Skriva ett personligt brev utan erfarenhet: exempel & tips

Author Ronald Sterk
Skriven av: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Skriva ett personligt brev utan erfarenhet: exempel & tips

Att skriva ett personligt brev utan erfarenhet kan kännas som en stor utmaning. Men du kan ofta kompensera för bristen på arbetslivserfarenhet genom att lyfta fram andra relevanta aspekter av din karriär. Läs den här artikeln för att få de bästa tipsen, exemplen och råden om hur du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet.

Vad är ett personligt brev?

Ett CV är en faktabaserad förteckning över dina kunskaper, arbetslivserfarenhet och färdigheter, ett personligt brev däremot, är en mer personlig presentation av dig som person och dina motiv. Det är en chans att lyfta fram dina färdigheter som är relevanta för det jobb du söker och att visa din motivation för jobbet och företaget. Syftet med ett personligt brev är att fånga rekryterarens uppmärksamhet och intresse så att de vill gå vidare till nästa steg i ansökningsprocessen med dig.

Ett personligt brev är ett dokument på cirka en sida, vars huvudsyfte är att förklara för en potentiell arbetsgivare varför just du är den bästa kandidaten för jobbet. Ditt personliga brev fungerar som ett komplement till ditt CV och lyfter fram viktiga punkter som kanske inte lyfts fram tillräckligt tydligt i ditt CV eller som du inte haft utrymme för.

Varför behöver du skriva ett personligt brev?

Även om det inte alltid är obligatoriskt att skriva ett personligt brev är det alltid klokt att göra det. Även om du gör det bara för att visa att du gör det lilla extra och anstränger dig mer än dina konkurrenter.

Dessutom är ett personligt brev din chans att sticka ut bland hundratals sökande. Ett personligt och välskrivet brev kan vara nyckeln till att bli anställd.

Att skriva ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet kan vara svårt, men det är ändå värt det. När du inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet kan ett personligt brev vara särskilt viktigt. Där kan du förklara för arbetsgivaren varför du är rätt person för jobbet, var din passion för området kommer ifrån, och vad du är villig att lära dig och bidra med till företaget. Genom att lyfta fram din motivation, inlärningsförmåga och entusiasm kan du visa att du är en värdefull tillgång även utan omfattande arbetslivserfarenhet.

Våra kostnadsfria exempel på personliga brev kan vara ett användbart verktyg när du ska skriva ditt eget. Ta en titt på några personliga brev som matchar ditt område. Varje exempel vi har är skrivet specifikt för ett visst jobb. Du kanske känner igen vissa färdigheter eller egenskaper som är värda att nämna för ditt specifika jobb.

8 tips för att skriva ett personligt brev utan erfarenhet

Om du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet bör du ägna extra uppmärksamhet åt din personliga motivation, inre motivation och naturligtvis också andra aspekter av din karriär med vilka du kan kompensera för bristen på arbetslivserfarenhet (tänk överförbara färdigheter). Dessutom är det viktigt att fokusera på dina styrkor snarare än på din brist på erfarenhet. Nedan delar vi med oss några praktiska tips och exempel som kan hjälpa dig med det.

1. Läs igenom den lediga tjänsten och arbetsbeskrivningen noggrant

Det första steget i att skriva ett personligt brev utan erfarenhet är att noggrant läsa igenom platsannonsen. Identifiera viktiga färdigheter och kompetenser som nämns i arbetsbeskrivningen. Ägna sedan lite tid på att fundera över vilka av dina erfarenheter som du kan använda för att lyfta fram dessa färdigheter och kompetenser. Tänk bortom de officiella jobb som du har haft. Du kan till exempel också tänka på:

 • Praktikplatser
 • Utbildning
 • Volontärarbetare
 • Kompletterande aktiviteter
 • Extra jobb
 • Eget företag
 • Personliga projekt (webbplatser, bloggar etc.)
 • Hobbyer
Titta även på företagets webbplats för att hitta användbar information. Om företagets kärnvärden stämmer överens med din egen vision och livssyn, var noga med att nämna detta i ditt personliga brev. Det skapar en personlig kontakt och visar att du är genuint intresserad och att du har tagit dig tid att lära dig mer om företaget.

2. Välj en mall som passar för jobbet

För att ge ett bra första intryck är det viktigt att utseendet på både ditt CV och personliga brev stämmer överens. Text på en "tråkig" vit bakgrund kommer inte att sticka ut lika mycket. Ofta kan lite färg göra underverk och få dig att sticka ut hos arbetsgivaren. En bra CV-mall och mall för personligt brev visar att du har lagt ner tid och möda på din ansökan och att du är en seriös kandidat.

