Optimera ditt CV för ATS-system: 10 smarta knep

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Optimera ditt CV för ATS-system: 10 smarta knep

Ett ATS-system är en programvara som används av många företag som föesta steget för att filtrera bort kandidater. Detta innebär att om du vill maximera dina chanser att bli märkt av rekryterare måste du anpassa ditt CV så att det fungerar väl med ATS-systemet. ATS-system kan betyda att ditt CV kan bli sorterat bort innan en rekryterare får chansen att läsa det. I den här artikeln förklarar vi vad ATS-system är, hur de fungerar, och hur du kan anpassa ditt CV till detta, för att bli anställd snabbare.

Vad är ATS?

Ett ATS (Applicant Tracking System) är ett system för att följa upp ansökningar som företag använder för att automatisera sina HR- och rekryteringsprocesser. Genom programvaran kan de enkelt skapa en "jobba hos oss"-webbplats, publicera lediga tjänster, granska ansökningar, skapa automatiska åtgärder (som att bjuda in eller avvisa sökande) och mycket mer.

Hur fungerar ATS-system?

När du ansöker hamnar din ansökan i företagets ATS-system. Ditt CV kommer att läsas och skannas automatiskt. På så sätt skapar företaget en databas med kandidater att välja från. Efter att din ansökan har genererats, uppkommer även en relevanspoäng baserad på ditt CV och den tjänst du ansökt till. Om ditt CV inte matchar tjänsten tillräckligt väl får du en lägre relevanspoäng. Detta kan leda till att du (antingen manuellt eller automatiskt) blir avvisad.

Förhoppningsvis ser du nu varför det är avgörande att optimera ditt CV för sådana system. Du kan ha ett fantastiskt inspirerande CV, men om det inte passerar ATS-systemet, kommer det inte att vara till någon nytta.

När du väl är i systemet kan arbetsgivare söka som i en sökmotor efter specifika nyckelord. Om dessa nyckelord inte finns i ditt CV kommer du inte att synas högt upp. På det viset fungerar det på ett sätt som liknar Googles sökmotor.

Hur optimerar du ditt CV för ATS?

Här nedan har vi inkluderat några tips som du kan använda för att optimera ditt CV för ATS-system.

1. Inkludera nyckelord från annonsen i ditt CV

Vi nämnde tidigare att ATS-system fungerar som en slags sökmotor. Arbetsgivaren kan till exempel ange i sin annons att de letar efter en "entusiastisk", "motiverad" och "kommunikativ" kandidat. Genom att inkludera dessa ord någonstans i ditt CV (till exempel i din profil), kan du se till att ditt CV får en hög relevanspoäng.

2. Använd naturliga fraser

Ett stort misstag är att skriva fraser som du tror att ATS-systemet förväntar sig att se i ditt CV. Detta kommer troligen att ha en motverkande effekt. Det är bättre att skriva som du normalt skulle göra.

3. Kom på relevanta nyckelord för din position

Varje position har några viktiga ord som används mycket. Dessa karaktäriserar positionen och är centrala för arbetet. För en kontoansvarig kan det till exempel vara:

  • Relationshantering
  • Intäktsökning
  • Strategier
  • Kundnöjdhet
  • Försäljningsmål

Dessa är exempel på nyckelord som du kan inkludera i ditt CV för att få en bättre poäng. Naturligtvis är det viktigt att fördela dem på ett naturligt sätt genom hela ditt CV.

4. Använd inte "märkliga" uppräkningstecken

ATS-system kan oftast bara läsa och bearbeta numrerade listor eller punktlistor. Ibland tycker sökande att det är kul att använda kryss eller andra uppräkningstecken för att sticka ut för arbetsgivare, men problemet är att ATS-systemet inte kan hantera detta.

5. Anpassa ditt CV för varje annons/ansökan

Om du vill ha en hög relevanspoäng för varje ansökan finns det bara en sak att göra: anpassa ditt CV för varje annons. Om du vill öka chanserna för en intervju är detta oavsett en bra strategi. På så sätt ser du till att ditt CV alltid passar perfekt med arbetsgivarens exakta sökning. Ibland kommer det bara att vara små ändringar, men varje företag har sina egna unika krav som måste framgå av CV:t.

