Det bästa typsnitt i ditt CV enligt HR-experter

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Det bästa typsnitt i ditt CV enligt HR-experter

Innehållet i ditt CV är naturligtvis oerhört viktigt, men du får inte glömma bort själva designen på CV:t. Utseendet på ditt CV bör också vara visuellt tilltalande. Tro det eller ej, men typsnittet på ditt CV kan också spela en stor roll i detta. Det säger trots allt något om dig och vad du vill förmedla. Times New Roman kan förmedla att du är professionell och affärsmässig, medan Comic Sans skickar dig direkt till "no stack". I den här bloggen tittar vi på det bästa typsnittet för ditt CV, vilka typsnitt som är bättre att undvika och vad du kan göra för att fortfarande förbli unik.

En viktig skillnad i typsnitt

Innan vi tittar på bra typsnitt för ditt CV måste vi förklara 2 grundläggande termer. Du behöver nämligen veta skillnaden mellan serif (serif-teckensnitt) och sans serif (sans serif-teckensnitt).

Cv-skrifttype sans serif og serif forskel

Vad är ett serif-teckensnitt?

I ett typsnitt med seriffer har bokstäverna ytterligare "små sträck" i ändarna. Serifer syftar på de små (horisontella och vertikala) linjerna. Exempel på serif-typsnitt är Times New Roman och Georgia. I allmänhet uppfattas dessa typsnitt som mer affärsmässiga, formella och graciösa.

Vad är ett sans-serif-teckensnitt?

Sans serif-teckensnitt har inga små streck ("böjningar") i slutet av bokstäverna, vilket t.ex. Times New Roman har. Exempel på sans serif-typsnitt är: Arial, Calibri eller Verdana. I allmänhet tenderar sans serif-teckensnitt att vara något mer lättlästa.

Vilka typsnitt ska du välja för ditt CV?

Viktigast av allt är att välja ett typsnitt som är lätt att läsa. Av den anledningen är det klokt att använda ett "standard" och vanligt typsnitt som redan används i stor utsträckning. De bästa teckensnitten är Arial, Calibri (utan seriffer) eller Georgia, Cambria eller Garamond (med seriffer).

De bästa sans serif-teckensnitten:

 • Arial
 • Calibri
 • Helvetica
 • Verdana
 • Tahoma
 • Century Gothic

De bästa serif-teckensnitten

 • Times New Roman
 • Cambria
 • Georgien
 • Garamond
Många tycker att "Times New Roman" är gammalt, tråkigt och föråldrat eftersom det används i så stor utsträckning. Vi håller inte med. Så om du ser det på det sättet bör du inte heller använda Arial längre. Bara för att det är allmänt använt betyder det inte att det är direkt dåligt och att du inte längre bör använda det. Vad du måste ta hänsyn till är att det helt enkelt är mindre troligt att du sticker ut med detta typsnitt, eftersom fler sökande kommer att använda det.

De sämsta typsnitten för ditt CV

Ett typsnitt som du vill använda i ditt CV bör vara lätt att läsa. Även om du kanske tror att detta är standard för alla typsnitt, så är det definitivt inte så. Ett mycket välkänt exempel på ett dåligt typsnitt är "Comic Sans". Detta typsnitt har mycket dålig läsbarhet och är inte lämpligt för ett CV. Även fastän andra "kreativa" eller "utsmyckade" typsnitt kan verka trevliga och se originella ut, kan de faktiskt i själva verket bara försämra dina chanser.

Istället vill du välja ett professionellt typsnitt så att rekryteraren kan ta till sig all viktig information på ett ögonblick. Ett väl valt typsnitt hjälper enormt mycket till med detta. Därför är det säkraste valet faktiskt alltid att använda ett standardtypsnitt.

Välja typsnitt baserat på din funktion

Det händer ofta att rekryterare får dussintals jobberbjudanden per ansökan. Av den anledningen vill du som sökande ofta göra allt för att sticka ut bland högen av CV:n. Därför är det klokt att fundera på vilket typsnitt du vill använda.