3. Börja ditt personliga brev med att ange dina kontaktuppgifter

När du skriver ett personligt brev börjar du alltid med att ange dina kontaktuppgifter. Börja med dina egna (ditt namn, telefonnummer, e-postadress och adressuppgifter)

Under dina egna kontaktuppgifter kan du sedan lägga till kontaktuppgifterna för rekryteraren (om du vet vad han/hon heter) och företagets namn.

[Förnamn & Efternamn]
[Telefonnummer]
[E-postadress]
[Adressuppgifter]

[Datum]

[Förnamn och efternamn på rekryteraren, om känt]
[Företagets namn]

4. Lägg extra fokus på det första stycket

Den hårda sanningen om att skriva ett personligt brev utan erfarenhet är att det första stycket till stor del avgör om resten av ditt brev kommer att läsas. Den inledande meningen och introduktionen i ditt personliga brev bör väcka läsarens intresse direkt och göra dem nyfikna på resten av ditt brev.

Om du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet är det en bra idé att lyfta fram din motivation i första stycket. Du kan också förklara varför du är intresserad av företaget i fråga. Var kreativ och försök hitta saker som kopplar dig till företaget/jobbet.

Exempel på detta:

Även om jag ännu inte har någon formell arbetslivserfarenhet inom kundservice är jag övertygad om att min utmärkta kommunikationsförmåga, empatiska attityd och uthållighet kommer att göra mig till ett värdefullt tillskott till teamet på Customer Contact BV. Som elevrådsordförande lärde jag mig att kommunicera effektivt och att lösa problem snabbt och effektivt. Jag ser fram emot att få använda och vidareutveckla dessa färdigheter i en professionell miljö.

Om du tycker att det är svårt att få ner rätt ord på papper kan du använda den här mallen:

Jag söker (befattning) på (företagsnamn) på grund av (skäl till varför du är intresserad av befattningen och företaget). Jag tror att jag är rätt person för tjänsten eftersom (beskrivning av färdigheter, kompetenser eller andra skäl till varför du passar för tjänsten).

5. Lyft fram färdigheter och erfarenheter som är relevanta för jobbet

Nästa steg efter ditt inledande stycke är att skriva 1-3 stycken där du förklarar varför just du är den perfekta kandidaten.

Ditt personliga brev ska alltid vara så anpassat till jobbet som möjligt. I det andra och tredje stycket ska du beskriva dina färdigheter och kompetenser som skulle vara användbara för just det här jobbet.

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att se bortom dina officiella jobbtitlar. Även erfarenheter från din karriär som kanske inte passar perfekt in på den lediga tjänsten, men som visar att du har vissa kunskaper, kvaliteter, kompetenser och färdigheter kan vara mycket värdefulla att nämna.

Du kan till exempel berätta om din utbildning och de kurser du har läst. Du kan också skriva om volontärarbete eller andra prestationer från ditt yrkesmässiga eller akademiska förflutna. En presentation för en universitets organisation kan visa att du har vissa ledaregenskaper och att du kan presentera väl inför publik. Det kan till och med vara hobbies där du till exempel har lärt dig att arbeta i grupp.

I det här läget är det en bra idé att gå tillbaka till platsannonsen och titta på nyckelorden och de färdigheter som nämns. Detta hjälper dig också att nämna de mest relevanta aspekterna av dina egna färdigheter.

Exempel:

När jag studerade företagsekonomi deltog jag i flera grupprojekt där vi var tvungna att lösa verkliga affärsproblem. Dessa projekt krävde en stark analytisk förmåga, kreativt tänkande och effektivt samarbete. Ett av projekten handlade om att utveckla en marknadsföringsstrategi för ett lokalt företag, där ansvarade jag för marknadsundersökningar och utarbetandet av en detaljerad rapport med rekommendationer.

6. Prata om dina hårda och mjuka färdigheter

Om du ännu inte har stött på så kallade "hårda" och "mjuka" färdigheter i ditt jobbsökande är det nu ett bra tillfälle att lära dig skillnaden.

Hårda färdigheter är färdigheter som du har lärt dig genom arbete eller utbildning, till exempel specifika tekniska färdigheter.

Mjuka färdigheter, å andra sidan, är mer medfödda karaktärsdrag och säger något om dina förmågor och ditt beteende. Tänk på social kompetens, empati och kreativt tänkande.

