Hur man skriver ett cv: Den kompletta guiden på 10 steg

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Hur man skriver ett cv: Den kompletta guiden på 10 steg

Du ser en spännande jobbannons: detta är precis det jobb du vill ha! Ditt drömjobb är inom räckhåll, men det finns ett hinder: ditt CV är inte i ordning. Då gäller det att sätta dig ned och ägna lite tid för att få det klart: det tar ungefär en kvart, men sedan känner du till alla komponenter för ett övertygande och bra CV. Vi serverar dig förslaget, du behöver bara fylla i det på ditt CV. I denna guide: Hur skriver man ett cv?

Innan vi börjar

Ett avslöjande faktum: forskning visar att rekryterare i genomsnitt bara tittar på ett CV i sex sekunder. Det innebär två saker: du bör endast inkludera relevant information i ditt CV (kort och kraftfullt) och ditt CV måste vara välvårdat (tydlig layout).

Då börjar vi skapa ett övertygande curriculum vitae! Men vad betyder det egentligen, ett curriculum vitae? Det är latin för 'levnadslöp'. Och det är just vad som ska stå i ett CV: allt som har hänt i ditt liv hittills. Från ditt allra första jobb till din nuvarande roll. Från ditt första diplom till din senaste workshop. Från professionella prestationer till personlig utveckling. Ditt CV är ditt visitkort som övertygar potentiella arbetsgivare om dina kvaliteter. Hur gör du det? I denna blogg hittar du alla regler och förbud för att skapa ett bra CV som ingen rekryterare kan ignorera.

10 steg för ett enastående CV

Att skapa ett starkt CV är fortfarande en svår uppgift för många. Men det är oerhört viktigt att du spenderar tillräckligt med tid och uppmärksamhet på det. Med ett bra CV har du bevisligen en större chans att bli anställd. Här följer de 10 stegen med förklaringar om hur du skapar ett starkt CV:

1. Använd rätt CV-struktur

I princip kan du välja mellan tre alternativ när du bestämmer en CV-struktur:

 • Omvänd kronologisk CV
 • Färdighetsbaserad CV
 • Kombinerad CV

Omvänd kronologisk CV

Detta är den överlägset vanligaste typen av CV. I ett omvänt kronologiskt CV listar du alla delar, såsom arbetslivserfarenhet och utbildningar, i omvänd kronologisk ordning. Med andra ord, du börjar alltid överst med dina senaste prestationer och arbetar dig bakåt i tiden. Fördelen med detta är att det lägger fokus på dina senaste meriter. På så sätt ser en potentiell arbetsgivare direkt vilket mervärde du kan tillföra.

Effektiv Kronologiskt CV
Experttips för att skapa ett kronologiskt CV: Lär dig strukturera och framhäva dina erfarenheter effektivt för att fånga rekryterares uppmärksamhet.
Läs artikel

Färdighetsbaserad CV

Ett funktionellt CV är ett format som fokuserar på att framhäva prestationer, färdigheter och kompetenser snarare än en sökandes arbetslivserfarenhet. Du listar alltså inte dina tidigare erfarenheter, utan snarare de färdigheter som krävs för den sökta tjänsten. Den stora fördelen med denna CV-indelning är att även om du saknar relevant arbetslivserfarenhet kan du ändå ha en god chans att bli kallad till intervju. Detta CV-format används ofta när sökande vill byta karriär eller till exempel när det finns en lucka i CV:t.

Kombinerad CV

Ett kombinerat CV är ett mångsidigt format som använder element från både det omvända kronologiska CV:t och färdighetsbaserade CV:t. Syftet med ett kombinerat CV är att framhäva både dina mest relevanta arbetslivserfarenheter och dina färdigheter och kompetenser. Detta typ av CV är särskilt användbart för kandidater som har en rik blandning av erfarenhet och färdigheter, som inte kommer inte framhävs tillräckligt i en enbart kronologisk eller färdighetsbaserad indelning.

