Framgångsrika moderne CV-mallar

Skapa ett modernt CV nu. Stick ut med våra moderna CV-mallar. Ladda ner (gratis) och bli anställd snabbare. Ansök med självförtroende.

Funktioner i moderna CV-mallar

Välj en av våra smidiga CV-mallar som har utvecklats av experter. Detta kommer att öka dina chanser för att bli anställd snabbare. Fyll i dina uppgifter sedan ladda ner Cv:t och så kommer du kunna sticka ut för arbetsgivarna

En modern CV-mall gör att du kan presentera dig själv på ett visuellt tilltalande sätt. Du har lite större frihet att använda dig av grafik och betona layouter.

Ett modernt CV kännetecknas bland annat av:

 • Mer utpräglade färger
 • Snygg design
 • Fräsch och innovativ
 • Det finns plats för ett foto
 • Bakgrunder
 • Stort fokus på rubriker
 • Färdigheterna presenteras på ett kreativt sätt
 • Unika fonter
 • Ikoner/piktogram/diagram

Dessutom erbjuder ett professionellt CV ofta möjligheten att dela upp informationen i 2 kolumner. Du har alltså ofta en "sidokolumn" och en "huvudkolumn". Fördelen med detta är att du kan infoga mycket information på en sida.

Det är inte säkert att ett modernt CV passar för alla jobb. Den CV-mall du väljer ska passa både jobbet och företaget. Om du t.ex. söker jobb som jurist på en affärsbyrå ska du i första hand välja en mer klassisk layout.

Fördelarna med ett modernt CV

Ett modernt CV har flera fördelar jämfört med ett klassiskt eller professionellt CV. Det kan till exempel hjälpa dig att:

 • Sticka ut bland andra kandidater;
 • Visa mer av din personlighet och kreativitet;
 • Använda visuella element i ditt CV;
 • Presentera information på ett strukturerat och tydligt sätt;
 • Lämna ett gott första intryck.

När ska du använda ett modernt CV?

Moderna CV-mallar används ofta inom branscher som teknik, IT, marknadsföring, design, mode, underhållning, media och start-ups. Ett modernt CV passar perfekt för företag som är uppdaterade med trender, producerar innehåll för sociala medier och presenterar sig på ett modernt sätt.

Använd en modern CV-mall i följande situationer:

 1. Du söker dig till ett start-up eller ett annat ungt och hippt företag.
 2. När du vill visa mer av din personlighet genom färg och design.
 3. När du vill delta i ett ungt och dynamiskt team.
 4. När du ansöker om en relativt kreativ position.
 5. Du vill visa att du är ung, fräsch och en framåtblickande kandidat.
 6. Du vill att ditt CV ska sticka ut bland alla andra kandidater.

Klassiska vs moderna CV-layouter

Klassiska vs moderna CV-layouter

Låt oss jämföra de två olika stilarna. Nedan belyser vi 3 viktiga skillnader:

1. Stil & design

Den moderna CV-mallen har ett modernt, fräscht och färgstarkt utseende. Den är indelad i 2 kolumner och ser därmed tydlig och strukturerad ut.

Den klassiska layouten är mer affärsmässig, formell och innehåller ingen färg alls. Det betyder inte att den är "dålig", men en sådan design passar bättre för klassiska, akademiska och affärsmässiga yrken.

2. Längden

I ett modernt CV är det vanligt att sammanfatta dina prestationer utan att gå in på för många detaljer. Det innehåller bara den information som är väsentlig och relevant för den aktuella tjänsten.

Traditionella CV:n tenderar att vara lite längre. Dels för att de inte använder det tillgängliga utrymmet lika effektivt, men också för att det är vanligare att ge detaljerade beskrivningar av arbetsuppgifter och ansvarsområden.

3. Språk

Med ett modernt CV kan du ofta vara mer informell och personlig än med ett traditionellt CV.

Rätt
Lista informationen i omvänd kronologisk ordning. Lägg bara till relevant information och uppdatera ditt CV varje gång du ansöker utifrån den specifika lediga tjänsten.
Fel
Inkludera inte onödig information (t.ex. ditt civilstånd). Infoga alltid ett professionellt foto på ditt CV. Alltså inga semesterbilder eller andra bilder där du festar.

Stick ut med färg

Ett traditionellt CV handlar enbart om innehåll. Inga iögonfallande färger, lekfulla texter eller kreativa element. Det största fokuset ligger på din utbildning och erfarenhet. Ett modernt CV förlänger detta. Det är inte bara genom dina tidigare tjänster du skiljer dig från mängden, utan också med hur du presenterar dig själv. Ett modernt CV är uppenbarligen det perfekta verktyget för detta. Det innebär att du får poäng när ditt CV sticker ut visuellt. Ljusa upp ditt CV med lite färg. Välj t.ex. mörkblåa nyanser för att ge ditt CV ett mer modernt utseende (inom färg psykologin står blått för: självförtroende).