När du nämner dessa färdigheter i ett personligt brev ska du alltid försöka koppla dem till verkliga situationer för att göra det konkret. Förklara till exempel var du lärde dig vissa hårda färdigheter, hur de kom till användning på arbetsplatsen eller hur vissa mjuka färdigheter återspeglades i ditt arbete.

Se också alltid till att de färdigheter du nämner är relevanta för det jobb du söker. Undvik att använda vanliga termer som "hårt arbetande", "självständig" eller "lagspelare". Om dessa ord beskriver dig, förklara särskilt med hjälp av praktiska situationer som visar din förmåga att arbeta självständigt snarare än att bara nämna att du är självständig.

Ett exempel på hur du kan uttrycka din kompetens i ett personligt brev:

Jag deltog i truppgymnastik i 10 år, där jag lärde mig viktiga samarbetsfärdigheter. Under det senaste året har jag arbetat som frivillig hjälptränare för unga gymnaster. Genom att planera träningspass och leda laget har jag utvecklat viktiga organisations- och ledarskapsförmågor. Jag har också stärkt min empatiska förmåga och min kommunikationsförmåga genom att motivera och stödja unga idrottare i deras utveckling. Den här erfarenheten har lärt mig inte bara att planera och leda effektivt, utan också att skapa en positiv och stödjande miljö för laget.

7. Avsluta ditt personliga brev med en positiv slutkläm

Det är bra att visa sin personlighet i ett personligt brev, men stilen och tonen ska dock alltid fortfarande matcha den tjänst och det företag som du söker till. För att avsluta ditt personliga brev på ett bra sätt, uttryck din entusiasm för tjänsten igen, och nämn att du gärna vill komma på en personlig intervju för att förklara din motivation.

Jag ser fram emot att få använda mina [relevanta färdigheter eller egenskaper] för [företagsnamn] och hoppas att vi kan lära känna varandra inom en snar framtid. Du kan nå mig på [telefonnummer] eller [e-postadress]. Tack för din uppmärksamhet och jag ser fram emot ditt svar med intresse.

Med vänlig hälsning,

[Ditt namn]

8. Kontrollera och korrekturläs ditt personliga brev noggrant

Det sista steget i att skriva ett personligt brev utan erfarenhet är att kontrollera och korrekturläsa. Stavfel får dig att framstå som slarvig och felaktig.

Om du är orolig för att missa fel kan du be någon annan att läsa igenom ditt personliga brev. På så sätt får du hjälp av ytterligare ett par ögon och får värdefull feedback innan du skickar iväg ditt brev.

Ett personligt brev bör vara ungefär en sida långt, så håll texten kort och koncist.

Undvik dessa vanliga misstag i ditt personliga brev utan erfarenhet

När du skriver ett personligt brev utan erfarenhet finns det några saker du bör undvika. Genom att känna igen dessa vanliga misstag kan du fokusera på rätt saker i ditt personliga brev.

Gör inte en stor grej av din brist på arbetslivserfarenhet

Underskatta aldrig dig själv i ett personligt brev! Även om du ännu inte har någon relevant arbetslivserfarenhet är det inte värt att betona din brist på erfarenhet. Undvik fraser som "Jag kanske inte är den bästa kandidaten för jobbet, men...". De tillför ingenting.

Lyft istället fram dina styrkor och argumentera för varför du skulle vara lämplig för jobbet. Var självsäker och ta fram det bästa hos dig själv.

Ditt personliga brev stämmer inte överens med kraven för tjänsten

Om du använder ett allmänt personligt brev som inte är anpassat till det jobb du söker är det nästan omöjligt att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet och visa varför du är den perfekta kandidaten för den specifika tjänsten.

Ett generiskt personligt brev kan snabbt ge läsaren intrycket att du inte är tillräckligt intresserad av det jobb du söker.

Felaktig stavning

Tyvärr är detta ett vanligt misstag i många personliga brev. Som tidigare nämnts bör du alltid korrekturläsa ditt brev noggrant. Du vill inte ge dig själv ett dåligt intryck på grund av detta slarviga misstag.

Slutsats

Du har nu lärt dig alla viktiga steg och tips för att skriva ett personligt brev utan erfarenhet. Här är de viktigaste punkterna du ska ta ifrån det här inlägget:

 • Anpassa alltid ditt personliga brev till det jobb du söker
 • Börja med en stark introduktion för att fånga rekryterarens intresse
 • Framhäv inte din brist på arbetslivserfarenhet, utan snarare din motivation och din vilja att utvecklas
 • Visa att du är den perfekta kandidaten med din motivation och dina relevanta egenskaper, färdigheter, kompetenser och erfarenheter.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.