CV-exempel Gymnasieelev: Skrivtips och Gratis Guide

Går du för närvarande på gymnasiet och känner att du vill börja jobba tjäna lite pengar? Om så är fallet är chansen stor att du behöver skapa ett gymnasie-CV. Lyckligtvis är detta inte alls så komplicerat som du kanske förväntar dig. I det här inlägget kommer jag att visa dig exakt vilka delar som är viktiga med hjälp av ett "exempel på CV för gymnasieelever" och ge användbara tips och råd för varje del som du kan använda när du skriver ditt eget CV.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Gymnasieelev

Exempel på CV gymnasieelev

Nedan finns ett exempel på CV för en gymnasieelev. Du kan använda det som inspiration. I följande stycken kommer vi att förklara för dig exakt vad som är viktigt för varje avsnitt och vad du ska vara uppmärksam på.

Vilka komponenter är viktiga i ett CV för en gymnasieelev?

Huvudsyftet med ett CV från gymnasiet är att övertyga arbetsgivaren om att du är en lämplig kandidat. Med hjälp av avsnitten nedan försöker arbetsgivarna göra en så bra bedömning som möjligt:

  • Kontaktuppgifter. Ett CV inleds alltid med dina kontaktuppgifter. Här är det viktigt att du anger följande uppgifter: för- och efternamn, adress, telefonnummer, e-postadress och födelsedatum. Ditt telefonnummer och din e-postadress är de viktigaste. Dessa kommer trots allt att användas för att rekryteraren senare kan kontakta dig! Se till att dessa är korrekta.
  • Lite om dig själv. Efter dina kontaktuppgifter finns en profil högst upp i CV:t. Detta ska vara en kort introduktion/sammanfattning av vem du är, vilka dina styrkor är och vad du tycker om att göra. Se därför till att inte hoppa över det här avsnittet. Här kan du visa lite mer av din personlighet.
  • Arbetslivserfarenhet. Om du redan har haft några extrajobb kan du lista dem under rubriken "Arbetslivserfarenhet". Du börjar med din senaste arbetslivserfarenhet och arbetar dig bakåt i tiden. För varje jobb ska du ange arbetsgivare, din position, start- och slutdatum samt en beskrivning av vad du gjorde och vilka färdigheter du utvecklade.
  • Utbildning. Utbildning är i allmänhet något mindre viktigt än din arbetslivserfarenhet. Du listar din utbildning nedanför din arbetslivserfarenhet. Återigen börjar du med din senaste utbildning. Om du fortfarande går i skolan anger du "Nuvarande" som slutdatum. För varje Utblindning anger du: utbildingens namn, skolans namn, start- och slutdatum samt en beskrivning av vad du gjorde och lärde dig (eventuellt också dina kurser och ditt studieområde).
  • Färdigheter. Skriv de viktigaste och mest relevanta färdigheterna under en egen rubrik i ditt CV som gymnasieelev. Du har förmodligen mer kunskap än du tror. Du kanske är duktig på Photoshop, Final Cut Pro eller andra (Adobe-)program. Eller så har du erfarenhet av att skapa webbplatser i WordPress. Allt detta kan du inkludera.
Använd en professionell e-postadress. Att använda en informell e-postadress som "[email protected]" imponerar inte precis på dina framtida arbetsgivare. Forskning visar att en informell e-postadress minskar dina chanser att få en anställningsintervju.

Ingen arbetslivserfarenhet som gymnasieelev

Naturligtvis förstår arbetsgivarna att du som gymnasieelev ännu inte har haft möjlighet att skaffa dig mycket arbetslivserfarenhet. Så oroa dig inte om du har en begränsad mängd arbetslivserfarenhet. Vi vill dock informera dig om att du förmodligen har mer arbetslivserfarenhet än du tror.

Exempel på arbetslivserfarenhet som ung:

  • Prao, prova-på-jobb eller arbetspraktik
  • Projekt i skolan
  • Tidningsutdelning
  • Deltidsjobb (eller extrajobb)
  • Arbetat eller hjälpt till på (sport)klubbar
  • Frilansarbete
  • Volontär
  • Barnvakt
  • Trädgårdsskötsel (gräsklippning)
  • Hjälpa till hos vänner eller familj
  • Andra aktiviteter

På ett ungdoms-CV behöver verkligen inte allt vara perfekt. Du behöver sannerligen inte  heller endast ha arbetat hos stora arbetsgivare för att inkludera arbetslivserfarenhet i ditt CV. När jag var ung (förra årtusendet 😉) hjälpte jag min pappa att sätta upp sociala mediekanaler för hans företag. Naturligtvis ska du nämna denna typ av erfarenhet också!

