Bra ord i CV: 20 handlingsord för ett vassare cv

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Bra ord i CV: 20 handlingsord för ett vassare cv

Ditt CV är det första en potentiell arbetsgivare ser. För att sticka ut får ditt CV inte vara enformigt och tråkigt. För att göra ditt CV kraftfullare och mer dynamiskt är det rådligt att använda handlingsord. Genom att inkludera handlingsord blir ditt CV intressantare att läsa och du behåller rekryterarens uppmärksamhet längre. Dessa detaljer kan göra skillnaden under din ansökan.

Vad är handlingsord?

Handlingsord är verb som beskriver de handlingar en person utför. I ett CV används de för att betona specifika prestationer, uppgifter eller resultat, tänk på 'planera', 'koordinera', 'hantera'. Orden ger ditt CV mer dynamik och styrka, eftersom de lägger fokus på sökandens handlingar.

Se bara på exemplet nedan; vilket låter starkare?

Rätt
En ny marknadsföringsstrategi utformades och implementerades, vilket resulterade i en 20% ökning av omsättningen.
Fel
Som marknadsföringschef har jag ökat omsättningen.

Om du berättar för en rekryterare att du är den bästa kandidaten för en specifik tjänst, måste du också leverera bevis (annars tror de inte på dig). Handlingsord kan hjälpa till med det, eftersom de ger konkreta exempel på vad du har uppnått och hur du gjort det. De illustrerar dina färdigheter och förmågan att åstadkomma resultat. Handlingsord gör dina prestationer mätbara och specifika, vilket gör det enklare för en rekryterare att se hur du kan tillföra värde till deras organisation.

Det är också vetenskapligt bevisat att rekryterare föredrar CV:n med aktiva verb. Med passiva verb skapar du passiva meningar som tenderar att dra ner ditt CV.

Hur använder du handlingsord i ditt CV?

Ett misstag som många arbetssökande gör är att de använder ett aktivt verb felaktigt. Använd antingen första personens dåtid eller perfekta partikelformer. Låt oss titta på några exempel:

Rätt
Jag koordinerade ett team av 10 volontärer för en stor insamlingsaktion som samlade in över €25 000 till välgörenhet.
Fel
Ansvarig för koordinationen av ett team av 10 volontärer för en stor insamlingsaktion.

Det rätta exemplet använder verbet i första personens dåtid vilket skapar en aktiv mening. Det andra exemplet använder det i en passiv form vilket gör det mycket svagare.

Du kan också skapa aktiva meningar genom att använda verbet som perfekt partikel:

Rätt
Ett nytt feedbacksystem implementerades för kunder vilket ökade kundnöjdheten med 15%.
Fel
Ansvarig för implementeringen av ett nytt feedbacksystem.

Var kan du använda handlingsord i ditt CV?

Platsen där handlingsord kommer till sin rätt är i arbetsbeskrivningarna. Eftersom din arbetslivserfarenhet är den viktigaste delen där du i princip måste leverera alla bevis på att du är kandidaten de söker, använd ett handlingsord vid varje punkt för att stärka dina prestationer och resultat och skapa aktiva meningar.

Du kan naturligtvis också inkludera dem i beskrivningarna av andra delar av ditt CV, såsom din profil och utbildningar.

Med hjälp av starka verb och aktiva meningar kan du förmedla ditt energiska intryck till en arbetsgivare. Undvik passivt språkbruk, för en passiv mening gör också att du som arbetssökande framstår som passiv och oengagerad.