2. Inkludera obligatoriska CV-avsnitt

Innehållet i ditt CV ska övertyga rekryteraren om att du är den rätta kandidaten för positionen. Innehållet i ditt CV är därför avgörande för framgången med din ansökan. För att ställa samman ett så bra CV som möjligt, se till att inkludera åtminstone följande delar:

 • Dina kontaktuppgifter
 • Personligt profil (en liten text om dig själv)
 • Arbetslivserfarenhet
 • Utbildningar
 • Färdigheter

Utöver dessa 'obligatoriska' avsnitt finns det naturligtvis många avsnitt som du kan lägga till i ditt CV för att ge det lite mer substans. Dessa är exempel på valfria avsnitt som du kan lägga till:

 • Praktik
 • Kurser och certifikat
 • Hobbies och intressen
 • Språk
 • Frivilligarbete
 • Projekt
 • Viktiga prestationer
 • Priser och utmärkelser
 • Erfarenhet utomlands
 • Extracurriculära aktiviteter
 • Publikationer
 • Referenser
Rätt
Lägg endast till avsnitt som tillför något till ditt CV. Med andra ord; de som framhäver din professionella erfarenhet och dina prestationer. Att nämna en keramikkurs för en position som jurist är självklart irrelevant och behöver inte nämnas.
Fel
Undvik att nämna irrelevant information. Rekryterare och anställningschefer skannar ditt CV och letar efter tydliga bevis på att just du är passande för tjänsten.

3. Visa vem du är i din personliga profil

Kanske det svåraste avsnittet i ditt CV: den personliga profilen. Därför ger vi den lite extra uppmärksamhet i denna guide. Din profilbeskrivning är en kort text där du presenterar dig själv och berättar om din motivation, kompetenser och ambitioner. Din personliga profil visar vem du är och varför du anser dig själv vara lämplig för denna roll. Vad driver dig? Vad är dina intressen? Vad vill du uppnå? Och vad ger dig motivation?

Var trogen mot dig själv och gör det personligt. Se till att dina intressen överlappar med den roll du ansöker till. Har du bott i Sydamerika och talar därför flytande spanska? Nämn det! Det gör dig unik och kan ge dig en fördel jämfört med andra ansökandes CV:n. Försök kombinera både dina hårda och mjuka färdigheter. Kan du hantera dataprogram väl, samarbeta smidigt, är du en teamspelare eller bra på att leda och inspirera andra?

En arbetsgivare söker en stabil personlighet. Inte bara någon som utför sitt jobb väl, utan en entusiastisk kollega som passar bra in i företaget och teamet.

Hur skriver du en personlig profil

4. Gör ditt CV till ett 'visuellt nöje'

"Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck." Och vad bestämmer det första intrycket? Just det, layouten på ditt CV! Formgivningen av ditt CV måste vara attraktivt så att läsaren omedelbart känner sig inbjuden att börja läsa. På Cvskapare hittar du olika CV-mallar i olika stilar. Välj en mall som passar dig och som passar företaget du söker jobb hos. Söker du till exempel ett jobb inom den kreativa sektorn? Då kan du välja lekfulla färger för att få ditt CV att sticka ut. Söker du jobb på ett revisions- eller notariekontor? Då passar ett formellare CV bättre – välj då en av mallarna med en simpel, stram utstrålning. Kort sagt, se till att utseendet på ditt curriculum vitae matchar företagets image.

Orientera dig först ordentligt: titta på webbplatsen och presentationerna på LinkedIn, Facebook och andra sociala medier. Glöm inte att våra primära instinkter alltid står som prioritet: rekryteraren tittar (!) först och bildar sig en uppfattning om ditt CV (och därmed om dig) på en bråkdel av en sekund. Först därefter läser rekryteraren CV:t på riktigt och då kommer innehållet in i bilden. Ett CV som ser bra och polerat ut rankas högre.

Hur skriver du en personlig profil

5. Gör ditt CV specifikt och 'skräddarsytt' för positionen

När du har valt din favoritmall och utseendet på ditt curriculum vitae är i ordning, är det dags att vidare justera innehållet.

Ta bort arbetslivserfarenheter och utbildningar från ditt CV som inte är relevanta för jobbet du söker nu. Detta kan bero på att det inte passar med jobbprofilen eller för att det är för länge sedan. Om du granskar listan kritiskt, se till att du behåller minst 3 till 5 relevanta arbetslivserfarenheter eller utbildningar. Efter du gjort detta har du nu ett CV fullt med relevant (!) information, specifikt för den tjänst du siktar på. Detta betyder att du kanske måste justera ditt CV igen för en annan tjänst. I restaurangbranschen kan erfarenhet från köket ge dig det där lilla extra, medan det för en revisor snarare skulle distrahera från den viktiga informationen.

