Framgångsrika moderne CV templates

Upptäck våra moderna CV-mallar och stick ut för rekryteringschefer. Ladda ner (gratis) och bli anställd snabbare. Ge din ansökan en skjuts med våra mallar.

Funktionerna i moderna CV-mallar

Med en modern CV-mall kan du presentera dig själv på ett visuellt tilltalande sätt. Du har lite större frihet att använda viss grafik och vissa layouter. Ett modernt CV kännetecknas bland annat av

 • Mer uttalade färger
 • Snygg design
 • Fräsch & innovativ
 • Det finns plats för ett foto
 • Bakgrunder
 • Stor tonvikt på rubriker
 • Färdigheter presenteras på ett kreativt sätt
 • Unika typsnitt
 • Ikoner/piktogram/diagram

Dessutom erbjuder ett modernt CV ofta möjligheten att dela upp informationen i 2 kolumner. Du har alltså ofta en "sidokolumn" och en "huvudkolumn". Fördelen med detta är att du kan få med en hel del information på en sida.

Ett modernt CV är absolut inte lämpligt för alla jobb. Den CV-mall du väljer bör passa både jobbet och företaget. Om du t.ex. söker jobb som jurist på ett affärskontor ska du välja en mer klassisk layout.

Fördelarna med ett modernt CV

Ett modernt CV har flera fördelar jämfört med ett mer klassiskt eller professionellt CV. Det kan till exempel hjälpa dig att

 • Stå ut bland andra kandidater;
 • Visa mer av din personlighet och kreativitet;
 • Använda visuella element i ditt CV;
 • Presentera information på ett strukturerat och tydligt sätt;
 • Lämna ett gott första intryck.

När använder man ett modernt CV?

Moderna CV-mallar används ofta inom sektorer som teknik, IT, marknadsföring, design, mode, underhållning, media och nystartade företag. Ett modernt CV är perfekt för företag som håller jämna steg med tiden, producerar skarpt innehåll för sociala medier och presenterar sig själva på ett modernt sätt.

Använd en modern CV-mall i följande situationer:

 1. Du söker jobb på en start-up eller ett annat ungt och hippt företag.
 2. När du vill visa mer av din personlighet genom färg och design.
 3. När du får arbeta i ett ungt och dynamiskt team.
 4. När du söker en relativt kreativ tjänst.
 5. Du vill visa att du är ung, fräsch och en framåtblickande kandidat.
 6. Du vill att ditt CV ska sticka ut bland alla andra kandidater.

Klassiska vs moderna CV-layouter

[foto]

Låt oss jämföra de två olika stilarna. Nedan lyfter vi fram 3 viktiga skillnader:

1. Stil och design

Den moderna CV-mallen har ett modernt, fräscht och färgstarkt utseende. Den är uppdelad i 2 kolumner och ser därför överskådligt och strukturerat ut.

Den klassiska layouten är mer affärsmässig, formell och innehåller inga färger alls. Det betyder inte att den är "dålig", men en sådan design lämpar sig bättre för klassiska, akademiska och affärsmässiga yrken.

2. Längden

I ett modernt CV är det brukligt att skriva ner dina prestationer kortfattat och utan att gå in på för många detaljer. Det innehåller bara väsentlig och relevant information för det aktuella jobbet.

Traditionella CV:n tenderar att vara lite längre. Dels för att de inte utnyttjar det tillgängliga utrymmet lika bra, men också för att det är vanligare att gå in i detalj på dina arbetsuppgifter och ansvarsområden.

3. Språk

Ett modernt CV tillåter dig ofta att vara lite mer informell och personlig än ett traditionellt CV.

Rätt
Lista information i omvänd kronologisk ordning. Lägg bara till relevant information och skräddarsy varje CV efter det jobb du söker.
Fel
Inkludera inte onödig information (t.ex. ditt civilstånd). Inkludera alltid ett professionellt foto i ditt CV. Så inga semesterbilder eller bilder som visar dig berusad eller festande.

Stå ut med färg

Ett traditionellt CV handlar bara om innehåll. Inga iögonfallande färger, lekfulla texter eller kreativa överdrifter. Utbildning och erfarenhet är det viktigaste. Ett modernt CV drar detta längre. Du utmärker dig inte bara med dina tidigare jobb, utan även hur du presenterar dig själv spelar stor roll. Ett modernt CV är naturligtvis det perfekta verktyget för detta. Det betyder att du får poäng när ditt CV sticker ut visuellt. Ljusa upp ditt CV med lite färg. Välj till exempel mörkblåa nyanser för att ge ditt CV ett modernt utseende (inom färgpsykologi står blått för: självförtroende).

