Datorkunskaper på ditt CV: vilka ska du skriva på ditt CV?
Att behärska datorkunskaper som Photoshop, CRM- eller ERP-system eller vissa programmeringsspråk kan vara avgörande för att bli vald till ett visst jobb. Men hur skriver man in datorkunskaper i sitt CV? Och vilka är överhuvudtaget värda att nämna? I det här inlägget visar vi dig hur du kan dra nytta av datorkunskaper i ditt CV.
Vad är datorkunskaper?
Datorkunskaper är de kunskaper du behöver för att arbeta med en viss sorts teknik. Dessa kan teill exempel vara din kundskap av program (Photoshop), programmering (Java) eller ditt arbete med databaser (SQL). Men kan även vara hårdvarukunskaper, som att arbeta med fysiska servrar eller programvarusystem.
Varför datorkunskaper är viktiga
Miljontals jobb är beroende av användningen av program, applikationer och servrar. Företagen kräver därför kunskap för dessa av deras anställda.
Om du har arbetat inom ett specifikt område under en längre tid kan en arbetsgivare naturligtvis anta att du har den tekniska kompetens som krävs. Men om du har djupgående kunskaper inom vissa digitala färdigheter kan dessa datorkunskaper hjälpa dig att sticka ut från andra kandidater.
De bästa datorkunskaperna för ditt CV
För att visa hur många olika typer av (dator)färdigheter det finns har vi listat de mest populära datorkunskaperna nedan.
- Microsoft Office
Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access - Google Drive
Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär - Videoredigering
Sony Vegas, Adobe Premier Pro, Adobe After Effects, Lightworks, Final Cut Pro, Pinnacle Studio, DaVinci Resolve - Grafiska program/designprogram
Adobe Photoshop/ Illustrator/ Indesign/ Lightroom, AutoCAD, Canva, Sketch, Inkscape, Gimp, Dreamweaver, Blender - Program för ljudredigering
Audacity, Adobe Audition, Powersound, Fruit Loops Studio, Blender, Descript - Färdigheter inom digital marknadsföring
Google Analytics, Google Search Console, Google Ads (SEA), SEO, copywriting, sociala medier, Facebook-annonser, Mailchimp, Ahrefs/ Semrush/ Moz, Yoast, Wordpress - Programmeringsspråk
Python, Java, Javascript, C++, C#, C, PHP, GO, Swift, Ruby, R, SQL - Operativsystem
Windows, Mac OS, Linux - Projektledning
Basecamp, Monday, Nifty, Jira, Asana, SAP, Trello, Zoho Projects
Som du kan se finns det väldigt många olika typer av datorkunskaper. Arbetsgivarna förutsätter att du har vissa grundläggande datorkunskaper. Du behöver inte nämna dessa i ditt CV. Det kan t.ex. handla om att kunna använda Microsoft Outlook, Word och Excel eller Gmail.
Vill du lära dig mer om andra typer av färdigheter och hur du inkluderar dem i ditt CV? Kolla då in någon av följande bloggar:
Hur skriver man in datorkunskaper i sitt CV?
I många exempel på CV ser du en kolumn som innehåller ett antal färdigheter. Det är inget fel med detta, förutom att det uppenbarligen finns fler ställen där du kan ange dina datorkunskaper.
Vanligtvis finns det 4 ställen där du kan ange datorkunskaper, dessa är listade nedan:
1. Datorkunskaper i din profil
I en profil berättar du mer om dig själv i några meningar. Det är också mycket övertygande om du lyfter fram en viktig prestation, så att det omedelbart framgår vad ditt mervärde är för företaget. Ofta framgår det också direkt vilka (dator)färdigheter du behövde för att uppnå den prestationen.
Exempel:
Därefter kan du inkludera "SEO" som en färdighet under ett separat avsnitt. Då har du åtminstone redan bevisat att du behärskar denna färdighet.
