Hobbyer och intressen på ditt CV: 50+ bra exempel

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Hobbyer och intressen på ditt CV: 50+ bra exempel

Utöver professionella färdigheter är det också viktigt att inkludera personliga intressen och hobbyer i ditt CV. Vi ger dig tips om hur du kan inkludera dina hobbyer i ditt CV på ett sätt som ger ett positivt intryck och skiljer dig från andra sökanden. Hobbyer och intressen i ditt CV kan ge en djupare inblick i din personlighet och karaktär.

I den här artikeln lär vi dig:

  • När du ska lägga till hobbyer och intressen i ditt CV.
  • Vilka hobbyer och intressen som fungerar bra på ditt CV.
  • Hur du lägger till dem i ditt CV.

Skillnaden mellan hobbyer och intressen

Vad är intressen?

Intressen är ämnen som du finner mycket fascinerande. Du visar gärna intresse och lär dig gärna mer om dessa ämnen. 'Konst' är ett bra exempel på ett intresse om du gillar att gå till museer.

Vad är en hobby?

Kort sagt är hobbyer aktiviteter som du gillar att göra på din fritid. Hobbyer utförs för avkoppling och nöje, inte som betalt arbete. 'att måla' kan vara ett exempel på en hobby som du gillar att göra på din fritid.

Vad hobbyer och intressen säger om dig

När du skapar ditt CV kan hobbyer och intressen vara avgörande för framgången i din jobbansökan.

Varför?

Två skäl:

  • Hobbyer och intressen kompletterar dina färdigheter.
  • De ger en glimt av din personlighet (personen bakom CV:t).

Det är enkelt. Om du håller på med lagsport (till exempel fotboll), säger det också något om din förmåga att samarbeta.

Om du gillar konst, att måla eller teckning kan du vara kreativ.

Älskar du att resa? Det visar att du är öppensinnad och äventyrlig.

Du förstår nog.

Det är därför viktigt att du noga överväger vad dina hobbyer säger om dig och hur de kan översättas till de färdigheter i ditt CV.

I följande stycken kommer vi att gå djupare in på detta.

Dessutom är CV:t ofta ett tråkigt och formellt dokument.

Hobbyer och intressen (och din personliga profil) ger färg och liv till ditt CV! Det ger dig möjligheten att visa mer av dig själv, vad du gillar att göra och vilken typ av person du är.

I slutändan vill rekryterare också veta vilken typ av person de anställer. Och intressen på ditt CV hjälper enormt på den fronten.

När är hobbyer eller intressen värda att nämna?

Inkludera hobbyer och intressen i ditt CV om du uppfyller alla följande kriterier:

  • Hobbyn eller intresset passar väl in i företaget.
  • Du vill ge ditt CV en personlig 'touch'.
  • Hobbyn eller intresset är en komplettering till en av dina färdigheter.
  • Du vill skilja dig från andra sökande.
Rätt
Välj hobbyer som speglar dina färdigheter och personlighet och är relevanta för jobbet.
Fel
Nämn inte hobbyer som verkar oprofessionella eller är irrelevanta för positionen du söker.

När ska du inte inkludera hobbyer på ditt CV?

Tänk alltid på vad dina hobbyer och intressen säger om dig som person när du inkluderar dem i ditt CV. Till exempel kan hobbyer inom extremsporter (där risken för olyckor är stor) kanske inte vara så bra att nämna. En potentiell arbetsgivare vill inte oroa sig för att du ska råka ut för en olycka och inte kunna arbeta.

Det finns självklart fler situationer där det inte är en bra idé att nämna en hobby eller ett intresse på ditt CV. Du bör undvika att nämna hobbyer på ditt CV när:

  1. Om det inte är relevant för jobbet: Om du söker jobb som IT-specialist, är det inte relevant att nämna att du är en ivrig frimärkssamlare.
  2. När hobbyn inte är professionell: Om du har hobbyer eller intressen som inte är lämpliga att nämna, bör du lämna bort dem. Tänk på spel, farliga aktiviteter eller våldsamma intressen.
  3. Om hobbyn avslöjar din politiska åsikt: Du vet inte om en arbetsgivare håller med om dina övertygelser och du vill undvika fördomar. Detsamma gäller din religiösa övertygelse.
  4. Om det finns lite plats på ditt CV: Ditt CV bör innehålla så mycket relevant information som möjligt. Fokusera på din arbetslivserfarenhet, utbildningar och färdigheter. Om det finns utrymme kvar, kan du välja att inkludera dina hobbyer eller intressen.
Om du har en hobby eller ett intresse som framhäver färdigheter eller egenskaper som är värdefulla för jobbet, som lagarbete eller kreativitet, överväg då att nämna dem. Men om en hobby inte har någon tydlig koppling till jobbet eller till och med kan ge ett dåligt intryck, är det bättre att utelämna den.

