Optimera ditt CV för ATS-system: 10 smarta knep

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Optimera ditt CV för ATS-system: 10 smarta knep

Ett ATS-system är en programvara som allt fler företag använder för att göra en första urvalsprocess av kandidater. Det betyder att om du behöver optimera ditt CV för ATS-programvara, kan det innebära att du hamnar i "nejsvängen" innan en rekryterare ens har lagt ögonen på ditt CV. I den här artikeln förklarar vi vad ATS-system är, hur de fungerar, och hur du kan komma förbi systemet för att bli anställd snabbare.

Vad är ATS?

Ett ATS (Applicant Tracking System) är ett system för att följa upp ansökningar som företag använder för att automatisera sina HR- och rekryteringsprocesser. Genom programvaran kan de enkelt skapa en "jobba hos oss"-webbplats, publicera lediga tjänster, granska ansökningar, skapa automatiska åtgärder (som att bjuda in eller avvisa sökande) och mycket mer.

Hur fungerar ATS-system?

När du ansöker hamnar din ansökan i företagets ATS-system. Ditt CV kommer att läsas in och skannas automatiskt. På så sätt skapar företaget en databas med kandidater att välja från. Efter att du har ansökt genereras omedelbart, även en relevanspoäng baserad på ditt CV och den tjänst du ansökt om. Om ditt CV inte matchar tjänsten tillräckligt väl får du en lägre relevanspoäng. Detta kan leda till att du (antingen manuellt eller automatiskt) blir avvisad.

Förhoppningsvis ser du nu varför det är avgörande att optimera ditt CV för sådana system. Du kan ha ett fantastiskt inspirerande CV, men om det inte passerar ATS-systemet, kommer det inte att vara till någon nytta.

När du väl är i systemet kan arbetsgivare söka som i en sökmotor efter specifika nyckelord. Om dessa nyckelord inte finns i ditt CV kommer du inte att synas högt upp. På så sätt fungerar det liknande Googles sökmotor.

Hur optimerar du ditt CV för ATS?

Här nedan har vi inkluderat några tips som du kan använda för att optimera ditt CV för ATS-system.

1. Inkludera nyckelord från annonsen i ditt CV

Vi nämnde tidigare att ATS-system fungerar som en slags sökmotor. Arbetsgivaren kan till exempel ange i sin annons att de letar efter en "entusiastisk", "motiverad" och "kommunikativ" kandidat. Genom att inkludera dessa ord någonstans i ditt CV (till exempel i din profil), kan du se till att ditt CV får en hög relevanspoäng.

2. Använd naturliga fraser

Ett stort misstag är att skriva fraser som du tror att ATS-systemet förväntar sig att se i ditt CV. Detta kommer troligen att ha en motverkande effekt. Det är bättre att skriva som du normalt skulle göra.

3. Kom på relevanta nyckelord för din position

Varje position har några viktiga ord som används mycket. Dessa karaktäriserar positionen och är centrala för arbetet. För en kontoansvarig kan det till exempel vara:

 • Relationshantering
 • Intäktsökning
 • Strategier
 • Kundnöjdhet
 • Försäljningsmål

Dessa är exempel på nyckelord som du kan inkludera i ditt CV för att få en bättre poäng. Naturligtvis är det viktigt att fördela dem på ett naturligt sätt genom hela ditt CV.

4. Använd inte "märkliga" uppräkningstecken

ATS-system kan oftast bara läsa och bearbeta numrerade och punktlistor. Ibland tycker sökande att det är kul att använda kryss eller andra uppräkningstecken för att sticka ut för arbetsgivare, men problemet är att ATS inte kan hantera detta.

5. Anpassa ditt CV för varje annons/ansökan

Om du vill ha en hög relevanspoäng för varje ansökan finns det bara en sak att göra: anpassa ditt CV för varje annons. Om du vill öka chanserna för en intervju är detta ändå en bra strategi. På så sätt ser du till att ditt CV alltid passar perfekt med arbetsgivarens exakta sökning. Ibland kommer det bara att vara små ändringar, men varje företag har sina egna unika krav som måste framgå av CV:t.

6. Använd ett känt typsnitt

Många ATS-program kan ha svårt att hantera mindre kända typsnitt. Särskilt serif-typsnitt som Times New Roman kan vara svåra. Bokstäverna kan inte läsas ordentligt, vilket gör att innehållet i ditt CV inte kan skannas optimalt.

Välj ett känt och lättläst typsnitt, som Calibri, Arial eller Verdana.

