje barn lika möjligheter att växa.
  • Bidrog till att utveckla nya läroplaner och material vilket resulterade i en 10% förbättring på Cito-testet.

Exempel på arbetslivserfarenhet för marknadsförare

Online marknadsförare, PeakMarketing
augusti 2018 – Nuvarande

  • Skapade, genomförde och ledde olika online marknadsföringskampanjer och strategier, såsom SEO, SEA och e-postmarknadsföringskampanjer.
  • Analyserade data och förbättrade konverteringsfrekvensen.
  • Dubblade antalet besökare på webbplatsen genom sökordsanalys och tillhörande innehållsstrategi.
  • Förbättrade genomsnittligt konverteringsfrekvensen för kunder med 25% genom A/B-testning, sidoptimering och förbättring av användarvänligheten.

Var placerar du din arbetslivserfarenhet på ditt CV?

En oskriven regel när du skapar ett perfekt CV är: "Placera den viktigaste informationen överst på ditt CV". För studenter och nyutexaminerade betyder det ofta att de skapar ett kronologiskt CV där de efter den personliga profilen först presenterar sin utbildning och sedan arbetslivserfarenheten.

Om du redan har skaffat dig relevant arbetslivserfarenhet eller har varit i arbetslivet några år, är det bäst att börja direkt efter din profil med att nämna din arbetslivserfarenhet. Rekryterare och arbetsgivare kommer vid den punkten i din karriär vara mest intresserade av dina senaste erfarenheter.

Vad är den bästa ordningen för din arbetslivserfarenhet?

Följ den omvända kronologiska ordningen i ditt CV. Det innebär att du börjar överst med din senaste arbetslivserfarenhet och arbetar dig bakåt till tidigare jobb. Rekryterare och arbetsgivare är alltid mest intresserade av ditt senaste jobb.

För varje arbetslivserfarenhet nämner du:

  • Din jobbtitel, företagsnamn och (valfritt) plats
  • Månad och år för anställningens början och slut
  • En kraftfull beskrivning med 3 – 7 punkter

Skriv igenkännligt och passande

Tala företagets eller rekryterarens språk. För detta kan du göra lite online-research. Vilka jobbtitlar använder de? Till exempel: om företaget efterfrågar en 'sales engineer', använd då denna term i ditt CV - och inte 'säljare'. Du hittar säkert också annan information online. I jobbannonsen kanske det inte står 'agilt arbete', men på deras webbplats finner du att de faktiskt arbetar så. Anpassa dig efter detta.

Använd också så många ord som möjligt som finns i jobbannonsen. Vissa rekryterare använder rekryteringssystem som gör det första urvalet baserat på nyckelord. Systemet gör inget annat än att söka efter specifika nyckelord i CV:n som företaget anser viktiga. Men även om ett sådant system inte används är det viktigt att sätta rätt nyckelord i ditt CV. För en rekryterare som inte använder ett sådant system kommer fortfarande att vara uppmärksam på nyckelorden.

Exempel: Anta att du söker en tjänst på ett företag som främjar 'agilt arbete'. I ditt CV nämner du specifikt:

  • "Erfarenhet av agilt projektledning i en snabbt föränderlig miljö."
  • Använda nyckelord från jobbannonsen som "lagspelare", "flexibel" och "innovativ".
  • Anpassa jobbtitlar: "Agile Coordinator" istället för "Projektledare".

Var ärlig om luckor i ditt CV

Vad gör du med luckor i ditt CV? Jo, var i alla fall ärlig om det - att ljuga är ett no-go.

  • "Jag reste genom Asien i ett år"
  • "Jag studerade filosofi i ett år"
  • "Jag engagerade mig för flyktingar från Ukraina"
  • "Jag var vårdare för min sjuka far"

Det är svar som oftast snarare väcker beundran än missnöje. Generellt sett (detta har visat sig i forskning) blir rekryterare inte så nervösa över stora luckor i ett CV, så länge de följs av relevant arbetslivserfarenhet. Luckor mindre än 9 månader minskar inte ens chansen att bli anställd. Luckor större än 9 månader har endast effekt på dina chanser om du under den perioden arbetat under din nivå.

Extrajobb är också jobb

Har du haft extrajobb under din studietid? Gruppera dessa och placera de mest relevanta extrajobben överst. Om du till exempel söker en tjänst som ekonometriker, överväg om ditt extrajobb på ett känt museum, nöjespark eller ett välkänt lokalt företag är relevant att nämna. Även om det vid första anblicken inte verkar direkt relaterat kan denna erfarenhet säga något om din pålitlighet och kundorientering. Om du har haft ledande befattningar eller hanterat utmanande situationer, nämn detta definitivt. Det visar dina mjuka färdigheter som kommunikation, teamwork, målinriktning och problemlösning.