20 exempel på aktiva verb

Här är 20 exempel på de mest använda aktiva verben:

 1. Ledde: Ledde och coachade ett team av 10 säljare.
 2. Koordinerade: Uppsatt och koordinerat en framgångsrik marknadsföringskampanj för att lansera en ny produkt. Realiserade en omsättning på €50 000 under första kvartalet.
 3. Implementerade: Framgångsrikt implementerade ett nytt kvalitetsprogram, vilket resulterade i en minskning med 10% i antalet returer.
 4. Skapade: Skapade och publicerade en ny veckobrev till över 50 000+ prenumeranter.
 5. Instruerade: Utbildade och instruerade nya medarbetare.
 6. Organiserade: Organiserade ett stort kundevenemang med totalt över 200 anmälningar.
 7. Utvecklade: Utvecklade ett nytt träningsprogram för nya anställda, vilket ledde till en ökning av produktiviteten med 15%.
 8. Förhandlade: Förhandlade nya inköpspriser, vilket resulterade i årliga besparingar på ungefär €25 000.
 9. Genomförde: genomförde ett stort projekt för omstrukturering av företagets webbplats inom deadline (och budgeten).
 10. Ökade: Gjorde justeringar på landningssidan som ökade konverteringsfrekvensen med 1,2 procentenheter.
 11. Uppnådde: Uppnådde cirka 50% mer försäljning genom att implementera ett nytt försäljningsskript.
 12. Uppnådde: Mer än €50 000 i omsättning uppnåddes inom ett kvartal. Blev därmed #1 säljmedarbetare.
 13. Analyserade: Analyserade kund- och försäljningsdata vilket ledde till identifiering av nya försäljningsmöjligheter. Den genomsnittliga ordervärdet ökade därmed med i genomsnitt 10%.
 14. Förbättrade: Förbättrade kommunikationen i kundserviceteamet vilket resulterade i en minskning av det totala antalet klagomål med cirka 20%.
 15. Uppsatt: Startade en social media-kampanj som ledde till en fördubbling av antalet följare över alla sociala mediekanaler.
 16. Byggde upp: Byggde upp ett nätverk av olika leverantörer som gjorde att vi kunde spara ungefär 15% på inköpskostnaderna.
 17. Coachade: Coachade ny personal i utvecklingen av deras (försäljnings)färdigheter vilket ledde till en ökning av omsättningen med 10%.
 18. Hanterade: Hanterade ett team av 15 medarbetare för att uppnå mål och deadlines i tid.
 19. Löste: Löste stora Supply Chain-problem genom kontakt med olika leverantörer, vilket gjorde att vi kunde leverera till kunder i genomsnitt en vecka tidigare.
 20. Minskade: Minskade de allmänna produktionskostnaderna med 5% genom implementering av bättre och effektivare arbetsprocesser.

Undvik ord som inte säger eller tillför något

Många arbetssökande gör misstaget att använda utfyllnadsord i sitt CV, utan att veta att detta faktiskt kan ha en negativ inverkan. Dessa typer av ord används oftast i konversationer. Men i ditt CV hör de inte hemma.

Exempel på utfyllnadsord:

 • Tydligen
 • Definitivt, säkert, vanligtvis, ungefär
 • Nästan, faktiskt
 • I princip
 • Utan tvekan
 • Praktiskt taget, relativt, ungefärligt
 • Till stor del, rimligt

Granska ditt CV noggrant igen för att se om du råkat använda sådana ord. Ersätt dem eventuellt med bra, aktiva ord.

Hur man skriver ett cv
Öka dina chanser till drömjobbet. Lär dig att imponera på rekryterare med ett CV som sticker ut – enkelt och effektivt!
Läs artikel

Inkludera också branschspecifika ord

Varje yrke och varje bransch har specifika facktermer och nyckelord som är väsentliga att inkludera i ditt CV. Dessa termer gör inte bara ditt CV mer effektivt och relevant, utan också mer övertygande för potentiella arbetsgivare inom den specifika sektorn. Användningen av branschspecifika ord i ditt CV visar att du är bekant med branschen och dess unika aspekter.

Om du ansöker inom IT-sektorn, använd termer som 'Agil-metodik', 'Python-programmering' eller 'Molnberäkning'. Dessa termer speglar din tekniska kunskap och expertis, vilket är avgörande för roller inom denna bransch.

Slutsats

Användningen av rätt ord i ditt CV kan vara avgörande för att ge dig det lilla extra försprånget över andra kandidater. Därför är det klokt att noggrant överväga ditt ordförråd och välja ord och fraser som passar yrket och branschen du söker jobb inom.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.