7. Undvik stav- och grammatikfel

Ett CV utan stavfel kommer generellt att prestera bättre hos arbetsgivare. Slarv uppskattas inte av någon (inte heller av programvara). Dessutom är det en liten ansträngning att låta en stavningskontroll gå igenom texten på ditt CV. Det specifika problemet som kan uppstå med ATS-programvara är att programvaran kan ha svårt att förstå ordets avsikt.

8. Använd inte specialtecken, tabeller eller diagram i ditt CV

Vi pratade tidigare om att du bara kan använda de kända uppräkningarna i ditt CV. Även andra tecken och symboler (som pilar och andra emoji) bör du undvika att inkludera i ditt CV. Ett undantag kan vara om du skapar ett LaTeX-CV med matematiska formler.

Samma gäller för bilder, tabeller eller diagram. Dessa kan inte tolkas korrekt av programvaran, vilket automatiskt leder till en lägre relevanspoäng. Det är till exempel okej att lista språkkunskaper, istället för att använda en hel tabell för språkkunskaper.

Ett undantag är naturligtvis (pass)bilden. Denna får inte saknas om du söker jobb i Sverige. I ett engelskt CV är det ofta inte rekommenderat att inkludera en bild.

9. Överdriv inte layouten på ditt CV

Självklart är ett kreativt CV med en snygg design alltid ett utmärkt sätt att sticka ut och få uppmärksamhet från potentiella arbetsgivare. Det är dock viktigt att du inte överdriver. Ett CV fullt av grafiska element kan påverka läsbarheten negativt.

10. Använd företagets språk

Slutligen är det viktigt att du noggrant gör research om företaget du ansöker hos. Försök ta reda på vilka benämningar de använder för vissa befattningar. Om företaget till exempel i annonsen begär en "programmerare" och du använder termen "utvecklare" i ditt CV, betyder det naturligtvis i princip samma sak. Ändå kommer det inte att vara bra för den poäng som genereras eftersom det helt enkelt inte matchar arbetsgivarens förväntningar. Så se till att använda rätt benämning i ditt CV.

Överoptimerar inte ditt CV

Efter att ha läst ovanstående tips kan du vara frestad att implementera allt. Konsekvensen kan vara att du får ett slags "robot"-CV som är mycket svårt att läsa, eftersom meningarna är fulla av nyckelord. Det är dock inte heller meningen. Undvik dessa misstag när du optimerar ditt CV för ATS:

 1. Skriv ut förkortningar så att de kan förstås av programvaran.
 2. Fyll inte ditt CV med nyckelord från annonsen.
 3. Formulera inte onaturliga fraser. Se till att de är välformulerade och flyter bra.
 4. Använd inte serif-typsnitt som Times New Roman.
 5. Använd inte ikoner eller emoji.
 6. Spara inte ditt CV i ett "konstigt" filformat. Använd PDF eller Word.

Använd en professionellt utformad mall

Lösningen på alla dina problem kan vara enklare än du först tror. Även hos Lär dig söka har vi utvecklat speciella mallar som är läsbara för ATS-programvara. Genom att använda en av våra CV-format kan du vara säker på att ditt CV redan kryssar av många rutor och tilldelas en högre relevanspoäng.

En CV-mall ger dig inte bara struktur och vägledning, den ser också till att all viktig information finns med i ditt CV och att delarna har rätt namn. Tänk på:

Slutsats

Att optimera ditt CV för ATS-system är nödvändigt för att inte hamna direkt i "nejsvängen". Det viktigaste rådet är att för din egen position ta reda på vilka nyckelord som är viktiga. Läs också igenom annonsen noggrant och se till att ditt CV på ett naturligt sätt matchar förväntningarna från den potentiella arbetsgivaren eller rekryteraren. En professionell CV-mall kan redan spara mycket arbete åt dig, eftersom den redan är optimerad.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda, med sin erfarenhet som HR-rådgivare, använder nu sina kunskaper för att skriva utmärkta bloggar och texter för vår plattform. Hennes förmåga att analysera komplexa frågor, kombinerat med integritet och empati, gör hennes artiklar både informativa och engagerande. Hennes övergripande perspektiv och kontinuerliga strävan efter kunskap lyfter kvaliteten i hennes bidrag, vilket inspirerar och vägleder professionella på olika nivåer inom organisationer. Miranda förenar samarbete med självständighet, vilket återspeglas i hennes sammanhängande och innovativa skrivstil.