Hur nämner du hobbyer och intressen på ditt CV?

Nu när du har en idé om vilka hobbyer och intressen du kan nämna på ditt CV, är det dags att lära sig hur du lägger till dem. Lyckligtvis är det ganska enkelt att lägga till hobbyer och intressen. Så här lägger du till hobbyer och intressen på ditt CV:

  1. Välj relevanta hobbyer eller intressen som passar jobbannonsen.
  2. Skapa en separat rubrik med titeln "Hobbyer" eller "Hobbyer och Intressen".
  3. Lägg till 3-5 hobbyer och intressen. Var så specifik som möjligt.
  4. Undvik generiska hobbyer.

Det räcker inte att bara nämna namnet på din hobby - du måste också visa vad du får ut av den och vad du lär dig. Till exempel, istället för att bara säga att du gillar att måla, kan du berätta att du deltar i workshops för att förbättra dina färdigheter och att du har ställt ut några av dina verk i lokala gallerier. Detta visar att du inte bara har en passion för måleri, utan också att du arbetar hårt och har framgång med det.

Rätt
Skapa och bevara minnen genom att fotografera på evenemang.
Fel
Fotografi

Svart på vitt: Om du gillar stickning, kan det vara tröttande för rekryteraren, men om du sysslar med fallskärmshoppning sitter de snart på helspänn. Kom ihåg att ge sammanhang till varför du gör det, vad du lär dig och hur du tror att denna erfarenhet kan vara användbar i ditt jobb.

Rätt
Schack - jag har en ranking på 1250. Min favoritöppning som svart är Caro-Kann.
Fel
Schack

Som du kan se i ovanstående exempel, är det viktigt att vara så specifik som möjligt när du nämner hobbyer och undviker standardhobbyer. Bara att ha "löpning" räcker inte, det har alla på sitt CV. Var specifik! Ett sista exempel:

Rätt
Jag ger volontärturer i ett museum om romartiden.
Fel
Volontärarbete

Bara att skriva "Läsa" som hobby är inte unikt och säger inget om dig. Men att skriva att du helst läser historiska romaner gör det!

10 exempel på bra hobbyer för ditt CV

Här är en lista med hobbyer. I nästa stycke beskriver vi hur du kan inkludera dem i ditt CV.

1. Lagsport

Att utöva lagsport visar att du kan samarbeta och kommunicera väl. Om du även är lagkapten visar det att du kan leda ett team. Därför är lagsport en perfekt hobby att ha på ditt CV för jobb där samarbete är viktigt.

2. Uthållighetssport

Uthållighetssport (individuell sport) som tennis, cykling och löpning visar att du har mycket självdisciplin och uthållighet. Dessutom visar det att du kan arbeta självständigt. Är jobbet du söker krävande i koncentration? Då är uthållighetssport en utmärkt hobby att nämna.

3. Läsning

Det spelar ingen roll vilken typ av böcker du läser. Läsning visar att du följer ditt intresse. Dessutom kan det visa att du är en lugn person som tänker innan du talar. Det hjälper också till att upprätthålla en god balans mellan arbete och fritid. Lägg till det på ditt CV om du söker ett jobb där du behöver tänka "out-of-the-box".

4. Matlagning

Om du gillar att laga mat visar det att du inte är rädd för att prova nya saker. Det kan också indikera att du inte är rädd för att göra misstag. Beroende på jobbet kan detta vara bra egenskaper.

5. Snickeri/ andra projekt

Gillar du att vara aktiv och skapa saker? Det visar att du är disciplinerad och är inte rädd att ta i med hårdhandskarna.

6. Musik/ spela instrument

Att skapa musik kräver god koncentration. Dessutom måste du ha tillräckligt med tålamod, disciplin och uthållighet för att lära dig spela ett instrument väl. Beroende på jobbet kan detta vara viktiga karaktärsdrag för potentiella arbetsgivare.