2. Datorkunskaper i din arbetslivserfarenhet
Din arbetslivserfarenhet omfattar oftast de datorkunskaper som behövs. Du behöver inte gå in i detalj på vilka datorkunskaper du har använt för att uppnå vissa prestationer och resultat. Potentiella arbetsgivare med branscherfarenhet kommer att förstå vilka program- eller hårdvarukunskaper som krävdes för att uppnå dessa prestationer.
Naturligtvis är det här rätt plats att lyfta fram vissa datorkunskaper som är avgörande för att kunna utföra det jobb du söker. Du kan t.ex. beskriva situationer som visar hur du använde vissa färdigheter och vad du uppnådde.
3. Datorkunskaper inom andra områden
Förutom din arbetslivserfarenhet kan det naturligtvis finnas andra delar där du vill betona datorkunskaper. Du kan t.ex. ha gått en kurs som gav dig tekniska kunskaper. Du ska naturligtvis inkludera dessa kurser (eller andra avlagda bemärkelser) i ditt CV om det är relevanta för det jobb du söker.
4. Datorkunskaper under en separat rubrik "Färdigheter"
De viktigaste och mest relevanta färdigheterna för jobbet listas vanligtvis under en separat rubrik i ditt CV. Det är dessa färdigheter som du vill ska sticka ut från resten. Ange därför inte standardkunskaper som "MS Office" här.
De färdigheter du inkluderar bör vara noggrant utvalda:
- Kontrollera den lediga tjänsten
Läs igenom jobbanonnsen noggrant och gör en lista över de datorkunskaper som krävs.
- Matcha den lediga tjänsten med dina egna färdigheter
Nu när du vet vad organisationen letar efter kan du matcha datorkunskaperna med dina färdigheter. Stämmer de överens? Se då till att skriva in dem i ditt CV. Saknar du fortfarande någon eller några? Då ska du inte skriva in dem i ditt CV. Att ljuga i sitt CV är aldrig en bra idé.
- Ange din nivå
Efter dina datorkunskaper ska du ange din nivå av behärskning. Det kan till exempel göras på en skala från mycket stark till svag. Naturligtvis bör du bara nämna datorkunskaper i ditt CV som du har en bra/ stark/ mycket stark behärskning av.
Begränsa dig till cirka 3 till 10 (dator)färdigheter.
Hur kan du utveckla dina datorkunskaper?
Om du inte har några viktiga datorkunskaper kan du naturligtvis utveckla dem. Särskilt i dessa tider när nästan allt är digitalt är det en bra idé att vidareutveckla dina datorkunskaper. Det kan du göra på följande sätt:
- (Online)-kurser: Det finns många webbplatser och företag som erbjuder kurser. Exempel är Skillshare, Udemy, Coursera, Codeacademy. Det är ofta bra kurser, men en kurs från exempelvis Hermods kommer att se mycket bättre ut på ditt CV.
- Böcker: Om du vill utveckla en viss datorkunskap kan du naturligtvis också dyka ner i böckerna på det gamla hederliga sättet.
- Bootcamps: En Bootcamp varar ofta 3 till 6 månader och är en kort, intensiv kurs som lär dig komplexa färdigheter på en kort tid.
- Självständig inlärning (online): YouTube har hundratals gratis videor och övningsmaterial om alla möjliga ämnen.
- Projekt: Du lär dig bäst genom att göra. Bygg något du är intresserad av, t.ex. en app eller webbplats.
- Fortsätt öva: När du har grundläggande kunskaper om en viss datorkunskap, försök att fortsätta utmana och utveckla dig själv.
Slutsats och våra råd
Det är alltid en bra idé att inkludera datorkunskaper i ditt CV. Det beror på att nästan alla jobb kräver digital kompetens.
Se till att de datorkunskaper du inkluderar är relevanta för jobbet och ger mervärde (t.ex. inte MS Office).
Lär dig nya datorkunskaper om du inte har rätt kvalifikationer för ett visst jobb som du är intresserad av.
Börja jobba på ditt CV så snart som möjligt. Ska du skapa ett CV? Klicka då här för att kolla in våra CV-mallar.
Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.