10 viktiga skillnader mellan ett CV och ett personligt brev

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
10 viktiga skillnader mellan ett CV och ett personligt brev

Vad är skillnaden mellan ett CV och ett personligt brev? Ett CV ger en komplett översikt över din utbildning, arbetslivserfarenhet, färdigheter och annan relevant information. Ett personligt brev går djupare in på motiveringar och skäl till varför du vill ha jobbet och varför du anser dig vara lämplig för tjänsten. Vid en jobbansökan begärs vanligtvis både ett CV och ett personligt brev.

Vad är ett CV?

Ett CV är en sammanfattning av dina viktigaste och mest relevanta arbetslivserfarenheter, utbildningar och färdigheter. Det visar på ett överskådligt sätt din karriärhistoria. Det ger den potentiella arbetsgivaren nödvändig information för att bedöma om du är en lämplig kandidat med en enda blick. Det är vanligtvis högst 2 sidor långt och anpassat till den specifika tjänsten.

Detta är vad som ska finnas i ett CV:

  1. Kontaktuppgifter
  2. Sammanfattning
  3. Arbetslivserfarenhet
  4. Utbildningar
  5. Färdigheter
  6. Ytterligare avsnitt

Målet är att presentera fakta, resultat och prestationer som visar att du är en lämplig kandidat.

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är ett affärsbrev som du (tillsammans med ditt CV) skickar till en potentiell arbetsgivare. Ett personligt brev är en komplement till ditt CV och inte en upprepning av det. Syftet är att ge lite mer bakgrundsinformation, motivation och skäl till varför du är lämplig. I ditt personliga brev presenterar du dig som kandidat och ger ytterligare information om varför du söker den specifika tjänsten.

De största skillnaderna mellan ett CV och ett personligt brev

Det finns 10 stora skillnader mellan ett CV och ett personligt brev:

1. Ett personligt brev är en löpande övertygande text, medans CV:n visar konkreta fakta

Ett CV är ett mycket faktabaserat dokument. Det består av erfarenheter, resultat och prestationer som du har uppnått under din karriär. Du använder till exempel ofta punktlistor med korta och övertygande meningar där du framhäver erfarenheter som är relevanta för tjänsten. Problemet är att en rekryterare inte får veta mycket om din personlighet genom detta. Du kan vara den perfekta kandidaten, men om du inte passar in i företagskulturen kan det ändå gå fel. Det är där ett personligt brev kan spela en viktig roll.

Det personliga brevet är ett berättande dokument. Du kan ge lite mer sammanhang om varför du känner dig kopplad till företaget. Du kan förklara din motivation och framhäva din personlighet.

2. Strukturen är annorlunda

Ett CV har oftast en fast struktur med en viss ordning. Så varje CV kommer att innehålla dina kontaktuppgifter, en profil, din arbetslivserfarenhet och utbildningar och en sektion med färdigheter. Beroende på sökanden kan det finnas ytterligare avsnitt, som certifikat, språkkunskaper eller hobbyer.

Ett personligt brev har inte riktigt en fast struktur. Självklart måste det ha en inledning, en kärna och en avslutning, men du har mer frihet när du skriver det personliga brevet.

3. Personliga brev har ett annat syfte

I ett CV ger du en sammanfattning av dina viktigaste kvalifikationer. Det ger rekryterare och potentiella arbetsgivare en komplett översikt över din professionella karriär.

I ett personligt brev säljer du mer dina kvalifikationer. Det ska svara på frågor som "hur kan du bidra?" och "varför vill du specifikt jobba för det här företaget?". Syftet är att betona din motivation och lämplighet för tjänsten.

4. Längden på båda dokumenten är olika

CV:n är i vissa fall något längre än ett personligt brev. CV:n får vara högst 2 sidor. Ett personligt brev kommer sällan att vara längre än en sida.

5. CV:n är mer formella

CV:n är överlag lite mer formella än personliga brev. I CV:n skriver du oftast bara i första person i profilavsnittet, men inte i resten av dokumentet. Personliga brev är oftast mycket mer personliga.

6. Ett personligt brev kräver mer anpassning per ansökan

Även om det är rekommenderat att anpassa båda dokumenten för varje ansökan, så att de passar perfekt till den specifika tjänsten, kommer du att märka att ett personligt brev oftare kräver mer anpassning än ett CV. Du kan justera ditt CV och dina erfarenheter och prestationer något, men i stort sett förblir det detsamma. Ett personligt brev är oftast väldigt anpassat till ett en specifik position och företag.

7. Du behöver inte alltid ett personligt brev

För de flesta jobben kommer du att behöva både ett CV och ett personligt brev. Men ibland kan bara ett CV vara tillräckligt.

8. Mål och ambitioner

Ett CV ger oftast en kronologisk översikt över dina relevanta erfarenheter och utbildningar. Det handlar om saker du har gjort i det förflutna.

I ett personligt brev är det inte ovanligt att också prata om dina framtida mål och ambitioner.

9. Ett CV är en lista

Ett CV är i princip en lång lista med all relevant information om din arbetslivserfarenhet, medan det personliga brevet är en löpande text med fullständiga meningar och stycken.

10. Visuell presentation

En stor skillnad mellan CV:n och ett personligt brev är layouten. Ett CV är nuförtiden mer modern med lite färg och kanske en sidokolumn. Ett personligt brev förblir helt enkelt ett brev. Det innehåller nästan inga grafiska element.

Slutsats

  • Ett CV är en sammanfattning av dina viktigaste och mest relevanta erfarenheter, utbildningar och färdigheter.
  • Ett personligt brev ger rekryteraren eller arbetsgivaren mer insikt i din motivation och skäl för att arbeta för ett visst företag.
  • Ett CV innehåller fakta, är oftast längre än ett personligt brev och innehåller ingen information om framtida mål.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.