Exempel: Anta att du söker en tjänst där man letar efter en stark online marknadsförare med fokus på att öka antalet webbplatsbesökare. Då är det fantastiskt om du redan kan visa bevis på detta i ditt CV, till exempel så här:

Online marknadsförare, PeakMarketing
Augusti 2018 – Nu

 • Dubblat antalet webbplatsbesökare genom omfattande sökordsundersökning och implementering av en tillhörande innehållsstrategi.
 • Upprätta, genomföra och övervaka olika online marknadsföringskampanjer och strategier, inklusive SEO, SEA och e-postmarknadsföringskampanjer.
 • I genomsnitt förbättrat kundkonverteringsfrekvensen med 25% genom A/B-testning, sidoptimering och förbättring av användarvänligheten.

6. Var tydlig och konkret

Nu när du har lagt grunden för ditt CV, är det dags att utveckla din arbetslivserfarenhet och utbildning. Det är viktigt att vara konkret här. Berätta inte bara var du har arbetat, utan också vad exakt du har gjort. Vilka ansvar hade du? Vilka resultat uppnådde du? Och hur bidrog du till att företaget eller projektet blev framgångsrikt? Vad var fokus på din studie? Vilka relevanta kurser deltog du i? Och vilka betyg fick du för dem? Var inte rädd för att prata om dina framgångar. Genom att vara konkret ser du till att läsaren får en tydlig bild av dina kvaliteter. De bestämmer till stor del om rekryteraren ser dig som den perfekta kandidaten. I slutändan leder det till ett perfekt CV. Här är till exempel en beskrivning av arbetslivserfarenhet som fokuserar på prestationer:

Försäljningschef, CapitalShield
Juni 2018 – Nu

 • Ledde ett team av 15 försäljningsmedarbetare i att uppnå uppsatta försäljningsmål.
 • Utvecklade och implementerade nya försäljningsstrategier, vilket resulterade i en ökning av omsättningen med 15%.
 • Presenterade försäljnings-, intäkts- och kostnadsrapporter till lednings- och styrelseteam.
 • Ställde upp ambitiösa men realistiska försäljningsmål i samråd med ledningen och styrelsen.

7. Lägg till ett bra porträttfoto i ditt CV

En bild säger mer än tusen ord. Fotot ger ditt CV en personlig touch och gör att rekryteraren kommer ihåg dig bättre. Ärligt talat, har du verkligen en bra uppfattning om någon utan att veta hur personen ser ut? Sätt därför in en bra bild i ditt CV!

Men vad är en bra bild? Först och främst är det viktigt att du tittar rakt in i kameran - du behöver inte le, men en vänlig blick ser bättre ut än att rynka pannan. Inga solglasögon, ingen hatt, ingen cigarett mellan läpparna och definitivt ingen öl i handen. Men det hade du säkert redan förstått. Semesterbilder är absolut inte lämpliga i ditt CV. En bild som antyder fritid är helt uteslutet. Så inga bilder i cykelkläder på mountainbiken eller – ännu värre – i badbyxor vid poolen.

Precis som med layouten av ditt CV gäller det att: anpassa ditt CV till tjänsten. En rakt-på-sak-bild är inget problem för ett formellt CV. Men söker du ett jobb inom hotell- eller detaljhandelsbranschen? Då får en informell bild - med ett spontant leende och en vänlig utstrålning - extra poäng.

Cv foto rätt fel exempel

8. Gör ditt CV läsbart för 'artificiell intelligens'

För de som inte visste det, används AI allt mer i rekryteringsprocessen. Allt fler företag använder 'ATS-system' (Applicant Tracking Systems) som skannar, läser och sedan automatiskt tilldelar en relevanspoäng till ditt CV. Är poängen för låg? Då läses inte ditt CV ens av en verklig person, utan hamnar direkt i papperskorgen.