Extrajobb i ditt CV
Ta reda på hur du effektivt listar sidojobb i ditt CV och hur detta ökar dina chanser att få ett jobb.
Läs artikel

Hur extracurricular aktiviteter kan bidra till ditt CV

Även uppdrag i en studentförening eller styrelsearbete inom en sportklubb säger något om dina förmågor, färdigheter och kompetenser. Många rekryterare tittar på detta, de anser att denna typ av erfarenhet och extracurricular aktiviteter är verkligen viktiga. Särskilt om du är en nyutexaminerad är det bra att ha sådant på ditt CV.

Nämn även här perioden, i månader och år. Och sätt dem inte under dina hobbies, då säljer du dig själv kort. Ännu starkare: beskriv en specifik situation där en eller flera av dina färdigheter var till stor hjälp.

Se till att du framstår positiv och entusiastisk

Tonläget i ditt curriculum vitae säger lika mycket som innehållet självt. Med andra ord: hur du skriver är lika viktigt som vad du skriver. Anta att du studerar datavetenskap vid Stockholms universitet, skriv då till exempel:

"Med stor passion strävar jag efter att uppnå min masterexamen i datavetenskap och jag undersöker en programmeringsteknik som gör att du snabbare kan skriva pålitlig programvara."

Eller om du nämner att du har en gymnasieexamen, blir det mer positivt om det står:

"Jag var med i skoltidningens redaktion 2018 och fick 2019 ett pris för bästa projektarbete om hållbarhet."

Bonustips: Skaffa några LinkedIn-rekommendationer

Du kan berätta allt om dina tidigare jobb, men när någon annan säger eller skriver det, verkar det mycket mer trovärdigt. Rekryterare vill gärna veta hur du presterade i dina tidigare jobb:

  • Hur umgicks du med kollegor?
  • Hur noggrann var du?
  • Håll du ut under tidspress?
  • Hur var din insats?
  • Kunde du entusiasmera andra?

Du kan verkligen göra intryck på potentiella arbetsgivare genom LinkedIn-rekommendationer från tidigare arbetsgivare eller chefer, eftersom det ger svar på alla dessa frågor.

Om du tycker det är svårt att be om detta, använd då följande mall:

"Bästa [Namn på tidigare arbetsgivare/kollega],

Jag hoppas att allt är bra med dig! Jag håller på att uppdatera min LinkedIn-profil och skulle uppskatta mycket om du kunde skriva en kort rekommendation om vårt samarbete. Ditt perspektiv på min roll och prestationer skulle vara mycket värdefullt och hjälpa framtida arbetsgivare att förstå mina färdigheter och erfarenheter bättre.

Tack i förväg för din tid och hjälp!

Med vänliga hälsningar, [Ditt Namn]"

Vad ska man göra om man har lite (eller ingen) arbetslivserfarenhet?

Om du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet finns det några saker du kan göra för att ändå skapa ett övertygande CV:

  • Börja med din högsta utbildning: Börja efter den personliga profilen med din utbildning och gå lite djupare in på det. Visa vad du har lärt dig och gjort, nämn projekt och eventuella resultat.
  • Framhäv praktik i en separat rubrik: Praktik ses ofta som relevant arbetslivserfarenhet. Placera det inte under din utbildning, eftersom det inte blir lika framträdande. Skapa istället en separat rubrik för att rikta mer uppmärksamhet till det.
  • Överväg att göra volontärarbete: Att göra volontärarbete är ett utmärkt sätt att få relevant arbetslivserfarenhet. Denna kan du sedan visa upp på ditt CV. Sök efter möjligheter som passar för den eftertraktade positionen och dina intressen.
  • Nämna extracurriculära aktiviteter och deltidsjobb: Vi nämnde tidigare att även extracurriculära aktiviteter kan vara en bra tillägg till ditt CV. Lägg till det som en separat sektion till ditt CV. Även obetalda praktikplatser eller deltidsjobb kan du nämna i ditt CV. Försök att nämna så mycket som möjligt för att övertyga en arbetsgivare om dina kvalifikationer.

Viktigaste lärdomarna om arbetslivserfarenhet på ditt CV

  • Arbetslivserfarenhet är den viktigaste delen av ditt CV.
  • Ange för varje jobb jobbtiteln, företagets namn, start- och slutdatum och en beskrivning (med uppnådda resultat).
  • Anpassa din arbetslivserfarenhet till den aktuella tjänsten.
  • Håll din arbetslivserfarenhet kort, koncis och överskådlig. Placera din senaste arbetslivserfarenhet överst.
  • Nämn endast relevant arbetslivserfarenhet.
  • Gå inte längre tillbaka än 15 års arbetslivserfarenhet.

Börja arbeta med ditt eget CV. Ta en titt på våra CV-mallar för en flygande start 😊.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.