Extrajobb i ditt CV: hur infogar du dem?

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Extrajobb i ditt CV: hur infogar du dem?

Ett extrajobb är en värdefull erfarenhet som definitivt kan listas på ditt cv. Det visar att du (ofta redan i ung ålder) har tagit initiativ att sätta händerna i arbete och försökt tjäna lite pengar på egen hand. I den här bloggen tittar vi på när det är meningsfullt att inkludera ett extrajobb i ditt cv och hur du bäst hanterar det.

Här är några andra relevanta artiklar att överväga:

Exempel på bra extrajobb för unga

För unga finns det olika extrajobb som kan erbjuda värdefulla färdigheter och erfarenheter. Dessa är också jobb som passar bra på ditt CV. Här är fem exempel:

 1. Butiksmedarbetare – Ett jobb inom detaljhandeln kan lära dig om kundservice, försäljning, lagerhantering och att arbeta i ett team.
 2. Restaurangpersonal – Att arbeta på ett café, restaurang eller snabbmatskedja kan ge dig erfarenhet av matlagning, tidsplanering, kundservice och i vissa fall även pengahantering.
 3. Barnvakt – Att vara barnvakt visar ansvar och är ett bra sätt att visa ledarskapsfärdigheter och pålitlighet.
 4. Praktikant på kontor – En praktikplats på ett företag kan ge relevant erfarenhet. Du kommer att lära dig att använda vissa programvaror och hur det är att arbeta inom ett riktigt företag.
 5. Volontärarbete – Volontärarbete visar ditt samhällsengagemang. Det kan också räknas som relevant arbetslivserfarenhet i många fall.

Dessa extrajobb visar inte bara att du har arbetslivserfarenhet, utan de kan också visa att du har viktiga överförbara färdigheter som teamwork, kommunikation, problemlösning och tidsstyrning. Alla dessa är färdigheter är viktiga även i andra jobb.

Varför du behöver ett bra cv

Om du går på gymnasiet och vill tjäna lite extra pengar med ett roligt extrajobb, kommer du troligtvis att behöva ett CV. Ett CV är ett dokument på 1 till 2 sidor där du sammanfattar din professionella karriär kortfattat. Även om du har slutfört vissa utbildningar bör du inkludera dem på ditt CV. Det ger en potentiell arbetsgivare möjlighet att snabbt bedöma om du är en lämplig kandidat för den aktuella tjänsten. Ett bra och professionellt CV kommer att öka dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju.

Ska du inkludera extrajobb i ditt CV?

Om du befinner dig i början av din karriär kommer ditt CV inte vara särskilt långt. Du kanske inte har relevant arbetslivserfarenhet för den position du söker, men du har avslutat en relevant utbildning (eller håller på med det). I den här situationen är det viktigt att inkludera de extrajobb du har haft. Det visar för det första att du har arbetat och är motiverad att arbeta. Det visar också att du förstår hur en arbetsmiljö fungerar och vilka regler som gäller. Dessutom fyller det ut ditt CV om det är lite tomt. Förutom risken med ett för långt CV, imponerar självklart inte ett alltför kort CV heller en rekryterare.

Så sammanfattningsvis har vi listat situationerna nedan när du bör inkludera extrajobb i ditt CV och när du inte bör göra det:

Situationer då du bör inkludera extrajobb i ditt CV:

 • När du ansöker om ditt första jobb.
 • Om du har lite eller ingen arbetslivserfarenhet.
 • Om du är i början av din karriär och vissa extrajobb är relevanta för den ansökta positionen.
 • När du byter karriär och de färdigheter du har fått i extrajobb kommer väl till pass för den nya rollen.

Situationer då du inte bör inkludera extrajobb i ditt CV:

 • Om du redan har 3 till 5 års arbetslivserfarenhet.
 • Om de inte är relevanta extrajobb för den aktuella positionen.
Om du är längre fram i din karriär och har haft flera jobb eller befordringar inom samma företag, är det mindre relevant att inkludera extrajobb på ditt CV. I den här situationen kan inkluderingen av alla extrajobb faktiskt ses som negativt. Du ger för mycket information, vilket minskar fokus och relevans av dina nuvarande professionella färdigheter och erfarenheter.

Hur inkluderar du ett extrajobb på ditt CV?

Om du är i början av din karriär är det viktigt att inkludera dina extrajobb. Hur gör du det på ett effektivt sätt? I de följande stegen visar jag hur du presenterar ett extrajobb på ditt CV:

 • Steg 1: Lägg den mest relevanta informationen högst upp. Börja med den viktigaste (eller senaste) positionen du hade och ange vilket företag du utförde den här uppgiften för. Ange också start- och slutdatum.
 • Steg 2: Beskriv dina ansvarsområden med handlingsskapande verb.
 • Steg 3: Håll beskrivningen kort. Arbetsgivare skummar igenom ett CV, så se till att den viktigaste informationen framträder.

Vi refererar till ett exempel med ett extrajobb som försäljningsassistent, relevant för en nybörjarposition inom till exempel marknadsföring eller försäljning:

Försäljningsassistent – Klädaffären 'Mode Express'
juni 2022 – augusti 2023

 • Erbjöd utmärkt kundservice genom att hjälpa kunder att hitta produkter som matchade deras önskemål och behov.
 • Ansvarade för lagerhållning, påfyllning av sålda varor och underhåll av en organiserad butiksmiljö.
 • Hanterade kassa- och transaktionsprocesser noggrant, vilket bidrog till ett pålitligt och effektivt kassasystem.
 • Samarbetade med teammedlemmar för att uppnå och överträffa försäljningsmål.

Detta exempel visar några viktiga överförbara färdigheter. Tänk på:

 • "Kundbemötande"
 • "Lagerhantering"
 • "Pålitlighet/noggrannhet"
 • "Teamarbete & kommunikation"

Anpassa ditt CV för jobbet

Vi har redan gett ett bra exempel på hur du kan inkludera viktiga färdigheter i ditt CV. Särskilt om du har lite relevant erfarenhet är det viktigt att anpassa ditt CV till den specifika tjänst du ansöker om. Gör ditt CV så relevant som möjligt. Se vad som är viktigt i den efterfrågade tjänsten och försök att anpassa dig med relevanta exempel och färdigheter.

Hur man skriver ett cv utan erfarenhet
Ta reda på hur du skapar ett perfekt CV utan erfarenhet. Se användbara exempel och tips.
Läs artikel

Sammanfattning

Som du nu lärt dig efter att ha läst detta inlägget är det bara klokt att inkludera extrajobb i ditt CV om du har lite eller ingen erfarenhet. Det är alltid viktigt att tänka noga på innehållet i ditt CV och anpassa det till den position och den tjänst du ansöker om.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.