En av de viktigaste aspekterna för att få bra relevanspoäng är att inkludera rätt nyckelord. Så här optimerar du ditt CV för ansökningsspårningssystem:

 1. Nämn nyckelord: Läs igenom jobbannonsen en gång till. Ser du vissa nyckelord som arbetsgivaren värderar högt? Försök då att uttryckligen nämna dessa någonstans i ditt CV.
 2. Nämn yrkesspecifika nyckelord: Om du söker en tjänst som dataanalytiker, förväntar sig en rekryterare (och därmed ansökningsspårningsprogramvaran) att vissa ord finns i ditt CV. Exempel kan vara "dataanalys", "visualisering" eller "Power BI". Nu behöver du naturligtvis inte fylla hela ditt CV med dessa ord, men inkludera några sådana ord i ditt CV för att ge dig själv bästa möjliga chans att bli inbjuden till en intervju.

9. Välj en bra CV-skapare

Nu när innehållet i ditt CV är klart är det dags att göra det (som vi tidigare diskuterat) till ett 'visuellt nöje'. Genom att använda en bra CV-skapare, som vår, skapar du inte bara snabbt ett perfekt formaterat CV, men du ser också till att ditt CV uppfyller alla riktlinjer och oskrivna regler för rekryteringschefer. PÅ detta sätt vet du säkert att ditt CV är läsbart för ATS-system. Vi har också en databas med mer än 50+ CV-exempel du kan välja mellan.

Naturligtvis kan du också alltid använda (gratis) Word-mallar. Vi har också inkluderat några exempel i våra moderna CV-mallar.

10. Ta dig tid för den sista kontrollen

Varje professionell textförfattare vet att texten blir bättre om du 'sover på saken'. Lägg alltså undan texten och titta på den igen med nya och färska ögon lite senare. Då ser du: den kan alltid bli tydligare, mer kompakt, fräschare och mer konkret. Är alla uppgifter korrekta? Stämmer layouten? Finns det några stavfel? Kontrollera det med en stavelsekontroll, men den kan missa något, så granska också själv stavningen.

Om du ändå tvivlar på om ditt CV är tillräckligt bra? Låt ditt CV läsas av en vän/kompis/familjemedlem. De kan ge dig specifika tips för att ta ditt CV till nästa nivå. På så sätt kan du vara säker på att du lämnar ett perfekt första intryck hos rekryteraren. Frågan: 'Hur skapar du ett CV' har vi härmed (förhoppningsvis) fullständigt besvarat. Det återstår bara en sak för dig; att skapa ditt CV och söka jobb!

Fem extra tips för att sticka ut med ditt CV

 1. Skriv kort och kraftfullt: Rekryterare skannar ofta bara snabbt igenom ditt CV, där de främst fokuserar på utbildning och arbetslivserfarenhet, så det är avgörande att presentera dina färdigheter kortfattat och tydligt, med fokus på nyckelord, för att direkt förmedla dina kompetenser.
 2. Skriv klart och tydligt: För att göra ditt CV övertygande och attraktivt, undvik stavfel, använd aktivt språk och variera din meningsbyggnad och dina ordval.
 3. Be om ett rekommendationsbrev eller godkännande på LinkedIn: Vill du göra ett extra starkt intryck utöver ditt CV? Be då din nuvarande arbetsgivare att skriva ett rekommendationsbrev. Du kan bifoga det som en bilaga. Du kan också be om ett godkännande på din LinkedIn-profil. 77% av arbetsgivarna söker upp jobbsökande via LinkedIn.
 4. Spara och skicka som PDF: PDF-filer har fördelen att layouten inte kan förändras. Oavsett om du använder Mac, Windows, en iPhone eller en Android, kommer ditt curriculum vitae att se likadant ut överallt.
 5. Använd ett professionellt filnamn: Ange både ditt eget namn och jobbtiteln i filnamnet, till exempel så här “CV – förnamn efternamn (jobbtitel)”. Om ditt CV hamnar i en stor databas eller om en arbetsgivare försöker hitta ditt CV i mailen, ser du till att du åtminstone kan hittas.

Slutsats

 • Ett starkt CV är avgörande för att sticka ut bland potentiella arbetsgivare. Det måste vara kortfattat, relevant och välstrukturerat, med ett val mellan ett omvänt kronologiskt, färdighetsorienterat eller kombinerat format.
 • Viktiga element inkluderar en överskådlig layout, specifikt innehåll anpassat till önskad position, aktivt och klart språk, samt tillägg av ett professionellt foto. Se också till att ditt CV är optimerat för ATS-system genom att använda relevanta nyckelord och skicka alltid in det som en PDF-fil med ett tydligt filnamn.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.