CV för praktikplats: så gör du ett praktik-CV

Att skapa ett praktik-CV kan ofta vara en stor utmaning, eftersom du förmodligen inte har någon relevant arbetslivserfarenhet ännu. Som praktikant måste du dock övertyga den potentiella arbetsgivaren om dina kvaliteter. Men hur gör du det? Med hjälp av vårt praktik-CV-exempel visar vi dig hur du imponerar på arbetsgivaren. Vi visar dig hur du bäst fyller i varje avsnitt så att du kan söka praktik med självförtroende.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Praktik

Exempel på CV för praktik 

Nedan ser du ett exempel på ett praktik-CV där alla delar är utarbetade. Kopiera det inte ordagrant, utan använd det som inspiration till ditt eget CV.

Hur gör man ett CV som praktikant?

När du söker en praktikplats är ditt CV ett viktigt dokument som ska visa att du är lämplig för positionen. Din utgångspunkt? Förstå de huvudsakliga ansvarsområdena för den efterfrågade praktikant-rollen.

Som praktikant är det viktigt att visa vad du är bra på, oavsett om det handlar om problemlösning, projektledning eller ämnesspecifika färdigheter. Dessa kompetenser bör framhållas tydligt i ditt CV.

Det är dock viktigt att inse att varje praktikplats är unik. Hur framgångsrikt ditt CV blir beror på hur väl du förstår platsannonsen och den praktikplats som erbjuds. Det är viktigt att du läser beskrivningen noggrant för att veta vilka uppgifter och ansvarsområden som är viktiga för den aktuella praktikplatsen. På så sätt kan du skräddarsy ditt CV på ett målinriktat sätt och lyfta fram hur du är den perfekta kandidaten för praktikplatsen.

Nedan ger vi dig konkreta tips och råd för varje avsnitt i ditt praktik-CV. På så sätt kommer du i slutändan att ha ett starkt och övertygande CV som garanterat kommer att ge dig en praktikplats.

1. Lägg till dina personuppgifter

Varje CV inleds med en lista över dina personuppgifter. Förutom dina kontaktuppgifter rekommenderar vi alltid att du lägger till en länk till din LinkedIn-profil i ditt CV. Där kan du vara mer utförlig än i ditt CV. Slutligen är ett professionellt foto viktigt för att göra ett bra första intryck.

Se till att du spelar in en professionell telefonsvarare om du inte redan har en sådan. Det är lite pinsamt om du missar ett samtal från ett företag och du fortfarande har kvar ett "roligt" röstmeddelande från tonåren.

2. Skriv en unik profil

Profilen är det första arbetsgivaren läser i ditt CV. Den utgör din chans att med några få meningar berätta vem du är, vilka dina färdigheter är och vad ditt mål är. Se det som din personliga "hisspitch", som får dig att sticka ut bland de andra sökande.

Som praktikant är det viktigt att klargöra vad du vill lära dig och hur denna praktikplats kommer att hjälpa dig i din framtida karriär. Skriv om projekt från din utbildning, relevanta erfarenheter och personliga färdigheter som du kommer att ha nytta av under praktiken.

Profil
Energisk och analytisk tredjeårsstudent i företagsekonomi. Med starka akademiska kunskaper är jag väl rustad för att effektivt ta itu med lednings- och organisationsfrågor. Jag brinner för att analysera affärsstrukturer och implementera lösningar som skapar och förbättrar synergi och samarbete mellan olika avdelningar i företaget. Mitt mål med denna praktik är att få kunskap, erfarenhet och färdigheter i att leda förändringsprocesser och bidra till att förbättra den operativa effektiviteten i en snabbt föränderlig affärsmiljö.

3. Utbildning

Normalt sett börjar du nedanför din profil med att beskriva din arbetslivserfarenhet. Eftersom du som student förmodligen inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet kan du välja att sätta din utbildning ovanför din arbetslivserfarenhet. På så sätt lägger du större vikt vid din utbildning. De projekt, ämnen och initiativ som du tagit del av under  din utbildning är förmodligen mer intressanta för ett praktikföretag än ditt jobb som servitris på en restaurang.

Det är viktigt att du berättar mer om ditt studieprogram. Förutom namnet på ditt program, berätta om de projekt du har genomfört, relevanta ämnen du läser och vad du lär dig där eller, till exempel, vissa specialiseringar.

Utbildning

Kandidatexamen i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
september 2022 - Nuvarande

Relevanta ämnen:

 • Strategisk ledning: fördjupad studie av utformning och genomförande av strategier inom företag.
 • Operations Management: Studerar hur företag kan optimera sina operativa processer för att öka effektiviteten och lönsamheten.

Projekt:

 • Konsultprojekt: Som en del av ett team på fem studenter arbetade jag med ett konsultprojekt för ett medelstort lokalt företag för att förbättra deras interna kommunikation och relaterade arbetsprocesser. Detta resulterade i konkreta råd som ledde till en 20-procentig ökning av effektiviteten.
 • Ledarskap: Valdes som teamledare för flera grupprojekt. I dessa ansvarade jag för att planera, delegera och samordna arbetet för att uppnå projektmålen inom tidsramarna.