7. Skrivning/ bloggning/ videoproduktion

Personer med dessa hobbyer kan ofta kommunicera utmärkt och uttrycka sig perfekt. De visar också att de kan arbeta noggrant och exakt. Särskilt för marknadsföringsrelaterade jobb kan dessa hobbyer vara mycket användbara.

8. Spela

Att spela som en hobby är ganska kontroversiellt. Det beror på att det finns en stigmatisering som säger att det gör dig lat och aggressiv. Å andra sidan kan det också visa att du är bra på att hitta problemlösningar och bra på att samarbeta på distans. Så beroende på jobbet (och företaget) kan detta vara ett tillägg till din meritförteckning. Ett IT-företag kommer att uppskatta om du frivilligt testar och spelar spel. Det viktigaste är att det passar in i den specifika jobbansökan eller bransch du söker.

9. Schack/ tankeidrott

Denna sysselsättning innebär att du spelar ett spel som kräver analytiskt tänkande. Det visar också att du kan tänka systematiskt och kritiskt. Nämn detta på din meritförteckning om du ansöker om en tjänst som kräver att du kan tänka utanför de vanliga ramarna. Detta kan vara relevant inom områden som IT, finans, byggteknik och ingenjörsvetenskap. Självklart är detta bara ett urval av yrken där dessa hobbyer kan vara till nytta. Bedöm själv om det är relevant för jobbansökan.

10. Fotografering/ design/ målning

Det är självklart att du måste vara kreativ för sådana hobbyer. Dessutom måste du ha ögat för detaljer och vara tålmodig. Dessa hobbyer passar utmärkt för kreativa yrken.

Om du känner till namnet på rekryteraren, leta upp denne på sociala medier. Ser du några gemensamma intressen eller hobbyer? Glöm inte att inkludera dem på din meritförteckning! Det skapar en personlig koppling.

Att diskutera hobbyer och intressen under anställningsintervjun

Om du har ovanliga hobbyer och intressen kan du förvänta dig frågor om dem under anställningsintervjun. Förbered dig därför i förväg. Kanske delar rekryteraren eller arbetsgivaren samma hobby och frågar till exempel vilken bok du läser för tillfället. Eller vilken bok som har gjort störst intryck på dig på senaste tiden. Det är värt att tänka igenom vilka frågor som kan ställas under anställningsintervjun.

Fler exempel på bra hobbyer och intressen

Behöver du inspiration för din egen meritförteckning? Ta en titt på följande lista med hobbyer och intressen:

  • Kreativt: Målning, teckning, fotografering, bloggande, grafisk formgivning, dekoration, trädgårdsarbete, musikskapande, animering.
  • Tekniskt: Programmering, bygga (datorer, prylar, webbplatser, etc), grafisk design.
  • Socialt: Volontärarbete, sport, debattklubb, undervisning.
  • Äventyrligt: Resor, backpacking, bergsklättring, dykning, snorkling.
  • Lärande: Seminarier, workshops, konferenser, utbildningar, kurser, undervisning, lärande av främmande språk, läsning.
  • Hälsa och motion: Jogging, träning, yoga, meditation, cykling.
  • Datorfärdigheter: Skapa innehåll, 3D-skrivare, design, skapande av spel eller appar.
  • Entreprenörskap: Eget företag, nätverkande, sociala medier-marknadsföring, skapa och ranka webbplatser.
  • Samhällsansvar: Medlem i en stiftelse, grön livsstil, volontärarbete.
  • Konst: Mode design, stickning, syslöjd, målning, teckning, besöka museer.

Slutsats

Hobbyer och intressen är perfekta för att visa mer av dig själv, särskilt om du skapar en CV utan arbetslivserfarenhet.

Sammanfattningsvis letar rekryterare och potentiella arbetsgivare efter kandidater som bäst passar till jobbet, företagets värderingar och mål.

Se därför till att dina hobbyer och intressen uppfyller följande krav:

  • Anpassa din meritförteckning till jobbansökan.
  • Var unik - undvik vanliga hobbyer.
  • Var så konkret som möjligt för att sticka ut maximalt.
  • Tänk över vad den specifika hobbyn eller intresset säger om dig.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.