Gul: nyfikenhet, vänlighet, glädje, öppenhet, kreativitet, spontanitet (för medieyrken)
Orange: sällskaplighet, entusiasm, värme, optimism (för sociala yrken)
Röd: självförtroende, styrka, spänning, temperament (för säljyrken)
Lila: oberoende, självständighet, sofistikerad, visdom (handelsyrken)
Grön: harmoni, balans, natur, självständighet, uthållighet (administrativa yrken)
Blå: förtroende, lugn, ärlighet, stabilitet, visdom (för yrkesverksamma)
Svart: elegans, kraft, formalitet, klassisk (för ledarskapsroller)

Använd ett bra foto

En av funktionerna i ett modernt CV jämfört med klassiska mallar är att de nästan alltid har utrymme för ett foto. Ett foto hjälper en rekryterare att få ett bra intryck av dig som kandidat.

Ett bra foto är knepigt för många sökande. Först och främst är det viktigt att du tittar rakt in i kameran. Ett brett leende är inte nödvändigt, men se till att du inte ser sur ut på bilden. Det är viktigt att ditt foto är "professionellt". Så inget semesterfoto med solglasögon eller ett foto med en öl i handen. Har du inte ett bra aktuellt foto? Ta då på dig en snygg skjorta, se till att du har bra belysning och sätt på mobilens timer och ta ett bra foto.

Bild på ditt CV
Ta reda på vilken typ av foto du ska lägga till i ditt CV och vad det ska uppfylla för att imponera.
Läs artikel

Hur gör man ett modernt CV?

Nedan berättar vi kortfattat hur du skriver ett modernt CV. Läs också vår fullständiga guide med detaljerade förklaringar och exempel:

Hur man skriver ett cv
Öka dina chanser till drömjobbet. Lär dig att imponera på rekryterare med ett CV som sticker ut - enkelt och effektivt!
Läs artikel

1. Lägg till dina personliga uppgifter

Självklart ska ditt CV innehålla grundläggande information som namn, e-post och telefonnummer. Men ett modernt CV innehåller ofta också t.ex. en länk till din LinkedIn-profil (eller andra sociala medier om de är relevanta). Du kan också inkludera en länk till din personliga webbplats, blogg eller portfolio längst ner i dina uppgifter om du har en sådan.

2. Profil

I början av ett modernt CV ska du alltid börja med en profil.

Håll dig till följande punkter av intresse:

 • Gör det personligt genom att berätta lite mer om dig själv som person.
 • Begränsa dig till 3 - 6 rader. Skriv kort och koncist.
 • Se till att din profil passar bra ihop med det jobb du söker. Självklart fungerar den som en introduktion där du presenterar dig själv, men den bör också framhäva dina styrkor och ditt mervärde.
Ett bra tips är att skriva detta avsnitt till sist. På så sätt har du en klar uppfattning om all viktig information som du vill lyfta fram i ditt CV utifrån dina erfarenheter, utbildning och andra komponenter. Efteråt kan du kort och kraftfullt sammanfatta detta på några rader i din CV-profil.

3. Lägg till relevant arbetslivserfarenhet

Förr var det vanligt att man listade alla arbetslivserfarenheter. Snabbt bevisades detta att det inte var ett effektivt sätt för att bli rekryterad. I slutändan är potentiella arbetsgivare mest intresserade av vad du har att tillföra som kandidat. Se därför till att du fokuserar på de mest relevanta erfarenheterna och prestationerna som du erhållit under dina tidigare tjänster. Läs igenom jobbannonsen noggrant för att ta reda på vad företaget anser vara viktigt för den aktuella tjänsten.

4. Lägg till ytterligare komponenter

Förutom standardkomponenterna (profil, arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter) kan du i ett modernt CV ofta lägga till ytterligare komponenter. Tänk på:

 1. Praktikplatser
 2. Kurser
 3. Hobbyer och intressen
 4. Språk
 5. Volontär arbete
 6. Personliga projekt

Om något av dessa avsnitt är relevanta för dig, se till att inkludera  dem.

5. Ladda ner och skicka ditt CV som en pdf-fil

När du har infogat all information är det dags att ladda ner ditt CV. Ladda ner och skicka ditt CV som en .pdf-fil och sen är du redo för att söka jobb med detta perfekta CV:t. Ingen mer stress över formatering eller att glömma bort delar. Gör ett gott första intryck på din potentiella arbetsgivare.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.