Du kanske ibland hjälper dina föräldrar med att organisera familjeevenemang. När du gör det visar du dina kompetenser på viktiga organisatoriska färdigheter.

I slutändan måste du övertyga arbetsgivaren om att du är en lämplig kandidat. Om du visar att du inte har något emot att jobba hårt, ligger du redan ett varv före konkurrenterna.

För varje arbetslivserfarenhet ska du skriva ner exakt vad du gjorde, vad du lärde dig och vilka färdigheter du utvecklade.

Lista din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning. Det betyder helt enkelt att du skriver ner din senaste erfarenhet först. Sedan går du längre och längre tillbaka i tiden.

Ytterligare komponenter för ditt CV som gymnasieelev

Som gymnasieelev är ditt CV förmodligen lite tomt. Det är också logiskt, eftersom du trots allt troligtvis inte har så mycket arbetslivserfarenhet än. Som tur är finns det några saker du kan inkludera i ditt CV:

  • Ett foto: Människor är visuellt orienterade och gillar att se ansikten. Därför är ett CV med foto alltid att rekommendera. Se till att ditt foto är professionellt, uppdaterat och skarpt. Du behöver inte nödvändigtvis ha en hel kostym, men bär åtminstone inte keps eller solglasögon. Semesterbilder är naturligtvis inte heller bra att använda i ditt CV.
  • Kurser och intyg: Det är osannolikt att du redan har gått kurser, men om du har det kan du nämna dem i en separat rubrik i ditt CV.
  • Intressen & hobbies: Visa upp lite mer av dig själv! Berätta med hjälp av en hobby vad du tycker om att göra på fritiden. Ta en titt på några exempel på intressen här.
  • Volontärarbete: Har du haft några andra aktiviteter utöver dina skolaktiviteter? Kanske har du hjälpt till att arrangera och genomföra öppet hus på din skola? Naturligtvis kan du också nämna sådana aktiviteter.
  • Språk: Att tala främmande språk är alltid en bonus. Även om det bara är engelska utöver svenska. Så inkludera de främmande språk du talar i ditt CV.
Om du är gymnasieelev bör ditt CV vara högst två sidor långt. Ofta har du som gymnasieelev inte så mycket arbetslivserfarenhet ännu, så ditt CV kommer antagligen att vara på en(1) sida. Det är naturligtvis också bra.

Allmänna skrivtips för unga CV

Nedan följer några mer allmänna skrivtips som du bör tänka på när du skapar ett CV som gymnasieelev.

  • Stavning och grammatik. För att vara på den säkra sidan, be någon annan att läsa ditt CV och kontrollera om det finns några fel. Ett CV med stavfel framstår som mycket oprofessionellt och felaktigt. Det ger inte ett bra första intryck på arbetsgivaren.
  • Layout av ditt CV. Se till att din layout är professionell och snygg. Exempelvis kan du ta en titt på våra CV-mallar.
  • Undvik stycken med mycket text. En potentiell arbetsgivare kommer inte att läsa noggrant igenom hela ditt CV. De kommer att "skanna" ditt CV efter viktig information, färdigheter och erfarenheter som matchar den lediga tjänsten. Om de hittar dessa kommer de att titta närmare på ditt CV. Det är därför viktigt att ditt CV är tydligt och lättläst. Använd därför punktlistor för att placera informationen snyggt och strukturerat under varandra.
  • Spara ditt CV som en PDF-fil: Skicka alltid ditt CV som en PDF-fil. Den stora fördelen med detta är att ditt CV ser exakt likadant ut på alla enheter. Med Microsoft Word-filer får du ofta problem med formateringen.

Slutsats

Lycka till med att hitta ditt nya jobb. Fråga också vänner eller familj om du inte kan tjäna lite extra pengar någonstans, det kan bespara dig mycket arbete med att söka jobb 😉.

Ta också en titt på dessa exempel:

  • Exempel på CV för student
  • Cv-exempel praktik
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.