Kurser i ditt CV: tips och exempel

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Kurser i ditt CV: tips och exempel

(Online-)kurser är ett bra sätt att vidareutveckla sig själv. Det är därför logiskt att fråga sig själv dina avlagda kurser kan förstärka ditt CV. Att lista relevanta kurser som förstärker viktiga färdigheter hjälper dig att sticka ut från andra kandidater. I den här bloggen förklarar vi varför kurser kan ge mervärde till ditt CV, hur du bäst lägger till dem i ditt CV och vilka kurser som är värda att nämna.

Varför kurser kan ge mervärde

Vanligtvis konkurrerar flera kandidater om samma tjänst. Vissa har mer arbetslivserfarenhet eller en bättre utbildning. Som sökande måste du därför göra allt du kan för att sticka ut så mycket som möjligt. Specialiserade kurser och erhållna intyg är ett bra sätt att visa en potentiell arbetsgivare att du är en aktiv och ambitös person som vill fortsätta att utveckla sig själv. Särskilt om du precis har avslutat din utbildning kan det vara ett bra sätt att ändå ha ett väl avrundat CV.

När bör du lägga till en kurs i ditt CV?

Det är inte alla kurser som är relevanta att lägga till i ditt CV. Därför måste du ta en kritisk titt på ditt eget CV varje gång du söker ett jobb. Det är viktigt att bara ta med relevant information i ditt CV. På bara några sekunder måste du övertyga rekryteraren om dina kvalifikationer. Nämn bara en kurs om den uppfyller något av villkoren nedan:

  • Kurser som är relevanta för det jobb du söker.
  • En fördjupningskurs. Detta visar ditt intresse inom ett visst område. Tänk på vissa försäljningskurser för Account Managers.
  • Datorkurser. Tänk till exempel på en Wordpress- eller MS Office-kurs.
  • Språkkurser. Särskilt relevant om du måste resa internationellt eller arbeta/ansöka till ett utländskt företag.
  • Arbetsrelaterad kurs. Du kanske har svårt för att presentera men den lediga tjänsten kräver att du gör det regelbundet. Då kan en kurs i "Att tala inför publik" komma väl till pass.
  • Kunskapskurser. Det här är kurser som förstärker specifika färdigheter. Exempel kan vara kurser i teamledning, kundservice eller digital marknadsföring (t.ex. SEO, Google Ads).
  • Kurser som ger ett obligatoriskt certifikat för ett jobb (exempelvis köra gaffeltruck).
  • Om du inte har någon (eller liten) arbetslivserfarenhet kan du nämna mindre relevanta kurser. Detta visar att du har en vilja att lära dig.

Vilka kurser ska du inte nämna på ditt CV?

Här är kurser som det är bättre att inte ta med i ditt CV:

  • Kurser som inte är relevanta för det jobb du söker.
  • Mycket korta kurser på bara några timmar. De tar ofta upp mycket plats på ditt CV men tillför inte mycket.
  • Äldre kurser. Tänk på en kurs i "Excel 2007".
  • Återkommande certifieringar. Om du måste gå om en kurs då och då, ange bara den senaste.
  • Hobbykurser. Att ha hobbyer och intressen är naturligtvis bra, men dessa bör oavsett inte listas under rubriken "Kurser".
  • Seminarier, kongresser eller konferenser nämner du inte i ditt CV. I bästa fallet kan du nämna det i en anställningsintervju.

Hur lägger jag till en kurs i mitt CV?

Nu när du vet exakt vilken typ av kurser du bör och inte bör inkludera i ditt CV, ska vi titta på hur du bäst listar kurser i ditt CV.

Så här lägger du till en kurs i ditt CV:

  1. Lägg till kursen i en separat rubrik under din utbildning eller arbetslivserfarenhet.
  2. Nämn det institut, den organisation eller det företag där du gick kursen.
  3. Ange kursens fullständiga namn (som det står på intyget).
  4. Datum då du gick kursen. Startdatum och slutdatum i anteckningen "månad år". Du kan också ange att du slutförde kursen.
  5. (Valfritt) plats för de kurser som du har gått.

Du kan alltså lägga in en kurs under 3 olika rubriker. Vilken ska du välja? Det beror på din specifika situation.

1. En separat rubrik "Kurser"

Om kursen är relevant för jobbet i fråga och du vill lyfta fram den extra mycket i ditt CV är det bäst att lägga den under en egen rubrik. Det gör att den sticker ut mest. Du kan också välja detta alternativ om du har liten arbetslivserfarenhet eller ett "tomt CV". Slutligen är detta det smidigaste sättet att lista dina kurser.

Det är absolut inte obligatoriskt att inkludera en beskrivning av kursen i fråga. Endast om du har liten erfarenhet kan du välja att ange vad du har gjort och lärt dig.

Kurser
  • Hantering av utsläppskontrollsystem - 2021
  • Hybrid- och elfordonsteknik - 2020

2. Lista kurser du avlagt under din utbildning

Om du har läst vissa kurser från din utbildning är det vanligt att du listar dem under rubriken utbildning. Du har 2 alternativ för detta:

  1. Du listar kursen som ett separat program i ditt CV.
  2. Du lägger till kursen i beskrivningen av ditt nuvarande studieprogram.

Bestäm vilket alternativ som är mest relevant för dig. Om det var en mycket viktig eller långvarig kurs kan det vara värt att inkludera den som en separat kurs. Detta tar dock mer plats.

En genomgången kurs kan se ut på följande sätt:

Utbildning

Master of Business Administration, Jönköping international business school
september 2020 - juni 2023

  • Kurs: PRINCE2 Projektledning - 2022

3. Lista kurser i samband med din arbetslivserfarenhet

Slutligen kan du också inkludera kursen i din arbetslivserfarenhet. Välj det här alternativet om det är en kurs som du har gått hos din arbetsgivare. I så fall är det brukligt att ange kursen som en punkt med den relevanta jobbtiteln.

I vilken ordning ska du lista kurser i ditt CV?

Om du har gått flera kurser kanske du undrar i vilken ordning du ska lista dem i ditt CV. Du listar dem alltid i omvänd kronologisk ordning. Det innebär att den senaste kursen står överst. Därifrån arbetar du dig bakåt i tiden, så att säga, till dina tidigare kurser. Detta gäller för övrigt även för din utbildning och arbetslivserfarenhet.

Effektiv Kronologiskt CV
Experttips för att skapa ett kronologiskt CV: Lär dig strukturera och framhäva dina erfarenheter effektivt.
Läs artikel

5 exempel på kurser som ser bra ut i ditt CV

Nedan har vi samlat 5 exempel på bra, relevanta kurser:

  1. Kursen "Business Skrivande" för en administrativ assistent.
  2. Kursen "Effektiv förhandling" för en säljassistent.
  3. Utbildning i "Att hantera svåra beteenden" för en lärare.
  4. Interaktiv demensutbildning för vårdpersonal.
  5. "Effektiv påverkan" för (projekt)chefer.
Tänk alltid på hur en viss kurs kan tolkas av din potentiella arbetsgivare. En kurs i "tidshantering" kan ju också tyda på att du verkar ha svårt med detta i och med behovet att avlägga den kursen.

Slutsats

Att lägga till en kurs i ditt CV kan vara ett bra sätt att visa att du är ivrig att lära dig och tycker om att lära dig nya färdigheter. Det kan också vara bra för att vidareutveckla befintliga färdigheter. Det är dock viktigt att den kurs du nämner tillför något till din ansökan. Den måste alltså vara relevant för det jobb du söker, annars är det bättre att utelämna den.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.