15 dödliga CV-klichéer att undvika
När du skapar ditt CV måste du välja dina ord noga. Det kan vara frestande att fylla ditt CV med klichéer, 'buzzwords' och standardfraser i hopp om att imponera på rekryterare eller en potentiell arbetsgivare. Tyvärr har det ofta motsatt effekt och gör så att du inte sticker ut bland i mängden. Problemet med klichéer är att de ofta säger lite om din expertis, dina kvalifikationer och kompetenser. Rekryterare läser dessutom samma ord flera gånger om dagen, vilket gör att det kan framstå som otillförlitligt. I den här artikeln delar vi de största CV-klichéerna som du bör undvika, så att ditt CV inte direkt hamnar i papperskorgen.
Varför du inte ska använda buzzwords i ditt CV
Ett CV som är fullt av klichéer är inte övertygande och gör inte intryck på arbetsgivare. Det handlar istället om att en sökande ska leverera bevis på att han eller hon passar för den aktuella tjänsten. Det innebär att sökanden måste nämna rätt färdigheter och presentera relevanta resultat och prestationer som visar att de uppfyller kraven för tjänsten. Vaga ord eller vanligt förekommande fraser är ofta inte tillräckligt specifika för att göra dina prestationer eller färdigheter unika.
Undvik dessa 15 CV-klichéer
1. "Utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter"
Är det verkligen sant? Var framgår detta? Detta påstående säger i första hand ingenting och används väldigt ofta. Om du söker till en journalist position eller annan redaktionell position, kommer detta inte att räcka. Du måste ge mer kontext. Var specifik genom att ge exempel på situationer där dina kommunikationsfärdigheter har framträtt.
2. "Referenser tillgängliga på begäran"
Potentiella arbetsgivare är inte intresserade av referenser i det första skedet av rekryteringsprocessen. Det är först senare i processen det eventuellt kan efterfrågas.
3. "Jag arbetar detaljorienterat och resultatinriktat"
Det kan vem som helst säga, men var framgår det? Det är mycket bättre att ersätta detta påstående med händelser och fakta från din karriär som visar att du verkligen är resultatorienterad. Detsamma gäller för "Målinriktad".
4. "Kreativ tänkare"
Det finns säkert tjänster där det är viktigt att vara kreativ. Till exempel som grafiska formgivare. Men även då måste du visa din kreativitet (till exempel genom en portfolio) istället för att bara nämna den.
5. "Lagkamrat"
Många arbetssökande skriver att de är en lagkamrat. Men vad betyder det egentligen? Det är mycket bättre att beskriva vilken erfarenhet du har av lagarbete, samarbete och ledarskap för att bevisa denna förmåga.
6. "Passionerad"
Alla säger att de är passionerade för sitt arbete, men verkligheten är att en stor del av människorna arbetar för pengarna. Skulle du fortfarande arbeta 40 timmar i veckan om du vann på lotteriet?
Arbetsgivare vet detta också. Det är helt okej. Men därför är 'passionerad' för ett jobb en stor kliché som ofta uppfattas som otillförlitlig.
7. "Ansvarig för ..."
Se till att inte varje punkt i din arbetserfarenhet börjar med ansvarig för... Det är inte intressant att läsa och låter ganska tråkigt. Använd istället aktiva ord för att beskriva dina uppgifter.
8. "Erfaren (yrke X)..."
"Erfaren marknadsförare", "Erfaren försäljningsmedarbetare", "Erfaren programmerare", det är alla beskrivningar som arbetssökande ofta använder. Problemet är att 'Erfaren' inte säger så mycket. Vad innebär 'Erfaren'? 5 års arbetslivserfarenhet, 10 års erfarenhet? Ibland kan också arbetssökande med 5 års erfarenhet vara mer kvalificerade än ansökande med 10 års erfarenhet. Så hur hjälper detta påstående dig?
9. "Pålitlig"
Naturligtvis är du pålitlig, annars söker du inte jobbet. Det är ett meningslöst ord som rekryterare inte kan göra något med. Försök istället att ta upp situationer som visar att du tar det lilla extra steget och kan göra skillnad (vilket gör dig pålitlig).
10. "Extraordinär"
Om du är så fantastisk, nämn det inte uttryckligen. Skapa istället en extra rubrik i ditt CV med dina prestationer, priser eller utmärkelser. På så sätt antyder du subtilt att du har goda kunskaper och ett gott rykte inom din bransch.
11. "Människokännare"
Bra, du kan alltså fungera och kommunicera väl med människor. Självklart värdesätter en arbetsgivare det, men att uttryckligen nämna det... Visa istället varför du är så bra på att hantera människor.
12. "Flexibel & anpassningsbar"
Arbetsgivare förväntar sig redan att du ska vara någorlunda villig att agera på saker som händer i företaget. Också om det plötsligt händer något som gör att du måste ändra ditt schema.
13. "Hårt arbetande"
Detsamma gäller för "hängiven". Alla måste arbeta hårt. Det är snarare en regel än ett undantag.
14. "Självständig"
På ett CV skriver arbetssökande ofta "Jag kan arbeta bra självständigt", men är det verkligen det som skiljer dig från andra kandidater? Det tillför inte riktigt något till ditt CV.
15. "Motiverad"
Att vara motiverad är ofta något du bevisar på arbetsplatsen genom att till exempel ta det lilla extra steget. Om du inte har ett bra exempel på det, är det bättre att inte inkludera det i ditt CV.
Vilka ord kan du använda i ditt CV?
Det är definitivt inte så att du inte kan använda några klassiska ord alls. Kraftfulla ord gör fortfarande underverk. Här är några exempel på kraftfulla ord som du kan använda i ditt CV:
- Väglett
- Hanterat
- Samarbetat
- Introducerat
- Genomfört
- Organiserat
- Ackompanjerat
- Fullgjordat
- Designat
- Undersökt
- Planerat
- Identifierat
- Koordinerat
- Analyserat
Detta är positiva ord som utstrålar extra kraft. De visar vad du har uppnått.
Slutsats
Det är en fälla för många arbetssökande att alltid inkludera några CV-klichéer i sitt CV. Förhoppningsvis har vi övertygat dig om att det ofta är mycket bättre att undvika dessa eller istället ge konkreta exempel som visar att du verkligen besitter de kvaliteter du påstår dig ha. Genom att dela specifika resultat och erfarenheter gör du ditt CV mer framträdande och övertygande för potentiella arbetsgivare.
Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.