15 dödliga CV-klichéer att undvika

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
15 dödliga CV-klichéer att undvika

När du skapar ditt CV måste du välja dina ord noga. Det kan vara frestande att fylla ditt CV med klichéer, 'buzzwords' och standardfraser i hopp om att imponera på en rekryterare eller potentiell arbetsgivare. Tyvärr har det ofta motsatt effekt och gör att du inte sticker ut i mängden. Problemet med klichéer är att de ofta säger lite om din expertis, kvalifikationer och kompetenser. Rekryterare läser dessutom samma ord flera gånger om dagen, vilket gör att det kan framstå som otillförlitligt. I den här artikeln delar vi de största CV-klichéerna som du bör undvika, så att ditt CV inte hamnar direkt i papperskorgen.

Varför du inte ska använda buzzwords i ditt CV

Ett CV som är fullt av klichéer är inte övertygande och gör inte intryck på arbetsgivare. Det handlar istället om att en sökande ska leverera bevis på att han eller hon passar för den aktuella tjänsten. Det innebär att sökanden måste nämna rätt färdigheter och presentera relevanta resultat och prestationer som visar att de uppfyller alla krav för tjänsten. Vaga ord eller vanligt förekommande fraser är ofta inte tillräckligt specifika för att göra prestationer och färdigheter unika.

Undvik dessa 15 CV-klichéer

1. "Utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter"

Är det så? Var framgår det? Detta påstående säger i första hand ingenting och används väldigt ofta. Om du söker till journalist eller annan redaktionell position, kommer detta inte att räcka. Du måste ge mer kontext. Var specifik genom att ge exempel på situationer där dina kommunikationsfärdigheter har framträtt.

2. "Referenser tillgängliga på begäran"

Potentiella arbetsgivare är inte intresserade av referenser i det första skedet av rekryteringsprocessen. Senare i processen kan det eventuellt efterfrågas.

3. "Jag arbetar detaljorienterat och resultatinriktat"

Det kan vem som helst säga, men var framgår det? Det är mycket bättre att ersätta detta med händelser och fakta från din karriär som visar att du verkligen är resultatorienterad. Detsamma gäller för "Målinriktad".

Rätt
Som försäljningschef ökade jag försäljningssiffrorna med 40% genom målinriktade kundstrategier och effektiv teammotivation.
Fel
Jag är mycket resultatorienterad och arbetar alltid med öga för detaljer.

4. "Kreativ tänkare"

Det finns säkert tjänster där det är viktigt att vara kreativ. Tänk till exempel på grafiska formgivare. Men även då måste du visa din kreativitet (till exempel genom en portfolio) istället för att bara prata om den.

Också 'tänka utanför boxen' används fortfarande ofta. Men vad innebär det egentligen? Att du har ett visst tänkesätt för dig själv och att det ibland kan avvika från sättet saker görs? Beskriv hellre hur du har använt din kreativa hjärna i en viss situation. Det säger mer än frasen 'tänka utanför boxen'.

5. "Lagkamrat"

Många arbetssökande skriver att de är en lagkamrat. Men vad betyder det egentligen? Det är mycket bättre att beskriva vilken erfarenhet du har av lagarbete, samarbete och ledarskap för att visa denna förmåga.

6. "Passionerad"

Alla säger att de är passionerade för sitt arbete, men verkligheten är att en stor del av människorna arbetar för pengarna. Skulle du fortfarande arbeta 40 timmar i veckan om du vann på lotteriet?

Arbetsgivare vet detta också. Det är helt okej. Men därför är 'passionerad' för ett jobb en stor kliché som ofta uppfattas som otillförlitlig.

7. "Ansvarig för ..."

Se till att inte varje punkt i din arbetserfarenhet börjar med ansvarig för... Det läses inte trevligt och är ganska tråkigt. Använd istället aktiva ord för att beskriva dina uppgifter.

20 handlingsord för ett vassare cv
Förbättra ditt CV med handlingsord. Upptäck de bästa actionverben för att lyfta fram dina prestationer och övertyga arbetsgivarna.
Läs artikel

8. "Erfaren (yrke X)..."