6. Använd en känd font

Många ATS-program kan ha svårt att hantera mindre kända typsnitt. Särskilt serif-fonter som Times New Roman kan vara svåra. Bokstäverna kan inte läsas ordentligt, vilket gör att innehållet i ditt CV inte kan skannas på bästa möjliga sättet.

Välj en känd och lättläst font, som Calibri, Arial eller Verdana.

7. Undvik stav- och grammatikfel

Ett CV utan stavfel kommer generellt att prestera bättre hos arbetsgivare. Slarv uppskattas inte av någon (inte heller av programvara). Dessutom är det en liten ansträngning att låta en stavningskontroll gå igenom texten på ditt CV. Det specifika problemet som kan uppstå med ATS-programvara är att programvaran kan ha svårt att uppfatta ordets avsedda mening.

8. Använd inte specialtecken, tabeller eller diagram i ditt CV

Vi pratade tidigare om att du bara kan använda de kända uppräkningarna i ditt CV. Även andra tecken och symboler (som pilar och andra emojies) bör du undvika att ha i ditt CV. Ett undantag kan vara om du skapar ett LaTeX-CV med matematiska formler.

Samma gäller för bilder, tabeller eller diagram. Dessa kan inte tolkas korrekt av programvaran, vilket automatiskt leder till en lägre relevanspoäng. Det är till exempel okej att lista språkkunskaper, istället för att använda en hel tabell för språkkunskaper.

Ett undantag är naturligtvis din profil bild. Denna får inte saknas om du söker jobb i Sverige. I ett engelskt CV är det rekommenderat att inte inkludera en bild.

9. Överdriv inte layouten på ditt CV

Självklart är ett kreativt CV med en snygg design alltid ett utmärkt sätt att sticka ut och få uppmärksamhet från potentiella arbetsgivare. Det är dock viktigt att du inte överdriver. Ett CV fullt av grafiska element kan tyvärr negativt påverka läsbarheten.

10. Använd företagets språk

Slutligen är det viktigt att du noggrant gör research om företaget du ansöker till. Försök ta reda på vilka benämningar de använder för vissa befattningar. Till exempel ifall företaget i annonsen begär en "programmerare" och du använder termen "utvecklare" i ditt CV, betyder det naturligtvis i princip samma sak. Ändå kommer det inte att vara bra för den poäng som genereras eftersom det helt enkelt inte matchar arbetsgivarens förväntningar. Så se till att använda rätt benämning i ditt CV.

Överoptimerar inte ditt CV

Efter att ha läst ovanstående tips kan du vara frestad att implementera allt. Konsekvensen kan vara att du får ett slags "robot"-CV som är mycket svårt att läsa, eftersom meningarna är fulla av nyckelord. Det är dock inte heller meningen. Undvik dessa misstag när du optimerar ditt CV för ATS-system:

  1. Skriv ut förkortningar så att de kan förstås av programvaran.
  2. Fyll inte ditt CV fullt med nyckelord från annonsen.
  3. Formulera inte onaturliga fraser. Se till att de är välformulerade och flyter på bra.
  4. Använd inte serif-fonter som till exempel Times New Roman.
  5. Använd inte ikoner eller emojies.
  6. Spara inte ditt CV i ett "konstigt" filformat. Använd PDF eller Word.

Använd en professionellt utformad mall

Lösningen på alla dina problem kan vara enklare än du tror. Vi har även utvecklat anpassade mallar som är läsbara för ATS-programvara. Genom att använda en av våra CV-format kan du vara säker på att ditt CV redan fyller många krav och därför kan tilldelas en högre relevanspoäng.

En CV-mall ger dig inte bara tydlig struktur och vägledning, den ser också till att all viktig information finns med i ditt CV och att delarna har rätt namn. Tänk på:

Slutsats

Att optimera ditt CV för ATS-system är nödvändigt för att inte direkt avvisas. Det viktigaste rådet är att för din egen position är att ta reda på vilka nyckelord som är viktiga. Läs också igenom annonsen noggrant och se till att ditt CV på ett naturligt sätt matchar kraven från den potentiella arbetsgivaren eller rekryteraren. En professionell CV-mall kan redan spara mycket arbete åt dig, eftersom den redan är optimerad för dessa system.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.