Målsättning i ditt CV: 10 bra exempel som du kan använda

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Målsättning i ditt CV: 10 bra exempel som du kan använda

En professionell målsättning i ditt CV kan öka dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju. Men vad är egentligen en "CV-målsättning" och när är det klokt att ta fram en sådan? I det här inlägget tittar vi på definitionen och hur du använder dig av den på bästa sättet. Vi ger också 10 exempel som du kan använda för att få inspiration när du skriver ditt eget CV.

Vad är en målsättning för ett CV?

En målsättning för ditt CV är 2 till 3 meningar där du anger vilket mål du strävar efter att uppnå på det företag du söker till. Du bör också ange med vilka metoder du planerar att uppnå målet. Ett bra CV-mål är ofta specifikt för ett visst jobb och visar din ambition för att utvecklas.

Ett CV-mål har ofta att göra med något av följande ämnen:

  • Vill fortsätta att utveckla dig själv och få nya färdigheter inom en viss bransch eller ett visst jobb.
  • Att ta sig an nya yrkesmässiga utmaningar.
  • Att omsätta sina egna idéer och visioner i praktiken.
  • Öka försäljningen eller utöka kundkretsen på det företag du söker till.
  • Implementera nya lösningar för att minska kostnader eller effektivisera processer.
En målsättning förväxlas ofta med en CV-titel. En titel är ofta en mening som du placerar högst upp i ditt CV. I den lyfter du fram din största prestation. En målsättning däremot förekommer ofta i den personliga profilen och är något mer omfattande (2 till 3 meningar).

När ska du inkludera en målsättning i ditt CV?

För de flesta sökande är det inte nödvändigt att inkludera en målsättning i sitt CV. Nedan listas det tillfällen det rekommenderas att du inkluderar en målsättning i ditt CV:

  • När du har liten erfarenhet.
  • När du ska söka ditt första jobb.
  • När du byter karriär.

Om du tillhör någon av dessa tre kategorier bör du överväga att skapa en målsättning så att du kan sticka ut bland de andra sökande. Detta visar direkt att du har en god förståelse för jobbkraven och att du är en mycket ambitiös kandidat.

Kandidater som redan har arbetslivserfarenhet bör fokusera på detta, t.ex. genom att nämna sina prestationer och matcha sitt CV med den relevanta lediga tjänsten.

Anpassa ditt CV för en jobbansökan
Hur anpassar du ditt CV för varje jobbansökan? Kolla in våra tips och exempel.
Läs artikel

Hur skriver man en övertygande målsättning för sitt CV?

En bra målsättning för ditt CV består ofta av 3 delar: (1) Vem du är, (2) Vad du har att erbjuda (ditt mervärde) och (3) Hur du ska hjälpa företaget att uppnå sina mål.

Så här bygger du upp en stark målsättning för ditt CV:

  • Börja med en viktig prestation i karriären (antal års erfarenhet, senaste examen osv.).
  • Lägg till 2 eller 3 huvudsakliga kompetenser som du besitter och behöver för den tjänst du söker.
  • Sätt upp ett tydligt, specifikt och professionellt mål. Vad vill du uppnå?
  • Läs jobbeskrivningen noggrant och anpassa ditt mål till vad företaget letar efter.
  • Håll det kort. Beskriv ditt mål på 2-3 rader.
  • Var professionell och överdriv inte. Att ljuga är förbjudet.

Detta är ett exempel på en målsättning på ett CV:

Jag är en detalj- och lösningsorienterad programvaruingenjör med mer än 5 års erfarenhet av NodeJs och React. Jag skulle vilja använda min kunskap och erfarenhet för att börja leda IT-projekt som projektledare. Praktisk erfarenhet av scrums, bland annat från mitt eget programmeringsförflutna, kommer att bidra till detta.

10 exempel på bra målsättningar för ditt CV

Nedan har vi inkluderat 10 exempel på bra målsättningar för vanliga positioner med olika erfarenhetsnivåer. Du kan använda dessa som inspiration när du skriver din egna målsättning.

Målsättning för ett första jobb

Ambitiös, motiverad och målinriktad Junior Marketer SEO-specialist som vill använda sina kunskaper för att öka antalet besökare på [företagX] webbplats. Jag skapade en helt ny webbplats förra året som fick cirka 5 000 besökare per månad inom 4 månader.