Om du söker en formell tjänst, t.ex. advokat, revisor eller universitetslärare, är det bäst att välja ett traditionellt typsnitt (serif). I alla andra fall är det bättre att välja ett sans serif-teckensnitt.

Vilka är de mest originella typsnitten för ditt CV?

Om du söker ett (kreativt) jobb på ett nystartat företag eller en marknadsföringsbyrå kanske du vill sticka ut mer och välja ett modernt typsnitt av den anledningen. Nedan ger vi några exempel:

1. Trebuchet MS

Trebuchet MS är ett sans serif-typsnitt som liknar Calibri. Trots att det har funnits ett tag (sedan 1996) används det nästan inte alls i ordbehandlare på nätet. Av den anledningen är det ett effektivt typsnitt för ditt CV, eftersom det är behagligt att läsa och används inte av många.

2. Lato

Lato har blivit ett otroligt populärt typsnitt. Det är ändå ett bra typsnitt för ditt CV eftersom det främst används på moderna webbplatser (men oftast inte i CV:n). Lato betyder "sommar" på polska. Namnet representerar ett ungdomligt och avslappnat - men ändå professionellt och läsvänligt typsnitt.

3. GFS Didot

GFS Didot är ett speciellt typsnitt som har funnits med under en otroligt lång tid. Det utvecklades 1805 av "Firmin Didot". Fram till de sista decennierna av 1900-talet användes det i många publikationer. Numera är typsnittet alltså något mindre vanligt, vilket är just det som gör det utmärkt att använda på ditt CV.

4. Merriweather

Detta typsnitt är specialdesignat av ett företag som specialiserat sig på att skapa typsnitt för stora teknikföretag. Det fina med detta typsnitt är att det finns både en variant med sans serif-typsnitt och en variant utan serifer.

Se upp för typsnitt från Google Fonts

Tack vare Google Fonts har du idag hundratals bra typsnitt att välja mellan. Men kan du använda dem alla "bara sådär" i ditt CV? Risken med att ladda ner ett visst typsnitt från Google Fonts är att det installeras lokalt på din dator. När du skickar ditt CV som en Word-fil kommer den person som öppnar filen (förmodligen) inte att ha det teckensnittet installerat. Därför kommer ett standardteckensnitt som Arial eller Calibri att användas i stället för det teckensnitt som du ursprungligen valde. Det innebär att layouten på ditt CV plötsligt kan se väldigt annorlunda ut. Varje typsnitt har olika storlek. Vissa är större än andra, vilket innebär att du plötsligt kommer att ha ett CV på 2 sidor i stället för 1.

Om du sparar och skickar ditt CV som en pdf-fil kan du använda vilket teckensnitt du vill. Det beror på att pdf-filen omvandlar teckensnittet till små "vektorer". Det är små grafiska bilder. Det gör att teckensnittet alltid ser likadant ut. Det är också därför det ibland är så svårt att välja och redigera text från en pdf. Det är därför en av anledningarna till att vi alltid rekommenderar att du skickar ditt CV som en pdf-fil. Det säkerställer att ditt CV ser exakt likadant ut på alla enheter.

Hur viktigt är det typsnitt du väljer?

Det typsnitt du väljer för ditt CV spelar naturligtvis bara en mycket liten roll vid bedömningen av ditt CV. Det är inte så att ett originellt typsnitt kommer att vara avgörande för om du anställs eller inte.

Typsnittet får inte distrahera från innehållet. Därför är det inte rekommenderat att använda mycket kreativa (eller 2 eller fler olika) typsnitt i ditt CV.

Huvudsakliga slutsatser

 • Ett standardtypsnitt (Arial, Calibri) är alltid bra.
 • Ett typsnitt med serifbokstäver (t.ex. Georgia) upplevs som mer proffessionellt och graciöst. Dessa används oftare för affärsfunktioner.
 • Välj alltid ett typsnitt med god läsbarhet (inga kreativa eller "funky" typsnitt).
 • Använd samma typsnitt i ditt personliga brev.
Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.