CV exempel Programmerare: Experttips och Gratis Guide

I den snabbt föränderliga teknikvärlden är programmerare, mjukvaruutvecklare och utvecklare ovärderliga. De ansvarar för att skapa och underhålla den digitala ryggraden i moderna företag och organisationer. Oavsett om du är en frontend-utvecklare som fokuserar på användargränssnittet, en backend-utvecklare som tar hand om serversidan av applikationer eller en full stack-utvecklare som kombinerar båda världarna, är ett bra CV avgörande för att sticka ut i denna konkurrensutsatta bransch.

Skapa ditt CV
CV-exempel Programmerare

Detta exempel på CV för programmerare och mjukvaruutvecklare hjälper dig att presentera dina färdigheter, erfarenheter och unika egenskaper på rätt sätt för att imponera på potentiella arbetsgivare. Vi diskuterar de viktigaste delarna i ditt CV, lyfter fram vikten av att anpassa sig till specifika jobbmöjligheter och ger tips för en övertygande presentation.

Hur skriver man ett CV som programmerare?

Låt oss börja med att förstå vad en programmerare har för ansvarsområden. Som programmerare ansvarar du för att utforma, utveckla, testa och implementera programvaruapplikationer och system. Du analyserar användarnas behov och översätter dem till funktionell kod. Detta inkluderar att lösa tekniska problem, skriva effektiv och underhållbar kod, testa programvarukomponenter och dokumentera ditt arbete.

Några av de viktigaste sakerna att lyfta fram i ditt CV som programmerare är

 • Programmeringsspråk: Beroende på din specialisering kan det röra sig om språk som Java, Python, JavaScript, C++, PHP, Ruby m.fl.
 • Kunskap om ramverk: Lista specifika ramverk som du har arbetat med, t.ex. Angular, React, Laravel eller Ruby on Rails.
 • Databaser: Erfarenhet av databaser som SQL, MongoDB eller Oracle är ovärderlig.
 • Versionshantering: Eftersom samarbete är viktigt inom mjukvaruutveckling är kunskap om versionshanteringsverktyg som Git ett måste.
 • Test- och felsökningsförmåga: Ange din förmåga att upptäcka och lösa programvarufel.
 • Mjuka färdigheter: Tänk på kommunikationsförmåga, problemlösningsförmåga och lagarbete. Dessa är lika viktiga som tekniska färdigheter.

Att läsa och förstå arbetsbeskrivningen är avgörande när du förbereder ditt CV. Varje tjänst har specifika krav och ansvarsområden. Anpassa ditt CV för att visa att du är rätt kandidat för den specifika tjänsten.

Om jobbannonsen kräver erfarenhet av React.js och Node.js för en fullstack-utvecklare, se till att dessa specifika färdigheter och tekniker sticker ut i ditt CV. Det visar att du har uppmärksammat jobbannonsen och att du har den kompetens som krävs.

Kontaktuppgifter

Dina personuppgifter är det första en arbetsgivare ser, så se till att de är korrekta och professionella. En LinkedIn-profil är särskilt viktig i IT-branschen, där närvaro på nätet och nätverkande är viktigt. Du kan även överväga att inkludera en länk till din Github- eller Stackoverflow-profil.

Kontaktuppgifter
Namn: Lucas Lundström
Funktion: Full-stack webbutvecklare
Adress: Nästvattengatan 13, 290 11, Stockholm
Telefon: 018-180 21 19
E-post: lucas.lundström@gmail.com
Född: 09/10/1995
LinkedIn: /in/lucaslundström
Github: lucas-lundstrom

Profil

Den personliga profilen är din chans att presentera dig för arbetsgivaren och visa varför du är den perfekta kandidaten. Här är ett exempel:

Profil
Jag är en driven Full-Stack webbutvecklare med 5 års erfarenhet av att bygga kraftfulla webbapplikationer. Min passion för teknik och talang för att lösa komplexa problem gör mig till en värdefull tillgång för alla utvecklingsteam. Jag är duktig på både frontend- och backend-utveckling, med expertis inom React.js, Node.js och SQL-databaser. Min starka analytiska förmåga gör att jag snabbt kan förstå projektkraven och ta fram innovativa lösningar. Jag är fast besluten att leverera kod av hög kvalitet och bidra till framgångsrika projekt.

Denna profil är kortfattad, kraftfull och lyfter fram viktiga aspekter av din erfarenhet och kompetens. Det är ett utmärkt sätt att ge potentiella arbetsgivare ett första intryck.

Arbetslivserfarenhet

Avsnittet "Arbetslivserfarenhet" är avgörande för ditt CV som programvaruutvecklare. Det är här du visar var du har arbetat och vilka projekt du har slutfört. Här är två exempel på arbetslivserfarenhet:

Arbetslivserfarenhet

Senior fullstack-utvecklare - TechGenius
januari 2020 - Nuvarande

 • Utveckling av frontend- och backend-funktionalitet för kundinriktade webbapplikationer med React.js, Node.js och Express.js.
 • Ledde ett team på 4 utvecklare i utformningen och implementeringen av en komplex e-handelslösning.
 • Implementerade säkerhetsåtgärder och optimerade prestanda för att minska webbplatsens laddningstider med 20%.
 • Samarbetade med produktchefen för att översätta tekniska specifikationer till funktionell kod för att uppnå projektmålen.

