Anpassa ditt CV för en jobbansökan: varför och hur?

Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Anpassa ditt CV för en jobbansökan: varför och hur?

Det första intrycket hos en potentiell arbetsgivare är viktigt. Därför har du lagt timmar på att skapa en snygg och bra CV. All din arbetslivserfarenhet finns där, du har inkluderat specifika uppgifter och projekt, och till och med lagt till certifikat och språkkunskaper. Det har blivit ett imponerande och komplett dokument. Du skickar ditt perfekta CV med varje jobbansökan. Ändå blir du inte ofta kallad till en anställningsintervju. Hur kan det komma sig? Borde du anpassa ditt CV för varje jobbansökan? I den här artikeln förklarar vi det.

Ingen jobbannons är den samma

De flesta jobbsökare skapar en CV och använder sedan samma CV för varje ansökan. I det CV:t berättar de egentligen allt de anser vara viktigt för den aktuella tjänsten. Vad som är fel med detta är att en potentiell arbetsgivare eller rekryterare specifikt letar efter koppling till den lediga tjänsten. Varje företag ger ändå en något annorlunda tolkning av samma typ av tjänster. Titta på de här två exemplen:

Företag A: Som marknadschef på Företag A ligger fokus på digitala marknadsstrategier och hantering av onlinekampanjer. Du arbetar nära webbutvecklingsteamet och analyserar data för att öka företagets online-närvaro.

Företag B: I rollen som marknadschef på Företag B fokuserar du främst på traditionella marknadsföringskanaler och evenemangshantering. Du samarbetar med externa partners för att öka varumärkessynligheten och bygga kundrelationer.

Ditt CV granskas för att hitta kopplingar till jobbkraven. Om dessa kopplingar inte hittas, till exempel om du har inkluderat för mycket information som egentligen inte är relevant för jobbet, kommer du inte att bli kallad till intervju. Det är exakt därför du måste anpassa ditt CV för varje ansökan. Granska noggrant och kritiskt annonsen och företaget där du ansöker och försök identifiera vad de exakt letar efter.

Du kan skapa en "grund-CV" där du inkluderar all information, erfarenhet och utbildning. När du sedan ansöker om en specifik tjänst kan du ta bort irrelevant information. Nu har du ett CV som passar bra för jobbansökan.

Hur anpassar du ditt CV för en jobbansökan?

Det är tydligt att en potentiell arbetsgivare inte har någon nytta av en generell CV. Det är viktigt att anpassa ditt CV för varje ansökan baserat på tjänsten och organisationen. Det kan låta som mycket arbete, men dina chanser att bli kallad till intervju kommer att öka avsevärt.

Så här anpassar du ditt CV för varje ansökan:

1. Bestäm vad som är viktigt för företaget

För att kunna anpassa ditt CV till den lediga tjänsten måste du först bestämma vad som är viktigt för den potentiella arbetsgivaren. Läs annonsen noggrant för att förstå behoven och prioriteterna. Du kan till exempel fundera över:

  • Vilka ansvarsområden letar de efter?
  • Vilka specifika färdigheter och kvalifikationer letar de efter?
  • Vilka teman är viktiga för dem? Till exempel ledarskap eller deltagande i projekt?
  • Vilken erfarenhet krävs för att utföra jobbet effektivt?
  • Vad är prioriterat det kommande året?
  • Vad är företagets kärnvärden?

2. Skriv ditt personliga uttalande sist

I början av ditt CV börjar du ofta med att skriva ett personligt uttalande. Eftersom detta står överst kan det vara frestande att skriva det först. Men det är ofta bättre att fylla i resten av avsnitten (som arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter) först. Det ger dig en bra uppfattning om tjänstens krav. När du har dessa tydliga kan du skriva ditt personliga uttalande.

Granska detta även noggrant för varje ansökan. Fråga dig själv om det verkligen matchar jobbannonsen. I ditt personliga uttalande kan du skriva mycket specifikt och riktat till företaget och annonsen.

3. Matcha din arbetslivserfarenhet med den lediga tjänsten

När du har klart för dig vad organisationen letar efter kan du börja arbeta med ditt CV. Det är praktiskt att utgå från en generell CV. Då behöver du inte skriva om allt helt från början.

Du kan välja att börja ditt CV med en kort titel. En arbetsgivare eller rekryterare kan då på en blick se om det är värt att fortsätta läsa ditt CV. I denna pitch kan du visa din befattning, erfarenhet och kunskap. Ett exempel är:

Observera att du bör använda den titel som anges i den lediga tjänsten, använd inte "Programmerare" om de letar efter en "Utvecklare".

