Förväntat examensdatum i ditt CV: ja eller nej?

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Förväntat examensdatum i ditt CV: ja eller nej?

Det är klokt för studenter som fortfarande studeraroch söker jobb att inkludera det förväntade examensdatumet i sitt CV. Det ger en potentiell arbetsgivare insikt i deras utbildningsframsteg och ger dem en uppfattning om när hen förväntas vara tillgänglig för arbete.

Varför bör du inkludera det förväntade examensdatumet

Att inkludera ditt förväntade examensdatum i ditt CV kan ha fördelar. Du ger arbetsgivaren tydlig information om när du förväntas avsluta din utbildning. Det är också viktigt om tjänsten har specifika utbildningskrav.

Dessutom visar du öppenhet och ärlighet gentemot din arbetsgivare. Du undviker förvirring och gör det tydligt att du är i slutfasen av din utbildning.

Om du redan har skaffat relevant arbetslivserfarenhet under din studietid ger det förväntade examensdatumet sammanhang åt denna erfarenhet. Arbetsgivare förstår då att du kanske kommer att utveckla ytterligare färdigheter under ditt examensarbete.

Hur inkluderar du ditt förväntade examensdatum i ditt CV

När du listar din nuvarande utbildning i ditt CV, börjar du med att ange din nuvarande utbildning och sedan inom parentes det förväntade examensdatumet. Du anger sedan vilken skola du studerar vid och platsen för den.

Därefter anger du startdatumet för din studie och sedan följer det med "för närvarande", då du fortfarande går utbildningen. Slutligen beskriver du vad du har lärt dig under denna utbildning och vilka projekt du har genomfört. Betona prestationer du har uppnått under din studietid för att ge arbetsgivaren en klar bild av vad du kan.

Utbildning

Master i marknadsföring, Malmö universitet (förväntat examensdatum: maj 2025)

  • Specialisering inom digital marknadsföring
  • Extra kurser: Marknadsanalys, Konsumentbeteende
Om du har tagit relevanta kurser eller genomfört projekt under din utbildning kan du inkludera dem under din utbildningsinformation för att ge en bättre bild av dina akademiska färdigheter.

Var placerar du ditt förväntade examensdatum

Ditt förväntade examensdatum bör placeras under avsnittet om utbildning. Men var placerar du då avsnittet om utbildning? Om du fortfarande studerar och har mindre relevant arbetslivserfarenhet kommer att ta examen vara din första prestation i din karriär. I det fallet bör du placera utbildningen över din arbetslivserfarenhet. Om du redan har tillräcklig arbetslivserfarenhet är det bättre att börja med den.

När bör du inte inkludera ditt förväntade examensdatum i ditt CV

Är du redan i avslutningsfasen och skriver ditt examensarbete? Då kommer du förmodligen att ta examen inom de kommande 6 månaderna. Vid den här tiden är det viktigt att ange ditt förväntade examensdatum.

Har du ännu inte påbörjat ditt examensarbete? Nämn då inte det förväntade examensdatumet. Varför? Det är bättre att inte göra det eftersom du ännu inte kan bedöma när du faktiskt kommer att ta examen. Under denna del av din utbildning kan du stöta på olika hinder som kan påverka det förväntade examensdatumet.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.