Utmärkelser på ditt CV: hur gör man? (+ exempel)

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Utmärkelser på ditt CV: hur gör man? (+ exempel)

Att vinna ett pris eller få en utmärkelse eller ett erkännande för ditt arbete är naturligtvis alltid en trevlig klapp på axeln, men det kan också imponera på rekryterare och potentiella arbetsgivare. I den här artikeln visar vi dig hur och var du kan ange utmärkelser i ditt CV.

Vad är utmärkelser att inkludera i ditt CV?

Utmärkelser som du kan ange i ditt CV kan tilldelas för goda prestationer, t.ex. akademiska, yrkesmässiga eller personliga prestationer. Exempel på utmärkelser kan vara

 • Examen med högsta betyg (cum laude).
 • Vunnit ett (yrkes)pris (t.ex. ett litterärt pris).
 • Pris för ditt samhällsengagemang.

Att ange en utmärkelse i ditt CV kan hjälpa dig att sticka ut bland andra sökande. Det är inte säkert att alla kandidater har fått ett pris. Dessutom visar det ditt intresse och din ambition inom ett visst område.

En account manager kan till exempel skriva följande i sitt CV:

Årets bästa säljare, TheSalesCompany, 2022
Ibland blandar kandidater ihop utmärkelser och prestationer, även om de skiljer sig åt. Prestationer är resultat som du uppnår medan du arbetar (t.ex. ökad försäljning eller effektivisering av produktionsprocesser). En utmärkelse är ett officiellt erkännande du får för ditt utförda arbete.

Varför lägga till utmärkelser i ditt CV

En utmärkelse visar att du strävar efter bästa möjliga resultat och att du är motiverad att uppnå vissa mål. Det är ett tecken på ditt engagemang och din drivkraft. Naturligtvis är detta alla starka egenskaper som arbetsgivare anser vara viktiga när de letar efter kvalificerad personal.

När ska man inte lägga till utmärkelser i sitt CV?

Det är viktigt att fundera över vilka utmärkelser som är relevanta för det jobb du söker. En utmärkelse eller ett erkännande bör vara något relevant för det aktuella jobbet. Till exempel är ett erkännande för ditt samhällsengagemang alltid bra, men att vinna ett litterärt pris kommer bara att se bra ut på ditt CV inom vissa områden.

Exempel på utmärkelser

Här är några exempel som i de flesta fall gör sig bra på ditt CV:

Utbildningsutmärkelser

 • Stipendier
 • Magister-examen
 • Akademiska prestationer

Arbete/professionella utmärkelser

 • Bästa säljare/ bäst presterande medarbetare
 • KPI-relaterat erkännande
 • Innovativa utmärkelser

Utmärkelser inom ditt område/din bransch eller sektor.

 • Publikationer (vetenskapliga, journalistiska etc.)
 • Utmärkelser från branschorganisationer
 • Böcker eller artiklar som har vunnit utmärkelser

Andra utmärkelser

 • Vinnare av (sport)match eller annan tävling
 • Litterära priser
 • Välgörenhet eller frivilligt arbete
 • Utmärkelser inom konst och kultur

Var lägger du till en utmärkelse i ditt CV?

När du lägger till utmärkelser i ditt CV är det viktigt att välja en logisk plats för detta. Detta beror också på relevansen och prestigen hos det relevanta erkännandet. Här är några alternativ:

 • Personlig profil: Förklara med några meningar vem du är och vad du kan göra. Du kan nämna att du har vunnit ett pris för [ämne] för att göra det omedelbart klart att du har specialistkunskaper.
 • Arbetslivserfarenhet: Om du har fått erkännande för ditt arbete är detta den mest logiska platsen.
 • Utbildningar: Detta är det mest logiska alternativet om du har fått en utmärkelse eller ett erkännande under din utbildning.
 • Separat avsnitt: Om du har flera utmärkelser/erkännanden som alla är värda att nämna, gör det till ett separat avsnitt.

Hur lägger du till utmärkelser i ditt CV?

Nämn särskilt namnet på utmärkelsen, datum/år för mottagandet, den utdelande organisationen och alla relevanta detaljer. Detta kan omfatta det projekt eller den prestation som utmärkelsen avser. Det kan se ut på följande sätt:

Utmärkelser

Innovationspris för affärsutveckling, BlueSolutions, 2022

 • Erkänd för att ha lett ett team som resulterade i utveckling och genomförande av en innovativ strategisk plan som ökade intäkterna med 30 % inom ett år.

Slutsats

På en arbetsmarknad där det är viktigt att sticka ut kan utmärkelser mycket väl vara den avgörande faktorn. Priser och utmärkelser berättar inte bara om dina framgångar, utan är också ett konkret bevis på din förmåga att överträffa dig själv. Se dock alltid till att de är relevanta för jobbet i fråga och att de verkligen tillför något till ditt CV. Förhindra att rekryterare ser dig som "skrytsam".

Vill du komma igång med ditt eget CV? Kanske kan ett av våra CV-exempel hjälpa dig.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.