4. Arbetslivserfarenhet

Om du söker en praktikplats är chansen stor att du har begränsad eller ingen relevant arbetslivserfarenhet, och det är inte alls dåligt. Det är faktiskt helt rimligt. Du befinner dig i början av din karriär. Potentiella praktikföretag kommer också att ta hänsyn till detta.

Men du har förmodligen mer erfarenhet än du tror. Tänk till exempel på volontärarbete. Eller så kanske du är medlem i en studentförening. Naturligtvis kan du också nämna dina sidojobb.

Arbetslivserfarenhet

Kundtjänstassistent, Bruna
januari 2021 - Nuvarande

 • Ansvarar för att hantera kundförfrågningar och lösa problem.
 • Lyssnar aktivt på kunderna och hittar lämpliga lösningar på deras behov.
 • Bidrog till den optimala utformningen av butiken tillsammans med ledningen och ägaren.

Volontär, lokal livsmedelsbank
september 2022 - december 2023

 • Samordnade med andra volontärer för att effektivt sätta ihop och dela ut matpaket.
 • Hjälpte till att organisera de månatliga insamlingsevenemangen som i genomsnitt delade ut 200 kilo matdonationer varje månad.
 • Nära samarbete med andra volontärer.

5. Färdigheter

När du söker en praktikplats är arbetsgivarna inte bara intresserade av vad du har studerat eller din tidigare arbetslivserfarenhet, utan framför allt av vad du kan göra och hur du kan tillämpa det i deras organisation. Arbetsgivarna kommer att leta efter färdigheter i ditt CV som visar att du kan bidra effektivt till deras team och projekt, även som praktikant. De letar efter kandidater som kan lösa problem självständigt, kommunicera effektivt och snabbt lära sig nya uppgifter och ny teknik.

Det är därför viktigt att lyfta fram färdigheter som är relevanta för den specifika praktikplatsen och visa att du är ett värdefullt tillskott till deras organisation.

Här är några exempel:

 • Projektledning
 • Analys av uppgifter
 • Problemlösningsförmåga
 • Kommunikationsförmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Kritiskt tänkande
 • Flexibilitet och anpassningsförmåga
 • Tekniska färdigheter (beroende på sektor, t.ex. Excel, SPSS eller CAD-programvara)
 • Ledarskap (för roller som kräver initiativförmåga och teamledarskap)

Komplettera ditt praktik-CV

Genom att lägga till ovanstående komponenter har du lagt en utmärkt grund. När du skriver ett CV för en praktikplats måste du dock göra allt för att imponera på arbetsgivarna. Inkludera all information som är relevant för det jobb du söker. Här är några exempel:

 • Språk: Förutom ditt modersmål ska du visa att du kan tala engelska väl.
 • (Skol-)projekt: Du kan namnge ett projekt i dina kurser, eller så kan du namnge det i ett separat avsnitt för att lägga mer tonvikt på det.
 • Volontärarbete: Visa att du är socialt engagerad.
 • Hobbies och intressen: Visa lite mer av din personlighet som praktikant.

Layout av ditt CV

Har du någonsin funderat på hur ditt CV ska se ut? Förutom innehållet är det lika viktigt att ditt CV ser attraktivt och professionellt ut. En väl genomtänkt layout kan säkerställa att läsaren omedelbart får ett positivt intryck. Att skapa ett snyggt formaterat CV behöver inte heller vara svårt. Du kan överväga att använda en CV-mall. Det finns många olika mallar som kan få ditt CV att sticka ut.

Tips för att förbättra ditt praktik-CV

Här är några CV-tips för att skapa ett framgångsrikt CV:

 • Riktat CV: Se till att ditt CV perfekt matchar kraven för den lediga praktikplatsen. Kolla också in företagets webbplats och profiler på sociala medier. Vad arbetar de med för närvarande? Hur kan du bidra till det med din kunskap och erfarenhet?
 • Inga misstag: Har du skrivit klart ditt praktik-CV? Lämna det i minst en dag. Titta på det med nya ögon nästa dag och kontrollera då även stavning och grammatik.
 • PDF-fil: Skicka alltid ditt CV som en PDF-fil. PDF-filer ser likadana ut på alla enheter.
 • Ljug inte: Ljug aldrig om dina kvalifikationer eller erfarenheter.
 • Följebrev: Ditt personliga brev ska komplettera ditt CV. Skriv varför just du passar så bra in på organisationen och praktikplatsen. Du kommer förmodligen att behöva anpassa detta för varje ansökan.

Slutsats

Se till att du ägnar tillräckligt med tid och uppmärksamhet åt ditt praktik-CV. Detta dokument kommer till stor del att avgöra om du blir inbjuden till en intervju eller inte. Lägg större tonvikt på din utbildning och se till att hela ditt CV stämmer väl överens med jobbkraven för den lediga praktikplatsen.

Också intressant:

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.