Junior mjukvaruutvecklare, FourDigits
maj 2018 - december 2019

 • Bidrog till utvecklingen av anpassad programvara för kunder inom finansbranschen med hjälp av Python och Django.
 • Arbetade med optimering av SQL-databasfrågor för att förbättra systemets prestanda och minska behandlingstiden med 25 %.
 • Hjälpt till med felsökning av tekniska problem och tillhandahållit teknisk support till kunder.
 • Deltog aktivt i kodgranskningar och sökte möjligheter till kontinuerligt lärande och utveckling.

Dessa exempel illustrerar mångfalden i din arbetslivserfarenhet och lyfter fram konkreta resultat och prestationer. Det är viktigt att lyfta fram både din tekniska kompetens och din förmåga att arbeta som en del av ett team.

Utbildning

I avsnittet "Utbildning" ska du ange din akademiska bakgrund och relevanta examina. Här är ett exempel:

Utbildning

Kandidatexamen i datavetenskap, Luleå universitet
september 2014 - juni 2018

 • Kurser i programvaruteknik, algoritmer, databashantering och webbutveckling.
 • Examensarbete: "Utveckling av en chattapplikation i realtid med hjälp av WebSocket-teknik."

Att nämna din utbildning och ditt examensprojekt kan stärka ditt CV, särskilt om du har liten arbetslivserfarenhet eller om projektet är relevant för det jobb du söker.

Kurser

Om du har fått ytterligare utbildning eller intyg som är relevanta för din tjänst är detta rätt plats att inkludera dem. Här är ett exempel:

Kurser
 • Snabbkurs i React.js - Udemy | 2021
 • Certifierad ScrumMaster (CSM) - Scrum Alliance | 2019
 • AWS Certified Developer - Amazon Web Services | 2018

Om du nämner dessa ytterligare kvalifikationer kan du stärka ditt CV och visa att du är villig att uppdatera dina färdigheter.

Färdigheter

Avsnittet "Färdigheter" är en möjlighet att lyfta fram din tekniska expertis och dina mjuka färdigheter. Här är några relevanta färdigheter för en utvecklare:

 • Programmeringsspråk: JavaScript, Python, Java
 • Front-end-teknik: React.js, Angular, HTML5, CSS3
 • Back-end-teknik: Node.js, Express.js, Django
 • Databaser: SQL, MongoDB, PostgreSQL
 • Versionskontroll: Git, GitHub
 • Agile- och Scrum-metodik
 • Färdigheter i problemlösning
 • Lagarbete och kommunikationsförmåga

Se till att dina färdigheter är relevanta för det jobb du söker och ange dem tydligt i ditt CV.

Komplettera ditt CV med ytterligare avsnitt:

Ditt CV kan göras ännu starkare med ytterligare avsnitt som särskiljer dig från andra kandidater. Här är några förslag:

 • Bidrag till öppen källkod: Om du har bidragit till projekt med öppen källkod bör du nämna dem för att visa ditt engagemang och din tekniska expertis.
 • Språk: Om du talar flera språk, särskilt om de är relevanta för tjänsten eller företaget, ska du nämna dem.
 • Personliga projekt: Om du har arbetat med intressanta projekt utanför arbetet, t.ex. en mobilapp eller en webbplats, berätta gärna om dem.
 • Referenser: Om du har byggt upp starka professionella relationer kan du överväga att inkludera referenser.

Att lägga till dessa extra avsnitt kan göra ditt CV unikt och visa arbetsgivarna att du har mer att erbjuda än bara tekniska färdigheter.

Hur sticker du ut med ditt CV för programmerare?

Det går inte att förneka att konkurrensen inom IT-sektorn är hög. Därför är det viktigt att skräddarsy ditt CV för varje specifik ledig tjänst du söker. Se till att du lyfter fram vad arbetsgivaren letar efter, vare sig det gäller specifika tekniker, erfarenhet av vissa projekt eller andra krav. Visa att du har uppmärksammat den lediga tjänsten och att du har de rätta kvalifikationerna.

Utformning av ditt CV

Slutligen är det inte bara innehållet i ditt CV som är viktigt, utan även hur det presenteras. Ett väl utformat CV kan öka dina chanser. Överväg att använda en professionell CV-mall för att ge ditt CV ett strukturerat och attraktivt utseende. Du hittar flera CV-mallar på vår webbplats.

Ett snyggt formaterat CV med en tydlig struktur hjälper arbetsgivarna att snabbt hitta den information de behöver.

Slutsats

Som programmerare, mjukvaruutvecklare eller utvecklare är ett starkt CV ett viktigt verktyg för att öka din karriär. Att kombinera rätt innehåll och presentation hjälper dig att sticka ut i denna konkurrensutsatta bransch. Anpassa ditt CV till varje jobbannons och fortsätt att utveckla dig själv för att öka dina chanser att lyckas.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.