Exempel på målsättning för att få ett studentjobb inom hotell- och restaurangbranschen

Kreativ och noggrann fotograf som vill använda sin förmåga att få folk att skratta för att muntra upp gästerna på [företagX]:s terrass och ge dem en oförglömlig upplevelse. Jag skulle också vilja ta bilder av teamet för webbplatsen.

Exempel på CV-målsättning för att få en praktikplats

Entusiastisk marknadsföringsstudent med en passion för alla former av onlinemarknadsföring. Jag har fått erfarenhet av sociala medier, copywriting och grafisk design. Jag skapade till exempel ett TikTok-konto som jag utökade till över 5 000+ följare. Jag letar efter en praktikplats inom [företagX] för att vidareutveckla mina färdigheter och använda min kunskap och erfarenhet av sociala medier för att expandera onlinekanaler.

Målsättning för en administrativ assistent

Organiserad och hårt arbetande anställd med ett öga för detaljer som skulle vilja gå med i [företagX] som administrativ assistent. Jag har 3 års erfarenhet som sekreterare vilket har gett mig starka organisatoriska färdigheter.

CV mål för ett annat jobb än det du studerat för

Psykologexamen som söker en tjänst inom HR-avdelningen på [företagX]. Jag har tidigare genomfört en HR-relaterad (gratis) praktik på 3 månader på [företagY]. Där fick jag erfarenhet av HR-relaterat arbete, såsom att välja ut kandidater. Jag skulle vilja vidareutveckla min HR-relaterade erfarenhet på [företagX].

Målsättning för en frilansare som vill arbeta heltid

Resultatinriktad frilansande fullstack-utvecklare som har utvecklat 5 webbappar, 10 mobilappar och bidragit till 5 Open Source-projekt på Github. Jag underhåller också koden för cirka 40 företagswebbplatser. Jag vill använda mina beprövade programmeringskunskaper för att göra det jag gillar mest på heltid: skriva bra kod på [företagX].

Målsättning för sökande som vill ha en bättre position

Erfaren personlig assistent med mer än 4 års erfarenhet som är angelägen om att bevisa mig själv i en verkställande assistentposition. Under min tid som PA har jag hjälpt 3 entreprenörer med att organisera sitt arbete genom att schemalägga möten, boka flyg och hotell och skriva rapporter. Som ett resultat har jag fått stora organisatoriska färdigheter och är mycket punktlig. Med detta hoppas jag kunna hjälpa [företagX] att införa tidsbesparande arrangemang.

Mål för karriärbyte

Resursstark och entusiastisk produktutvecklare med kunskap och erfarenhet inom teknik och produktutveckling. Jag söker en roll inom branschen för förnybar energi där jag kan bidra till att utveckla hållbara (energi-)lösningar.

Mål i CV för byte av bransch

Analytisk och engagerad Business Analyst med 5+ års erfarenhet som vill använda sin kunskap och erfarenhet till att analysera stora datamängder i en roll inom marknadsföring för att utveckla effektiva marknadsföringsstrategier.

Var skriver man in ett mål i sitt CV?

Det bästa stället att nämna ditt mål är i din profil. Det är ett litet inledande stycke på 4-6 rader som du placerar högst upp i ditt CV. Där berättar du vem du är, vad du kan och eventuellt inkluderar du vilka personliga mål du har för det företag du söker till.

Tips för att skriva din målsättning

  1. Se till att du läser den lediga tjänsten noggrant. Justera din målsättning varje gång du söker, så att den matchar behoven hos det specifika företag du söker till.
  2. Nämn färdigheter och kompetenser som hjälper dig (och företaget) att uppnå målen.
  3. Använd om möjligt procentsatser och siffror för att göra ditt mål konkret och specifikt. En marknadsförare som har arbetat med reklambudgetar på miljontals kronor gör naturligtvis ett stort intryck direkt.
  4. Med ett mål är det verkligen viktigt att du framför allt tänker på företagets mål. Du som sökande kan ha många mål, men om det inte gynnar företaget kommer det bara att vara till din nackdel.
  5. Var inte för ambitiös, på så sätt kan ditt mål framstå som osannolikt. Om du bara har arbetat i några år och säger att du vill bli ny VD inom fem år, kommer du självklart inte att tas på allvar.

Slutsats

En målsättning kan vara ett sätt att särskilja dig från andra kandidater. Det visar också att du är en seriös, ambitiös kandidat som vet vad han eller hon vill. Du kan också överväga att nämna målsättningen i ditt personliga brev eller följebrev.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.