Svartjobb på ditt CV: bör du lista det eller inte?

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Svartjobb på ditt CV: bör du lista det eller inte?

Svartjobb på ditt CV; är det något du bör eller inte bör nämna? Det är ett dilemma som många arbetssökande ställs inför. Å ena sidan vill du vara ärlig, men å andra sidan räknas det fortfarande som relevant arbetslivserfarenhet. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad som är bäst att göra om du också står inför samma fråga, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om hur du ska inkludera dessa erfarenheter i ditt CV.

Får du inkludera svartarbete i ditt CV?

Nej, officiellt får du inte ange svart arbete på ditt CV. Det viktiga är dock den yrkeserfarenhet och de färdigheter du har skaffat dig genom att arbeta svart. Och dessa kan du alltid nämna i ditt CV. I slutändan är det detta som avgör om du blir kallad till anställningsintervju.

Om du till exempel har arbetat med bygg ett tag utan ett officiellt kontrakt, men du lärde dig att mura, kan du naturligtvis helt enkelt ange i ditt CV att du vet hur man murar. Inget emot det.

Det blir lite mer komplicerat om du vill nämna arbetsgivarens namn. Om du har en bra relation med hen kan du skriva det i ditt CV. I alla andra fall kan det vara bättre att göra en rubrik "Övriga meriter" med dina erfarenheter nedan.

Vad du bör tänka på innan du lägger till svart arbete på ditt CV

Att lista svart arbete på ditt CV är ett etiskt dilemma. Även om det inte är officiellt tillåtet kan den erfarenhet eller vissa färdigheter som du fick när du arbetade svart mycket väl vara relevanta för ditt nya jobb. Det är dock viktigt att inse att svartarbete är olagligt och kan leda till böter från skattemyndigheterna. Därför kan det också finnas risker med att lägga till detta i ditt CV.

Arbetsgivare vill anställa pålitliga och ärliga personer. Att lägga till svart arbete i ditt CV kan väcka frågor om din integritet. Arbetsgivarna kan tro att du struntar i reglerna, vilket naturligtvis inte hjälper dina jobbutsikter. Ta hänsyn till detta i ditt beslut.

I allmänhet är det endast rekommenderat att nämna svart arbete i ditt CV om du inte har någon annan relevant erfarenhet. Tänk över detta ocg fundera på ifall det verkligen är nödvändigt.

Diskutera svart arbete under din anställningsintervju

Om frågan om du har arbetat svart kommer upp under en anställningsintervju är det bättre att bara vara ärlig om det. Att ljuga i ditt CV eller under en anställningsintervju är dock det sista du bör göra. Sanningen kommer att komma fram ganska snabbt och då kan du glömma det där jobbet. Försök att fokusera på vad du har gjort och lärt dig snarare än om det är moraliskt rätt.

Hur man skriver ett cv utan erfarenhet
Ta reda på hur du skapar ett perfekt CV utan erfarenhet. Se användbara exempel och tips.
Läs artikel

Hur du listar svart arbete på ditt CV

I grund och botten bör du hantera svart arbete på samma sätt som resten av din arbetshistoria. Det enda som kan vara bättre att utelämna är arbetsgivarens namn. Det valet måste du göra själv.

Så du nämner följande uppgifter:

  • Titel på jobbet
  • Start- och slutdatum
  • Beskrivning av dina arbetsuppgifter och ditt ansvar

I praktiken kan det se ut så här:

Arbetslivserfarenhet

Hotellbiträde
maj 2021 - augusti 2022

  • Hjälper till att ställa i ordning rum för mottagningar och fester.
  • Hjälper över 100+ kunder dagligen med att ta emot och servera beställningar.
  • Informerar gästerna om menyalternativ och specialiteter.

Slutsats

Kom ihåg att ärlighet och transparens är viktigt för dig själv, men också för dina potentiella arbetsgivare. Om det inte är nödvändigt för dig att ange svartarbete i ditt CV ska du absolut inte göra det. Även om du är osäker är det bättre att hoppa över det. Om du ändå nämner det, fokusera på vad du har gjort och lärt dig. På så sätt kan du visa vad du kan utan att ta risker som kan skada din karriär.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.