Skapa en minnesvärd video cv med dessa tips och knep

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Skapa en minnesvärd video cv med dessa tips och knep

Ett video-CV kan vara n roligt och innovativ komplement till ditt traditionella CV. Det ger dig möjlighet att presentera dig för potentiella arbetsgivare på ett visuellt sätt. Eftersom du förmodligen är den enda som har en video kan det hjälpa dig att sticka ut bland alla kandidater. I den här bloggen berättar vi mer om hur du skapar ett video-CV och hur du gör det på ett smidigt sätt.

Vad är ett video-CV?

Ett video-CV är en kort video på högst 1 minut där du kort presenterar dig själv och uttrycker din intresse för jobbet i fråga. På så sätt kan du visa upp dig själv, din entusiasm och din motivation för den lediga tjänsten och organisationen. Du kan också berätta varför du är en lämplig kandidat för tjänsten. Naturligtvis är det viktigt att det ser professionellt ut.

Varför ett video-CV?

Låt oss först svara på varför-frågan. Kraften i ett video-CV är visuell kommunikation. I en video kan du uppenbarligen berätta och visa mycket mer än i ett pappers-CV på en A4. Det ger dig chansen att inte bara visa dina färdigheter och erfarenheter, utan också din personlighet, kommunikationsförmåga och passion. På så sätt kan potentiella arbetsgivare få en bättre och mer komplett bild av dig som kandidat, vilket (förhoppningsvis) lämnar ett bestående intryck. Det är minst sagt ett kreativt sätt att presentera sig själv och sticka ut från andra kandidater.

Särskilt i kreativa positioner, som marknadsförare, designer eller media, används en ansökningsvideo allt oftare. I dessa positioner kan det verkligen vara till din fördel.

Hur gör man ett effektivt video-CV?

Så hur gör man en bra videoansökan? Nedan går vi igenom de steg du behöver ta för att göra en bra videoansökan.

1. Förbered dig väl

Bra förberedelser är halva jobbet. Ta god tid på dig att planera ditt manus, fundera på vilket budskap du vill förmedla och se till att din berättelse har en tydlig struktur. Fundera på vilka sidor av dig själv du vill lyfta fram och håll din presentation kortfattad men informativ.

2. Välj rätt miljö

Tänk noga igenom i vilken miljö du vill spela in din video. Skapa en lugn och professionell bakgrund så att en potentiell arbetsgivare inte distraheras av vad som händer i bakgrunden. Städa ditt hem i god tid. Dammsuga golven, ladda diskmaskinen och ta bort kläderna från torkställningen och undanlägg dem i skåpet.

3. Var autentisk

Försök att visa äkta personlighet. Att du är dig själv i din videopresentation ökar din trovärdighet och ger arbetsgivarna ett bra första intryck av hur du är som person. Potentiella arbetsgivare kommer att genomskåda det snabbt nog i en fysisk anställningsintervju om du presenterar dig annorlunda framför kameran än du gör under anställningsintervjun.

4. Struktur och innehåll

Fundera på vilka erfarenheter, prestationer och färdigheter som är mest relevanta för den tjänst du söker. Berätta en historia eller anekdot som visar varför du är den perfekta kandidaten för tjänsten och vad som verkligen skiljer dig från andra. Glöm inte heller att presentera dig själv i några meningar, ange ditt namn, var du bor, din familjesituation och eventuella hobbies eller andra fritidsaktiviteter.

5. Håll det kort

Rekryterare är ofta otroligt upptagna. Vanligtvis granskar de ett CV på högst 30 sekunder. Du har alltså inte mycket tid på dig att göra ett intryck. Håll därför din video kort och fokusera på den mest relevanta och verkningsfulla informationen på en till högst tre minuter.

6. Kvalitet på videon

Se till att ljud- och bildkvaliteten är bra. En dåligt inspelad video kan distrahera från ditt budskap. Nuförtiden räcker en bra telefon långt. Alternativt kan du låna en proffessionell kamera av någon i din närhet.

Video-CV kan vara ett bra och unikt sätt att presentera sig själv, men en pinsam presentation framför kameran kan lämna ett negativt intryck på potentiella arbetsgivare. Om du framstår som lite obekväm framför kameran kommer en potentiell arbetsgivare att känna samma sak. Det är viktigt att du framstår som professionell och autentisk för att ditt budskap ska nå fram på ett effektivt sätt, annars riskerar du att minska dina chanser att få ett jobb.

Ytterligare tips för att lyckas

  • Öva framför kameran för att känna dig mer bekväm och för att framstå på ett mer naturligt sätt.
  • Be om kritisk feedback från familj, vänner eller yrkesverksamma för att förbättra din video.
  • Var kreativ, men behåll alltid en professionell look som passar företagskulturen och arbetsgivarens förväntningar.

Hur lägger man till ett video-CV i sin jobbansökan?

Att lägga till ett video-CV i din ansökan kan göras på olika sätt, beroende på arbetsgivarens preferenser och ansökningsprocessen. Vissa företag har en egen ansökningsplattform där du direkt kan ladda upp filer, t.ex. ett video-CV.

Du kan också inkludera en länk till ditt video-CV i ditt personliga brev. I så fall rekommenderar vi att du först laddar upp din video till Vimeo. Fördelen med Vimeo jämfört med YouTube är att tittarna inte först bombarderas med en 2-minutersannons som de inte kan hoppa över. Lägg till Vimeo-länken i ditt personliga brev eller när du skickar ett ansökningsmejl.

När ska man använda ett traditionellt CV?

Ett video-CV kan vara mindre lämpligt i situationer där jobbet inte kräver visuella färdigheter eller kreativitet. Om du t.ex. söker en administrativ eller teknisk tjänst där skriftlig kommunikation och specifika färdigheter är mycket viktigare, kan ett traditionellt CV i textform vara mer relevant än ett video-CV.

Om arbetsgivaren specifikt ber om ett traditionellt CV eller om du inte är bekväm med att skapa videor kan ett traditionellt CV vara ett bättre val. Om du verkar lite obekväm kan det till och med vara till din nackdel istället för till din fördel.

Slutsats

Ett video-CV kan vara ett roligt och interaktivt sätt att presentera sig för potentiella arbetsgivare. Tänk bara på att det absolut inte är obligatoriskt att inkludera en video. Om du skapar ett starkt CV kan du också differentiera dig tillräckligt från andra kandidater. Läs mer om det i vår blogg "Hur man gör ett CV".

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.