Sedan fortsätter du med din arbetslivserfarenhet. Rekryterare och arbetsgivare tittar ofta på ditt ansvarsområde i dina senaste befattningar för att se om dina färdigheter och erfarenhet matchar det de söker. Börja därför alltid med det du har hämtat från annonsen.

Exempel: Om du har märkt att ledarskap kommer att spela en viktig roll i jobbet, börja med det. Placera högst upp att du har haft olika ledningsuppgifter (framgångsrikt). Förklara hur du som ledare bidrog till framgången för vissa projekt och mål för företaget. Fortsätt på samma sätt med alla efterfrågade färdigheter och kvalifikationer. Använd siffror och procent för att beskriva dina prestationer, så att organisationen får en tydlig bild av hur du arbetar.

4. Gör samma sak för resten av avsnitten

Självklart är din arbetslivserfarenhet den viktigaste delen av ditt CV. Det är dock viktigt att också ägna tillräckligt med uppmärksamhet åt resten av ditt CV. Enligt samma metod som vi diskuterade tidigare, gör nu samma sak för dina utbildningar, färdigheter och eventuella ytterligare avsnitt. Ditt personliga uttalande skriver du sist.

Ditt personliga uttalande är en mycket viktig del eftersom det står högst upp på ditt CV och därför oftast läses först. Det är viktigt att du direkt gör ett bra intryck och väcker tillräckligt med intresse hos läsaren av ditt CV så att resten av det också blir läst.

I en roll som webbutvecklare kan det vara viktigt att lyfta fram dina tekniska färdigheter och projekt. För att sticka ut med ditt CV och göra det relevant för tjänsten kan du lägga till en avdelning med "Relevanta projekt". Här kan du nämna några projekt du har arbetat med. Det kan också vara projekt från din fritid. Det ger potentiella arbetsgivare en tydlig uppfattning om dina tekniska färdigheter och erfarenhet, vilket kan vara avgörande för den här rollen.

5. Matcha också utformningen av ditt CV med företaget

Det är viktigt att du inte bara fokuserar på innehållet, utan också på utformningen och stilen i ditt CV. Du kan till exempel välja att utforma ditt CV i företagets färger om du ansöker på det företaget.

Lite färg i ditt CV skadar aldrig, men se till att det matchar företaget. Om de har en konservativ och affärsmässig stil väljer du naturligtvis andra färger än om det är en ung och trendig start-up.

6. Granska ditt CV noggrant igen

När du har anpassat ditt CV helt baserat på den specifika annonsen är det alltid en bra idé att låta det ligga ett tag. Titta på det igen nästa dag.

Kontrollera inte bara stavfel utan också om informationen du har lagt till verkligen är relevant och matchar den specifika tjänsten du ansöker om. Se till att meningarna flyter bra och är korrekta. Eftersom ett CV måste vara snyggt och felfritt.

Lägg ditt CV bredvid annonsen och titta igenom ögonen på rekryteraren och arbetsgivaren. Vad ser du? Ser du en matchning? Är det tillräckligt för att bli kallad till intervju? Eller tror du att de undrar varför du har ansökt? Det sista vill du undvika, så titta igen på ditt CV.

7. Skicka iväg det

När du är helt säker på ditt CV kan du skicka det tillsammans med ditt personliga brev till den potentiella arbetsgivaren. Det är bra att inkludera de viktigaste punkterna från din CV (och därmed också från annonsen) i ditt personliga brev.

Tänk på att genom att anpassa ditt CV är du väl medveten om organisationens behov. Det är också användbart under en eventuell anställningsintervju. Om de frågar dig att berätta om dig själv, vet du redan exakt vad de vill höra och vad de anser vara viktigt hos en kandidat. Dra nytta av det.

Kom igång med ditt eget CV

Att anpassa ditt CV för varje jobbansökan kan låta som mycket arbete. Det är det också, men det ökar dina chanser att bli kallad till intervju. Lyckligtvis kan du idag göra det snabbt och enkelt, till exempel genom att använda en CV maker. Du kan använda olika CV-mallar som du kan växla mellan för varje företag. På så sätt har du en mall som passar företagets stil och ton för varje företag.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Som direktör för detta jobbansökningsplattform har jag omfattande kunskaper inom framgångsrik jobbansökan. Med detta har jag redan väglett hundratals människor till deras drömjobb. Min expertis i att utforma effektiva CV:n och övertygande ansökningsbrev är kärnan i mitt tillvägagångssätt. Som erkänd expert på att skapa vinnande CV:n kombinerar jag unika insikter med beprövade strategier, så att jobbsökande kan presentera sig själva på bästa möjliga sätt inför potentiella arbetsgivare.