Målsättning i ditt CV: 10 bra exempel som du kan använda
En professionell målsättning i ditt CV kan öka dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju. Men vad är egentligen en "CV-målsättning" och när är det klokt att ta fram en sådan? I det här inlägget tittar vi på definitionen och hur du använder dig av den på bästa sättet. Vi ger också 10 exempel som du kan använda för att få inspiration när du skriver ditt eget CV.
Vad är en målsättning för ett CV?
En målsättning för ditt CV är 2 till 3 meningar där du anger vilket mål du strävar efter att uppnå på det företag du söker till. Du bör också ange med vilka metoder du planerar att uppnå målet. Ett bra CV-mål är ofta specifikt för ett visst jobb och visar din ambition för att utvecklas.
Ett CV-mål har ofta att göra med något av följande ämnen:
- Vill fortsätta att utveckla dig själv och få nya färdigheter inom en viss bransch eller ett visst jobb.
- Att ta sig an nya yrkesmässiga utmaningar.
- Att omsätta sina egna idéer och visioner i praktiken.
- Öka försäljningen eller utöka kundkretsen på det företag du söker till.
- Implementera nya lösningar för att minska kostnader eller effektivisera processer.
När ska du inkludera en målsättning i ditt CV?
För de flesta sökande är det inte nödvändigt att inkludera en målsättning i sitt CV. Nedan listas det tillfällen det rekommenderas att du inkluderar en målsättning i ditt CV:
- När du har liten erfarenhet.
- När du ska söka ditt första jobb.
- När du byter karriär.
Om du tillhör någon av dessa tre kategorier bör du överväga att skapa en målsättning så att du kan sticka ut bland de andra sökande. Detta visar direkt att du har en god förståelse för jobbkraven och att du är en mycket ambitiös kandidat.
Kandidater som redan har arbetslivserfarenhet bör fokusera på detta, t.ex. genom att nämna sina prestationer och matcha sitt CV med den relevanta lediga tjänsten.
Hur skriver man en övertygande målsättning för sitt CV?
En bra målsättning för ditt CV består ofta av 3 delar: (1) Vem du är, (2) Vad du har att erbjuda (ditt mervärde) och (3) Hur du ska hjälpa företaget att uppnå sina mål.
Så här bygger du upp en stark målsättning för ditt CV:
- Börja med en viktig prestation i karriären (antal års erfarenhet, senaste examen osv.).
- Lägg till 2 eller 3 huvudsakliga kompetenser som du besitter och behöver för den tjänst du söker.
- Sätt upp ett tydligt, specifikt och professionellt mål. Vad vill du uppnå?
- Läs jobbeskrivningen noggrant och anpassa ditt mål till vad företaget letar efter.
- Håll det kort. Beskriv ditt mål på 2-3 rader.
- Var professionell och överdriv inte. Att ljuga är förbjudet.
Detta är ett exempel på en målsättning på ett CV:
10 exempel på bra målsättningar för ditt CV
Nedan har vi inkluderat 10 exempel på bra målsättningar för vanliga positioner med olika erfarenhetsnivåer. Du kan använda dessa som inspiration när du skriver din egna målsättning.
Målsättning för ett första jobb
Exempel på målsättning för att få ett studentjobb inom hotell- och restaurangbranschen
Exempel på CV-målsättning för att få en praktikplats
Målsättning för en administrativ assistent
CV mål för ett annat jobb än det du studerat för
Målsättning för en frilansare som vill arbeta heltid
Målsättning för sökande som vill ha en bättre position
Mål för karriärbyte
Mål i CV för byte av bransch
Var skriver man in ett mål i sitt CV?
Det bästa stället att nämna ditt mål är i din profil. Det är ett litet inledande stycke på 4-6 rader som du placerar högst upp i ditt CV. Där berättar du vem du är, vad du kan och eventuellt inkluderar du vilka personliga mål du har för det företag du söker till.
Tips för att skriva din målsättning
- Se till att du läser den lediga tjänsten noggrant. Justera din målsättning varje gång du söker, så att den matchar behoven hos det specifika företag du söker till.
- Nämn färdigheter och kompetenser som hjälper dig (och företaget) att uppnå målen.
- Använd om möjligt procentsatser och siffror för att göra ditt mål konkret och specifikt. En marknadsförare som har arbetat med reklambudgetar på miljontals kronor gör naturligtvis ett stort intryck direkt.
- Med ett mål är det verkligen viktigt att du framför allt tänker på företagets mål. Du som sökande kan ha många mål, men om det inte gynnar företaget kommer det bara att vara till din nackdel.
- Var inte för ambitiös, på så sätt kan ditt mål framstå som osannolikt. Om du bara har arbetat i några år och säger att du vill bli ny VD inom fem år, kommer du självklart inte att tas på allvar.
Slutsats
En målsättning kan vara ett sätt att särskilja dig från andra kandidater. Det visar också att du är en seriös, ambitiös kandidat som vet vad han eller hon vill. Du kan också överväga att nämna målsättningen i ditt personliga brev eller följebrev.
Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.