Anpassa ditt CV för en jobbansökan: varför och hur?
Det första intrycket hos en potentiell arbetsgivare är viktigt. Därför är det viktigt att du lagt ner tid för att skapa ett snyggt och bra CV. All din arbetslivserfarenhet finns där, du har inkluderat specifika uppgifter och projekt, och till och med lagt till eventuella certifikat och språkkunskaper. Det har blivit ett imponerande och komplett dokument. Du skickar ditt perfekta CV med varje jobbansökan. Ändå blir du inte ofta kallad till en anställningsintervju. Hur kan det komma sig? Borde du anpassa ditt CV specifikt för varje jobbansökan? I det här inlägget förklarar vi det.
Ingen jobbannons är den samma
De flesta jobbsökare skapar en CV och använder sedan samma CV för varje ansökan. I det CV:t berättar de egentligen allt de anser vara viktigt för den aktuella tjänsten men inte specifikt för just det företagets behov. Vad som är fel med detta är att en potentiell arbetsgivare eller rekryterare specifikt letar efter koppling till den lediga tjänsten. Varje företag ger ändå en något annorlunda tolkning av samma typ av tjänster. Titta på de här två exemplen:
Företag A: Som marknadschef på Företag A ligger fokus på digitala marknadsstrategier och hantering av onlinekampanjer. Du arbetar nära webbutvecklingsteamet och analyserar data för att öka företagets online-närvaro.
Företag B: I rollen som marknadschef på Företag B fokuserar du främst på traditionella marknadsföringskanaler och evenemangshantering. Du samarbetar med externa partners för att öka varumärkessynligheten och bygga kundrelationer.
Ditt CV granskas för att hitta kopplingar till jobbkraven. Om dessa kopplingar inte hittas, till exempel om du har inkluderat för mycket information som egentligen inte är relevant för jobbet, kommer du inte att bli kallad till intervju. Det är exakt därför du måste anpassa ditt CV för varje ansökan. Granska noggrant och kritiskt annonsen och företaget där du ansöker och försök identifiera vad de exakt letar efter.
Hur anpassar du ditt CV för en jobbansökan?
Det är tydligt att en potentiell arbetsgivare inte har någon nytta av ett generellt CV. Det är viktigt att anpassa ditt CV för varje ansökan baserat på tjänsten och organisationen. Det kan låta som mycket arbete, men dina chanser att bli kallad till intervju kommer att öka avsevärt.
Så här anpassar du ditt CV för varje ansökan:
1. Ta reda på vad som är viktigt för företaget
För att kunna anpassa ditt CV till den lediga tjänsten måste du först ta reda på vad som är viktigt för den potentiella arbetsgivaren. Läs annonsen noggrant för att förstå behoven och prioriteterna. Du kan till exempel fundera över:
- Vilka ansvarsområden letar de efter?
- Vilka specifika färdigheter och kvalifikationer letar de efter?
- Vilka teman är viktiga för dem? Till exempel ledarskap eller deltagande i projekt?
- Vilken erfarenhet krävs för att utföra jobbet effektivt?
- Vad är prioriterat det kommande året?
- Vad är företagets kärnvärden?
2. Skriv din profiltext sist
I början av ditt CV börjar du ofta med att skriva en profiltext. Eftersom detta står överst kan det vara frestande att skriva det först. Men det är ofta bättre att fylla i resten av avsnitten (som arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter) först. Det ger dig en bra uppfattning om tjänstens krav. När du har dessa tydliga kan du sedan skriva din profiltext.
Granska detta noggrant inför varje ansökan. Fråga dig själv om det verkligen matchar jobbannonsen. I din profiltext kan du skriva mer specifikt och riktat till det specifika företaget och annonsen.
3. Matcha din arbetslivserfarenhet med den lediga tjänsten
När du har klart för dig vad organisationen letar efter kan du börja arbeta på ditt CV. Det är praktiskt att utgå från ett generellt CV. Då behöver du inte skriva om allt helt från början.
Du kan välja att börja ditt CV med en kort titel. En arbetsgivare eller rekryterare kan då på en blick se om det är värt att fortsätta läsa ditt CV. I denna pitch kan du visa din befattning, erfarenhet och kunskap. Ett exempel är:
Observera att du bör använda den titel som anges i den lediga tjänsten, använd inte "Programmerare" om de letar efter en "Utvecklare".
Sedan fortsätter du med din arbetslivserfarenhet. Rekryterare och arbetsgivare tittar ofta på ditt ansvarsområde i dina senaste befattningar för att se om dina färdigheter och erfarenhet matchar det de söker. Börja därför alltid med det du antar att är företagets prioriteringar i deras jobbannons.
4. Gör samma sak för resten av avsnitten
Självklart är din arbetslivserfarenhet den viktigaste delen av ditt CV. Det är dock viktigt att också ägna tillräckligt med tid och uppmärksamhet åt resten av ditt CV. Enligt samma metod som vi diskuterade tidigare, gör nu samma sak för dina utbildningar, färdigheter och eventuella ytterligare avsnitt. Ditt profiltext skriver du sist.
Ditt profiltext är en mycket viktig del eftersom det står högst upp på ditt CV och därför oftast läses först. Det är viktigt att du direkt gör ett bra intryck och väcker tillräckligt med intresse hos läsaren av ditt CV så att resterande delarna av ditt CV också blir läst.
5. Matcha också utformningen av ditt CV med företaget
Det är viktigt att du inte bara fokuserar på innehållet, utan också på layouten och stilen i ditt CV. Du kan till exempel välja att skapa ditt CV i företagets färger om du ansöker på det företaget.
Lite färg i ditt CV skadar aldrig, men se till att det matchar företaget. Om de har en konservativ och affärsmässig stil väljer du naturligtvis andra färger än om det är en ung och trendig start-up.
6. Granska ditt CV noggrant igen
När du har anpassat ditt CV helt baserat på den specifika annonsen är det alltid en bra idé att låta det ligga ett tag. Ta en ny titt på det igen nästa dag med färska ögon.
Kontrollera inte bara stavfel utan också om informationen du har lagt till verkligen är relevant och matchar den specifika tjänsten du ansöker till. Se till att meningarna flyter bra och är korrekta. Detta görs eftersom ett CV måste vara snyggt och felfritt.
Lägg ditt CV bredvid annonsen och titta igenom ögonen på rekryteraren och arbetsgivaren. Vad ser du? Ser du en matchning? Är det tillräckligt för att bli kallad till intervju? Eller tror du att de undrar varför du har ansökt? Det sista vill du undvika, så titta igenom ditt CV en ytterligare gång.
7. Skicka iväg det
När du är helt säker på ditt CV kan du skicka in det tillsammans med ditt personliga brev till den potentiella arbetsgivaren. Det är bra att inkludera de viktigaste punkterna från din CV (och därmed också från annonsen) i ditt personliga brev.
Tänk på att genom att anpassa ditt CV är du väl medveten om organisationens behov. Det är också användbart under en eventuell anställningsintervju. Om de frågar dig att berätta om dig själv, vet du redan exakt vad de vill höra och vad de anser vara viktigt hos en kandidat. Ta nytta av det.
Kom igång med ditt eget CV
Att anpassa ditt CV för varje jobbansökan kan låta som mycket arbete. Det är det också, men det ökar dina chanser att bli kallad till intervju. Lyckligtvis kan du idag göra det snabbt och enkelt, till exempel genom att använda en CV maker. Du kan använda olika CV-mallar som du kan växla mellan för varje företag. På så sätt har du en mall som passar företagets stil och ton för varje företag.
Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.