Pdf eller Doc: Vad är det bästa sättet att skicka ditt cv?

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Pdf eller Doc: Vad är det bästa sättet att skicka ditt cv?

Att skicka ditt cv är ofta en spännande stund för många jobbsökande. Så snart du klickar på knappen 'skicka' är det väntan (och hoppet) om att du kommer att bli kallad till en intervju. Innan du ens ansöker måste du dock göra valet att skicka ditt cv som en pdf-fil eller ett Word-dokument. Efter att ha arbetat med ditt cv i timmar vill du naturligtvis undvika att använda fel filformat. I den här bloggen kommer vi att gå djupare in på skillnaderna och ge tips om hur du kan fatta rätt beslut.

Pdf är det bästa valet

Att skicka ditt cv som en pdf-fil är det bästa valet, om inte annat anges i jobbannonsen att de föredrar ett Word-dokument. Ett cv som en pdf har den stora fördelen att formateringen inte kommer att ändras vid skickande. Dessutom kan en pdf öppnas på vilken enhet och webbläsare som helst.

Här går vi lite djupare in på för- och nackdelarna med båda formaten, men om du bara hade den frågan hoppas vi att den nu är besvarad. Om du vill komma igång med ditt eget cv direkt kan du klicka här för att ta en titt på våra professionellt utformade cv-mallar.

Fördelar med att skicka cv som pdf

Pdf-filer har några fördelar jämfört med Word-dokument, inklusive:

 1. Pdf är säkrare: Innehållet i en pdf-fil kan inte enkelt redigeras, medan detta är möjligt med ett Word-dokument. Det gör pdf till det säkrare alternativet.
 2. Konsekvent formatering: När du skickar ditt cv som en pdf-fil behåller det sin formatering och layout oavsett enhet, operativsystem eller webbläsare där det öppnas. Konsekvens i formatering är av yttersta vikt för att framstå som en seriös kandidat.
 3. Universell tillgänglighet: På nästan alla enheter finns det inbyggda visningsprogram för pdf-filer. Nu gäller detta också för Word-dokument, men skillnaden är att särskilt på surfplattor och smartphones märker du ofta att hela layouten ändras, vilket gör dokumentet oläsligt.
 4. Professionellt utseende: Pdf-filer är generellt sett mer affärsmässiga, formella och professionella än doc-filer.
 5. Pdf används mest: Många arbetsgivare föredrar ett cv som skickas som pdf. Om du är den enda som använder .doc så ser det konstigt ut.

Nackdelar med att skicka cv som pdf

 1. Inte lämpligt för ATS-system: Många företag använder numera ansökningsuppföljningssystem (ATS). Ofta har dessa system svårt att hantera pdf-filer.
 2. Du kan inte redigera ditt cv: En pdf-fil kan oftast inte redigeras. Se därför till att skapa ett Word-cv eller använda en cv-byggare.
 3. Större filstorlek: Pdf-filer är oftast större än (samma) doc-filer. Av den anledningen kan ett Word-dokument laddas ner och läsas snabbare.

När ska du skicka ditt cv som Word-dokument?

Sammanfattningsvis har pdf-formatet klart en fördel gentemot Word-dokument när det gäller att skicka ditt cv. I vissa fall är det dock bättre att använda Word.

Använd Word i följande situationer:

 1. Det anges annorlunda i jobbannonsen: Ibland anges det i annonsen att de föredrar att ta emot cv:t som ett doc-dokument. Följ alltid instruktionerna i annonsen.
 2. Om du ansöker via ett bemanningsföretag: Bemanningsföretag arbetar ofta med uppdragsgivare. Ditt cv kommer att skickas vidare till relevanta uppdragsgivare. Här får dock inga personuppgifter finnas av integritetsskäl. Detta innebär att cv:t ofta måste redigeras för att ta bort dina uppgifter och ditt foto. Och eftersom en pdf-fil är svår att redigera är det bättre att i detta fall skapa och skicka ditt cv som Word-dokument.
 3. Word ger fler möjligheter för kreativa cv:n: Word-dokument erbjuder fler interaktiva möjligheter, såsom animationer, gifs och diagram. Om du använder dig av detta kan det vara bättre att skicka ditt cv som ett Word-dokument.

Ge ditt cv ett lämpligt filnamn

Du kanske tänker: vad kan gå fel med filnamnet? Det är rimligt att tänka så, men det är ändå bra att fundera över det.

Nuförtiden, när du ansöker till ett företag, hamnar ditt CV troligtvis i en stor databas med CV:n. Arbetsgivare kan filtrera bland CV:n, men för detta behöver du ett bra filnamn.

Så se alltid till att inkludera din tjänstetitel i namnet på CV:t, till exempel så:

CV – Vera Persson (Account Manager).pdf

På så sätt kan en arbetsgivare alltid hitta ditt CV och du är lätt att hitta om det filtreras efter CV:n för kontochefer.

Cv som Pdf vs. Doc: Vanliga frågor

1. Vad är skillnaden mellan Pdf och Doc?

En Pdf (Portable Document Format) och Doc (Microsoft Word Document) är två olika filformat. Pdf-filer är kompatibla med nästan alla operativsystem och enheter, men de är vanligtvis svåra att redigera. Å andra sidan kommer Doc-filer från Word och kan enkelt redigeras. De har dock ofta problem med formatering och layout när de öppnas på olika enheter.

2. Vad är skillnaden mellan Doc och Docx?

Doc och Docx är filformat från Microsoft Word. .docx-formatet är nyare och mer effektivt eftersom det är baserat på Open XML-standarden, medan .doc är det äldre formatet som är baserat på Word 97-2003:s binära filformat. Det är viktigt att notera att .doc-filer inte alltid är kompatibla med nyare versioner av Word. Använd alltid .docx av den anledningen.

3. Hur sparar du ett cv i pdf-format?

Här är stegen du följer för att spara ditt cv som en pdf:

 1. Öppna ditt cv i Word eller något annat textredigeringsprogram.
 2. Gå till "Fil" eller "File" i det övre vänstra hörnet, beroende på din språkinställning.
 3. Välj alternativet "Spara som".
 4. Välj "Pdf" som filformat från listan över möjliga filtyper.
 5. Välj en plats där du vill spara ditt cv, till exempel "Dokument".
 6. Ge ditt cv ett lämpligt namn, till exempel ditt fullständiga namn, tjänstetitel och eventuellt datum.
 7. Klicka på "Spara".

Det exakta förfarandet kan variera beroende på vilken programvara du använder. Du kan också konvertera dina Word-dokument till Pdf online. Sök till exempel på "Word till Pdf". Sedan kan du ladda upp och spara ditt Word-dokument som Pdf.

4. Föredrar arbetsgivare en pdf eller ett Microsoft Word-dokument?

Arbetsgivare föredrar generellt pdf-filer. Du bör överväga vad som är bäst för din egen situation. Det rekommenderas starkt att skicka ditt cv som .pdf om det inte anges annorlunda i jobbannonsen.

5. Hur sparar du ett Google Docs-cv som pdf?

Att spara ett Google Docs-cv som pdf görs enligt samma steg som för ett vanligt Word-dokument. Klicka på "Fil" uppe till vänster, välj "Spara som" och välj "Pdf" som filformat. Välj en plats, ge dokumentet ett namn och spara ditt cv.

Så Gör Du Ett CV i Google Docs
Du kan också skapa ett CV i Google Docs. Men hur fungerar det egentligen? Vilka är fördelarna och nackdelarna?
Läs artikel
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.