CV-format: 3 alternativ (och vilket som passar dig)

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
CV-format: 3 alternativ (och vilket som passar dig)

Ska du börja skapa ditt CV? Då är CV-formatet ofta en av de första sakerna du bör tänka på. Vad är den idealiska strukturen för ditt CV som ökar dina chanser att bli kallad till en jobbintervju? Eftersom det finns flera CV-format är det här inlägget till för att förklara vilka alternativ du har och vilket som är bäst för dig att välja.

Vilka CV-format finns det?

Generellt sett finns det inga hårda "regler" som säger exakt hur ditt CV ska struktureras. Du får själv bestämma hur du vill ordna och strukturera ditt CV. Däremot finns det tre format som används mest frekvent:

Vi kommer nu att förklara dessa tre CV-format närmare i följande avsnitt. Vi kommer att ange vilket CV-format som passar bäst för olika positioner och hur de ser ut.

Kronologiskt CV

I det kronologiska CV:et listar du komponenterna i omvänd kronologisk ordning. Du börjar högst upp med din arbetslivserfarenhet och sorterar dina tidigare befattningar från senaste till äldst. Detta innebär att dina senaste prestationer och erfarenheter först syns av läsaren, vilket oftast är mest relevant för potentiella arbetsgivare. Därför kallas detta CV-format även för omvänt kronologiskt CV.

När använder du detta CV-format?

Den här typen av CV och dess struktur används av de flesta jobbsökande. Detta eftersom det är den mest "logiska ordningen" för ditt CV. Jobbsökande som inte har luckor i sitt CV och har ett par års arbetslivserfarenhet vill alltid visa upp det bästa ur sin karriär. Detta sammanfaller nästan alltid med de senaste arbetslivserfarenheterna, eftersom du får mer ansvar och fler uppgifter över tiden.

CV-strukturen i ett kronologiskt CV

Strukturen för ett kronologiskt CV ser ut så här:

  1. Personuppgifter
  2. Personlig profil
  3. Arbetslivserfarenhet
  4. Utbildningar
  5. Övriga komponenter

I det här CV-formatet listar du din arbetslivserfarenhet överst före dina utbildningar. När du fyller i varje del, börjar du med dina senaste erfarenheter, utbildningar, kurser, osv. Därefter går du bakåt i tiden.

Funktionellt CV

Vad är ett funktionellt CV?

Normalt sett, när du skapar ett CV, tänker du på en struktur där du ger en sammanfattning av din karriär inklusive utbildning. Men med ett funktionellt CV är det lite annorlunda. I ett funktionellt CV läggs ingen vikt vid karriärens kronologi. Istället fokuserar man helt på de förvärvade färdigheterna, kompetenserna, personliga egenskaperna och de tidigare prestationerna.

När använder du ett funktionellt CV?

Den här typen av CV passar bra för jobbsökande som inte har tillräcklig mängd relevant arbetslivserfarenhet (till exempel om du byter karriär), eller för de som har varit utan arbete under en tid (till exempel på grund av sjukdom). Färdighets-CV:et har ingen tidsaxel, så det är mindre uppenbart om du har varit arbetslös en tid. Så om du inte har den efterfrågade erfarenheten, men tror att du har rätt färdigheter för den sökta positionen, är det bäst att skapa ett funktionellt CV.

Hur ser strukturen ut för ett färdighetsbaserat CV?

För ett funktionellt CV finns det ingen "korrekt struktur". Du får själv bestämma hur du vill strukturera det. Du betonar vad du har lärt dig och uppnått under din professionella karriär. Det bästa sättet att göra detta är att ta fram konkreta exempel där dessa färdigheter har kommit till användning. På så sätt ger du "hårt bevis" på att du besitter de färdigheter och kompetenser su säger att du gör.

CV-strukturen kan se ut så här:

  1. Personuppgifter
  2. Personlig profil
  3. Färdigheter
  4. Prestanda

Som vi redan har nämnt finns det ingen rätt ordning för ett färdighetsbaserat CV. Det är dock vanligt att alltid börja med personuppgifter och en personlig profil högst upp i ditt CV. Med den här typen av CV kommer ditt CV också att sticka ut, eftersom det kommer att finnas få kandidater som använder ett funktionellt CV.

Kombinerat CV

Det kombinerade CV:t, även känt som ett hybrid CV, är en slags förening av både det kronologiska och det funktionella CV-formatet. Den här typen av CV ger möjlighet att framhäva både din relevanta arbetslivserfarenhet och dina specifika färdigheter och prestationer.

När väljer du ett kombinerat CV?

Den här typen av CV passar bra för jobbsökande med en konsekvent arbetslivshistoria som vill visa upp sina senaste prestationer, men också betona specifika färdigheter som direkt relaterar till den önskade positionen. Det kombinerade CV:t ger flexibilitet att lägga vikt på både din professionella bakgrund och dina färdigheter.

Hur ser strukturen för ett kombinerat CV ut?

Ett kombinerat CV består vanligtvis av följande avsnitt:

  1. Personuppgifter
  2. Personlig profil
  3. Färdigheter
  4. Arbetslivserfarenhet
  5. Utbildningar
  6. Övriga komponenter

Här ligger fokus på att integrera dina färdigheter inom avsnittet arbetslivserfarenhet. Under varje befattning du har haft kan du nämna specifika färdigheter du lärt dig som är relevanta för den eftertraktade positionen. Det ger en tydlig bild av både din professionella tillväxt och din expertis.

Det kombinerade CV:t ger dig möjlighet att på ett målinriktat sätt visa hur dina erfarenheter och färdigheter nålöst knyter an till kraven för den position du söker. Genom att hitta rätt balans mellan din arbetslivserfarenhet och dina färdigheter gör du ett starkt intryck på potentiella arbetsgivare.

Slutsats

Valet av rätt CV-format beror på din specifika situation och karriärmål. Det kronologiska CV:t betonar din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning, vilket är idealiskt för kandidater med en konsekvent karriär. Det funktionella CV:t fokuserar på färdigheter och kompetenser, vilket passar de sökande som inte har direkt relevant arbetslivserfarenhet. Det kombinerade CV:t erbjuder flexibilitet genom att både betona din professionella bakgrund och dina färdigheter, vilket är idealiskt för kandidater med både relevant erfarenhet och specifika färdigheter. Välj det CV-format som bäst passar din bakgrund och kraven för den position du söker.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.