Gult: nyfikenhet, vänlighet, glädje, öppenhet, kreativitet, spontanitet (för medieyrken)

Orange: sällskaplighet, entusiasm, värme, optimism (för sociala yrken).

Röd: självförtroende, styrka, spänning, temperament (för försäljningsyrken)

Lila: oberoende, självständighet, sofistikering, visdom (för handelsyrken)

Grön: harmoni, balans, natur, självständighet, uthållighet (administrativa yrken)

Blå: förtroende, lugn, ärlighet, stabilitet, visdom (för yrkesverksamma)

Svart: elegans, makt, formalitet, klassiskt (för chefsjobb)

Använd ett bra foto

En av fördelarna med ett modernt CV jämfört med klassiska mallar är att de nästan alltid har utrymme för att lägga till ett foto. Ett foto hjälper rekryteraren att få ett bra intryck av kandidaten.

Ett bra foto är knepigt för många sökande. Först och främst är det viktigt att titta rakt in i kameran. Ett brett leende är inte nödvändigt, men se till att du inte är sur på bilden. Det är viktigt att ditt foto är "professionellt". Så inget semesterfoto med solglasögon eller en ögonblicksbild med en öl i handen. Har du inget bra foto liggande? Ta då på dig en snygg skjorta, se till att du har bra belysning och sätt på mobilens timer och ta ett bra foto.

Bild på ditt CV
Ta reda på vilken typ av foto du ska lägga till i ditt CV och vad det ska uppfylla för att imponera.
Läs artikel

Hur gör man ett modernt CV?

Nedan beskriver vi kortfattat hur man skapar ett modernt CV. Läs också vår fullständiga guide med detaljerade förklaringar och exempel:

Hur man skriver ett cv
Öka dina chanser till drömjobbet. Lär dig att imponera på rekryterare med ett CV som sticker ut - enkelt och effektivt!
Läs artikel

1. Lägg till dina personliga uppgifter

Självklart ska ditt CV innehålla grundläggande information som namn, e-post och telefonnummer. Men ett modernt CV innehåller ofta t.ex. en länk till din LinkedIn-profil (eller andra sociala medier om det är relevant). Du kan också inkludera en länk till din personliga webbplats/blogg/portfölj längst ner i dina uppgifter om du har en sådan.

2. Personlig profil

Börja alltid överst i ett modernt CV med en personlig profil. Tänk på följande punkter:

 • Skriv i "jag-form" så att det upplevs som personligt.
 • Begränsa dig till 3 - 6 rader. Skriv kort och koncist.
 • Se till att din profil passar bra ihop med det jobb du söker. Naturligtvis fungerar den som ett stycke där du presenterar dig själv, men säg också något om dina styrkor och ditt mervärde.

3. Lägg till relevant arbetslivserfarenhet

Det brukade vara vanligt att helt enkelt nämna alla arbetslivserfarenheter. Ganska snart stod det klart att detta inte var ett effektivt sätt att rekrytera. I slutändan är potentiella arbetsgivare intresserade av vad du tillför som kandidat. Se därför till att du fokuserar på de mest relevanta erfarenheterna och prestationerna hos dina tidigare arbetsgivare. Läs igenom den lediga tjänsten noggrant för att se vad företaget anser vara viktigt för den aktuella tjänsten.

4. Lägg till ytterligare komponenter

Förutom standardkomponenterna (profil, arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter) ger ett modernt CV dig ofta möjlighet att lägga till "extrakomponenter". Tänk på följande:

 1. Praktikplatser
 2. Kurser
 3. Hobbyer och intressen
 4. Språk
 5. Frivilligt arbete
 6. Underordnad verksamhet
 7. Personliga projekt

Om något av dessa avsnitt är relevant för dig, se till att lägga till dem.

5. Ladda ner och skicka ditt cv som pdf-fil

När du har fyllt i all information är det dags att ladda ner ditt CV. Ladda ner och skicka ditt CV som en pdf-fil och sök jobb med ditt perfekta CV. Ingen mer stress över formatering eller att glömma delar. Gör ett bra första intryck på din potentiella arbetsgivare.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.