"Erfaren marknadsförare", "Erfaren försäljningsmedarbetare", "Erfaren programmerare", det är alla beskrivningar som arbetssökande ofta använder. Problemet är att 'Erfaren' inte säger så mycket. Vad är 'Erfaren'? 5 års arbetslivserfarenhet, 10 års erfarenhet? Och ibland är arbetssökande med 5 års erfarenhet också bättre än människor med 10 års erfarenhet. Så vad ska du göra med det?

9. "Pålitlig"

Naturligtvis är du pålitlig, annars söker du inte jobbet. Det är ett meningslöst ord som rekryterare inte kan göra något med. Försök istället att ta upp situationer som visar att du tar det lilla extra steget och kan göra skillnad (vilket gör dig pålitlig).

Rätt
Under ett mycket viktigt projekt arbetade jag övertid för att se till att alla uppgifter blev klara i tid, vilket ledde till en framgångsrik projektleverans utan förseningar.
Fel
Jag är en mycket pålitlig anställd som alltid står till förfogande och alltid uppfyller sina deadlines. Jag har inget emot att jobba övertid.

10. "Extraordinär"

Om du är så fantastisk, nämn det inte uttryckligen. Skapa istället en extra rubrik i ditt CV med dina prestationer, priser eller utmärkelser. På så sätt antyder du subtilt att du har goda kunskaper och ett gott rykte inom din bransch.

11. "Människokännare"

Bra, du kan alltså fungera och kommunicera bra med människor. Självklart värdesätter en arbetsgivare det, men att uttryckligen nämna det... Visa varför du är så bra på att hantera människor.

12. "Flexibel & anpassningsbar"

Arbetsgivare förväntar sig redan att du ska vara någorlunda villig att agera på saker som händer i företaget. Också om det plötsligt händer något som gör att du måste ändra ditt schema.

13. "Hårt arbetande"

Detsamma gäller för "hängiven". Alla måste arbeta hårt. Det är snarare regeln än undantaget.

14. "Självständig"

På ett CV skriver arbetssökande ofta "Jag kan arbeta bra självständigt", men är det verkligen det som skiljer dig från andra kandidater? Det tillför inte riktigt något.

15. "Motiverad"

Att vara motiverad är ofta något du bevisar på arbetsplatsen genom att till exempel ta det lilla extra steget. Om du inte har ett bra exempel på det, är det bättre att inte ta med det i ditt CV.

Vilka ord kan du använda i ditt CV?

Det är definitivt inte så att du inte kan använda några ord alls. Kraftfulla ord gör fortfarande underverk. Här är några exempel som du kan använda i ditt CV:

 • Ledsagat
 • Hanterat
 • Samarbetat
 • Introducerat
 • Genomfört
 • Organiserat
 • Ledsagat
 • Fullgjort
 • Designat
 • Undersökt
 • Planerat
 • Identifierat
 • Koordinerat
 • Analyserat

Detta är positiva ord som utstrålar extra kraft. De visar vad du har uppnått.

Slutsats

Det är en fälla för många arbetssökande att alltid inkludera några CV-klichéer i sitt CV. Förhoppningsvis har vi övertygat dig om att det ofta är mycket bättre att undvika dessa eller ge konkreta exempel som visar att du verkligen har de kvaliteter du påstår dig ha. Genom att dela specifika resultat och erfarenheter gör du ditt CV mer framträdande och övertygande för potentiella arbetsgivare.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda, med sin erfarenhet som HR-rådgivare, använder nu sina kunskaper för att skriva utmärkta bloggar och texter för vår plattform. Hennes förmåga att analysera komplexa frågor, kombinerat med integritet och empati, gör hennes artiklar både informativa och engagerande. Hennes övergripande perspektiv och kontinuerliga strävan efter kunskap lyfter kvaliteten i hennes bidrag, vilket inspirerar och vägleder professionella på olika nivåer inom organisationer. Miranda förenar samarbete med självständighet, vilket återspeglas i hennes sammanhängande och innovativa skrivstil.